ΤΑ ΨΑΛΛΟΥΝ και στους δύο!

Απ’ την άλλη οι πρόσφατες αλλαγές του Γιώργου αρχίζουν να ξεφουσκώνουν, να χάνουν τη δυναμική τους. Συγκεκριμένα:

«Κώστα δεν πας καλά» – «Γιώργο είσαι ακόμα πιο χάλια», είναι το σαφέστατο μήνυμα που προκύπτει απ’ την πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» η εταιρεία RASS απ’ τις 18 έως τις 21 Δεκέμβρη, σε δείγμα 1.605 ατόμων, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σημειώνουμε πως η έρευνα, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή, περιλαμβάνει και ενσωματώνει όλα τα σημαντικά πολιτικά γεγονότα που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή την οξεία κόντρα για τον ΟΤΕ, την οξεία αντιπαράθεση Σουφλιά – Αλογοσκούφη, τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις Πολύδωρα, τις αντιπαραθέσεις κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού (δεν περιλαμβάνει μόνο τις τελικές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών), οπότε είναι ενδεικτική και αποτυπώνει το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί με το κλείσιμο του 2006.

Προσθέτουμε δε ότι αποτυπώνει και ένα δυνάμει προεκλογικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τούτη την περίοδο και μάλιστα έχει αβανταριστεί τόσο απ’ την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και απ’ την κυβέρνηση.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανάλυση τόσο των ποσοτικών όσο και των ποιοτικών στοιχείων της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, σε συνδυασμό και με αντίστοιχη ανάλυση των ευρημάτων άλλων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία περίοδο από αναλυτές εταιρειών δημοσκοπήσεων, αν αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνταν εκλογές, η ΝΔ θα τις κέρδιζε σχετικά άνετα, με μια διαφορά γύρω στις 3 μονάδες.

Στην έρευνα της RASS η υπέρ της ΝΔ διαφορά ανέρχεται στις 2,5 μονάδες, έναντι 0,6% που ήταν στην έρευνα της ίδιας εταιρείας για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» τον περασμένο Απρίλη, οπότε πραγματοποίησε δημοσκόπηση πάλι για την εφημερίδα μας. Συγκεκριμένα η ΝΔ (βλέπε σχετικό πίνακα) έχει 34,7% έναντι 32,2% του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,9%, ο ΣΥΝ με 3,3% και ο ΛΑΟΣ με 2,6%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 12,9%.

Σημειώνουμε πως είναι η πρώτη δημοσκόπηση την τελευταία περίοδο που δείχνει τον ΛΑΟΣ με ποσοστό μικρότερο απ’ αυτό που χρειάζεται για να μπει στη Βουλή.

Η συσπείρωση των κομμάτων είναι 74,3% για τη ΝΔ και 72,6% για το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο στο ισοζύγιο διαρροών το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, αφού είναι διπλάσιοι (8,6%) οι ψηφοφόροι της ΝΔ του 2004 που διαρρέουν προς το ΠΑΣΟΚ, έναντι των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (4,3%) που διαρρέουν προς τη ΝΔ.

Αλλά ούτε αυτό το ευνοϊκό ισοζύγιο διαρροών αρκεί στο ΠΑΣΟΚ, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σοβαρές διαρροές προς ΣΥΝ και ΚΚΕ.

Χάλια και οι δύο…

Πέραν ωστόσο της πρόθεσης ψήφου, που αναμφισβήτητα ευνοεί τη ΝΔ και της επίσης αναμφισβήτητης υπεροχής του Κώστα Καραμανλή έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και της τεράστιας υπεροχής της ΝΔ στην παράσταση νίκης -70,1% έναντι 18%!- απ’ τη δημοσκόπηση προκύπτουν ηχηρά μηνύματα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την αξιωματική αντιπολίτευση, τόσα και τέτοια που δικαιολογούν την αρχική μας επισήμανση «προς Κώστα και Γιώργο» ή προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Κυριολεκτικά ο κόσμος είναι απογοητευμένος και απ’ την κυβέρνηση και απ’ το ΠΑΣΟΚ και αυτό το λέει όσο πιο καθαρά γίνεται.

Θα μπορούσε μάλιστα να εκτιμήσει κάποιος ότι ο κόσμος αναζητεί πειστική εναλλακτική πρόταση έναντι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, οπότε ο δικομματισμός, αν και αναξιόπιστος, αν και βαριά τραυματισμένος πολιτικά, συνεχίζει να κυριαρχεί.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε δύο σχετικές ερωτήσεις που έχουν γίνει στην έρευνα, οι ερωτηθέντες απαντούν ότι:

• Τάσσονται υπέρ της συνεργασίας των κομμάτων της Αριστεράς.

• Θα μπορούσαν, ως αντίδραση στον δικομματισμό, να ψηφίσουν ένα μικρό κόμμα…

Απαισιοδοξία…

Αυτό το κλίμα απογοήτευσης αντανακλά η απάντηση στην ερώτηση (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) για το αν το 2007 θα είναι καλύτερη ή χειρότερη χρονιά. Χειρότερη δηλώνει το 43,9% και καλύτερη το 37,3%.

Ο βαθμός ικανοποίησης απ’ την κυβέρνηση (ΠΙΝΑΚΕΣ 2 και 3) δεν θα πρέπει να… ικανοποιεί καθόλου την κυβέρνηση, αφού μόνο το 32,5% δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο, ενώ το 67,2% δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο. Μάλιστα μη ικανοποιημένο δηλώνει και το 38% των ψηφοφόρων της ΝΔ!

Αλλά τα στοιχεία είναι ακόμα χειρότερα για το ΠΑΣΟΚ (ΠΙΝΑΚΕΣ 4 και 5), αφού πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο απ’ την αντιπολίτευση που ασκεί δηλώνει μόνο το 19,6%, ενώ το 79,7% δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο. Μάλιστα σε αυτούς ανήκει και το 63,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή οι δύο στους τρεις!

Άλλο ηχηρό καμπανάκι προς την κυβέρνηση αφορά την περίφημη καθημερινότητα, που όπως είναι γνωστό έπληξε καίρια τις κυβερνήσεις Σημίτη.

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 6) μόνο το 19% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι επί κυβέρνησης ΝΔ έχει βελτιωθεί η καθημερινότητά του, ενώ το 47,3% δηλώνει ότι έχει χειροτερέψει και το σημαντικό 33,5% ότι έχει μείνει ίδια.

Σύμφωνα δε με τους αναλυτές, αν η κυβέρνηση δεν βελτιώσει την εικόνα της σε αυτόν τον τομέα, τότε θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην πορεία προς τις εκλογές…

Σοβαρή υπεροχή Καραμανλή έναντι Παπανδρέου…

Ένα απ’ τα σημαντικότερα ατού της κυβέρνησης, ιδιαίτερης σημασίας στην πορεία προς τις εκλογές, παραμένει ο Κ. Καραμανλής, του οποίου η υπεροχή έναντι του Γ. Παπανδρέου παραμένει αλώβητη. Μάλιστα θα μπορούσε να εκτιμήσει κάποιος ότι θα είχε αρχίσει η αποδόμηση της εικόνας Καραμανλή λόγω της απογοήτευσης

του κόσμου για τα κυβερνητικά πεπραγμένα, αν ο Γιώργος στοιχειωδώς είχε βελτιώσει την ηγετική του εικόνα, κάτι που όμως δεν έχει γίνει.

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) το 51,3% θεωρεί πολύ ή αρκετά καλό πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή έναντι του 47,7% που δεν τον θεωρεί καλό πρωθυπουργό.

Όμως την ίδια στιγμή τα αντίστοιχα ποσοστά για τον Γιώργο είναι απογοητευτικά, αφού (ΠΙΝΑΚΑΣ 8) μόνο το 30,7% τον θεωρεί πολύ ή αρκετά καλό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το 67,6% δεν τον θεωρεί καλό αρχηγό!

Ο Γιώργος δηλαδή έχει ένα σημαντικό αρνητικό ισοζύγιο έναντι του Καραμανλή, αν και ο πρωθυπουργός θα έπρεπε ως πρωθυπουργός να φθείρεται περισσότερο!

Αυτό επιβεβαιώνεται και απ’ τις δημοφιλίες των πολιτικών αρχηγών (ΠΙΝΑΚΑΣ 9), όπου η θετική γνώμη είναι 57,4% για τον Καραμανλή και 46% για τον Παπανδρέου, ενώ αντίστοιχα οι αρνητικές είναι 32,5% για τον Καραμανλή και 38,4% για τον Παπανδρέου.

Υπάρχει δηλαδή ένα θετικό ισοζύγιο 24,9% για τον Καραμανλή και 7,6% για τον Γιώργο.

Αλλά για πρώτη φορά σε έρευνα έχει μπει το ερώτημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 10), αν ο Παπανδρέου θα ήταν καλύτερος ή χειρότερος πρωθυπουργός απ’ τον Καραμανλή. Οι απαντήσεις:

• Το 39,2% απαντά ότι θα ήταν χειρότερος.

• Το 29,9% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερος.

• Ένα αξιοσημείωτο 22,9% απαντά ότι… μια απ’ τα ίδια.

Ξεφουσκώνουν οι «αλλαγές»…

Απ’ τη δημοσκόπηση της RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» προκύπτει και κάτι άλλο σημαντικό, το οποίο θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη απ’ τον Γιώργο και το ΠΑΣΟΚ:

• Ότι οι περιβόητες αλλαγές της τελευταίας περιόδου, μετά από μια μικρή περίοδο ευφορίας, άρχισαν να χάνουν τη δυναμική τους, να «ξεφουσκώνουν».

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 11) σε σχετικό ερώτημα η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 47,5%, απαντά ότι δεν θα προκαλέσουν καμιά αλλαγή, έναντι του 24,9% που πιστεύει ότι θα ωφελήσουν εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και του 15,6% που εκτιμά ότι θα φέρουν το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στους πολίτες.

Κατά των αλλαγών στον ΟΤΕ…

Απ’ την άλλη μεριά -και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό- αποδοκιμάζεται μια βασική κυβερνητική επιλογή, εντασσόμενη στον κύκλο των λεγόμενων «μεταρρυθμίσεων».

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΕΣ 12 και 13) η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 54,1%, θεωρεί λάθος την παραχώρηση του μάνατζμεντ του ΟΤΕ σε ιδιώτες, έναντι του 35,3% που συμφωνεί. Η απόρριψη είναι σε ποσοστά πάνω από 70% στους ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ, αλλά και περίπου από έναν στους τρεις ψηφοφόρους της ΝΔ (30,1%).

Κατά των πρόωρων εκλογών…

Μια και γίνεται ξανά πολύς λόγος για πρόωρες εκλογές, καλό είναι να λάβουν τα κόμματα υπόψη ότι με συντριπτική πλειοψηφία ο λαός δεν θέλει πρόωρες εκλογές. Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΕΣ 14 και 15) μόνο το 23,5% τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών, ενώ το 69,5% τις απορρίπτει.

Και αυτή η απόρριψη των πρόωρων εκλογών προκύπτει απ’ τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, αν και με διαφορές ποσοστιαίες. Πιο πολύ οι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν θέλουν πρόωρες και ακολουθούν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ.

Ενώ (ΠΙΝΑΚΑΣ 16), όπως είπαμε, είναι συντριπτική η υπέρ της ΝΔ διαφορά στην παράσταση νίκης, 70,1% έναντι μόλις του 18% που πιστεύει σε νίκη του ΠΑΣΟΚ…

Υπέρ των «μικρών», αλλά…

Όπως προαναφέραμε, η απογοήτευση απ’ τα δύο μεγάλα κόμματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε στήριξη των «μικρών», αν ο λαός είχε από αυτά τα κόμματα αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική πρόταση.

Το 56,5% (ΠΙΝΑΚΑΣ 17) δηλώνει ότι ως αντίδραση στον δικομματισμό θα μπορούσε να ψηφίσει κάποιο μικρό κόμμα, έναντι του 41,7% που δεν θα το έκανε.

Ενώ είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι (ΠΙΝΑΚΑΣ 18) ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 65,3% τάσσεται υπέρ μιας εκλογικής συνεργασίας των κομμάτων της Αριστεράς, ενώ με αυτή την προοπτική διαφωνεί μόνο το 23,7%…


Σχολιάστε εδώ