Χάος στο ΠΑΣΟΚ

Η κρίση που βιώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πρωτοφανής. Και όλοι συνομολογούν πως αν πάει έτσι στις επόμενες εθνικές εκλογές, τότε έχει… εξασφαλίσει την ήττα αναπόφευκτα. Όλοι. Πλην ενός στενού επιτελείου, του επιτελείου του Γιώργου, το οποίο βρίσκεται… στον κόσμο του, εκτός τόπου και χρόνου -κυριολεκτικά- και, το χειρότερο, έχει παρασύρει και τον Γιώργο σε τοποθετήσεις που δείχνουν έναν αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης αγόμενο και τοποθετούμενο κόντρα στην πραγματικότητα!

«Ναι, υπήρξε την περασμένη Κυριακή ανατροπή, αλλά… ανατροπή υπέρ της Ν.Δ. και όχι υπέρ του ΠΑΣΟΚ, προς το οποίο ΠΑΣΟΚ ο λαός συνεχίζει να μη δείχνει την παραμικρή εμπιστοσύνη», είναι η γενικευμένη αίσθηση που επικρατεί μεταξύ βουλευτών και στελεχών της Χαρ. Τρικούπη, αίσθηση που κυριολεκτικά κονιορτοποιεί και γελοιοποιεί τα περί… ανατροπής ή έστω αλλαγής του πολιτικού σκηνικού που εμπνεύστηκαν ο Γιώργος και το τραγικό επιτελείο του.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό του θυελλώδους κλίματος και των ανεξέλεγκτων διεργασιών (προς το παρόν παρασκηνιακών, αλλά από αύριο…) που συντελούνται στο εσωτερικό της Χαρ. Τρικούπη και το γεγονός ότι δεν είναι πλέον λίγοι όσοι -μάλλον ρητορικά- αναρωτιούνται:

>> Δεν υπάρχει κάποιος να μας πάει έστω ως μεταβατική λύση στις εκλογές, ένας Αλευράς;

Ενδεικτικό και αυτό της πολιτικής απόγνωσης, αλλά και της πικρής αίσθησης ότι απουσιάζει αυτός που θα έχει το θάρρος, θα πάρει το ρίσκο να βγει μπροστά και να βγάλει το ΠΑΣΟΚ απ’ το δραματικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει…

Ο Βενιζέλος αρνείται να παίξει αυτόν το ρόλο, τουλάχιστον ως τις επόμενες εκλογές. Θα περιοριστεί στο να λέει την άποψή του, να αμφισβητεί επιλογές του Γιώργου τις οποίες θεωρεί λανθασμένες και… ως εκεί.

Σύμφωνα όμως με αποκλειστικές μας πληροφορίες, ο Β. Βενιζέλος δέχεται ήδη ασφυκτικές πιέσεις από δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να «αναλάβει δράση, αφού δεν πάει άλλο». Έχει δηλαδή δημιουργηθεί μια ντε φάκτο δυναμική. Και αποτελεί ένα βασικό ερώτημα πόσο ακόμα θα ανθίσταται σε αυτή τη δυναμική…

Αλλά αν ο Βενιζέλος εμφανίζεται… αναποφάσιστος, δεν ισχύει το ίδιο με την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία έσπευσε να κάνει διακριτή μέσα στο μετεκλογικό για το ΠΑΣΟΚ χάος την παρουσία της αποστέλλοντας… μήνυμα για τη σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου και έχοντας φροντίσει να το γνωρίζει από πριν «ΤΟ ΕΘΝΟΣ»…

Η Α. Διαμαντοπούλου θεωρεί πως αν η κρίση λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και τεθεί θέμα αμφισβήτησης του Γιώργου, τότε θα πρέπει να είναι έτοιμη να παίξει ρόλο…

Το σύστημα των ανίκανων «ημετέρων»…

Μια σοβαρότατη εστία κριτικής κατά του Γιώργου είναι το «παρασύστημα» που, όπως τονίζουν στελέχη και βουλευτές, έχει στήσει και με το οποίο έχει υποκαταστήσει τα θεσμοθετημένα όργανα.

Όλο αυτό το σύστημα θεωρείται επιπλέον και ανίκανο να «πιάσει» την πραγματικότητα, αλλά και «κλειστό». Έχει δε προκαλέσει επιπλέον οργή το γεγονός ότι ενώ ο Γιώργος δεν συγκάλεσε κανένα θεσμοθετημένο όργανο μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, συσκέπτονταν αποκλειστικά με τα στελέχη αυτού του «παρασυστήματος»!

Χαρακτηριστικό της ασυδοσίας των στελεχών που το συναποτελούν είναι και το εξής γεγονός:

>>Την Κυριακή το βράδυ είχε κυριολεκτικά μετατραπεί σε «άβατο» ο χώρος όπου είχαν κλειστεί οι επιτελείς του Γιώργου, η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, ο Γ. Αγραφιώτης, ο Στεφάνου, ο Γερουλάνος, ο Πετρουλάκης κι ο Ν. Αθανασάκης και «συσκέπτονταν» προκειμένου να αναλύσουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Απαγορευόταν αυστηρά η είσοδος σε οποιονδήποτε άλλο. Ακόμα και στον γραμματέα Αυτοδιοίκησης βουλευτή, Ν. Σαλαγιάννη!

Τα αποτελέσματα βέβαια είναι γνωστά. Και… τραγελαφικά. Έτσι πήγε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στα πάνελ το περιβόητο SMS της Μαριλίζας που μίλαγε για… νίκη, υπεροχή του ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά 3 μονάδες (που αργότερα έγιναν 2,3 και μετά…) με αποτέλεσμα να δούμε εκείνες τις απείρου κάλλους σκηνές.

Ακολούθησε η επίσημη εκτίμηση του Γιώργου περί… νίκης και αλλαγής του πολιτικού σκηνικού που είχε τις γνωστές παρενέργειες…

Μέσα τώρα στο δωμάτιο των… αναλύσεων η κατάσταση ήταν επίσης κωμικοτραγική, αφού ο «στρατηγός» Αγραφιώτης έκανε ένα αλαλούμ ανακατεύοντας πραγματικά αποτελέσματα με… αποτελέσματα απ’ τα exit polls, συνεπικουρούμενος απ’ τον Αθανασάκη για να βγάλουν τη «νίκη» του ΠΑΣΟΚ!

Βεβαίως το πραγματικό επιτελείο του Γιώργου, αυτό που έχει υποκαταστήσει τα θεσμοθετημένα όργανα αποτελείται κι από άλλους. Με αποτέλεσμα να αναρωτιούνται ιστορικά στελέχη, αν είναι δυνατό να πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές με την Κοπά, την Γκερέκου, τη Ματσούκα, την Καραχασάν και… την οικογένεια του Γιώργου στις εκλογές…

… και η «αιχμαλωσία» απ’ το «σύστημα» Παπουτσή!

Με πολλές φιλοδοξίες για το μέλλον και την προσωπική του στρατηγική, ο κ. Χρήστος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του Κινήματος, κατάφερε με έντεχνο τρόπο να «τρυπώσει» σε όλες τις θέσεις κλειδιά του κόμματος, τοποθετώντας παντού ανθρώπους του, ώστε να μπορεί να ελέγχει κάθε κίνηση του κ. Παπανδρέου και αναλόγως να προσαρμόζει την πολιτική του τακτική, πάντα ως υπέρμαχος του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ…

Ως νέος «Ηρακλής του στέμματος», ο κ. Παπουτσής διαθέτει πολιτικούς φίλους στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου. Η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Πέτρος Συναδινός, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και ο Γιώργος Αγραφιώτης, που βρέθηκε στο επίκεντρο των αντιδράσεων για τη λάθος εκτίμηση των αποτελεσμάτων της πρώτης Κυριακής, είναι μερικοί με τους οποίους ο κ. Παπουτσής έχει… αλυσοδέσει σφικτά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. (Ο Συνοδινός και ο Αγραφιώτης είναι το κόκκινο πανί για πολλούς βουλευτές και στελέχη).

Στόχος του είναι να ελέγχει διαρκώς τον κ. Παπανδρέου και, προσαρμοζόμενος στις εξελίξεις και στα δεδομένα που επικρατούν, να εμφανίζεται απαραίτητος δίπλα στον πρόεδρο, παίζοντας όμως το δικό του πολιτικό παιχνίδι.

Πολιτικός με φιλοδοξίες, γνωρίζει πολύ καλά πολιτικές πηγές στην Ευρώπη που θα τον βοηθήσουν την κατάλληλη στιγμή, ενώ φροντίζει πάντα να συγκρούεται με άλλα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ή βουλευτές όταν αμφισβητούν τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Από τότε που ήταν Επίτροπος στην Κομισιόν είχε αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με τον κ. Παπανδρέου και σιγά σιγά και με μεγάλη προσοχή έχτισε το προφίλ του σύγχρονου πολιτικού που δεν προσφέρεται για ξύλινο λόγο. Στο συνέδριο της διαδοχής, το 1996, ενώ υποστήριζε τον Άκη Τσοχατζόπουλο, σιγά σιγά πήρε αποστάσεις, όταν μάλιστα κατάλαβε πως ο Άκης έπαιζε το τελευταίο του χαρτί στα χρόνια που ακολούθησαν.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος από τότε έχει να το λέει ότι την κατάλληλη στιγμή, ο Χρήστος Παπουτσής τον «πούλησε», φροντίζοντας να… απενοχοποιηθεί, να μην τον συμπεριλαμβάνουν στην ομάδα που αμφισβητούσε με το παραμικρό τον κ. Σημίτη, και επιδιώκοντας να καλλιεργήσει ένα καλύτερο προφίλ.

Σήμερα που βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της πυραμίδας της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται ως θεματοφύλακας του Γιώργου Παπανδρέου, ελπίζοντας πως την επομένη των εθνικών εκλογών, και αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, θα καταλάβει τη θέση της σημερινής υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, με την οποία άλλωστε διατηρεί πολύ καλές σχέσεις από την εποχή που ο ίδιος ήταν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Αθηναίων.

Η τακτική που ακολούθησε ο κ. Παπουτσής και η οποία, είναι αλήθεια, σημειώνει με μεγάλη επιτυχία, έχει ενοχλήσει αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ιδίως στην Α΄ Αθήνας, όπου ο ίδιος πολιτεύεται, και γι’ αυτό από τώρα σκέφτονται ορισμένοι (όπως για παράδειγμα ο Γεράσιμος Αρσένης) να αναλάβουν πρωτοβουλία μήπως και καταλάβουν οι υπόλοιποι μέσα στο ΠΑΣΟΚ τους πραγματικούς στόχους του κ. Παπουτσή και της ομάδας του.

Ανύπαρκτο κόμμα – ανύπαρκτη οργάνωση

Αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ περισσότερα. Για παράδειγμα, μόνο όποιος εθελοτυφλεί και… ζει στον κόσμο του δεν αντιλαμβάνεται ότι πλέον η οργάνωση του Κινήματος, που άλλοτε ήταν η δύναμή του, είναι σήμερα ανύπαρκτη. Το κόμμα επίσης ανύπαρκτο. Η παράταξη σε διάλυση.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει οργάνωση που να μπορεί να καθοδηγήσει εκλογικό αγώνα. Και αυτό φάνηκε και στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση.

Καταλογίζεται επίσης ως μεγάλο λάθος η επιχείρηση του Γιώργου να περάσει την «οριζόντια οργάνωση», αντί της «κάθετης» που κυριαρχούσε επί εποχής Ανδρέα. Αυτό επέτεινε τα φαινόμενα διάλυσης.

Λάθος επίσης και μάλιστα σημαντικό καταλογίζεται η «εισοδιστική» τακτική διεμβολισμού των «εκσυγχρονιστών». Στην πραγματικότητα ελάχιστα απέφερε και αυτό φαίνεται απ’ τη σημερινή στάση της Α. Διαμαντοπούλου…

Επιπλέον σε πάρα πολλούς προκαλούν -αρνητική- έκπληξη κάποιες επιλογές του Γιώργου (πέραν των «κραγμένων» σε επίπεδο στελεχών) που χρήζουν… ψυχολογικής ανάλυσης. Ας πούμε, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με Ιρανό επίσημο συνοδευόταν από δύο φοιτητές που κάνουν το διδακτορικό τους. Ουδείς ξέρει τι γύρευαν, ουδείς τους ξανάδε…

Χάος και παιχνίδια με τις «αλλαγές»

Μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση διάλυσης, έχουν βρει ευκαιρία διάφοροι τυχάρπαστοι να κάνουν παιχνίδι. Μέσω διαρροών πιέζουν για «αλλαγές».

Αλλά η μαγική λέξη «αλλαγές», αν δεν εντάσσεται μέσα σε ένα ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό αφενός χρησιμοποιείται για να μετακυλιστούν οι ευθύνες του Γιώργου και των επιτελών του και αφετέρου εξυπηρετεί αποκλειστικά σχεδόν παιχνίδια και επιδιώξεις κάποιων, ακόμα και εξωθεσμικών παραγόντων και θα αποδειχτεί -τελικά- μια σαπουνόφουσκα.

Για παράδειγμα, όλη αυτή η πρεμούρα να αλλάξει ο Ν. Αθανασάκης υπαγορεύεται από δημοσιογραφικούς κύκλους που εποφθαλμιούν τη θέση του εκπροσώπου Τύπου. Αυτό βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο Αθανασάκης δεν έχει βαριές μάλιστα ευθύνες. Όταν όμως η αντικατάστασή του υπαγορεύεται από στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, ανάμεσά τους και από στέλεχος της επικοινωνιακής ομάδας, από σύμβουλο του Γιώργου ο οποίος έως πρόσφατα έγραφε και τις ομιλίες του, από γνωστό συγκρότημα για να διευκολυνθεί «συγγενής» του διευθυντή γνωστός δημοσιογράφος καναλιού, επίσης από δύο άλλους αστέρες της TV που επίσης θέλουν να γίνουν… Αθανασάκης στη θέση του Αθανασάκη, τότε μόνο από αγνές προθέσεις δεν ξεκινάει…

Τα ίδια ισχύουν για τη Μαριλίζα. Οι μεν «εκσυγχρονιστές» θέλουν να περάσουν στη θέση της τον Ρέππα, το δε σύστημα του «βαθέως ΠΑΣΟΚ» τον Πολυζωγόπουλο.

Γεγονός είναι πως ο Γιώργος πιέζεται και απ’ το συγκρότημα και απ’ την «εκσυγχρονιστική» ομάδα, αλλά και από στενούς του επιτελείς να… κάνει αλλαγές.

Ποιες αλλαγές; Σε ποια κατεύθυνση; Και θα είναι οι όποιες νέες επιλογές καλύτερες απ’ τις προηγούμενες ή… σε λίγο θα αναπολούν όλοι τους… αποπεμφθέντες;


Σχολιάστε εδώ