Πλήρης ασυδοσία των μεγάλων οστρακοκαλλιεργητών του Θερμαϊκού

Πρόκειται για το καρτέλ των οστρακοκαλλιεργητών, οι οποίοι με μία σειρά αυθαιρεσιών, παρανομιών και παραβάσεων έχουν μετατρέψει την περιοχή του Θερμαϊκού, από τη Χαλάστρα μέχρι τα Κύμινα, σε… τσιφλίκι τους, ενώ παράλληλα κλείνουν θαλάσσιους δίαυλους, προκαλώντας οικονομική ασφυξία στους φτωχούς ψαράδες και τους υπόλοιπους μικροοστρακοκαλλιεργητές, οι οποίοι δεν έχουν πού να κινηθούν για να διεκπεραιώσουν τις δουλειές τους!

Έχουν καταπατήσει τεράστιες εκτάσεις από τον αιγιαλό (κατά παράβαση του νόμου 2971/19-12-2001) και τις έχουν γεμίσει με πασσάλους, πλωτά μπετόνια και τελευταία με μίνι πλωτά μπετονάκια για να διευκολύνονται στις δουλειές τους, χωρίς να λογαριάζουν αν με τον τρόπο αυτόν δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους στη ναυσιπλοΐα, αφού κανένα από τα υλικά αυτά δεν είναι φωτοσημασμένο και βέβαια τη νύχτα δεν διακρίνεται από τις γέφυρες των πλοίων.

Το λιμεναρχείο πολλές φορές έχει δεχθεί καταγγελίες για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, αλλά σε ελάχιστες έχει επιληφθεί. Και όσοι άτυχοι μικροψαράδες τόλμησαν να καταγγείλουν επωνύμως την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, είδαν τα σκάφη τους να καίγονται από… τυχαία περιστατικά. Δεν λέμε ότι κάποιοι τούς τα έκαψαν, απλώς τονίζουμε ότι και τα τρία σκάφη που έχουν καεί μέχρι στιγμής ανήκουν σ’ εκείνους που έκαναν τις επώνυμες καταγγελίες.

Το 2001 και μετά από πολλές πιέσεις το λιμεναρχείο επέβαλε βαριά πρόστιμα στους παρανομούντες. Όμως αυτά δεν πληρώθηκαν ποτέ, γιατί οι μεγάλοι στρακοκαλλιεργητές έδωσαν υπόσχεση ότι θα βγάλουν τους πασσάλους από την ακτή και θα βάλουν φωτεινή σήμανση στα επιπλέοντα αντικείμενα. Επιπλέον, για τα παράνομα κτίσματα που υπάρχουν στις παραλίες της Χαλάστρας και των Κυμίνων για τη διευκόλυνση των οστρακοκαλλιεργητών η διεύθυνση της ΚΕΔ με την απόφαση 1/94 28 Ν 820/78 έχει διατάξει να κατεδαφιστούν! Μέχρι σήμερα όμως τα παράνομα κτίσματα… ζουν και βασιλεύουν.

Τα ερωτήματα από εδώ και πέρα είναι πολλά και σ’ αυτά θα πρέπει να απαντήσουν άμεσα οι αρμόδιοι. Συγκεκριμένα:

  • Από τη στιγμή που οι οστρακοκαλλιεργητές είναι επιχειρηματίες και έμποροι, γιατί η Διεύθυνση Αλιείας δεν τους αφαιρεί τις άδειες αλιείας;
  • Τη στιγμή που οι φτωχοί ψαράδες αγωνίζονται να πάρουν καύσιμα τράνζιτ έστω και με το… σταγονόμετρο, γιατί χορηγούν και σ’ αυτούς τους μεγαλεμπόρους τέτοια φθηνά καύσιμα;
  • Γιατί δεν δίνουν θαλάσσιο χώρο και στους υπόλοιπους οστρακοκαλλιεργητές (παρά τις δεκάδες αιτήσεις που εκκρεμούν από το 1990), τη στιγμή που το καρτέλ εκτείνεται σε έκταση μεγαλύτερη των 600 στρεμμάτων; Πού είναι η αξιοκρατία που υπόσχονται όλοι οι ταγοί της Θεσσαλονίκης και ο φορέας διαχείρισης της μυδοκαλλιέργειας, για τον οποίο είχε δεσμευθεί ο νομάρχης; Όσον αφορά τώρα το λιμεναρχείο:
  • Γιατί δεν επιβάλλει πρόστιμα στις δύο εταιρείες για τα παράνομα πασσαλάκια που βρίσκονται μέσα στη θάλασσα; Όσα από αυτά σαπίζουν πέφτουν μέσα στο νερό και γίνονται παγίδες θανάτου για κάθε πλεούμενο. Λέγεται ότι έχουν γίνει πέντε ατυχήματα εξαιτίας του γεγονότος αυτού, αλλά τα… απέκρυψαν.
  • Γιατί δεν επιβάλλει πρόστιμα για τις φωτοσημάνσεις που αρνούνται πεισματικά οι δύο μεγάλες εταιρείες να τοποθετήσουν και αρκείται μόνο σε… ανούσιες επιστολές προς τους συνεταιρισμούς; Τα ερωτήματα αυτά είναι σημαντικά και πελώρια, γιατί αποκαλύπτουν το τεράστιο θέμα που έχει σχέση με τα καρτέλ των οστρακοκαλλιεργητών του Θερμαϊκού, τα οποία δεν… καταλαβαίνουν από νόμους και διατάξεις και κάνουν πάντα εκείνο που τους… βολεύει, άσχετα αν προκαλούν κινδύνους σε κάποιους άλλους ή αν βυθίζουν σε οικονομικό μαρασμό τους αδύνατους.

Όπως υποστηρίζουν όλοι οι φορείς της Θεσσαλονίκης, η λύση θα δοθεί με την ίδρυση φορέα διαχείρισης οστρακοκαλλιεργειτών. Πότε περιμένουν άραγε οι αρμόδιοι να τον κάνουν; Όταν δεν θα έχει μείνει ούτε ένας μικρομυδοκαλλιεργητής στον Θερμαϊκό;


Σχολιάστε εδώ