Μεγάλα και μυστικά τα σχέδια της ΕΡΤ για την ψηφιακή

Πολλά κρύβει το σχέδιο εγκατάστασης των επίγειων ψηφιακών πομπών που θα ξεκινήσει η ΕΡΤ και είναι υψηλότατου κόστους (περίπου 80 δισ. δρχ.). Το δίκτυο θα φιλοξενεί, λένε αυτοί που γνωρίζουν, ως τέσσερα μπουκέτα (με τέσσερα προγράμματα το καθένα).

Στα δύο πρώτα θα υπάρχουν τα κανάλια της ΕΡΤ και εκείνα της Βουλής και της Εκκλησίας. Για τα σχέδια της Εκκλησίας το «Π» είχε εγκαίρως αποκαλύψει πριν από τρεις μήνες πως θα πάει στην επίγεια ψηφιακή, όταν οι περισσότεροι έβλεπαν συνεργασία με το Nine.

Τι θα γίνει όμως με τα άλλα δύο μπουκέτα; Θα εκχωρηθούν ή θα ενοικιαστούν στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών; Ήδη πάντως, κατά πληροφορίες, ετοιμάζεται το δεύτερο πακέτο καναλιών για εκπομπή μέχρι την άνοιξη του 2007, ενώ παράλληλα αυτούς τους μήνες θα στηθεί το πανελλαδικό δίκτυο εκπομπής για τα ψηφιακά μπουκέτα. Όλα αυτά ενώ σε θεσμικό επίπεδο δεν προβλέπεται ρύθμιση που να επιτρέπει και στα ιδιωτικά κανάλια να ξεκινήσουν ψηφιακές δοκιμές, παρά το ότι εμφανίζονται έτοιμα και το έχουν στόχο. Στο Ραδιομέγαρο επίσης προχωρούν τα σχέδια για την ανέγερση «μίνι κτιρίου» στο πίσω μέρος, εκεί που βρισκόταν το πάρκινγκ των βαν, όπου θα στεγαστεί η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Εννοείται ότι στην ΕΡΤ τελούν εν αναμονή της θεσμικής ρύθμισης για τη λειτουργία της θυγατρικής εταιρείας της επίγειας ψηφιακής.

Πάντως, η ζήτηση για ψηφιακή τηλεόραση στην Ευρώπη θα σημειώσει ρεκόρ αριθμού πελατών φέτος, σύμφωνα με μία έρευνα από τη Strategy Analytics. Σχεδόν 19.000.000 νοικοκυριά θα αγοράσουν ψηφιακή τηλεόραση για πρώτη φορά φέτος (αύξηση 20%), σύμφωνα με την έκθεση εκτιμήσεως της συνδρομητικής αγοράς «Digital TV Subscriber Market Forecast Europe». Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση παραμένει η πιο δημοφιλής επιλογή για τους νέους συνδρομητές, με περισσότερα από 10.000.000 νοικοκυριά που ίσως προστεθούν φέτος, σύμφωνα με την εταιρεία.


Σχολιάστε εδώ