Ο χάρτης της Κυριακής

Σήμερα πολλοί ψηφίζουν, αλλά λίγοι ελπίζουν… ότι θα ξημερώσει μια καλύτερη ημέρα στον πολύπαθο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Γιατί χρόνο με τον χρόνο, ανεξάρτητα από το κομματικό «πρόσημο» του κάθε δημάρχου και νομάρχη, τα προβλήματα συσσωρεύονται και διαιωνίζονται.

Προβλήματα που αφορούν στο μέγα ζήτημα της διάθεσης και της επεξεργασίας σκουπιδιών και αποβλήτων, στο πρόβλημα της έλλειψης πρασίνου και της -βήμα προς βήμα- καταστροφής του οικιστικού περιβάλλοντος, στο κυκλοφοριακό, στην έλλειψη κοινωνικών υποδομών και εξυπηρετήσεων που εμπορευματοποιούνται σταδιακά μέσα από φορείς ιδιωτικών συμφερόντων.

Ασφαλώς υπάρχουν άξιοι και ικανοί δήμαρχοι και νομάρχες που αγωνίζονται να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών τους. Γι’ αυτό και το έργο τους θα πρέπει σήμερα να αναγνωρισθεί από τους ψηφοφόρους, πέρα από στενά κομματικά κριτήρια.

Όμως, ακόμα κι αν υπάρχει αγαθή πρόθεση από τους τοπικούς «άρχοντες», κυριαρχούν -και αναπαράγονται- δομικού χαρακτήρα προβλήματα που τους στέκονται εμπόδιο.

Ούτε η γραφειοκρατία μειώθηκε σημαντικά ούτε ο περίφημος συντονισμός μεταξύ κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης επιτεύχθηκε. Αρκεί μια ισχυρή βροχόπτωση, μια πυρκαγιά, μια χειμωνιάτικη «χιονιά», για να αποκαλυφθεί ένα χάος που ταλαιπωρεί τους πολίτες και τους οδηγεί στην απόγνωση.

Βέβαια κανένα από τα σημαντικά αυτά προβλήματα δεν απασχολεί τις κομματικές εξουσίες και ηγεσίες. Αυτές περιμένουν το βράδυ της Κυριακής, για να διαπιστώσουν αν ο εκλογικός χάρτης της χώρας έγινε περισσότερο «μπλε» ή «πράσινος»… Κι από την επόμενη μέρα θα ξαναγυρίσουν στα ίδια. Κατά τ’ άλλα θα έχει νικήσει, για άλλη μια φορά, η τοπική αυτοδιοίκηση!

ΟΦΙΣ


Σχολιάστε εδώ