Πακτωλός χρημάτων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ για έργο που… δεν έκανε!

Αυτό βέβαια δεν… πτοεί τον κ. Τσουπίδη, ο οποίος, αφού εξαντλήθηκαν τα 7 εκατ. ευρώ που έπρεπε να πάρει ο Σ. Κόκκαλης με βάση την αρχική σύμβαση, η οποία δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, φροντίζει να του… βγάλει και 4-5 εκατ. ευρώ επιπλέον με επεκτάσεις της υπάρχουσας σύμβασης, τροποποιήσεις ή και νέες αναθέσεις έργων, οι οποίες βέβαια γίνονται απευθείας, χωρίς διαγωνισμούς και άλλες παρόμοιες… ενοχλητικές διαδικασίες!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η προηγούμενη διοίκηση του Ταμιευτηρίου υπέγραψε σύμβαση με την Ιντρακόμ στις 6/2/2002 για τη μελέτη και υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος. Η υπογραφή της σύμβασης έγινε μετ’ εμποδίων, αφού για να πάρει έργο του Δημοσίου η Ιντρακόμ θα έπρεπε να έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.

Την πρώτη φορά η εταιρεία του Κόκκαλη δεν πήρε άδεια για να πάρει το έργο, αλλά σε επόμενη συνεδρίασή του το ΕΣΡ έδωσε την άδεια, αφού ενέκρινε τη μεταβίβαση των μετοχών του Flash της κ. Ελένης Κόκκαλη στον Σωτήρη Πουλόπουλο, άσχετα αν το τίμημα ήταν εξαιρετικά μικρό. Η άδεια δόθηκε τον Νοέμβριο του 2002.

Μέχρι να πάρει την άδεια όμως η Ιντρακόμ είχε ζητήσει από τη διοίκηση του Ταμιευτηρίου να γίνουν κάποιες υποδομές για να μπορέσει να αρχίσει να εκτελεί το έργο που θα αναλάμβανε. Το Ταμιευτήριο έσπευσε να αγοράσει 50 κομπιούτερ, γραφεία, δίκτυα, ξηλώθηκε και ξαναχτίστηκε ο τέταρτος όροφος στο κεντρικό κτίριο της Πεσμαζόγλου, με την προοπτική και μόνο ότι θα εξασφάλιζε η Ιντρακόμ την άδεια από το ΕΣΡ. Αν δεν την έπαιρνε, όλα αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στον… βρόντο! Αλλά φαίνεται ότι κάποιοι ήταν πολύ σίγουροι για την απόφαση του ΕΣΡ και μάλλον δεν… ρίσκαραν καθόλου…

Το συνολικό ύψος της σύμβασης ανερχόταν σε 7.029.460 ευρώ, ενώ η ολοκλήρωσή του θα έπρεπε να έχει γίνει σε 28 μήνες. Περιττό να πούμε ότι ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Δηλαδή δεν λειτουργεί τίποτε!

Απλώς να επισημάνουμε ότι επειδή κάποιοι πίστεψαν ότι στις 31/7/2006 θα άρχιζε η πιλοτική λειτουργία του ΟΠΣμ, «έκοψαν» τις άδειες των υπαλλήλων, χωρίς φυσικά να λειτουργήσει τίποτα.

Ο διευθυντής Φ. Γιαννακόπουλος με επείγον έγγραφό του (αρ. πρωτ. 22599/10/21/8/06) ενημέρωσε τα καταστήματα του Ταμιευτηρίου ότι μπήκε… ταφόπλακα στη λειτουργία του ΟΠΣ μέχρι τις 18 Αυγούστου, κατόπιν απόφασης της διοίκησης.

Η νέα ημερομηνία που θα δοκιμαστεί η πιλοτική λειτουργία του ΟΠΣ θα είναι η 2/10/06. Αντί των αρχών του 2005 δηλαδή, το ΟΠΣ θα λειτουργήσει δοκιμαστικά στο τέλος του 2006! Βέβαια, η Ιντρακόμ για να… επιβραβευτεί προφανώς για την καθυστέρησή της πήρε στο ακέραιο όλα τα χρήματα της σύμβασης και ακόμα παραπάνω, καθώς ο κ. Τσουπίδης «φρόντισε» να κάνει επέκταση της σύμβασης αν και δεν έχει ολοκληρωθεί και να αναθέσει κι άλλες «δουλειές» στην εταιρεία!

Έτσι η εταιρεία του Σ. Κόκκαλη στο τέλος του 2002 πήρε ως προκαταβολή 1.093.569 ευρώ.

Στο τέλος του 2004 είχε πάρει άλλα 3.092.286 ευρώ. Επειδή όμως βάσει σύμβασης δεν μπορούσε να πάρει άλλα χρήματα η Ιντρακόμ, άρχισε να… ενεργοποιείται ο μηχανισμός Τσουπίδη. Έτσι στις 18/4/2006 υπογράφεται σύμβαση τροποποίησης της ήδη υπάρχουσας σύμβασης ύψους 2.100.000 ευρώ για τη διαχείριση πλαστικών καρτών και τη διαχείριση δικτύου συναλλαγών ATM και λίγο αργότερα υπογράφεται νέα σύμβαση για την επέκταση εταιρικών προϊόντων ύψους 800.000 ευρώ.

Οι δύο συμβάσεις υπογράφηκαν προσωπικά από τον κ. Τσουπίδη και ήδη η Ιντρακόμ έλαβε για την πρώτη 800.000 ευρώ και για τη δεύτερη 400.000 ευρώ! Τη στιγμή που η κύρια σύμβαση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί!

Να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις που «εφηύραν» ουσιαστικά διασφαλίζουν την ύπαρξη της Ιντρακόμ για χρόνια στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τον εξής απλό τρόπο: έχουν αγνοήσει τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Ταμιευτήριου και δεν τους λένε τίποτα για τα προγράμματα που θα εγκατασταθούν, προκειμένου να μην αποκτήσουν τεχνογνωσία και να μην είναι σε θέση να υποστηρίξουν την εφαρμογή του Profits όταν εγκατασταθεί. Έτσι το Ταμιευτήριο θα έχει πάντα την ανάγκη της Ιντρακόμ!

Το ίδιο έγινε και στη φάση της παραμετροποίησης των εφαρμογών με τη δικαιολογία ότι οι υπάλληλοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ήταν… απασχολημένοι σε άλλες εργασίες!

Οι δύο αυτοί σύμβουλοι του κ. Τσουπίδη με την υπερβολική υπέρ της Ιντρακόμ δραστηριότητα είναι ο κ. Δρακωτός και ο κ. Παπαγεωργίου. Η σύμβαση του κ. Δρακωτού με το Ταμιευτήριο υπεγράφη στις 19/5/2003, ενώ ο κ. Παπαγεωργίου προσελήφθη ως νομικός σύμβουλος και στη συνέχεια έγινε μόνιμος υπάλληλος του Τσουπίδη. Ήταν σύμβουλος του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνίας Χ. Βερελή.

Να σημειώσουμε ότι η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου στο έγγραφο αναφοράς της προς το επενδυτικό κοινό και εν όψει της ένταξής του στο χρηματιστήριο υποστήριζε ότι το Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2006.

Τώρα βέβαια κοντεύει να φύγει… και το δεύτερο εξάμηνο και το σύστημα δεν λειτουργεί ακόμα.

Ποιος κοροϊδεύει ποιον και γιατί;

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι επί της βασικής σύμβασης, που υπεγράφη το 2002, έγιναν το 2004 δύο επιπλέον επεκτάσεις, μία ύψους 335.250 ευρώ για το πρόσθετο έργο της γενικής λογιστικής και μία ύψους 205.023 ευρώ για πρόσθετες υπηρεσίες με διάθεση συνεργατών στο πλαίσιο της παραμετροποίησης των υποσυστημάτων της πρώτης φάσης του ΟΠΣ.

Οι δύο αυτές υπηρεσίες πάντως υπάρχουν στη σύμβαση του 2002 και δεν χρειαζόταν να… πληρωθούν επιπλέον για να γίνουν!

Αυτό σημαίνει ότι δόθηκαν κάποια… ψιλά επιπλέον στην Ιντρακόμ πριν από τη… γερή «μπάζα» με την τροποποίηση και την επέκταση που έγιναν τον περασμένο Απρίλη…

Και κάτι ακόμα. Η έκθεση της εταιρείας PriceWaterhouseCoopers σχετικά με τη σύμβαση ΤΤ – Ιντρακόμ, που έχει κοινοποιηθεί στον κ. Τσουπίδη, αναφέρει ότι η εγγύηση θα πρέπει να αρχίζει από την οριστική παραλαβή του έργου, ενώ η ολοκλήρωσή του δεν θα πρέπει να πάει πέρα από τις 15/10/2005! Βέβαια ούτε στις 15/10/2006 δεν θα έχει ολοκληρωθεί το έργο και ας ανέφερε το πληροφοριακό δελτίο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ότι θα είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούνιο και ας προσλήφθηκαν «φωστήρες» από άλλες τράπεζες για να το λειτουργήσουν γρηγορότερα κι ας πήρε έναν… σκασμό λεφτά η Ιντρακόμ!

Τι να σημαίνουν άραγε όλα αυτά; Διαπλοκή ή ανικανότητα;
Ό,τι και αν σημαίνουν, γεγονός είναι πως ο κ. Τσουπίδης με την τακτική του και στο θέμα της Ιντρακόμ δείχνει για πολλοστή φορά πως δεν είναι απλώς ακατάλληλος αλλά… επικίνδυνος για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Και βέβαια τις ευθύνες αναλαμβάνουν εκείνοι που τον διατηρούν, οι «προστάτες» του στο υπουργείο Οικονομικών.


Σχολιάστε εδώ