Πιο ακριβή η Ελλάδα από τη Γερμανία!

Έτσι γίναμε από τις πιο ακριβές σε κόστος ζωής χώρες της ευρωζώνης, ενώ παραμείναμε η πιο… φθηνή σε μισθούς και ημερομίσθια!

Για να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει, ας πάρουμε σαν σημείο αναφοράς τη Γερμανία, που είναι η χώρα που αντιπροσωπεύει κατά κάποιον τρόπο το κόστος ζωής στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Συγκεκριμένα:

Ο ΦΠΑ για προϊόντα πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φρούτα, βιβλία κ.ά.) είναι 7%. Άλλα προϊόντα, όπως το ψωμί, επιδοτούμενα. Ο κανονικός ΦΠΑ είναι 16%. Ο μέσος μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου είναι 1.600-2.000 ευρώ. Ο γονιός φυσικά δεν έχει να πληρώνει φροντιστήρια και ιδιαίτερα, ενώ υπάρχουν δημόσια σχολεία υδραυλικών, ηλεκτρολόγων μετά το γυμνάσιο.

Όσον αφορά τις τιμές διαφόρων ειδών (στην περιοχή της Στουτγάρδης), αυτές είναι:

• Γάλα από 50 λεπτά μέχρι 1 ευρώ (οικολογικό, σε γυάλινο μπουκάλι). Εδώ για το οικολογικό οι τιμές είναι διπλάσιες, ενώ το απλό σε πλαστικό μπουκάλι έχει 1,70 ευρώ.

• Ψωμί από 50 λεπτά το κιλό μέχρι και 2 ευρώ.

•Μπίρα 50 έως 80 λεπτά το μισό λίτρο.

• Καφές 4 έως 6 ευρώ το κιλό!

• Ο Τύπος θεωρείται είδος πρώτης ανάγκης και φορολογείται με ΦΠΑ 7%. Μια καθημερινή εφημερίδα στοιχίζει 1,4 ευρώ.

Τα περιοδικά από 2,5/2,7 ευρώ («Σπίγκελ», «Στερν», «Άουτο μότο σπορτ») και τα μηνιαία από 2,5 μέχρι 10 ευρώ.

• Τα εισιτήρια είναι ακριβότερα, 1,4 ευρώ (όσο π.χ. το αστικό στην Πάτρα) για 2 ώρες και ισχύει για όλα τα μέσα μεταφοράς. Το τρένο δουλεύει 20 ώρες το 24ωρο, ενώ τα λεωφορεία συνεχώς. Για να πας στο αεροδρόμιο (30 χλμ.) πληρώνεις 2,9 ευρώ… Στην Αθήνα είναι πάνω από 3 με το λεωφορείο. Όλα τα ταξί έχουν ταμειακή, απαγορεύονται οι διπλοκούρσες και για να πας στο αεροδρόμιο στοιχίζει 35 ευρώ. (Οι οδηγοί περνούν εξετάσεις γλωσσικής επάρκειας.) Περιττό να αναφέρουμε ότι ταξί και ΙΧ δεν χρησιμοποιεί κανένας μέσα στην πόλη, αφού τους βολεύει η συγκοινωνία.

• Καύσιμα: 1,40 η σούπερ αμόλυβδη στις 15/8, ενώ στην Ελλάδα την ίδια περίοδο στοίχιζε 1,20. Στη Γερμανία δεν υπάρχουν διόδια, ενώ οι εθνικές οδοί είναι απλώς… αμέτρητες. Επιτρέπονται τα ντίζελ ΙΧ.

• Πάγιο ΟΤΕ (Ντόιτσε Τέλεκομ) για αναλογική γραμμή 25 ευρώ (και στην Ελλάδα είναι το ίδιο). Με 60 ευρώ τον μήνα η ίδια εταιρία προσφέρει απεριόριστα τηλεφωνήματα και ίντερνετ dsl. Έξτρα χρεώνονται μόνο οι διεθνείς κλήσεις.

• Όσον αφορά το ίντερνετ, στη Γερμανία στοιχίζει 20 ευρώ τον μήνα η σύνδεση για ταχύτητα 1.000 kilobyte το δευτερόλεπτο. Ο ΟΤΕ για την μισή ταχύτητα (512 kb) χρεώνει 28 ευρώ τον μήνα.

• Τυρί φέτα ελληνικής παρασκευής, συσκευασμένο, 4 ευρώ το κιλό. Το τυρί «Δωδώνη» ίδια τιμή με την Ελλάδα αν και εισάγεται.

• Ηλεκτρικό και γκάζι πάνε μαζί. Σχεδόν 70 ευρώ τον μήνα προσυμφωνημένη χρέωση. Αν καταναλώσεις λιγότερο, τα χρήματα που περισσεύουν επιστρέφονται. Στη Στουτγάρδη τον χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει στους μείον 11. Φυσικά δεν πληρώνεις… ΕΡΤ, ενώ η γερμανική τηλεόραση είναι εδώ και καιρό ψηφιακή σε πολλές πολιτείες.

• Στα γραφείο του δήμου Στουτγάρδης, στον προθάλαμο αναμονής υπάρχουν πινακίδες με τον αριθμό και την αρμοδιότητα κάθε γραφείου. Δίπλα ένα πράσινο και ένα κόκκινο φως ανάλογα με το αν ο υπάλληλος είναι απασχολημένος ή όχι. Γρηγορόσημα δίδονται δωρεάν.


Σχολιάστε εδώ