Τους έκαναν και χάρη…

Το πρώτο αφορά την εικόνα των μεγαλουπόλεων, τους άδειους δρόμους, τα αυτοκίνητα που διασχίζουν την απόσταση Κηφισιά-Γλυφάδα μέσα σε δέκα λεπτά, τους νεαρούς που δεν είχαν τα απαιτούμενα χρήματα για να πάνε στις παραλίες και τη βγάζουν στα σιντριβάνια. Το δεύτερο προβάλλει τις γεμάτες παραλίες, όπου η αφόρητη ζέστη υποχρεώνει ανθρώπους να περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους στη θάλασσα για να δροσιστούν. Με την εμφάνιση της κάμερας, αρκετοί είναι αυτοί που προσπαθούν να φτιάξουν τα ανέμελά τους μαλλιά, να σουλουπωθούν λιγάκι και εν συνεχεία να ζητήσουν από τον δημοσιογράφο να τους δείξει στο γυαλί. Η δημοσιότητα είναι μία μορφή τρέλας που χαρακτηρίζει τον Έλληνα. Στην αρχή κομπιάζει, στη συνέχεια όμως αρπάζει και το μικρόφωνο από τα χέρια του δημοσιογράφου.

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Άνθρωποι που είναι υπεράνω του Τύπου. Που με τη συμπεριφορά τους δείχνουν ότι τον έχουν γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Μόνο όταν τον χρειάζονται, τον καλούν. Επί παραδείγματι, η ομάδα μπάσκετ του Άρη βρίσκεται στο Πήλιο και πραγματοποιεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της. Πριν αναχωρήσει, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Άρη ρώτησαν τον Αντρέα Ματσόν αλλά και τους υπολοίπους, ποιες ημέρες τους βολεύει, ώστε να καλύψουν τουλάχιστον μία ημέρα της προετοιμασίας με φωτορεπορτάζ, συνεντεύξεις κλπ., δείχνοντας αν μη τι άλλο ότι δεν θέλουν να προκαλέσουν δυσλειτουργία στο επίπονο πρόγραμμα. Ο Ιταλός απάντησε: «23 χρόνια είμαι προπονητής, πρώτη φορά μου ζητούν κάτι τέτοιο». Επίδειξη άριστου επαγγελματία (δεν νομίζετε;). Οι δημοσιογράφοι επέμειναν. «Πρέπει να γίνει αυτή την εβδομάδα, γιατί την επόμενη αρχίζουν οι αγώνες της Εθνικής και θα σας ξεχάσουν». Το βιολί τους οι άνθρωποι του Άρη. Κατόπιν ώριμης σκέψης και συσκέψεων (που σύμφωνα με πληροφορίες) διήρκησαν καμιά 70αριά ώρες, επικοινώνησαν με τους δημοσιογράφους το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης και τους είπαν: «Αν θέλετε, να είστε στις 10 το πρωί στο τάδε ξενοδοχείο. Διαφορετικά, η ομάδα δεν είναι διαθέσιμη για άλλη μέρα». Ούτε η εφορία δεν κάνει τέτοιου είδους συνεννόηση.

Το λάθος έκαναν οι δημοσιογράφοι που τους έκαναν την τιμή. Κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος, βέβαια και αν τα πράγματα κυλήσουν διαφορετικά, τότε θα αλλάξει το τροπάριο. Ξαφνικά οι δημοσιογράφοι θα γίνουν απαραίτητοι (όπως συνηθίζεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις) όταν θα ζητούν (οι ίδιοι άνθρωποι) κατανόηση και υπομονή από τον κόσμο.

Για να μην παραθέσουμε αντίθετα παραδείγματα. Ο Ομπράντοβιτς κατά τη διάρκεια της χρονιάς επέτρεψε σε δημοσιογράφους να καταγράψουν το πρόγραμμα προετοιμασίας της ομάδας μιας ημέρας. Προσέξτε, κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Και ο Άρης είχε ενστάσεις για προετοιμασία περίπου δύο μήνες πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Αυτή, δυστυχώς, η φιλοσοφία επικρατεί ακόμη στη Θεσσαλονίκη…


Σχολιάστε εδώ