Νέο έλλειμμα 13,6 εκατ. ευρώ στην ΕΡΤ!

Το «Π» φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα κατ’ αποκλειστικότητα τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού της ΕΡΤ ΑΕ, που στο σύνολό του από την 1 Ιουλίου 2006 ως και τις 31 Δεκεμβρίου 2007 (18 μήνες) φθάνει στα 535.500.000 ευρώ, ενώ τα έξοδά του υπολογίζονται στα 512 εκατομμύρια. Και ενώ η διοίκηση μιλά για θετικό αποτέλεσμα 18,3 εκατομμυρίων ευρώ, μόλις προστεθούν οι επενδύσεις και τα άλλα χρέη το έλλειμμα φθάνει τα 13,6 εκατομμύρια ευρώ! Όλα αυτά και ενώ λαμβάνει ετησίως πλέον 300 εκατ. ευρώ (450 εκατ. ευρώ στο επόμενο 18μηνο) από τους πολίτες.

Παρά δηλαδή τη γενναία αύξηση του ανταποδοτικού τέλους που έφερε ετησίως συν 80 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο της ΕΡΤ (άρα συν 120 εκατομμύρια ευρώ το 18μηνο) και τα 18,7 εκατομμύρια που έδωσαν οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος για τα «τρέχοντα έξοδα» στα σχέδια της διοίκησης, η «μαύρη τρύπα» των ελλειμμάτων δεν κλείνει με τίποτε, αντιθέτως ρουφάει συνεχώς εκατομμύρια με πρόσχημα την «εξυγίανση» και την επέκταση στην ψηφιακή τηλεόραση. Τα έσοδα από τις διαφημίσεις, μετά από τόσες δαπάνες σε πρόγραμμα και αθλητικά, υπολογίζονται σε 60 εκατομμύρια ευρώ για τον ενάμιση χρόνο του προϋπολογισμού, δηλαδή ουσιαστικά για μιάμιση τηλεοπτική σεζόν.

Τα μεγέθη του προϋπολογισμού, όπως καταγράφονται και στον πίνακα, είναι τεράστια. Μόνο για τους μισθούς προσωπικού, μετά και την υπαλληλοποίηση των 1.480 συμβασιούχων, η ΕΡΤ υπολογίζει γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ! Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τους μισθούς των άλλων συμβασιούχων, που συνήθως περνάνε ως δαπάνες στις γενικές διευθύνσεις. Η πραγματική πολιτική στήριξη στη διοίκηση των ελλειμμάτων στην ΕΡΤ αποτυπώνεται στο κονδύλι της ψηφιακής τηλεόρασης. Σύμφωνα με των προϋπολογισμό θα πάρει 33 εκατομμύρια ευρώ! Και χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά τα ποσά για τις δαπάνες αθλητικών προγραμμάτων, που μπαίνουν, προφανώς στη ζούλα, σε άλλο κωδικό, για να μην φανεί ακόμη πιο μεγάλο το ποσό. Εννοείται ότι για τα αθλητικά προγράμματα υπάρχει ξεχωριστό κονδύλι στη Γενική Διεύθυνση Τηλεόρασης και στις «προκαταβολές για τις επόμενες χρήσεις». Μόνο οι ιθύνοντες της κρατικής τηλεόρασης μπορούν να πουν πόσα ακριβώς θα δώσει τελικά η κρατική τηλεόραση για το αγαπημένο τους αθλητικό πρόγραμμα.

Η ανάλυση του προϋπολογισμού, όπως έγινε και στα μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ, πάντως θυμίζει λίγο τη φράση «τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι». Υποστηρίχθηκε για παράδειγμα ότι δόθηκαν κατευθύνσεις για «δραστικές μειώσεις ελαστικών και άλλων δαπανών» για να εξυπηρετηθεί και ο στόχος της εξυγίανσης σύμφωνα με το αναμορφωμένο επιχειρησιακό στρατηγικό σχέδιο (2003-2008). Ο πίνακας όμως είναι αποκαλυπτικός. Στο στρατηγικό σχέδιο που αναμόρφωσε η νέα διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ μετά την παραλαβή των καθηκόντων της με επικεφαλής τον πρόεδρο Χρήστο Παναγόπουλο, προέβλεπε για τις 31 Δεκεμβρίου 2007 εξαφάνιση των μεταφερόμενων υποχρεώσεων, κέρδη για την τρέχουσα χρήση 18,8 εκατομμυρίων ευρώ και τελικό θετικό αποτέλεσμα 1.599.600 ευρώ. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό και παρά τις μεγάλες μειώσεις στις δαπάνες των γενικών διευθύνσεων, υπάρχουν μεταφερόμενες υποχρεώσεις ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ και ταμειακό άνοιγμα 13.632.000 ευρώ! Η διοίκηση το δικαιολογεί με το επιχείρημα της ψηφιακής που παίρνει τα 33 εκατομμύρια ευρώ, τη διαφορά που προέκυψε από την εκκαθάριση του χρέους στα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της πρόωρης συνταξιοδότησης κατά 27,1 εκατομμύρια ευρώ και τις δαπάνες για την υπαλληλοποίηση των συμβασιούχων. Και φυσικά το Φεστιβάλ Τραγουδιού με κόστος 2 εκατομμύρια ευρώ.

Για όλα τα παραπάνω όμως η διοίκηση επιχορηγήθηκε ήδη με τα λεφτά των πολιτών με την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους κατά 30%, φτάνοντας ετησίως τα 300 εκατ. ευρώ, και την άμεση ενίσχυση των 19 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά στο τέλος πάλι θα παραδώσει ελλειμματική κρατική τηλεόραση που θα χρειάζεται εξυγίανση!

Η Γενική Διεύθυνση Προγράμματος παίρνει τα περισσότερα χρήματα, 123,9 εκατομμύρια ευρώ, προϋπολογισμό που θα ζήλευαν και τα ιδιωτικά κανάλια. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι συμφωνίες για το ξένο πρόγραμμα, τα τέσσερα (μόλις) ελληνικά σίριαλ, τα αθλητικά και οι εκπομπές (Δρούζα, Παπαδόπουλος, Παπαδοπούλου, Σ. Τριανταφυλλόπουλος κ.λπ.), στις οποίες η κρατική τηλεόραση αποδεικνύεται πολύ γαλαντόμος, αυξάνοντας τους προϋπολογισμούς κόστους τους. Η Γενική Διεύθυνση Ειδήσεων παίρνει 53.740.000 ευρώ, ποσό που θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί αν θα πρέπει η ΝΕΤ εκτός από την κάλυψη των δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών να καλύψει και νέες πολιτικές εκλογές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007. Η Γενική Διεύθυνση Ραδιοφωνίας παίρνει 25.340 εκατομμύρια ευρώ, ποσό πολύ υψηλό αν σκεφθεί κανείς ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον πολλούς συμβασιούχους αφού υποτίθεται ότι οι περισσότεροι έχουν προσληφθεί. Η «ασθένεια» της κρατικής επιχείρησης ΕΡΤ ΑΕ φαίνεται περίτρανα στις δαπάνες των επενδύσεων. Όταν άλλα κρατικά δίκτυα στην Ευρώπη έχουν στραμμένο το βλέμμα στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, στην Αγία Παρασκευή κάνουν επίγεια ψηφιακή με ελληνικό πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ και νομίζουν ότι φέρνουν το μέλλον.

Το κονδύλι των «επενδύσεων» για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται μόλις στα 5 εκατομμύρια ευρώ, όταν το στρατηγικό σχέδιο έλεγε πως θα δοθούν 23.540.000 ευρώ! Αλλά όταν έχεις τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, τι να τις κάνεις τις τεχνολογικές επενδύσεις! Έτσι παίζεται το πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα και όχι με μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς…


Σχολιάστε εδώ