Κάλμα μέχρι την επόμενη δημοσκόπηση…

Όχι βέβαια ότι, αν το αποτέλεσμα των δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών δεν είναι καλό για το ΠΑΣΟΚ, θα αμφισβητηθεί ο Γιώργος ή ότι θα τεθεί έστω και εμμέσως θέμα ηγεσίας. Ωστόσο σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει αναμφισβήτητα γκρίνια, εσωκομματική κρίση και αρνητική ψυχολογία, η οποία θα μετρήσει πολύ στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση οι εκλογές του Οχτώβρη κρίνονται ως ένα κρίσιμο τεστ και για το Γιώργο και για το ΠΑΣΟΚ. Απ’ το αποτέλεσμά τους θα κριθεί εν πολλοίς η πορεία του Κινήματος προς τις εθνικές εκλογές, τις οποίες ο Γιώργος βλέπει μέχρι το φθινόπωρο του 2007, το αργότερο.

Έτσι ο καθείς έχει οργανώσει τη «ζώνη άμυνάς» του, έχει τοποθετήσει τον πήχη και κάνει τους λογαριασμούς του. Και άπαντες εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα θα είναι «μετρήσιμο». Ακόμα και η… ισοπαλία, που δεν αποκλείεται. Ωστόσο οι εκτιμήσεις-προβλέψεις διαφέρουν.

Ο Γιώργος και το επιτελείο του αισιοδοξούν για την εκλογική αναμέτρηση του Οχτώβρη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει στοχοποιήσει 4-5 νομαρχίες που θέλει πάση θυσία να κερδίσει απ’ τη Ν.Δ., όπως της Αιτωλοακαρνανίας, της Αρκαδίας, μία της Θεσσαλίας. Αν το πετύχει αυτό και παράλληλα ο Φασούλας κερδίσει τον Πειραιά και η Φώφη την υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά, τότε θα μπορεί να μιλά για νίκη, τουλάχιστον στο πεδίο των εντυπώσεων. Νίκη, την οποία θα θεωρεί δική του. Σε μια τέτοια περίπτωση η ηγεσία του θα εδραιωθεί και δεν κινδυνεύει με καμιά αμφισβήτηση ως τις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Πιστεύει ακόμα ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα δικαιωθεί και η διαγραφή του Γ. Παπαντωνίου.
Ωστόσο τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σε κάθε περίπτωση τα εκτός της στενής ηγετικής ομάδας εκτιμούν ότι οι δημοτικές εκλογές είναι απλώς οι… κατατακτήριες εξετάσεις του Γιώργου και ότι οι «πτυχιακές» εξετάσεις είναι οι εθνικές εκλογές. Επιπλέον δεν εμφανίζονται τόσο αισιόδοξα όσο ο αρχηγός για την έκβαση των εκλογών του Οχτώβρη.

Έτσι:
• Ο μεν Β. Βενιζέλος παρουσιάζεται αποστασιοποιημένος απ’ τις διεργασίες και εξελίξεις, τηρώντας τη δέσμευσή του για… αποχή από δηλώσεις και άλλες δραστηριότητες (πλην των αμιγώς αρμοδιοτήτων του) και δηλώνει με νόημα «να κάνει ό,τι θέλει μόνος του ο Γιώργος», θέλοντας αφενός να τονίσει τη δική του αποστασιοποίηση και αφετέρου να δείξει πως άδικα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ βλέπει παντού υπονομευτές…
• Ο δε Κ. Λαλιώτης, αντίθετα με την αισιοδοξία του Γιώργου, εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών θα δημιουργήσει πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ. Δεν πιστεύει, όπως λέει σε συνομιλητές του, ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει κάποια σημαντική επιτυχία πλην αυτής του Πειραιά.

Έτσι κι αλλιώς πάντως όλοι συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η διαχωριστική γραμμή για εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ είναι τα δύο κομβικά σημεία, του Σεπτέμβρη και των εκλογικών αποτελεσμάτων του Οχτώβρη…

Γιατί δεν στηρίχτηκε ο Γιάννος…

Σε ό,τι αφορά τώρα τη διαγραφή του Γιάννου, ο Γιώργος την «έχει πάρει πάνω του». Πιστεύει ότι έστειλε το μήνυμα που ήθελε να στείλει. Και είναι ικανοποιημένος απ’ το γεγονός, ότι δεν υπήρξε καμία δήλωση συμπάθειας έστω προς τον καρατομηθέντα πρώην υπουργό. Τον ανησυχεί βέβαια η σιωπή του Σημίτη και η ερμηνεία της. Ωστόσο η… σιωπή των υπολοίπων στελεχών τον έχει ικανοποιήσει.

Βέβαια η μη στήριξη του Γιάννου έχει αποκλειστικά να κάνει με το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός θεωρείται «αδύναμος κρίκος», κυρίως λόγω της ανάμιξής του στην αμαρτωλή περίοδο του μεγάλου σκανδάλου του χρηματιστηρίου. Η φθορά του επιβεβαιώνεται και από μετρήσεις. Έτσι τυχόν στήριξή του θα λειτουργούσε τελικά υπέρ του Γιώργου και θα έφθειρε όποιον την προσέφερε.

Ενώ λοιπόν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, υπήρχε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας Γιάννου – Σημίτη – Βενιζέλου, δεν υπήρξε κάποια στήριξη προς τον διαγραφέντα. Η στάση όμως του Σημίτη και των υπολοίπων στελεχών εκτιμάται ότι θα ήταν διαφορετική αν στη θέση του Γιάννου ήταν κάποιο άλλο πρωτοκλασάτο στέλεχος…

Απ’ τη μεριά άλλων στελεχών εκφράζεται η εκτίμηση ότι ο Γιώργος ήθελε να βγει απ’ την περιδίνηση στην οποία είχε περιέλθει επί μήνες. Έψαχνε διέξοδο και εύκολο εξιλαστήριο θύμα. Και ο Γιάννος αφελώς προσφέρθηκε να… διευκολύνει τον αρχηγό…

Βέβαια στην καρατόμησή του έπαιξε καθοριστικό, πρωταγωνιστικό ρόλο και η Βάσω. Δεν είναι μάλιστα λίγα τα στελέχη της Χαρ. Τρικούπη που της αποδίδουν ρόλο… Σαλώμης, ισχυριζόμενα πως «του έφερε (του Γιώργου) το κεφάλι του Γιάννου στο πιάτο»!

Πάντως η Βάσω έχει τελευταία αποκτήσει κι άλλους εχθρούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και για τη θέση που πήρε για την πώληση της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ υπάρχει η εκτίμηση ότι αφοριστικά ο αποκλεισμός των ξένων επενδυτών δεν μπορεί να είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ.

Έτσι κι αλλιώς βέβαια και η αποπομπή του Γιάννου, πέραν των πρόσκαιρων εντυπώσεων της περιόδου, θα τεθεί υπό την κρίση των επόμενων δημοσκοπήσεων, που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον το Σεπτέμβρη. Και όχι μόνον η αποπομπή…


Σχολιάστε εδώ