Ώρα ευθύνης!

Η απάντηση ήταν προφανής και περίπου αυτονόητη:

«Η ΟΠΑΠ Α.Ε. οφείλει να το επιδιώκει. Οφείλει, εν γνώσει και εν επιγνώσει των δεδομένων προβλημάτων που, επί δεκαετίες, ταλαιπωρούν τα ποδοσφαιρικά μας πράγματα, να εργασθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε, δεν διαφεύγει της προσοχής μας ότι πρόκειται για τους ίδιους αγώνες που συμπεριλαμβάνονται στα Δελτία ΠΡΟ-ΠΟ και ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ, με την επιφύλαξη βεβαίως της ιδιαιτερότητας του αμοιβαίου παιχνιδιού, από εκείνο της προκαθορισμένης απόδοσης.»

Και πράγματι, η Διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. εργάστηκε προς αυτή την κατεύθυνση έτσι ώστε, πριν από έναν περίπου χρόνο, ανακοινώθηκε ότι μπαίναμε στην τελική ευθεία.

Εύλογα, βέβαια, ανακύπτει το ερώτημα:
«Καλά, λύθηκαν τα προβλήματα; Αποκτήσαμε, “ξαφνικά”, αξιόπιστα πρωταθλήματα;»

Η απάντηση, δεν είναι δύσκολη.
«Μπροστά στα όποια προβλήματα, δεν αρκεί να… αποστρέφουμε το βλέμμα. Άλλωστε, η μη αποσιώπησή τους, αντίθετα η ανάδειξή τους, βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπισή τους».

Συμπερασματικά, η ΟΠΑΠ Α.Ε. όφειλε να τολμήσει. Και αυτό έπραξε, διασφαλίζοντας και την έκφραση της αναγκαίας πολιτικής βούλησης, φθάνοντας έτσι στην έκδοση της απαιτούμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης 6879/10.2.2006 (ΦΕΚ 176/Β/13.2.2006) κατά το περιεχόμενο της οποίας, πλην άλλων:

«α) Επιτρέπεται η χρησιμοποίηση ελληνικών αγώνων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ή καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ) ή οποιουδήποτε άλλου αθλητικού ή μη γεγονότος που οργανώνεται από φορείς και φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λειτουργούν σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία στα Έντυπα Προγράμματος των “Παιχνιδιών Στοιχημάτων Προκαθορισμένης Απόδοσης”, που κυκλοφορεί η ΟΠΑΠ Α.Ε.

β) Ειδικότερα η χρησιμοποίηση ελληνικών αγώνων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ή καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ), στα Έντυπα Προγράμματος που κυκλοφορεί η ΟΠΑΠ ΑΕ, πραγματοποιείται με την σταδιακή εισαγωγή τους, ως προς το πλήθος, τις διοργανώσεις στις οποίες ανήκουν, καθώς και τις μορφές στοιχηματισμού. Οι αγώνες γίνονται αποδεκτοί για στοιχηματισμό σε συνδυασμό με δύο τουλάχιστον αγώνες αλλοδαπών εθνικών ή διεθνών διοργανώσεων.»

Παράλληλα, είναι γνωστό ότι με την ίδια Υπουργική Απόφαση διασφαλίζεται κατά πάντα η τήρηση του «απόλυτου ασυμβίβαστου», με τη θέσπιση σειράς απαγορεύσεων στις οποίες και παρέλκει να αναφερθούμε.

Επικείμενης, λοιπόν, της έναρξης του Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής Κατηγορίας, αυτονόητες είναι και οι ευχές της ΟΠΑΠ Α.Ε. για ένα Πρωτάθλημα «καλύτερο» (τουλάχιστον) από το προηγούμενο, αλλά και από κάθε προηγούμενο.

Η νέα διοργανώτρια ποδοσφαιρική αρχή έχει δημόσια δεσμευθεί να εργασθεί προς αυτή τη κατεύθυνση. Μακάρι να πετύχει στο έργο της, διόλου εύκολο ασφαλώς, με την συμπαράσταση όλων όσοι εμπλέκονται -με την καλή του όρου έννοια- στις λειτουργίες του ποδοσφαίρου.

Άλλωστε, ποιος ξέρει;

Ίσως να μην υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον, αλλά και μεσοπρόθεσμα.

Ας δούμε, λοιπόν, το μέλλον με αισιοδοξία! Ας θυμηθούμε εκείνο το «μαγικό καλοκαίρι» του 2004, παρά τις ζοφερές σκέψεις από τη χθεσινή ατυχή εμφάνιση της Εθνικής μας Ομάδας. Και ας υποδεχθούμε την ένταξη αγώνων των ελληνικών ομάδων στο Στοίχημα, με την ελπίδα ότι κάθε πλευρά συνειδητοποιεί τις ευθύνες της, στο μέτρο ασφαλώς και στο βαθμό που αναλογεί.

Ακόμη, όμως, κι αν… «όλα καταρρεύσουν» – για να μη νομισθεί ότι οι γραμμές αυτές βρίσκονται μακράν της πραγματικότητας- ένα είναι βέβαιο.
«Το πρόβλημα δεν θα το έχουν όσοι συνειδητά προσπαθούν. Θα το έχει ο ίδιος ο χώρος του ποδοσφαίρου. Και ίσως, τότε, ο εντοπισμός των συγκεκριμένων υπαιτίων θα αποτελεί λεπτομέρεια».

Ας τολμήσουμε λοιπόν όλοι μαζί.

Και ας κατακτήσουμε στην πράξη όλα εκείνα -και πάντως τα περισσότερα- που τόσα χρόνια στερείται το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Γιατί η «αναλαμπή» της Πορτογαλίας, που μας χάρισε απίστευτα συναισθήματα, φαίνεται πως δεν ήταν αρκετή. Είναι, κατά συνέπεια, ώρα ευθύνης! Και όσοι αποδειχθούμε κατώτεροι των περιστάσεων δεν θα είμαστε υπόλογοι μόνο στη συνείδηση μας, ούτε μόνο στον φίλαθλο κόσμο, αλλά απέναντι στην ίδια την κοινωνία.


Σχολιάστε εδώ