Ανησυχία στην κυβέρνηση για το κλίμα που θα βρει στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός

Το σύνθημα για την έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα δοθεί με την άνοδο του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη το τριήμερο 8-10 Σεπτεμβρίου, με την ομιλία του προς τις παραγωγικές τάξεις για την οικονομική κυρίως πολιτική και με τις επισκέψεις του Γιώργου Παπανδρέου καθώς και των αρχηγών των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στην κυβέρνηση πάντως ανησυχούν για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης, όχι τόσο για το τι θα πει ο πρωθυπουργός ή τι θα εξαγγείλει -σε αυτά έχει αποδείξει ότι τα πηγαίνει πάντοτε καλά- αλλά κυρίως για το πολιτικό κλίμα που θα υπάρχει εκείνη την περίοδο ειδικά στον τομέα της Παιδείας, με δεδομένο μάλιστα ότι την επόμενη μέρα αρχίζει ανοίγουν τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό που κυρίως ανησυχεί την κυβέρνηση είναι μήπως γίνουν καταλήψεις των σχολείων από μαθητές σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους φοιτητές και φουντώσει η καλοκαιρινή εξέγερση στην παιδεία. Όταν μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι προς τα εκεί κινούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν πρωτοστατήσει στον ξεσηκωμό κατά των σχεδίων της υπουργού Παιδείας.

Σε όλα αυτά αν προσθέσει κανείς ότι με την έναρξη του σχολικού έτους υπάρχουν πάντοτε διαμαρτυρίες για ελλείψεις, είτε σε εκπαιδευτικό προσωπικό είτε σε βιβλία, και ότι παράλληλα μπορεί να επανέλθουν οι πανεπιστημιακοί εν όψει της έναρξης του ακαδημαϊκού έτους, αν μάλιστα επιλέξουν ότι η ΔΕΘ μπορεί να είναι το «βήμα προβολής» κατά του νόμου πλαίσιου για τα ΑΕΙ που ετοιμάζει το υπουργείο.

Είναι φανερό ότι όλα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κλίμα κατά της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός να βρεθεί «κυκλωμένος» από απεργούς είτε εκπαιδευτικούς είτε πανεπιστημιακούς, φοιτητές και μαθητές είτε ακόμη και από τους εργαζομένους στο εργοστάσιο Φωσφορικών Λιπασμάτων που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται, ενώ δεν πρέπει κανείς να αγνοήσει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζουν έξω από τη ΔΕΘ οι αστυνομικοί, γεγονός που μπορεί να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας.

Ήδη το θέμα απασχολεί κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και κομματικούς και δεν αποκλείεται την επόμενη εβδομάδα να ανέβει στην συμπρωτεύουσα ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης, για να εποπτεύσει την προετοιμασία των εκδηλώσεων που θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός και φυσικά να έλθει σε επαφές με κοινωνικούς φορείς για να βρεθούν λύσεις από τυχόν αιτήματα.

Πάντως το βασικό πλαίσιο της ομιλίας του πρωθυπουργού θα είναι ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει ξεκινήσει θα συνεχιστεί χωρίς υποχωρήσεις στα διάφορα συμφέροντα, ότι γίνονται πράξη ή έχουν δρομολογηθεί όσα είχε υποσχεθεί, ενώ θα ανακοινώσει αυξήσεις του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ από 1 Ιανουαρίου 2007, και οι σχετικές δαπάνες θα είναι εγγεγραμμένες στον νέο προϋπολογισμό.

Τέλος σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να αιφνιδιάσει και να διαψεύσει τα σενάρια περί εκλογών, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι θα ολοκληρώσει την τετραετία.


Σχολιάστε εδώ