Βόμβα βυθού στις μίζες

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων πολιτικών παραγόντων, μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Η αίτηση δικαστικής συνδρομής υποβλήθηκε στις 20 Μαρτίου 2006, με βάση την «αυτοπρόσωπη» προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε ο κ. Αθανασίου, ύστερα από παραγγελία του προϊσταμένου του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη αξιόποινων πράξεων κατά την προμήθεια των συστημάτων TOR-M1 και ειδικότερα στην υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Tο όλο θέμα συζητήθηκε στη διάρκεια λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής που συστήθηκε για να διερευνήσει το θέμα της συμμετοχής πολιτικών προσώπων. Η έρευνα κατέληξε στη σύνταξη τεσσάρων πορισμάτων, σε κανένα από τα οποία (ούτε σε εκείνο της ΝΔ) δεν καταλογίζονται ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα.

Ο πρόεδρος της -τότε- Εξεταστικής Επιτροπής, Γιάννης Τραγάκης, υποστήριζε ότι υπάρχει ένα ποσό 25 εκατ. δολαρίων, το οποίο υποπτευόταν (και υποπτεύεται) ότι μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί για να πληρωθούν μίζες. Και αυτό το ποσό εκτιμά ότι μπορεί να βρεθεί διακινούμενο μέσω των λογαριασμών των οποίων ζητείται το άνοιγμα.

Οι κινήσεις αυτές του κ. Τραγάκη έχουν εγκριθεί από τον πρωθυπουργό, ενώ το όλο θέμα γνωρίζει πολύ καλά και η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα. Ο πρώην πρόεδρος της πρώην Εξεταστικής Επιτροπής έχει πλήρη κάλυψη στις κινήσεις του, μεταξύ των οποίων και η πρόσληψη δικηγορικού γραφείου στην Ελβετία, για το οποίο παραμένει το ερώτημα ποιος το πληρώνει.

Ο στόχος της ΝΔ και του Καραμανλή είναι να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στην προσπάθεια ανακάλυψης και του παραμικρού στοιχείου που θα ενοχοποιούσε έστω και έμμεσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο το ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο μύχιος πόθος της κυβέρνησης είναι, από το άνοιγμα των λογαριασμών, που είναι η τελευταία της δυνατότητα, να προκύψει εμπλοκή κάποιου στελέχους του ΠΑΣΟΚ ώστε να ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Αυτό θα γίνει στην περίπτωση κατά την οποία το άνοιγμα των λογαριασμών δείξει τον τότε γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο, στενό συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Το όλο εγχείρημα έχει μεγάλο ρίσκο, διότι κανένας δεν ξέρει τι θα βγάλει το άνοιγμα των λογαριασμών, για το οποίο το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Κι αν στην περίπτωση κατά την οποία βρεθεί μπλεγμένο στέλεχος όπως ο Γ. Σμπώκος πάμε σε Προανακριτική Επιτροπή, τι θα γίνει αν όλα αυτά δεν ήταν τίποτε άλλο από «αέρας κοπανιστός»; Κανονικά και εφόσον η αξιωματική αντιπολίτευση έχει το σθένος, θα πρέπει να ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, αν αποδειχθεί ενοχή πολιτικών προσώπων, η ΝΔ μπορεί να κάνει οποτεδήποτε εκλογές και να τις κερδίσει με άνεση.

Είναι πάντως η πρώτη φορά που αναφέρονται σε επίσημο έγγραφο συγκεκριμένα ονόματα, για τα οποία ζητείται δικαστική συνδρομή, προκειμένου, αν προκύψουν στοιχεία, να ασκηθεί δίωξη εναντίον τους για συγκεκριμένες κατηγορίες, οι οποίες για πρώτη επίσης φορά αναφέρονται για τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση και τον κ. Τραγάκη ότι απέκρυψαν από τη Βουλή στοιχεία του πορίσματος του Εισαγγελέα Αθανασίου. Ο Ανδρέας Λοβέρδος μάλιστα έχει πει ότι αν και το πόρισμα πήγε στη Βουλή, έλειπαν από αυτό τέσσερις κρίσιμες σελίδες, εκείνες που αφορούν τις υπόνοιες που διατυπώνονται από τον Εισαγγελέα κατά των συγκεκριμένων προσώπων για την τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων. Και διατύπωσε το ερώτημα «ποιος προσέθετε έγγραφα στην αλληλογραφία της Βουλής;». Ανέφερε επίσης ότι το έγγραφο Αθανασίου εστάλη στην Ελβετία εν αγνοία της Βουλής.

Στο έγγραφο του κ. Αθανασίου εκτός του κ. Σμπώκου αναφέρεται επίσης για πρώτη φορά και το όνομα του αναπληρωτή του Αντώνη Κάντα, για τον οποίο διερευνάται αν έχει τελέσει το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου. Το αδίκημα που ερευνάται, μέσω του ανοίγματος των λογαριασμών, για τον κ. Σμπώκο, είναι βαρύτερο και αφορά την απιστία «σχετική με την υπηρεσία», σε βάρος του Δημοσίου.

Επίσης αναφέρεται, πάλι για πρώτη φορά, αριθμός ονομάτων ελλήνων πολιτών όπως ο επιχειρηματίας Βλάσης Καμπούρογλου, ενώ υπάρχει και το όνομα του σύρου επιχειρηματία Φουάντ Αλ Ζαγιάντ. Και οι δύο θεωρούνται ύποπτοι για το αδίκημα της «παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου».

«Στις 26-2-1999, ο κ. Ιωάννης Σμπώκος, υπό την ιδιότητα του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ, και ο κ. Mikhail Vorobiev, ως νόμιμος εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας Joint Stock Corporation Industrial Company Concern Antey (Πρώτος Αντιπρόεδρος), υπέγραψαν την υπ’ αριθμ. 7/99 Σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων. Το περιεχόμενο της Σύμβαση αυτής (άρθρα, παραρτήματα κ.λπ.) ταυτίζεται απόλυτα με αυτό του Σχεδίου Σύμβασης. Με το άρθρο 28 της εν λόγω Σύμβασης η εταιρεία Drumilan International (Hellas), Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία-Αντιπροσωπείες Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΕΕ) (Χατζηγιάννη Μέξη 5, 11528 Αθήνα,) γίνεται αποδεκτή από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη (ΥΕΘΑ-Antey) για ανταλλαγή κάθε πληροφορίας και διαβίβαση εγγράφων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς την Antey και αντιστρόφως. Το ιστορικό σύστασης της εταιρείας αυτής έχει ως εξής: ʽʽΣτις 10 Αυγούστου 1998, η υπεράκτια εταιρεία Drumilan International LTD με έδρα στην Πασέα Εστάτε (Pasea Estate), Road Town, Tortola, Παρθένες Νήσοι, με πληρεξούσιό της, το οποίο υπογράφουν οι Luis A. Davis και Pamela D. Hall (Πρόεδρος και Γραμματέας της εταιρείας, αντίστοιχα), δίνει εντολή στον δικηγόρο Αθηνών Δημήτριο Διακόπουλο του Νικολάου να προβεί στη σύσταση μιας Ελληνικής Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία Drumilan International (Hellas) AE και τον διακριτικό τίτλο Drumilan Hellas, με έδρα την Αθήνα, Ελλάδα, ή οποιονδήποτε άλλον δήμο εντός της δικαιοδοσίας της Νομαρχίας Αθηνών και Πειραιώς, και μετοχικό κεφάλαιο 100.000.000 δραχμές. Πράγματι στις 17-8-1998 με το υπ’ αριθμ. 469/17-8-1998 συμβόλαιο σύστασης ανωνύμου εταιρείας της συμβολαιογράφου Αθηνών Μαρίνας Σταυριανού του Χρήστου, συνιστάται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Drumilan International (Hellas), Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία-Αντιπροσωπείες Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων. Σκοπός της εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 4 του καταστατικού, είναι μεταξύ των άλλων και η διαχείριση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων Οίκων του εσωτερικού και εξωτερικού, η εμπορία ηλεκτρονικών συσκευών και συστημάτων, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, προϊόντων πληροφορικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και η διενέργεια επενδύσεων. Το 99% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, εκ δρχ. 99.999.000, που αντιστοιχεί σε 99.999 ονομαστικές μετοχές, καλύπτεται από την εταιρεία Drumilan International Ltd και το υπόλοιπο εκ δραχμών 1.000, που αντιστοιχεί σε μία (1) μετοχή καλύπτεται από τον ανωτέρω δικηγόρο Δημήτριο Διακόπουλο. Έδρα της εταιρείας ορίζεται ο Δήμος Αθηναίων (Χατζηγιάννη Μέξη 5, 11528 Αθήνα). Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας το αποτελούν οι κ.:

1) Fuad Αl Zayat (Φουάντ Αλ Ζαγιάντ) του Michel (Μισέλ) Πορτογάλος υπήκοος, επιχειρηματίας, κάτοικος Λευκωσίας Κύπρου, επί της οδού Τεμπών, αριθ. 22, γεννηθείς στη Δαμασκό Συρίας, στις 24-8-1941.

2) Βλάσιος Καμπούρογλου του Παρασκευά, Έλληνας υπήκοος, επιχειρηματίας, κάτοικος Μελισσίων Αττικής, επί της οδού Λεωφ. Πεντέλης, αριθ. 139, γεννηθείς στην Αθήνα το έτος 1951.

3) Δημήτριος Διακόπουλος του Γεωργίου, Έλληνας υπήκοος, κάτοικος Φιλοθέης Αττικής, επί της οδού Βαλαωρίτου αριθ. 10, γεννηθείς στην Αθήνα στις 31-5-1960.

4) Antoine Kayaleh (Αντουάν Καγιαλέχ) του Jean (Ζαν), Καναδός υπήκοος, οικονομολόγος, κάτοικος Λευκωσίας Κύπρου, επί της οδού Λαμπούσα αριθ. 9, γεννηθείς στο Tahwitet el Nather Λιβάνου.

5) Δημήτριος Διακόπουλος του Νικολάου, Έλληνας υπήκοος, κάτοικος Φιλοθέης Αττικής, επί της οδού Φωκίωνος Νέγρη αριθ. 16, γεννηθείς στην Αθήνα στις 21-9-1964.

Η θητεία τους ορίζεται μέχρι την πρώτη τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Με το πρακτικό No 1 περί «συγκρότησης σε σώμα του πρώτου ΔΣ της εταιρείας» ορίζεται ως Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος ο κ. Βλάσιος Καμπούρογλου και ως Αντιπρόεδρος ο κ. Δημήτριος Διακόπουλος του Γεωργίου. Στις 30-6-2000 συγκαλείται η πρώτη τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας και εκλέγεται νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο και συγκροτείται σε σώμα σύμφωνα με το από 30/6/2000 πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζεται ο κ. Fuad Αl Zayat (Φουάντ Αλ Ζαγιάντ) του Michel (Μισέλ), Αντιπρόεδρος ο κ. Antoine Kayaleh (Αντουάν Καγιαλέχ) του Jean (Ζαν) και Διευθύνων Σύμβουλος ο κ. Βλάσιος Καμπούρογλου του Παρασκευά. Η ανωτέρω εταιρεία λειτούργησε από τις 17-8-1998 μέχρι τις 31-12-2003, οπότε και λύθηκε με απόφασή της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων τηςʼʼ.

Στις 8 Μαρτίου 2000, η ελληνική εταιρεία Drumilan International Hellas AEE, ενεργώντας για λογαριασμό της Antey, ζητεί με το υπ’ αριθμ. 2000/23/8 Μαρτίου 2000 έγγραφό της από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να χορηγηθούν οι πιστώσεις που προβλέπονται στις Συμφωνίες No 1, No 2, No 3, No 4, και No 5, της Σύμβασης ΑΩ No 7/99. Το αίτημα της αυτό γίνεται δεκτό από το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ και με το υπ’ αριθμ. Φ.095.4/473225/Σ.153/ 24 Απρ. 2000 έγγραφο που υπογράφεται από τον τότε Αναπληρωτή Γενικό Δ/ντή της ΓΔΕ, κ. Αντώνιο Κάντα, πιστώνεται στον λογαριασμό ΑΩ της εταιρείας Joint Stock Corporation Industrial Company Concern Antey το ποσό των διακοσίων πενήντα εκατομμυρίων οκτακοσίων δεκαεπτά χιλιάδων πεντακοσίων εβδομήντα ενός δολαρίων ΗΠΑ (# 250.817.571 # USD) (δηλ. ονομαστική-πραγματική αξία 25 εκατ. δολάρια περίπου) έναντι των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη σύμβαση ΑΩ 7/99. Αξιοσημείωτο είναι ότι και στα δύο αυτά έγγραφα αποφεύγεται ʽʽεπιμελώςʼʼ και από τις δύο πλευρές να επισημανθεί ότι πρόκειται περί ʽʽπιστωτικών προκαταβολώνʼʼ. Μάλιστα στην παρ. 2 του απαντητικού εγγράφου του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ (24 Απρ. 2000) σημειώνεται: ʽʽΜετά την παραπάνω πίστωση σας γνωρίζουμε ότι οι υπολειπόμενες αντισταθμιστικές υποχρεώσεις, όσον αφορά στην υπόψη Σύμβαση ανέρχονται σε # 567.878.112,9 # USD πιστωτικά, δηλαδή, 857.522.168 – 250.817.571ʼʼ. Ωστόσο αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, λαμβανομένου υπόψη, ότι τα τμήματα των σχετικών Προγραμμάτων ΑΩ, που αφορούσαν οι χορηγούμενες πιστώσεις, δεν είχαν υλοποιηθεί, εφόσον επρόκειτο περί πιστώσεων που είχαν δοθεί προκαταβολικά.

Στις 2-6-2000 συστήνεται στην Κύπρο στον Έφορο Εταιρειών της Κυπριακής Δημοκρατίας με αριθμό εγγραφής C 67141 σαν ʽʽυπεράκτια εταιρείαʼʼ η εταιρεία DRUMILAN OFFSET PROGRAMME LTD. Διευθυντής της εταιρείας αυτής ορίζεται ο Fuad Αl Zayat (Φουάντ Αλ Ζαγιάντ) του Michel, Πορτογαλικής υπηκοότητας με διεύθυνση στο Λονδίνο. Στις 12-6-2000 η εν λόγω εταιρεία κάνει αίτηση για άνοιγμα λογαριασμού στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, για ξένο συνάλλαγμα σε δολάρια Αμερικής. Πράγματι ανοίγεται τραπεζικός λογαριασμός με αριθμό 00133-142-388 στο Κεντρικό Κατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου. Δικαίωμα υπογραφής του λογαριασμού αυτού έχουν και οι υπάλληλοι του Fuad Αl Zayat (Φουάντ Αλ Ζαγιάντ), Σόφη Μιχαηλίδου και Κώστας Κελογρηγόρης.

Στις 11-7-2000 η Drumilan International Hellas AΕE, ζητεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να εγκριθεί αυτή ως ʽʽΑΠΟΔΕΚΤΟ ΜΕΡΟΣʼʼ (eligible party) για την υλοποίηση της Σύμβασης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων 7/99 και για τις Συμφωνίες No 1 έως No 6. Το ΥΠΕΘΑ με το Φ.095.4/474759/Σ.363/10 Οκτ. 2000 έγγραφό του, που υπογράφεται από τον τότε Γενικό Δ/ντή της Γ.Δ.Ε, κ. Γεώργιο Κολίρη, εγκρίνει το αίτημα αυτό και αποδέχεται να αποτελεί η ως άνω εταιρεία το «ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΜΕΡΟΣ» (eligible party) με αρμοδιότητες διαχείρισης των ΑΩ και διακίνησης της σχετικής αλληλογραφίας μεταξύ ΥΠΕΘΑ και Προμηθευτή Concern Antey.

Στις 18-7-2000 ο κ. Mikhail Vorobiev, ως εκπρόσωπος της εταιρείας Industrial Company Concern Antey και ο κ. Fuad Αl Zayat (Φουάντ Αλ Ζαγιάντ), ως εκπρόσωπος της εταιρείας Drumilan Offset Programme Ltd, υπογράφουν την υπ’ αριθμ. ΚΑ/300-0401. Με τη σύμβαση αυτή η Κρατική Ρωσική εταιρεία Concern Antey εξουσιοδοτεί την εταιρεία (Drumilan Offset Programme Ltd), όπως αναλάβει την υποχρέωση να συμφωνήσει επί των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας, να παράσχει νομικές υπηρεσίες και να προβεί σε οιεσδήποτε άλλες ενέργειες προς όφελος της Antey, οι οποίες θα εξασφάλιζαν την πλήρη εκπλήρωση των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων εκ μέρους της. Για τον λόγο αυτόν η εταιρεία Antey αναλαμβάνει (με τη σύμβαση) την υποχρέωση να καταβάλει στην εταιρεία (Drumilan Offset Programme LTD), ποσοστό ίσο με το 10% της αξίας της βασικής σύμβασης και της πιστωμένης αξίας των αντισταθμιστικών προγραμμάτων, δηλαδή 81.869.568.00 δολάρια ΗΠΑ. Οι οικονομικοί διακανονισμοί μεταξύ των μερών, στα πλαίσια της ανωτέρω σύμβασης, αναφορικώς με το ποσό των 25.081.757,00 δολαρίων ΗΠΑ, ορίζεται ότι θα διεκπεραιώνονται από την εταιρεία Antey με τον τύπο της τραπεζικής μεταφοράς (εμβάσματος) σε λογαριασμό της Drumilan Offset Programme Ltd για παρεχόμενες de facto υπηρεσίες, η καταβολή δε αυτών (25.081.757,00 δολαρίων ΗΠΑ) θα πραγματοποιείται με την εμφάνιση ως απόδειξη τιμολογίων τα οποία θα παρουσιάζει η Drumilan Offset Programme Ltd, με συνημμένη επίσημη αναφορά (επίκληση) του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας την επίτευξη από την εταιρεία (Antey) των αντισταθμιστικών της υποχρεώσεων (επιβεβαίωση πίστωσης σε αντισταθμιστικό λογαριασμό της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Antey). Οι οικονομικοί διακανονισμοί μεταξύ των μερών, στα πλαίσια της παρούσας σύμβασης, αναφορικώς με το ποσό των 56.787.811,00 δολαρίων ΗΠΑ, ορίζεται ότι θα διεκπεραιώνονται από την εταιρεία Antey με την έκδοση ανέκκλητης τεκμηριωμένης εγγυητικής επιστολής υπέρ της εταιρείας Drumilan Offset Programme LTD. Τέλος στην ίδια σύμβαση ορίζεται ότι η εταιρεία Drumilan Offset Programme LTD είναι θυγατρική εταιρεία της Drumilan Offset Programme LTD.

Μετά παρέλευση δύο (2) μηνών περίπου και συγκεκριμένα στις 27-9-2000, εμβάζεται στον υπ’ αριθμ. 00133-142-388 λογαριασμό που διατηρεί η εταιρεία Drumilan Offset Programme Ltd στο Κεντρικό Κατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, το ποσό των 21.081.757 δολαρίων ΗΠΑ, το οποίο και πιστώνεται στο λογαριασμό αυτόν. Το έμβασμα αυτό έρχεται από τη Ρωσία και συγκεκριμένα από την τράπεζα Bank for Forcing Economic Affairs of the USSR The Moscow Russia μέσω της International Moscow Bank και ανταποκρίτρια τράπεζα την Bank of New York. Εντολέας του εμβάσματος είναι η ρωσική εταιρεία JSC Industrial Company Antey Moscow Russia. Από τον προαναφερόμενο λογαριασμό στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου εμβάζονται, κατόπιν εντολών του Fuad Αl Zayat, νομίμου εκπροσώπου της Drumilan Offset Programme Ltd, τα ακόλουθα ποσά στους παρακάτω λογαριασμούς:

α) Στις 28/9/2000, το ποσό των 300.000 δολαρίων ΗΠΑ στο λογαριασμό 00133-141-837, που διατηρούσε ο κ. Ιωάννης Διαμαντάκος στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου.

β) Στις 28/9/2000, το ποσό των 2.500.000 δολαρίων ΗΠΑ στο λογαριασμό 1258780, που διατηρούσε η εταιρεία Drumilan International Ltd στην τράπεζα Credit Agricole Indosuez (Suisse) SA στη Γενεύη -Ελβετία.

γ) Στις 28/9/2000 το ποσό των 16.857.229, 90 δολαρίων ΗΠΑ στο λογαριασμό 1258781S, που διατηρούσε η εταιρεία Drumilan International Ltd στην τράπεζα Credit Agricole Indosuez (Suisse) SA στη Γενεύη -Ελβετία.

δ) Στις 2/10/2000 το ποσό των 1.000.000 δολαρίων ΗΠΑ, στο λογαριασμό 1258781S, που διατηρούσε η εταιρεία Drumilan International Ltd στην τράπεζα Credit Agricole Indosuez (Suisse) SA στην Γενεύη -Ελβετία.

ε) Στις 2/10/2000 το ποσό των 406.302,36 δολαρίων ΗΠΑ, σε λογαριασμό που διατηρεί στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου η εταιρεία SAMAYA, με δικαιούχο τον κ. Fuad Αl Zayat (γίνεται εσωτερική μεταφορά χρημάτων).

Τέλος, στις 2-11-2000 καταβάλλεται, από τη Ρωσική εταιρεία Joint Stock Corporation Industrial Company Concern Antey, το ποσό των 4.000.000 δολαρίων ΗΠΑ, στην εταιρεία Drumilan International Ltd, στο λογαριασμό 1258781S, που διατηρούσε η τελευταία στην τράπεζα Credit Agricole Indosuez (Suisse) SA στη Γενεύη -Ελβετία. Ως έδρα της εταιρείας Drumilan International Ltd αναγράφεται η οδός Χατζηγιάννη Μέξη 5 στην Αθήνα, που ωστόσο φερόταν και ως έδρα της Ελληνικής Drumilan International Hellas AEE.

III. Από την εκτίμηση και αξιολόγηση όλων των παραπάνω προκύπτουν τα εξής:

1) Είναι προφανές ότι το ποσό των 250.817.571 δολαρίων HΠA. (ονομαστική-πραγματική αξία 25 εκατ. δολάρια περίπου) που πιστώθηκε προκαταβολικά από το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ, στις 24 Απριλίου 2000, στο λογαριασμό ΑΩ της Κρατικής Ρωσικής Εταιρείας Joint Stock Corporation Industrial Company Concern Antey έναντι των υποχρεώσεων της που απορρέουν από τη σύμβαση ΑΩ 7/99, δεν χρησιμοποιήθηκε για την υλοποίηση των προγραμμάτων της σύμβασης ΑΩ 7/99 των TOR-Μ1, αλλά για την εκταμίευση χρημάτων (25.000.000 δολαρίων ΗΠΑ) από το ταμείο της ως άνω Ρωσικής Εταιρείας προκειμένου να εξυπηρετηθεί εγκληματικό σχέδιο, δηλαδή η διάθεση του ποσού αυτού για πληρωμές «εικονικών υπηρεσιών τρίτων» (Ιωάννη Διαμαντάκου και προσώπων που κρύβονται πίσω από τους υπ’ αριθμ. 1258780, 1258781S λογαριασμούς της Drumilan International Ltd στην τράπεζα Credit Agricole Indosuez Suisse SA στη Γενεύη -Ελβετίας). Επίσης, είναι προφανές ότι το εγκληματικό αυτό σχέδιο δεν θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί αν δεν πιστωνόταν προκαταβολικά από το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ στον λογαριασμό ΑΩ της εταιρείας Joint Stock Corporation Industrial Company Concern Antey το ποσό των 250.817.571 $ ΗΠΑ. Τα συμπεράσματα αυτά ενισχύονται άμεσα και από την από 4 Απριλίου 2005 καταδικαστική απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Κουντσέφσκι (kuntsevski) της Δυτικής Περιφέρειας της Μόσχας. Με την απόφαση αυτή οι κ.κ. Μιχαήλ Βικτόροβιτς Βορομπιώφ (Mikhail Vorobiev) και Βαλεντίν Αλεξέεφ καταδικάστηκαν στο όνομα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε φυλάκιση τεσσάρων (4) ετών έκαστος, για καταπάτηση του άρθρου 201 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και μάλιστα για κατάχρηση εξουσιών. Οι ρώσοι δικαστές στην απόφασή τoυς αυτή σημειώνουν μεταξύ των άλλων ότι:

«Εξυφάνθηκε ένα πονηρό και εγκληματικό σχέδιο κατά το οποίο πληρώθηκαν για εικονικές υπηρεσίες 25 εκατομμύρια δολάρια. Ότι ο Μ. Β. Βορομπιώφ, ως Αντιπρόεδρος Α΄, αρμόδιος επί της Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας της Εταιρείας και από 01.11.2000 και ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Α΄, αρμόδιος επί Οικονομικών δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Αλλοδαπή και ο Β. Β. Αλεξέεφ, ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Α΄, αρμόδιος επί των Οικονομικών, είναι υποκείμενα του εγκλήματος που προβλέπεται από το άρθρο 201 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δεδομένου ότι ήταν επιφορτισμένοι με αρμοδιότητες που τους επέτρεπαν να διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κρατικής Εταιρείας Antey, ιδρυτής της οποίας είναι η Κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να προβαίνουν σε οποιαδήποτε συναλλαγή σε σχέση με τις δραστηριότητες άντλησης κέρδους.

Ότι έκαστος των εναγομένων (Μ. Β. Βορομπιώφ και Β. Β. Αλεξέεφ) προέβη σε ενέργειες που δεν ήταν σύμφωνες με τα έννομα συμφέροντα της Εταιρείας, προξενώντας υλική ζημία και έχοντας ως επακόλουθο σοβαρές συνέπειες. Ότι οι Μ. Β. Βορομπιώφ και Β. Β. Αλεξέεφ εκμεταλλεύτηκαν την εξουσία που τους είχε εκχωρηθεί δυνάμει των διοικητικών τους καθηκόντων και πιο συγκεκριμένα χρησιμοποίησαν τις νόμιμες δυνατότητές τους προκειμένου να προβούν σε συναλλαγή παροχής πίστωσης, γεγονός που προκάλεσε ζημία στην περιουσία του της Εταιρείας. Έτσι, στις 26 Φεβρουαρίου 1999, ο Μ. Β. Βορομπιώφ, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Α΄ αρμόδιος επί της Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσικής Κρατικής Εταιρείας Antey, προέβη στη σύναψη της σύμβασης 009Α /99 με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ελλάδα ύψους άνω των 800.000.000 δολαρίων ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, υπέγραψε τη Σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων υπ’ αριθμ. 7/99 δυνάμει της οποίας η Antey θα εκπλήρωνε τις αντισταθμιστικές της υποχρεώσεις προς όφελος της Ελλάδας. Δυνάμει του άρθρου 12 της Σύμβασης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων και της έγγραφης επιβεβαίωσης εκ μέρους της Διεύθυνσης Στρατιωτικού Εξοπλισμού του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας την 10η Οκτωβρίου 2000, η Ελληνική εταιρεία Drumilan International Hellas AEE, ορίστηκε ως αποδεκτός συμβαλλόμενος με αρμοδιότητα την εφαρμογή των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων και την περάτωση της σχετικής αλληλογραφίας. Η Εταιρεία έπρεπε να πραγματοποιήσει πληρωμή έναντι της παρασχεθείσης εργασίας από τα κεφάλαια που υφίσταντο στο λογαριασμό καταθέσεων της Επιχείρησης κατόπιν της έκδοσης τιμολογίων από την ως άνω εταιρεία και βεβαίωσης αυτών από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας.

Εντούτοις, ο Μ. Β. Βορομπιώφ, εκμεταλλευόμενος το επίσημο αξίωμά του με σκοπό την άντληση κέρδους και οφελών προς τρίτους και εσκεμμένα παραβαίνοντας τις νόμιμες διαδικασίες της συναλλαγής, την 18η Ιουλίου 2000 σύναψε την υπ’ αριθμ. ΚΑ/300-0401 Σύμβαση με άλλη εταιρεία και συγκεκριμένα με την Κυπριακή Εταιρεία Drumilan Offset Programme Ltd, σχετικά με την οποία ουδέποτε υπήρξε συναίνεση εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας να τη χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Δυνάμει της σύμβασης αυτής η Εταιρεία (Antey) εξουσιοδότησε την εταιρεία Drumilan Offset Programme Ltd και αυτή ανέλαβε τις υποχρεώσεις να συμφωνήσει επί των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας, να παράσχει νομικές υπηρεσίες και να προβεί σε οιεσδήποτε άλλες ενέργειες προς όφελος της Εταιρείας (Antey), οι οποίες θα εξασφάλιζαν την πλήρη εκπλήρωση των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων εκ μέρους της.

Για τον λόγο αυτόν ο Όμιλος Επιχειρήσεων (Antey) ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει στην εταιρεία αυτή (Drumilan Offset Programme Ltd) ποσοστό ίσο με το 10% της αξίας της βασικής σύμβασης και της πιστωμένης αξίας των αντισταθμιστικών προγραμμάτων, δηλαδή 81.869.568.00 δολαρίων ΗΠΑ. Δυνάμει της ως άνω σύμβασης, ο Μ. Β. Βορομπιώφ στην πραγματικότητα παραβίασε σκοπίμως τις νόμιμες διαδικασίες της συναλλαγής και αντικατέστησε την Ελληνική Εταιρεια Drumilan International Hellas AEE με την Κυπριακή Εταιρεία Drumilan Offset Programme Ltd, χωρίς την προηγούμενη συναίνεση εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας σχετικά με τη συνεργασία με την τελευταία στο πλαίσιο των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων».

2) Αναφορικά με τη σχέση των προαναφερόμενων εταιρειών Drumilan International Ltd και της Ελληνικής Drumilan International Hellas AEE, προέκυψε ότι μεταξύ των δύο αυτών εταιρειών υφίσταται άμεση σχέση. Πρόκειται περί εταιρειών που στην ουσία ήταν των ιδίων συμφερόντων και επιπλέον η Drumilan International Ltd ήταν μητρική της δεύτερης, λαμβανομένου υπόψη ότι κατείχε το 99% των μετοχών της.

Καταλυτικό μάλιστα για τη σχέση των δύο εταιρειών είναι και το γεγονός ότι στο σχετικό έμβασμα για την καταβολή των 4.000.000 δολαρίων ΗΠΑ, από τη ρωσική εταιρεία Joint Stock Corporation Industrial Company Concern Antey, προς την Drumilan International Ltd, στο λογαριασμό 125878IS, που διατηρούσε η τελευταία στην ελβετική τράπεζα Credit Agricole Indosuez (Suisse) SA στη Γενεύη -Ελβετία αναγράφεται ως έδρα της «Drumilan International Ltd» η οδός Χατζηγιάννη Μέξη 5 στην Αθήνα. Ωστόσο η διεύθυνση αυτή φερόταν ως έδρα μόνο της Ελληνικής Drumilan International Hellas A.E.E, από την έρευνα δε που διενεργήθηκε δεν διαπιστώθηκε ότι διατηρούσε ποτέ εκεί την έδρα της και η Drumilan International Ltd. Στην εταιρεία Drumilan International Hellas AEE, κατά τον επίμαχο χρόνο που είχε αναλάβει την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των TOR-M1 για την ελληνική πλευρά, νόμιμος εκπρόσωπος και Δ/νων Σύμβουλος ήταν ο Βλάσιος Καμπούρογλου. Η δράση του τελευταίου εμφανίζεται καταλυτική και ενδεχομένως ποινικά αξιόλογη, εφόσον τα χρήματα (τα 4.000.000 δολάρια ΗΠΑ) έπρεπε να τα πάρει η ελληνική Drumilan International Hellas ΑΕΕ, με έδρα την Αθήνα (οδός Χατζηγιάννη Μέξη 5).

Αντίθετα εμφανίζεται να εισπράττει τα χρήματα η Drumilan International Ltd, η οποία δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τα συγκεκριμένα αντισταθμιστικά προγράμματα, αλλά ωστόσο κατέχει το 99% των μετοχών της Drumilan International Hellas ΑΕΕ. Συνεπώς καθίσταται φανερός ο ρόλος του κ. Καμπούρογλου ως συνδέσμου μεταξύ των δύο εταιρειών (που εξυπηρετούσαν στην ουσία τα ίδια συμφέροντα), μέσω του οποίου φαίνεται να έχουν διακινηθεί χρήματα για παράνομη δραστηριότητα (δωροδοκία δημοσίων λειτουργών μέσω της πιθανής διοχέτευσης χρημάτων από τον επίμαχο λογαριασμό 125878IS στην τράπεζα Credit Agricole Indosuez Suisse SA στη Γενεύη), που προέρχονται από τη δήθεν υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που αφορούσαν σε ελληνικό αμυντικό πρόγραμμα προμηθείας οπλικών συστημάτων. Βεβαίως σε αυτό το σημείο της έρευνας και με τα υπάρχοντα αποδεικτικά στοιχεία δεν μπορεί να προσδιοριστεί ποιο πρόσωπο συγκεκριμένα δωροδόκησε και με ποιο συγκεκριμένο ποσό ο κ. Καμπούρογλου. Για να δοθεί απάντηση στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να αρθεί το απόρρητο των ως άνω επίμαχων τραπεζικών λογαριασμών (1258780 και 1258781S) που διατηρούσε η εταιρεία Drumilan International Ltd στην τράπεζα Credit Agricole Indosuez (Suisse) SA στη Γενεύη – Ελβετία. Η θεμελίωση μάλιστα πράξεων δωροδοκίας πιθανολογείται βάσιμα, αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι η ίδια η ανάθεση της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων στην Drumilan International Hellas Α.Ε.Ε, γεννά πολλαπλά ερωτηματικά, επειδή η εν λόγω εταιρεία δεν παρείχε τα εχέγγυα που όφειλε να παρέχει μια εταιρεία που πρόκειται να αναλάβει την υλοποίηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Σύμφωνα με το άρθρο 12 της υπ’ αριθμ. 7/99 Σύμβασης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ), δικαίωμα στην διαχείριση της υλοποίησης των προγραμμάτων ΑΩ που απορρέουν από τη σύμβαση έχουν, πλην του Προμηθευτή, ο οποίος και διατηρεί πλήρως την τελική ευθύνη της υλοποίησής τους και τα παρακάτω – ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΜΕΡΗ : α) οι μητρικές και θυγατρικές εταιρείες του Προμηθευτή β) οι υπεργολάβοι κυρίων


Σχολιάστε εδώ