Συντροφικά καρφιά… κατά Γιώργου ενώπιον Τσιτουρίδη

Με διατύπωση διαφωνίας σε πρόσφατη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, που μίλησε για διμερή (εργαζόμενοι-εργοδότες) διαχείριση του ΟΑΕΔ και με λεκτική διαφοροποίηση, πολιτικής όμως σημασίας με τον πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο, «εγκαινίασε» την πρώτη συνάντηση που ζήτησε και είχε με τον υπουργό Απασχόλησης Κοινωνικής Προστασίας, Σάββα Τσιτουρίδη, ο νέος πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος.

Στη διάρκεια συζήτησης για την ανεργία και τον ρόλο του ΟΑΕΔ ο κ. Παναγόπουλος απευθυνόμενος προς τον κ. Τσιτουρίδη τον κάλεσε να μην «αποχωρήσει» το κράτος από τον ΟΑΕΔ όπως -μεταξύ σοβαρού και αστείου- είπε ότι υποστήριξε προσφάτως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέση με την οποία διευκρίνισε ότι διαφωνεί. Ο κ. Τσιτουρίδης καθησύχασε τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε μια τέτοια λύση, ενώ το στέλεχος της ΓΣΕΕ και της ΠΑΣΚΕ Φιλ. Θωμάς «απείλησε» γελώντας με διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας.

• Ο κ. Παναγόπουλος, θέτοντας υπόψη του υπουργού Απασχόλησης τα οξυμμένα και πολλά προβλήματα των εργαζομένων, μίλησε για τη «διαχρονικότητά» τους – λέξη που με πολλή φειδώ χρησιμοποιούσε ο προκάτοχός του, κ. Πολυζωγόπουλος, για εύλογες σκοπιμότητες.

Ο νέος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον κ. Τσιτουρίδη, συνοδευόταν από τα μέλη του προεδρείου της οργάνωσης (ΔΑΚΕ-Αυτόνομη Παρέμβαση), αλλά και μέλη της ΕΕ που ανήκει στο ΠΑΜΕ. Η συνάντηση κράτησε σχεδόν τρεις ώρες, και στη διάρκειά της συζητήθηκαν σε βάθος όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και η θέση της ΓΣΕΕ για την επίλυσή τους. Και οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι υπήρξε ένας πολύ ουσιαστικός διάλογος, ενώ από πλευράς του υπουργού Απασχόλησης ανακοινώθηκαν προς τη συνδικαλιστική ηγεσία και τα εξής:

• Με νομοσχέδιο που θα καταρτιστεί το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση φορέα στον οποίο θα υπαχθούν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που υπάγονται στο υπουργείο και αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.
• Δυνατότητες για επιμήκυνση του εργασιακού βίου θα δημιουργηθούν μόνο για όσους ανθρώπους χάνουν τη δουλειά τους σε ηλικία 50 ή 55 χρόνων, προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις, για να καταστούν συνταξιούχοι στα 60 ή 65 τους χρόνια όπως ορίζει ο νόμος.
Ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε προς τη συνδικαλιστική ηγεσία ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλίες χωρίς συνεννόηση με την εργατική πλευρά για οποιοδήποτε θέμα, είτε αυτό αφορά σε εργασιακές σχέσεις είτε σε ασφαλιστικά ζητήματα.

Το θετικό κλίμα που επικρατούσε στη συζήτηση διαταράχθηκε, όταν ο υπουργός έθιξε το ζήτημα της σύστασης της «Επιτροπής Σοφών» για την αποτύπωση των στοιχείων και των προβλημάτων που συνθέτουν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, οπότε εκδηλώθηκε αντίθεση και αντιπαράθεση μεταξύ των εκπροσώπων της ΠΑΣΚΕ, του ΠΑΜΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης από τη μια και της ηγεσίας της ΔΑΚΕ από την άλλη. Οι κ. Γ. Παναγόπουλος και Φλ. Θωμάς (ΠΑΣΚΕ), όπως και οι κ. Θ. Κούτρας (ΠΑΜΕ) και Αλ. Καλύβης (Αυτόνομη Παρέμβαση), τάχθηκαν κατά της εκπροσώπησης εμπειρογνώμονας στην Επιτροπή εκ μέρους της ΓΣΕΕ, για να προκαλέσουν την αντίδραση των κ. Κ. Πουπάκη και Φίλ. Ταυρή (ΔΑΚΕ) (που υποστήριξαν ότι πρέπει να στείλει η εργατική πλευρά εμπειρογνώμονα για «να μην αμφισβητεί κανένας κανέναν…»).

Σε μια προσπάθεια να μεταπείσει την πλειοψηφία του προεδρείου της ΓΣΕΕ ο υπουργός, αφού υπογράμμισε τη σοβαρότητα και την αναγκαιότητα του διαλόγου κάλεσε τη συνδικαλιστική ηγεσία να επιλέξει η ίδια σε ποια εταιρεία θα ανατεθεί η μελέτη για το ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να μην αμφισβητηθεί η αξιοπιστία του αποτελέσματος, σε συνδυασμό με τη παρουσία εμπειρογνώμονα από την εργατική πλευρά.

Η δρομολόγηση της ενοποίησης των Επικουρικών Ταμείων που δρομολογεί το υπουργείο «στρίμωξε» τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο, αφού προβάλλονται τώρα αντιρρήσεις από ΠΑΣΟΚ και ΠΑΣΚΕ, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για υλοποίηση του ν. 3029/02 (νόμος Ρέππα), που τότε υποστηρίχθηκε ενθέρμως. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μπροστά στην αποφασιστικότητα του κ. Τσιτουρίδη να εφαρμόσει τον (πασοκικό) νόμο, ζήτησε από τον υπουργό να καθορίσει χρονοδιαγράμματα, να αναφέρει ποια Ταμεία θα έχουν προτεραιότητα στη διαδικασία της ενοποίησης και να καταρτιστούν οι -απαραίτητες- οικονομικές μελέτες κ.λπ.

Ο κ. Τσιτουρίδης δεσμεύτηκε να στείλει τα απαιτούμενα στοιχεία και διευκρινίσεις, καλώντας όμως σε διαβούλευση τη ΓΣΕΕ με βάση πάντα τον ν.3029. Οπότε, ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε πως η Συνομοσπονδία δεν αρνείται να λάβει μέρος στη διαβούλευση – θέση από την οποία διαφοροποιήθηκαν οι κ. Αλ. Καλύβης και Θ. Κούτρας.


Σχολιάστε εδώ