Το σενάριο του 2010, ο Κώστας, ο Γιώργος, η Ντόρα, η Γιάννα και οι άλλοι…

Ορθότατα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» επισήμανε απ’ την περασμένη Κυριακή πως επιβεβαιώθηκαν όλοι εκείνοι που ποτέ δεν πίστεψαν ότι η πολιτική για τη Γιάννα αποτελεί παρελθόν.

Η είσοδος της Γιάννας Αγγελοπούλου στον χώρο των ΜΜΕ, μάλλον ευρύτερα στο χώρο της πολιτικο-εκδοτικής διαπλοκής, δεν αποτελεί απλώς μια κίνηση επιχειρηματική ή την ικανοποίηση ενός «καπρίτσιου» της πρώην κυρίας του 2004, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την αγορά των ΜΜΕ του ομίλου Μπόμπολα. Ορθότατα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» επισήμανε απ’ την περασμένη Κυριακή πως επιβεβαιώθηκαν όλοι εκείνοι που ποτέ δεν πίστεψαν ότι η πολιτική για τη Γιάννα αποτελεί παρελθόν.

Η μια όψη του νομίσματος είναι, πως η εξαγορά του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σηματοδοτεί αλλαγές, έως και ανατροπές, στον ευρύτερο χώρο των «νταβατζήδων», των βαρόνων της διαπλοκής στο τοπίο των ΜΜΕ. Και ασφαλώς τέτοιου τύπου αλλαγές και ανατροπές είχαν ήδη ξεκινήσει. Η δε είσοδος του «νέου παίχτη» στον χώρο αφενός τις επιταχύνει, αφετέρου τις κάνει πολύ πιο ενδιαφέρουσες και τις συνδέει αμεσότερα με τις πολιτικές εξελίξεις.

«Ε, η Γιάννα έως πρόσφατα έκανε ρεβεράντζες στο ΠΑΣΟΚ, καιρός να κάνει τώρα στη ΝΔ», ήταν το επί των πρόσφατων εξελίξεων σχόλιο πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ ο οποίος εκ της θέσης του είχε στο παρελθόν συνεργασία με την -τότε- κυρία του 2004.

Τι ‘θελε να πει;

Ότι και υπό τη νέα ιδιοκτησία της η μεγαλύτερη εφημερίδα του χώρου της συντηρητικής παράταξης δεν θα αλλάξει γραμμή. Και ότι ως εκ τούτου θα γίνουν στενότερες οι σχέσεις του ζεύγους Αγγελοπούλου με την ηγεσία της ΝΔ, που δεν ήταν, εδώ που τα λέμε, και ιδιαίτερα φιλικές έως τώρα.

Αυτό, κατά την εκτίμησή του, θα σηματοδοτήσει ευρύτερες ανακατατάξεις και αλλαγές συσχετισμών. Ήδη, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ μας τόνιζε ότι σχετικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στα συγκροτήματα Λαμπράκη και Μπόμπολα. Όχι άμεσα σχετιζόμενες με αλλαγή γραμμής, αλλά επηρεαζόμενες οπωσδήποτε απ’ το ιδιότυπο «μπρα – ντε -φερ» ισχύος και εξουσίας στον χώρο, το οποίο αναδιατάσσεται εκ της εισόδου του νέου, ισχυρού παίχτη.

Τις παραπάνω αλλαγές παρακολουθεί με ανησυχία και με αίσθημα ανασφάλειας προσωπικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Πράγματι, ο Γ. Παπανδρέου -και αυτό το έχει συζητήσει με τον πολύ στενό κύκλο των συνεργατών του- το τελευταίο διάστημα αισθάνεται «περικυκλωμένος» ακόμα και από «φίλια» ΜΜΕ. Εκτιμά πως αν συνεχιστεί η προσωπική του πολιτική και ηγετική κατρακύλα, τότε παραδοσιακά φιλικά συγκροτήματα θα στραφούν προς άλλες λύσεις και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Έχουμε επισημάνει πως η πρόσφατη αναφορά του περί διαπλοκών και της ανάγκης να ξεφύγουν τα στελέχη του κόμματός του από εξαρτήσεις ΜΜΕ ξεκίνησε απ’ την αντίδρασή του σε άρθρο του εκδότη του «ΒΗΜΑΤΟΣ» Στ. Ψυχάρη. Και όπως μας υπογράμμισε στενός του συνεργάτης, καθόλου δεν έχουν διασκεδαστεί οι ανησυχίες του απ’ το άρθρο του Στ. Ψυχάρη της περασμένης Κυριακής, το οποίο ήταν εξαιρετικά φιλικό και «αβανταδόρικο» προαναγγέλλοντας τη σύντομη επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία!

Ο ίδιος συνεργάτης του Γιώργου μας τόνισε πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί με εξαιρετικό ενδιαφέρον τη στήριξη την οποία -κατά την εκτίμησή του πάντα- προσφέρουν στην Α. Διαμαντοπούλου τα συγκροτήματα Λαμπράκη και Μπόμπολα. Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε πως ήταν ο ίδιος ο Γιώργος που αναβάθμισε τη Διαμαντοπούλου κατά τους πρόσφατους εσωκομματικούς «ανασχηματισμούς» του…

Στη μέγκενη του «σεναρίου του 2010»…

Απ’ την άλλη μεριά, όταν ρωτήσαμε υπουργό ο οποίος κατά τεκμήριο γνωρίζει τις σκέψεις και προθέσεις του Κώστα Καραμανλή πώς ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την «είσοδο» της Γιάννας στο ευρύτερο πολιτικό παιχνίδι με την εξαγορά του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ», μας απάντησε ότι:

Ο Καραμανλής δεν ανησυχεί. Προβληματίζεται όμως σχετικά με τα σενάρια που εξυφαίνονται γύρω απ’ τις πολιτικές εξελίξεις τόσο απ’ τον χώρο των «νταβατζήδων», όσο και από πολιτικά στελέχη και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τα οποία κάποιοι επιχειρούν να τα διασυνδέσουν ακόμα και με τη μετά Καραμανλή εποχή!

Ο ίδιος μας είπε καθαρά πως ο πρωθυπουργός συζητά ακόμα και τη σχέση της προώθησης των προσωπικών φιλοδοξιών της Γιάννας με τις φιλοδοξίες της Ντόρας Μπακογιάννη.

Πώς αυτές θα διαμορφωθούν; Ως σχέσεις αντιπαλότητας ή σχέσεις «συνεργασίας», έστω και πρόσκαιρα; Πώς μεσοπρόθεσμα και πώς μακροπρόθεσμα;

Πρόκειται βέβαια για τις συζητήσεις και διεργασίες επί του γνωστού «σεναρίου του 2010», σεναρίου που οι αναγνώστες του «Π» έχουν γνωρίσει εδώ και μήνες μέσα από δημοσιεύματά μας…

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο -υπενθυμίζουμε- ο Καραμανλής θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές -όποτε κι αν γίνουν- αλλά το 2010 θα διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και φυσικά νωρίτερα θα έχει ξεκινήσει την «υψηλή καθοδήγηση» των διαδικασιών διαδοχής του. Μάλιστα αυτό το σενάριο είχε τότε συνδεθεί με την είσοδο στην κυβέρνηση της Ντ. Μπακογιάννη και μάλιστα ισχυροποιημένης…

Σημειώνουμε επιπρόσθετα και τα εξής:

• Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, το προαναφερθέν σενάριο έχει απασχολήσει και τον Γιώργο, ο οποίος το έχει συζητήσει με την ομάδα των συμβούλων του με τους οποίους λαμβάνει τις σοβαρές αποφάσεις.

• Τούτο βέβαια σημαίνει ότι ο Γιώργος μάλλον έχει αποδεχτεί ή εν πάση περιπτώσει τείνει να αποδεχτεί πως οι επόμενες εκλογές είναι χαμένες…

• Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μια τέτοια εξέλιξη τον ανησυχεί. Διότι, όπως πιστεύει, είναι άλλο να έχει αντίπαλο στις μεθεπόμενες εκλογές ένα φθαρμένο ύστερα από έξι ή οχτώ χρόνια διακυβέρνησης Καραμανλή και άλλο -ασφαλώς- ένα στέλεχος που θα φέρει τον αέρα της «ανανέωσης». Πολύ περισσότερο αν το στέλεχος αυτό θα έχει και τη στήριξη των «νταβατζήδων» της διαπλοκής!

• Σύμφωνα τώρα με συνεργάτη του Καραμανλή, ο πρωθυπουργός δεν έχει εκφραστεί επί του σεναρίου το οποίο αντιμετωπίζει μάλλον με χαμόγελο.

• Ο ίδιος συνεργάτης του Καραμανλή διατείνεται ότι ο πρωθυπουργός «κατανοεί» τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Γ. Παπανδρέου και… δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί κλίμα αμφισβήτησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι την αντικατάστασή του!

• Σημειώστε και κάτι ακόμα. Ότι το «σενάριο του 2010» έρχεται να αντικαταστήσει το άλλο σενάριο, της συγκρότησης του λεγόμενου «τρίτου πόλου», το οποίο φαίνεται να μην προχωρεί λόγω της εμφανούς αδυναμίας να ξεπεραστεί ο δικομματισμός, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει…

Τι σημαίνουν τα κομμάτια του παραπάνω παζλ; Και πώς συνδέονται με το «σενάριο του 2010»; Και τι σηματοδοτεί ενόψει αυτών των εξελίξεων η είσοδος της Γιάννας στο ευρύτερο πολιτικό παιχνίδι; Δύσκολη η… σύνθεση του παζλ. Είναι ωστόσο τα σημεία-κομμάτια του που ανησυχούν ακόμα περισσότερο το Γιώργο και προβληματίζουν τον Καραμανλή. Ιδιαίτερα αυτό το ιδιόμορφο «δίπολο» Ντόρας-Γιάννας, με ό,τι μπορεί να σημαίνει και με ενδιαφέρουσες, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, φυσικά τις μεταξύ τους σχέσεις…

Σημειώστε, και με ερωτηματικό, τον ρόλο που θα διεκδικήσει η Γιάννα Αγγελοπούλου την κρίσιμη περίοδο. Κάτι που σήμερα είναι ζητούμενο και αποτελεί μόνο αντικείμενο σεναρίων και εικασιών. Αλλά αυτό που δεν αμφισβητείται είναι ότι θα διεκδικήσει κεντρικό ρόλο…

Μύθος οι… τριπλές εκλογές τον Οχτώβρη!

Όλες οι παραπάνω αναταράξεις στο πολιτικό και στο ευρύτερο εκδοτικο-διαπλεκόμενο σκηνικό συντελούνται εν μέσω σεναρίων και εικοτολογίας περί πρόωρων εκλογών, ακόμα και… τον ερχόμενο Οχτώβρη, όπως προβλέπουν ορισμένοι ευφάνταστοι σεναριογράφοι, ορισμένοι μάλιστα μετά βεβαιότητας!

Και μπορεί μεν να μην αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές το 2007, το φθινόπωρο ή ακόμα και την άνοιξη, ωστόσο τα περί «τριπλών εκλογών» το προσεχές φθινόπωρο σίγουρα κινούνται ή στη σφαίρα της φαντασίας ή της σκοπιμότητας ή ακόμα και του εκβιασμού, μόνο που καμιά σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν.

Αφενός ούτε έχει περάσει απ’ το μυαλό του Καραμανλή κάποια τέτοια σκέψη (άλλωστε οι όποιες εξαγγελίες απ’ το βήμα της ΔΕΘ θα έχουν σχέση με το κοντινό έστω μέλλον, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι… άμεσης απόδοσης), αφετέρου υπάρχουν σοβαρά νομικά – συνταγματικά προβλήματα για τη διεξαγωγή «τριπλών» εκλογών. Όπως δε είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ούτε ο Γιώργος εκτιμά ως σοβαρό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι άλλο ζήτημα, αν για τους δικούς του, ευδιάκριτους λόγους, επιχειρεί να θέσει το ΠΑΣΟΚ σε εκλογική ετοιμότητα. Άλλα είναι τα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον Οχτώβρη. Και είναι λίγο-πολύ γνωστά. Ενδεχομένως και σοβαρά…


Σχολιάστε εδώ