Κάτω στον Πειραιά

Με τα λόγια αυτά ο επί τέσσερις τετραετίες πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Παναγιώτης Μελάς, ανακοίνωσε επισήμως στους δημοσιογράφους την υποψηφιότητά του για τον δημαρχιακό θώκο του Πειραιά. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν αισθάνεται «αντάρτης» αλλά Πειραιώτης. Με την υποχρέωση να προσπαθήσει να δώσει στην πόλη αυτά που δεν κατάφερε ο δήμαρχός της, ανεξάρτητα αν είναι κι αυτός Νεοδημοκράτης όπως ο ίδιος.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, όπως είπε ο Π. Μελάς, ο Πειραιάς οδηγείται στην παρακμή και την απαξίωση. Χρειάζεται ένα κίνημα Πειραιωτών με μεράκι για τον Πειραιά για να βγει η πόλη από το αδιέξοδο. «Αυτό το κίνημα φιλοδοξούμε να είμαστε εμείς», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση αν δέχτηκε πιέσεις από τη ΝΔ για να αποσύρει την υποψηφιότητά του είπε ότι δεν μπορεί να τον πιέσει κανένας. Απλώς τον… ενόχλησε ο Λευτέρης Ζαγορίτης, τον οποίο όμως αντιμετώπισε ως… ενοχλητικό κι έτσι η επαφή δεν θα μπορούσε να έχει συνέχεια.

Στην ερώτηση αν έχει καταρτίσει συνδυασμό απάντησε ότι είναι περίπου έτοιμος, αλλά θα τον ανακοινώσει την τελευταία ημέρα που προβλέπει ο νόμος, διότι όποιο όνομα… διέρρεε ότι θα κατέβει μαζί του πιεζόταν να κατέβει με τον συνδυασμό του δημάρχου. Για να μην του… αποψιλώσει λοιπόν το ψηφοδέλτιο ο Χρήστος Αγραπίδης, όπως είπε, θα ανακοινώσει τον συνδυασμό του στο τέλος.

Εξάλλου, όταν ρωτήθηκε αν τον… στιγματίζει η στήριξή του από τον ΛΑΟΣ, τόνισε ότι αυτό δεν τον ενοχλεί, αλλά αντιθέτως τον τιμά, αφού το κόμμα αυτό στηρίζει και τον Κακλαμάνη στην Αθήνα…

• Εκδήλωση για τη στήριξη της υποψηφιότητας Αγραπίδη-Ντινόπουλου-Σπυρίδωνα οργάνωσε την περασμένη Τετάρτη το βράδυ στο κέντρο «Costa-Costa» στη μαρίνα Ζέας η Τοπική Επιτροπή ΝΔ Κέντρου Πειραιά. Στην εκδήλωση εκτός των υποψηφίων παρευρέθησαν βουλευτές, στελέχη της ΝΔ του Πειραιά και πάνω από 200 άτομα, κάτι που δείχνει πως η βάση του κυβερνώντος κόμματος αρχίζει και συσπειρώνεται. Πάντως, η επιτυχία της εκδήλωσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κινητοποίηση που έκανε η πρόεδρος Μαρία Παπαδοπούλου-Μάλαγα, η οποία τις τελευταίες 15 ημέρες «τα έδωσε όλα» για να υπάρξει το επιτυχημένο τελικό αποτέλεσμα, που ομολογουμένως έκανε αίσθηση στον Πειραιά, δεδομένου ότι η εποχή -λόγω αδειών και θερινής ραστώνης- δεν… ενδείκνυται για συγκεντρώσεις.

• Τον έναν χρόνο από την προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών για την αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων γιόρτασε σε μια σεμνή τελετή την περασμένη Πέμπτη το βράδυ η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα. Σε αυτόν τον χρόνο η εταιρεία, χάρη στις ενέργειες του προέδρου Χρήστου Χατζηεμμανουήλ και του διευθυντή Δημήτρη Κάρναβου κατάφερε αρκετά. Τρία ολυμπιακά ακίνητα ήδη δόθηκαν με συμφέροντες όρους για το Δημόσιο και άλλα τρία θα δοθούν μέχρι το φθινόπωρο. Ήδη το γήπεδο μπάντμιντον δόθηκε σε όμιλο με επικεφαλής την Adams Production, το κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου στον Όμιλο Χαραγκιώνη που θα το κάνει εκθεσιακό κέντρο και το Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης στο Μαρούσι στον Όμιλο Λάμδα του Σπ. Λάτση (κι αυτό θα γίνει εμπορικό κέντρο).

Από εκεί και πέρα, το υπουργείο Υγείας θα μεταφερθεί στο βασικό Κέντρο Τύπου στο Μαρούσι και το Πανεπιστήμιο Πειραιά στο «Σπίτι της Άρσης Βαρών» στη Νίκαια.

Για το τελευταίο, που έχει ξεσηκώσει τους Πειραιώτες, ο κ. Κάρναβος, μιλώντας αποκλειστικά στο «Π», διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να μεταφερθεί το Πανεπιστήμιο Πειραιά στη Νίκαια, αλλά κάποια τμήματά του που είναι διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία της πόλης. Με τον τρόπο αυτόν, τόνισε ο κ. Κάρναβος, θα αξιοποιηθεί και η Νίκαια.

Μάλιστα, προς επιβεβαίωση της συγκατάθεσης του δήμου Πειραιά σε αυτή την προοπτική, στην εκδήλωση της Πέμπτης ήταν παρών και ο δήμαρχος Χρήστος Αγραπίδης.

Πάντως, ο κ. Κάρναβος δεσμεύτηκε να μας αναλύσει λεπτομερώς τι προβλέπει το σχέδιο για το Πανεπιστήμιο Πειραιά, γιατί όντως οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν τον ξένισαν.

• Πάλι έδωσε το παρών στον Πειραιά ο Β. Μεϊμαράκης που έχει γίνει πλέον η… σκιά του Αγραπίδη. Αυτή τη φορά στην «Πισίνα», όπου είχαν συγκέντρωση οι γιατροί και οι οδοντογιατροί του Πειραιά. Η εκδήλωση είχε προφανή σκοπό να δείξει ότι ο ιατρικός κόσμος της πόλης στηρίζει τον Χ. Αγραπίδη, σε αντίθεση με τον επί τέσσερις τετραετίες πρόεδρό του Π. Μελά, που κατεβαίνει «αντάρτης». Εκτός του δημάρχου στην εκδήλωση παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι Τάσος Κάρλες και Πασχαλίνα Καλαγιά, καθώς και η Λίτσα Γιαννακάκου. Αίσθηση έκανε σε όλους η διεισδυτικότητα που έδειξε να έχει στον ιατρικό κόσμο η Καλαγιά. Η εξήγηση βέβαια είναι απλή: ο σύζυγός της Ηλίας Καλαγιάς έχει γράψει τη δική του ιστορία και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον ιατρικό κόσμο…

• Απίστευτα πράγματα έγιναν την περασμένη Κυριακή στο παζάρι. Οι δημοτικοί αστυνομικοί, όπως είναι γνωστό, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Γιώργο Δαβάκη, από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου κλείνουν τους δρόμους που οδηγούν στην Αλιπέδου και την Ομηρίδου Σκυλίτση και επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε όσους έχουν άδεια. Όταν όμως τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα, πήγαν να κλείσουν τον χώρο του παζαριού, βρήκαν μέσα 15 φορτηγάκια Τσιγγάνων που είχαν… εγκατασταθεί από το απόγευμα του Σαββάτου. Φυσικά τους απομάκρυναν και αποκαταστάθηκε η τάξη, αλλά οι Τσιγγάνοι φεύγοντας έλεγαν ότι έχουν δώσει 300-400 ευρώ ο καθένας σε στενό συγγενή επί σειρά ετών νομαρχιακού συμβούλου της ΝΔ! Τι συμβαίνει τελικά; Ποιοι εξωθεσμικοί εξακολουθούν να… λυμαίνονται το παζάρι;

• Ηχορρύπανση προκαλεί στο κέντρο του Πειραιά η γεννήτρια που έχει εγκαταστήσει η ΔΕΠΕΠ για τον φωτισμό των διαφημίσεων στο γιαπί της Ραλλείου. Όπως κατήγγειλε στο δημοτικό συμβούλιο ο σύμβουλος του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας» Γιάννης Καρδαράς, η ΔΕΗ αρνείται να ηλεκτροδοτήσει το κτίριο, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτήματα για τη νομιμότητά του και έτσι ο δήμος κατέφυγε στη λογική των γεννητριών.

Κατά τη συνεδρίαση ζήτησε να απαντήσει ο δήμαρχος Χρήστος Αγραπίδης ή ο πρόεδρος της ΔΕΠΕΠ Η. Χονδροκούκης, που είναι υπεύθυνος για τις διαφημίσεις, τι πρόκειται να πράξει, προκειμένου να σταματήσει ο ενοχλητικός θόρυβος στην κεντρική πλατεία της πόλης και πώς θα σταματήσει η αισθητική ρύπανση με την απαγόρευση των γιγαντοδιαφημίσεων στο κτίριο της πρώην Ραλλείου στην πλατεία Κοραή, οι οποίες εκτός των άλλων είναι παράνομες. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι μολονότι και ο πρόεδρος του ΔΣ Κ. Γκαβέρας ομολόγησε πως και ο ίδιος έχει διαπιστώσει την ηχορρύπανση, τόσο ο Χ. Αγραπίδης όσο και ο Η. Χονδροκούκης δεν απάντησαν επί της ουσίας.

Ο Γ. Καρδαράς πρότεινε μάλιστα να ανατεθεί στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου ή και σε άλλον φορέα ο σχεδιασμός ενός υφασμάτινου πετάσματος, με απεικόνιση μιας παράστασης που θα αντιπροσωπεύει την πόλη του Πειραιά, για την κάλυψη του τσιμεντένιου κτιρίου έως την οριστική επίλυση της δικαστικής διαφοράς με τη Ράλλειο Σχολή.

• Τρεις προτάσεις για να διασφαλιστεί η διαφάνεια κατά τις συνεδριάσεις της Δημαρχιακής Επιτροπής, που θα αποφασίζει πλέον για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατέθεσε στο ΔΣ ο σύμβουλος του συνδυασμού του Μ. Μπεντενιώτη Τάκης Αβραμίδης. Συγκεκριμένα είπε: 1) Να τηρούνται μαγνητοφωνημένα πρακτικά στις συνεδριάσεις. 2) Να κοινοποιείται υποχρεωτικά η ημερήσια διάταξη σε όλα τα μέλη του ΔΣ και στους προέδρους των Δημοτικών Διαμερισμάτων. 3) Να ζητείται η γνώμη των Διαμερισμάτων, άσχετα αν έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

• Έχουμε ξαναγράψει για τον συντελεστή δόμησης που επιτρέπει σε πολύ μικρούς δρόμους, όπως η Λαμπελέτ στα Καμίνια που έχει 4,5 μέτρα πλάτος, να χτίζονται οκταώροφες πολυκατοικίες! Και στην παραλία να έχει φθάσει ο συντελεστής στο 4,2 με αποτέλεσμα να δημιουργείται σιγά σιγά ένα «τείχος» τεράστιων οικοδομών που κλείνουν τη «μετώπη» της πόλης προς τη θάλασσα. Πρέπει σύντομα να αλλάξουν οι συντελεστές, γιατί η ποιότητα ζωής ειδικά στις μικρές και υποβαθμισμένες γειτονιές πάει… περίπατο!

• Υπάρχει μία πενταμελής επιτροπή στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βάση του Περάματος, η οποία αποτελείται από συνδικαλιστές, εκπροσώπους των εργαζομένων κ.λπ. και ελέγχει τα πλοία που επισκευάζονται για να διαπιστώνει αν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας των εργαζομένων, αν οι συνθήκες υγιεινής είναι επαρκείς, αν πρέπει να γίνονται εργασίες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες (ψύχος, καύσωνας) κ.λπ. Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την εν γένει παρουσία αυτής της επιτροπής είναι:

Ποιος ορίζει τα μέλη της; Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ο γενικός γραμματέας του ΥΕΝ, κάποιο άλλο υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος; Ποιος;

– Πόσο διάστημα (πόσα χρόνια δηλαδή) μπορεί κάποιος να είναι μέλος της επιτροπής;

– Τι προσόντα πρέπει να έχει κάποιος για να επιλεγεί να είναι ένα από τα πέντε μέλη;

– Υπάρχουν αναπληρωτές των μελών και πώς ορίζονται;

Ελπίζουμε να μας απαντήσει κάποιος αρμόδιος (αν υπάρχει…).

• Καλή η ενέργεια του ΟΛΠ να αρχίσει να καθαρίζει τις ακτές του Πειραιά από τα ναυάγια (άσχετα αν κάπου φαίνεται ότι… κόλλησε η διαδικασία). Όμως θα πρέπει να γίνει πιο ουσιαστική. Και για να γίνει πιο ουσιαστική θα πρέπει να γίνει πιο… σκληρός ο ΟΛΠ. Και να προχωρήσει σε ποινικές διώξεις όσων έχουν κατασχεμένα πλοία και δεν τα… κουνάνε από εκεί όπου βούλιαξαν. Όπως για παράδειγμα το πάλαι ποτέ αρχοντοβάπορο του Καραγεώργη «Mediterranean Sun» το οποίο έχει η Royal Bank of Scotia και τόσα χρόνια το αφήνει… καραβοφάναρο έξω από την Ελευσίνα. Ή το «Αγ. Κυριακή» που κι αυτό το έχει ελληνική τράπεζα, αλλά το έχει παρατημένο. Εφόσον τα πλοία ανήκουν κάπου, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να πιεστούν να τα αποσύρουν. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τέτοιες «παγίδες» στις πιο πολυσύχναστες ρότες της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής του Πειραιά. Ήμαρτον!

• Απών από την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας», Θόδωρος Δρίτσας. Αιτία ήταν η απώλεια του αδελφού του που κηδεύτηκε τη μέρα που ήταν και το συμβούλιο. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στον σεμνό αγωνιστή Θόδωρο, καθώς και στην οικογένεια του εκλιπόντος…

• Σίγουρα είναι στολίδι για τον Πειραιά ο Ναυτικός Όμιλος. Όμως κι αυτός έχει τις απολαβές του από την πόλη. Αν δεν υπήρχε Πειραιάς, δεν θα υπήρχε ούτε Ναυτικός Όμιλος ούτε τίποτα. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι κάτι οφείλει κι αυτός στην πόλη. Και θα πρέπει να κάνει μια πράξη… αβρότητας για να το δείξει. Όπως π.χ. να χαρίζει στον δήμο τρεις δεξιώσεις τον χρόνο και να υπάρχει στο ΔΣ τιμής ένεκεν και θέση για τον δήμαρχο ή εκπρόσωπό του. Δύο – τρεις μεγάλες εκδηλώσεις κάνει ο δήμος. Μία στα Θεοφάνια και μία στα Ποσειδώνια. Αυτές γιατί να μην τις χορηγεί ο Ναυτικός Όμιλος; Όχι μόνο να εκμεταλλευόμαστε την πόλη, αλλά να τη στηρίζουμε και κάπως…


Σχολιάστε εδώ