Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Tη δεύτερη χειρότερη συνεδρίαση της χρονιάς έζησε στις αρχές της εβδομάδας η Σοφοκλέους, καθώς η ρευστότητα πλησιάζει επικίνδυνα το… ναδίρ, και όσοι απέμειναν να ασχολούνται με τα χρηματιστηριακά κοινά μάλλον δεν έχουν σημεία αναφοράς ούτε από την εσωτερική επικαιρότητα, ούτε από τις διεθνείς αγορές. Αποτέλεσμα; Συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις, υποτονικό κλίμα, μειωμένες συναλλαγές ακόμα και στους τίτλους που συνήθως δίνουν τον τόνο στο ΧΑ.

Κι αν μέχρι την Τετάρτη οι συναλλασσόμενοι είχαν τη δικαιολογία της περίφημης πια αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, ουδείς μπορεί να επικαλεστεί έλλειψη ρευστότητας για τα… συνήθη χάλια της αγοράς την Πέμπτη. Ίσως, μια απάντηση να είναι και η παντελής απουσία, τις τελευταίες ημέρες, των ξένων χαρτοφυλακίων.

Οι πιέσεις που δέχθηκε, σχεδόν όλη την εβδομάδα, ο τίτλος της Εθνικής οδήγησαν σε ανάλογη συμπεριφορά το σύνολο σχεδόν των τραπεζικών τίτλων. Αρκετά αρνητική ήταν και η εικόνα των περισσότερων δεικτοβαρών μετοχών. Μια από τις πλέον «πειστικές» εξηγήσεις για τη συμπεριφορά της αγοράς ανήκει σε έναν από τους παλαιότερους χρηματιστές της χώρας ο οποίος απλώς απέδωσε την αρνητική εικόνα της Σοφοκλέους στη στασιμότητα που παρατηρείται εσχάτως στα επιχειρηματικά deals και στις φημολογίες για επιχειρηματικά σχέδια και συμφωνίες που ΔΕΝ προχωρούν ή απλώς… στέρεψαν. Η αγορά έχει «χωνέψει» όσες ειδήσεις ανακοινώθηκαν ή υλοποιήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες και δεν φαίνεται τίποτε νέο στον ορίζοντα ούτε ακούγεται καν!

Η αλήθεια είναι πως από Δευτέρα έως και Πέμπτη η αγορά έδειχνε το άσχημο πρόσωπό της, αλλά η μεσαία και η μικρότερη κεφαλαιοποίηση προσπαθούσαν να κρατήσουν τουλάχιστον τα προσχήματα. Στην ουσία η θετική αντίδραση αρκετών τίτλων αυτών των κεφαλαιοποιήσεων ήταν που κράτησε τον δείκτη στα επίπεδα γύρω από τις 3.600 μονάδες.

Τώρα, αυτό που έχει σημασία είναι η παραδοχή, εκ μέρους όλων όσοι επιμένουν να δραστηριοποιούνται στο ΧΑ, του χαμηλού τζίρου, των χαμηλών προσδοκιών και ίσως των όποιων εκπλήξεων τυχόν μας περιμένουν, εισαγόμενων ή μη. Με δυο λόγια, αν θέλετε να επενδύσετε τώρα σε μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου δέον όπως θυμάστε πως οι μεγάλες ανατροπές και οι μεγάλες απογοητεύσεις συνήθως καλοκαίρι έρχονται …

ΥΓ.: Άσχημη εικόνα, αγοραστική διάθεση. Ο λόγος για το… ισοζύγιο του Ιουνίου, που δεν ήταν δα και ο καλύτερος μήνας του έτους για τη Σοφοκλέους, αλλά, όπως φαίνεται, ήταν ο κατάλληλος μήνας για τους ξένους δαιχεριστές κεφαλαίων για να αυξήσουν τις θέσεις τους στο ΧΑ. Αναλυτικά, αυξημένος κατά 110% ήταν ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου για την αγορά μας, μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται φυσικά στις τοποθετήσεις των ξένων επενδυτών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μόνο τον τελευταίο μήνα (Ιούνιος έναντι Μαΐου) σημειώθηκε αύξηση των ενεργών μερίδων ξένων επενδυτών κατά 14,6%.

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ