ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ ο ραπανάκιας!

Το πρόβλημα το έχει ο κ. Καραμανλής και ο θησαυροφύλακας, ο κ. Αλογοσκούφης, με αυτούς τους προκλητικούς μισθούς που επιτρέπει να παίρνουν ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ δημόσιοι υπάλληλοι, όπως είναι ο κ. Γκαργκάνας και ο κ. Αράπογλου.

Πώς να καταλάβουν οι χορτάτοι μέχρι… σκασμού, τους ανέργους, τους φτωχοσυνταξιούχους, τους βιομηχανικούς εργάτες που με δυσκολία τα φέρνουν βόλτα, και το ραπανάκι είναι είδος πολυτελείας γι’ αυτούς… Και φθάνουν να λένε ότι είναι τεμπέληδες και πρέπει να παρθούν μέτρα που να πονάνε… Μόνο που ο κ. Γκαργκάνας ξέχασε να μας πει πότε αυτός… πόνεσε…

Ο κ. Γκαργκάνας δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί τους μη κατέχοντες. Ασύδοτος λειτουργεί. Και τώρα και πριν επί εκσυγχρονιστή Σημίτη… με τα προκλητικά καμώματά του, που επανειλημμένως απασχόλησαν τις σελίδες του «Π».

Προτείνει μέτρα και περιορισμούς ο κύριος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, που επί Σημίτη δεν είχε πει λέξη για την καταλήστευση των μικροεπενδυτών στη Σοφοκλέους, για το όργιο της διαφθοράς, για τους κρυφούς λογαριασμούς, για τα ψεύτικα στοιχεία που έδιναν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα συγκάλυπτε όλα, με αντάλλαγμα την κάλυψη των παρανομιών του.

Για το διατηρητέο σπιτάκι του στη Φιλοθέη, που έφτιαξε με τη… συνδρομή τεχνικών της τράπεζας που διοικεί. Μέχρι και το φως του φυλακίου στο σπίτι του το χρέωνε στην τράπεζα.

Τώρα χτίζει πολυκατοικία στα Βριλήσσια και βίλα στα Κουφονήσια! Κάνει ό,τι θέλει στην τράπεζα. Το αποδεικνύουν γεγονότα ων ουκ έστιν αριθμός.

Πρόσφατα, συνταξιοδοτήθηκε ο κ. Μανώλης Δαλακλής, πολιτικός μηχανικός, διευθυντής της τράπεζας. Τον… προσέλαβε (!) ως τεχνικό σύμβουλο με μισθό 7.000 ευρώ (πέραν της σύνταξης που παίρνει) και με αυτοκίνητο! Ξέρετε για ποια δουλειά; Για να παρακολουθεί τις εργασίες στην πολυκατοικία του στα Βριλήσσια και στη βίλα του στα Κουφονήσια.

Όλα τα σχέδια των σπιτιών πέρασαν από την Τεχνική Υπηρεσία της τράπεζας, ενώ ο εργολάβος κ. Στάμου (του Μπόμπολα), που είχε αναλάβει τα της επέκτασης του κεντρικού κτιρίου της τράπεζας στην Πανεπιστημίου, είχε και την… επίβλεψη της οικίας του κ. Γκαργκάνα στη Φιλοθέη, όπου, όπως λέγεται, η Πολεοδομία έχει κάνει στραβά μάτια για τις τεράστιες παρανομίες που έχουν γίνει. Ακόμη και το ΙΚΑ, λένε, δεν έχει πληρώσει ο κ. Γκαργκάνας.

Αυτές τις μέρες ο κ. διοικητής διόρισε τον ιδιαίτερό του, που είχε για όλες τις δουλειές, θελήματα κ.λπ., ως διευθυντή!

Και για να μη νομίσει κανείς ότι υπερβάλλουμε, ιδού τι γράφει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος σε ανακοίνωσή του, για τον «διορισμό-σκάνδαλο διευθυντή», όπως τον αποκαλεί:

«Συνεδρίασε στις 29 Ιουλίου το Γενικό Συμβούλιο της τράπεζας, που για μια ακόμη φορά η διοίκηση επιβεβαίωσε ότι ο ρόλος του ανώτατου οργάνου της τράπεζας γι’ αυτήν είναι τυπικός και η λειτουργία του προσχηματική. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τη διοίκηση, δηλαδή από τον κ. Γκαργκάνα, που θεωρεί ότι είναι απόλυτος άρχων βοναπαρτικού καθεστώτος, όπου όλες οι εξουσίες πηγάζουν και εκπορεύονται απ’ αυτόν.

Στο τελευταίο γενικό συμβούλιο δεν δίστασε μάλιστα να ξεπεράσει τις μέχρι πρότινος μεθοδεύσεις, χωρίς καν την επίφαση νομιμότητας που επικαλείτο άλλες φορές. Αυτή τη φορά τσαλαπάτησε χωρίς προσχήματα την επί 79 χρόνια πρακτική της ΤτΕ. Επιπλέον παρατύπησε, διορίζοντας ως διευθυντή της τράπεζας μη υπάλληλο (σύμβουλο) που τον προσέλαβε μόλις εδώ και 1,5 χρόνο. Σύμφωνα με παλιά απόφαση του Γενικού Συμβουλίου ρητά ορίζεται ότι διορίζονται διευθυντές-σύμβουλοι υπάλληλοι της ΤτΕ οι οποίοι κατέχουν τον βαθμό του οικονομικού εμπειρογνώμονα (υποδιευθυντή)».

Έχει προσλάβει ο κ. Γκαργκάνας δεύτερο σύμβουλο διοίκησης τον κ. Τζώρτζη Θεοφάνους, που επί δικτατορίας ήταν στο γραφείο του ταγματάρχη που είχε βάλει η χούντα!

Κάνει τέτοιες… οικονομίες στην τράπεζα, που πρόσφατα άλλαξε τη Μερσεντές που είχε πάρει πριν από έναν χρόνο με Κάντιλακ η οποία διαθέτει τηλέφωνο, τηλεόραση και… μπαρ (!), ενώ έχει και ένα τζιπ Τσερόκι! (Τσάμπα πράμα δηλαδή…)

Άγνωστο πόσα δάνεια έχει πάρει ο κ. Γκαργκάνας που είναι πρόκληση και προδίδει έλλειψη στοιχειώδους ευθιξίας, αφού ο κανονισμός που έφτιαξε προβλέπει ότι αν ο υπάλληλος της τράπεζας πεθάνει χαρίζονται όλα τα δάνεια που έχει πάρει…

Ως προς τις αποδοχές του, ο… βασικός μισθός του κ. Γκαργκάνα είναι 22.000 ευρώ, που φθάνει, σύμφωνα με υπολογισμούς στα 50 με 55.000 ευρώ, από τις συμμετοχές σε συμβούλια, εκτός έδρας, ταξίδια, με όλα πληρωμένα (ξενοδοχεία, μετακινήσεις, φαγητά κ.λπ.) και απεριόριστη χρήση πιστωτικών καρτών…

Ακόμα και τα δώρα που κάνει τα πληρώνει η τράπεζα. Όπως το ρολόι χεριού (είχε αγοραστεί ως ρολόι… γραφείου) αξίας 3.000.000 δρχ. και το οποίο δεν… εντοπίζεται πουθενά. Και δικαιολογημένα, εκείνοι που γνωρίζουν την αγορά, ρωτούν πού βρίσκεται… Κάποιοι είπαν ότι το ρολόι προοριζόταν για δώρο στον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

«Κατηγορώ» του Συλλόγου

Κλείνοντας θα δώσουμε τον λόγο στον Σύλλογο Υπαλλήλων της τράπεζας, τον ΣΥΤΕ, που με σκληρά λόγια κατακρίνει τον κ. Γκαργκάνα για τα μέτρα που πρότεινε και την αναφορά του στα… ραπανάκια.

Συγκεκριμένα τονίζει:

«Νέα θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε ο κ. Γκαργκάνας στις πρόσφατες δηλώσεις του. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η οικονομία χρειάζεται ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές, απ’ αυτές που ʽʽπονάνεʼʼ και όχι αυτές που έχουν ʽʽδιακοσμητικό χαρακτήραʼʼ. Μη αντιλαμβανόμενος τα οξυμμένα προβλήματα των εργαζομένων, είπε ότι δεν υπάρχει ακρίβεια στην αγορά, ʽʽμόνο κάποια ραπανάκια αυξήθηκανʼʼ, αντιθέτως θεωρεί ʽʽακριβούςʼʼ τους εργαζομένους. Ακόμη ζήτησε τη μείωση των εισφορών προς τα Ταμεία για να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας. Μάλιστα, ο κ. Γκαργκάνας κρίνει θετικά το κλείσιμο επιχειρήσεων στην Ελλάδα και τη μετακόμισή τους στο εξωτερικό, αναζητώντας φθηνό εργατικό δυναμικό. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο διοικητής της ΤτΕ λειτουργεί σαν προπομπός των διαθέσεων των κυβερνώντων αντί να περιοριστεί στον τομέα κύριας ευθύνης του που είναι η εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, το οποίο συμπεριφέρεται ασύδοτα ολιγοπωλιακά, δεν είναι η πρώτη φορά που ζητάει κλείσιμο επιχειρήσεων και κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων. Είναι όμως η πρώτη φορά που κατόρθωσε να έλθει σε σύγκρουση με τη συντριπτική πλειοψηφία της ʽʽμυωπικής και με κουλτούρα αντιπαράθεσηςʼʼ κοινωνίας.

Δ/νση Ταμείων – ΙΕΤΑ

Το ΔΣ του ΣΥΤΕ είχε από καιρό επισημάνει τα προβλήματα που θα προκύψουν από την άρνηση της διοίκησης να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου εργατικού προσωπικού και ιδίως αυτού που θα απασχολείτο σε ευαίσθητους χώρους της τράπεζας όπως είναι η επεξεργασία και η διακίνηση χρηματικού, η εκτύπωση τραπεζογραμματίων, η καταμέτρηση, σε θησαυροφυλάκια και γενικά σε χώρους που διακινείται χρηματικό.

Η ανάθεση των παραπάνω εργασιών σε σύγχρονους δουλεμπόρους που χρησιμοποιούν προσωπικό μιας χρήσεως, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις τεράστιες ποσότητες χρηματικού που εισέρρευσαν στα θησαυροφυλάκια της τράπεζας μετά τον προεφοδιασμό των τραπεζών με ευρώ, την ανυπαρξία αποθηκευτικών χώρων του χρηματικού και την άρνηση της διοίκησης να εγκαταστήσει συστήματα ασφαλείας, υπήρξε η γενεσιουργός αιτία δημιουργίας νέου ελλείμματος σε θησαυροφυλάκιο της Δ/νσης Ταμείων. Επειδή οι ευθύνες της διοίκησης που δεν έλαβε εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα είναι αναμφισβήτητες, πρέπει και να τις αναλάβει και να μην προσπαθεί να τις μετατοπίσει στους εργαζόμενους που εργάστηκαν σκληρά και αποτελεσματικά για την ομαλή μετάβαση στο ευρώ.

To ΙETA εκτός του προβλήματος των εργατών αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό για την ενίσχυση της εκτύπωσης τραπεζογραμματίων και διαβατηρίων. Ενώ υπήρξε δέσμευση των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων της Δ/νσης ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για ενίσχυση σε προσωπικό δεν έχει προχωρήσει τίποτα.

Για τους λόγους αυτούς το ΔΣ του ΣΥΤΕ αποφάσισε να προβεί σε κινητοποιήσεις σε ΙΕΤΑ και ΚΕΠΕΔΙΧ σε χρόνο και μορφή που θα κρίνει».

Και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΟΤΟΕ.


Σχολιάστε εδώ