Αιφνιδίασε ο Ψυχάρης

Νέα τάξη πραγμάτων στον ΔΟΛ. Έναν χρόνο μετά την αλλαγή της σκυτάλης στον Οργανισμό, από τον Χ. Λαμπράκη στον Σ. Ψυχάρη, με την απόκτηση του 25% από τον εκδότη του «Βήματος», διευθυντής σύνταξης στο ημερήσιο φύλλο της εφημερίδας τοποθετείται ο πρώην αντιπρόεδρος της «Καθημερινής», Αντώνης Καρακούσης, ανατρέποντας όλη την ιεραρχία. Θυμίζει σχεδόν τον τρόπο με τον οποίο στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Σ. Ψυχάρης εκτόπισε τους ανταγωνιστές του και πήρε το χρίσμα του διευθυντή, πλην όμως τώρα ένα πρόσωπο εκτός συγκροτήματος αποκτάει μια τέτοια θέση. Και οι θεωρίες είναι πολλές.

Η απόφαση προκάλεσε σοκ. Και η απογοήτευση ήταν έντονη, κυρίως σ’ εκείνους που χρόνια περίμεναν μια αναβάθμιση, αλλά και γενικότερα από την άποψη ότι ο προτιμηθείς είναι… εισαγόμενος και όχι ένα άτομο μέσα από το Συγκρότημα, πράγμα που σημαίνει ότι η ηγεσία δεν έκρινε κανέναν κατάλληλο και ικανό για τη θέση του διευθυντή σύνταξης της «ναυαρχίδας» του ΔΟΛ. Να σημειωθεί ότι η επιλογή του Καρακούση για το «Βήμα» έγινε γνωστή από τα «Νέα», όταν είπε ο Παντελής Καψής ότι δεν ανήκει πλέον στα «Νέα», γιατί ανεβαίνει πάνω… Η ταυτότητα της εφημερίδας έμεινε κενή από τις αρχές της περασμένης βδομάδας και μετά… έσκασε η βόμβα. Διευθυντής σύνταξης του ημερήσιου αναλαμβάνει ο Α. Καρακούσης, ως τότε αρθρογράφος των «Νέων», με παράλληλη αναβάθμιση του Λ. Σμαΐλη και ενώ ο ικανός δημοσιογράφος Χρήστος Μεμής παραμένει στη θέση του διευθυντή σύνταξης. Σε ρόλο συμβούλου έκδοσης ο Βασίλης Μουλόπουλος. Με την κίνηση αυτή εκτιμάται πως το «Βήμα» θα προσπαθήσει να χτυπήσει την ημερήσια έκδοση της «Καθημερινής» από τα μέσα με έναν δημοσιογράφο που πέρασε από πολλές θέσεις της εφημερίδας αυτής και έφτασε να είναι διευθυντής της και αντιπρόεδρος της εταιρείας που εκδίδει την «Καθημερινή». Αν και έχοντας πολύ καλές σχέσεις με εκσυγχρονιστές υπουργούς, ο Α. Καρακούσης ως διευθυντής της «Καθημερινής» έγραφε επικριτικά άρθρα για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, ενώ στην υπόθεση της 17Ν ήταν από τα πρόσωπα που τάχθηκαν εξαρχής υπέρ των κυβερνητικών χειρισμών. Στη συνέχεια ως αρθρογράφος των «Νέων» ήταν από τους μεγαλύτερους πολέμιους της κυβέρνησης της ΝΔ. Στην ουσία πρόκειται για έναν ικανό δημοσιογράφο, ο οποίος διαθέτει ένστικτο επιβίωσης και ικανότητα στη σύναψη συμμαχιών.

Η επιλογή Μουλόπουλου, αρχισυντάκτη της εφημερίδας, εκτιμάται πως θα βοηθήσει έτσι ώστε να γίνει περισσότερο κεντροαριστερό το «Βήμα», ενώ το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον Λακόπουλο (ο οποίος έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον Γ. Παπανδρέου), αλλά και με τον Α. Παπαχελά, που είναι, όπως λένε, και οι δυο πολύ πικραμένοι. Για τον Παπαχελά ακούγεται ότι δεν θα είναι έκπληξη αν μετακομίσει αλλού, ενδεχομένως στον Alpha, απ’ τον οποίο έχει πρόταση. Το 2003 είχε προταθεί για λίγες ημέρες για τη θέση του διευθυντή ειδήσεων του Μega. Ο Γιάννης Πρετεντέρης, που επέστρεψε από την άδειά του, δεν έδειχνε στενοχωρημένος, πράγμα που σημαίνει ότι έχει εξασφαλίσει κάποια σημαντική θέση στο Mega, που θα δούμε τις προσεχείς μέρες.Τέλος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το κεφάλαιο Λάλα κλείνει για τον ΔΟΛ (απομένει να συμφωνηθεί το ύψος της αποζημίωσης), ενώ οι συνεντεύξεις που έχει πάρει θα συνεχίσουν να δημοσιεύονται. Πάντως όλη την προηγούμενη βδομάδα πριν από τις αλλαγές στην ιεραρχία ακούγονταν διάφορες απόψεις για την αναστολή έκδοση περιοδικών εκδόσεων του «Βήματος», ενώ αργά προχθές το βράδυ υπήρξε και η πληροφορία για συγχώνευση του ΔΟΛ με τον Πήγασο του Μπόμπολα.

Το πρωί της Παρασκευής με e-mail έστειλε ο νέος διευθυτής σύνταξης του «Βήματος» επιστολή σε όλους τους συντάκτες της εφημερίδας, όπου ανακοίνωνε την τοποθέτησή του. Τέλος, έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη που είχε ανατεθεί σε γνωστή εταιρεία για τη σύγχρονη οργάνωση της λειτουργίας του ΔΟΛ.


Σχολιάστε εδώ