Αλλαγές… Λαμπρακιστάν και… Μπομπολιστάν

Δεν είναι μόνο το «ώδινεν όρος και έτεκε μυν», που κυριαρχεί ως αίσθηση για τις αλλαγές, οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ η… «ολική επαναφορά των νεκρών» (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, προσθέτουμε εμείς…).

Δεν είναι επίσης μόνο η κοινή πεποίθηση πως οι περιλάλητες αλλαγές έγιναν απλώς για να… ανακατευτεί η εσωκομματική τράπουλα και δεν εντάσσονται σε κανένα πολιτικό σκεπτικό.

Δεν είναι ακόμα μόνο πως αν κάτι μένει από αυτές τις επιλογές είναι η… επιστροφή των «εκσυγχρονιστών», οι οποίοι φαίνεται να παίρνουν τη ρεβάνς για τον έως χθες αποκλεισμό τους, προφανώς υπό το βάρος των αρνητικών δημοσκοπήσεων.

Δεν είναι αποκλειστικά επειδή, όπως υπογραμμίζουν στο περιστύλιο της Βουλής ή σε «πηγαδάκια» ή σε… (νέες) γιάφκες οργισμένοι βουλευτές, πρόκειται για «αλλαγές που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το ‘‘τα αλλάζουμε όλα και γυρνάμε σελίδα”»…

Είναι και κάτι άλλο, εξόχως σημαντικό κατά τη γνώμη μας, όσο και ενδεικτικό των φωτιών που άναψαν οι… ανασχηματισμοί. Είναι συγκεκριμένα η εκτίμηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών αλλά και πάρα πολλών στελεχών, σύμφωνα με την οποία, όπως την κατέθεσαν στο «ΠΑΡΟΝ»:

• Κάποιες αλλαγές επιβλήθηκαν από εκδοτικά κέντρα και συγκροτήματα, ανακυκλώνοντας την εξάρτηση του ΠΑΣΟΚ από αυτά. Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για «αλλαγές από… Λαμπρακιστάν και Μπομπολιστάν» και αναφέρουν δύο αναβαθμισμένα στελέχη-βουλευτές συνδεόμενους με το συγκρότημα Λαμπράκη και τρεις εξαρτώμενους από το συγκρότημα Μπόμπολα!

«Πώς θα μιλάμε για διαπλοκή», μας έλεγαν αγανακτισμένοι βουλευτές, «όταν ο Γιώργος δείχνει να υπακούει σε εντολές εξωπολιτικών κέντρων;».

Έτσι κι αλλιώς ο γενικός χαμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα γι’ αυτόν τον «ανασχηματισμό»-κοροϊδία έχει προξενήσει πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που (υποτίθεται ότι) θα έλυνε. Και δεν είναι μόνο η αγανάκτηση όσων περίμεναν… θώκο και δεν τον πήραν. Είναι κυρίως η οργή για την (συνολική) ποιότητα και σκοπιμότητα των επιλογών του Γιώργου και των συνεργατών του.

Σημειώνουμε δε και το εξής:

• «Πέτυχε» ο Γιώργος με τις αλλαγές του να κάνει έξαλλους ακόμα και βουλευτές που θεωρούνται του αρχηγικού κλίματος. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον βουλευτή Ρεθύμνου Μαν. Όθωνα, ο οποίος απειλούσε να παραιτηθεί από τον ΚΤΕ στον οποίο συμμετέχει.

Απανωτές παραιτήσεις!

Αλλά αν ο Μ. Όθωνας το σκέφτεται, άλλοι βουλευτές έχουν ήδη υποβάλει παραιτήσεις, όπως αποκαλύπτουμε σήμερα. Συγκεκριμένα:

• Ο βουλευτής Λακωνίας Λεων. Γρηγοράκος υπέβαλε εγγράφως στον γραμματέα της ΚΟ Δημ. Ρέππα την παραίτησή του από τη θέση του εισηγητή του ΚΤΕ Υγείας. Με την επιστολή του επικαλείται «αυστηρά προσωπικούς λόγους»…

• Την παραίτησή του από τον ΚΤΕ Ανάπτυξης και Ενέργειας υπέβαλε ο βουλευτής Εύβοιας Δημ. Πιπεργιάς.

• Το ίδιο ο Γ. Διαμαντίδης από τον ΚΤΕ Ναυτιλίας.

• Πολύ κοντά σε αντίστοιχη παραίτηση βρίσκεται ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Χ. Τσιόκας, ο οποίος είχε μια πολύ έντονη συζήτηση με τη στενή συνεργάτιδα του Γιώργου Ρ. Βάρτζελη. Της μετέφερε την οργή του και την οξύτατη κριτική του σε πολύ έντονο ύφος και απαίτησε ραντεβού με τον Γιώργο…

• Πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο για παραίτηση και της βουλευτού Πέλλας κ. Τσάγκρη.

• Υπενθυμίζουμε ακόμα τη μη αποδοχή από τη βουλευτή Φθιώτιδας Τ. Αντωνίου της θέσης της υπεύθυνης Κινητοποιήσεων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, παρόμοια πρόταση απέρριψε και ο Κ. Κουλούρης.

Κριτική στο περιβάλλον Γιώργου…

Εκτός όμως από το κύμα παραιτήσεων, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και η οργισμένη κριτική τόσο στον Γιώργο όσο και στο περιβάλλον, το οποίο τον επηρεάζει σε βασικές του επιλογές.

Πολλοί βουλευτές εγκαλούν το επιτελείο του αρχηγού -και αναφέρουν πολύ συγκεκριμένα ονόματα…- για «μοναδικό άγχος διατήρησης των καρεκλών τους», τους κατηγορούν ότι «σκέφτονται μόνο τον εαυτούλη τους και αδιαφορούν εντελώς για το κόμμα» και τους εγκαλούν πως «παγιδεύουν τον Γιώργο σε σωρεία λαθών».

Αλλά επειδή αυτή η περίοδος με τις αρνητικές δημοσκοπήσεις έχει φέρει γενικότερη γκρίνια και αμφισβήτηση, η κριτική επεκτείνεται και σε άλλα επίπεδα. Προς τον Γιώργο και τους συνεργάτες του φυσικά. Συγκεκριμένα:

• Πολλοί αναρωτιούνται ποιος είχε την ιδέα της πρόσκλησης στον Καραμανλή να παρευρεθεί στην έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τον Ανδρέα, με αποτέλεσμα να το αξιοποιήσει αυτό ο πρωθυπουργός και να κερδίσει τόσο τις επικοινωνιακές όσο και τις πολιτικές εντυπώσεις με την παρουσία του…

• Ασκείται επίσης οξύτατη κριτική στους πρώην υπουργούς Άμυνας του ΠΑΣΟΚ που αποδέχτηκαν την πρόσκληση του νυν υπουργού Β. Μεϊμαράκη για συζήτηση μετά γεύματος στο Πεντάγωνο. «Μας απειλούν να μας κάτσουν στο σκαμνί και αυτοί τρώνε και χαριεντίζονται μαζί τους», είναι η επωδός της οξείας κριτικής που ακούγεται και διακινείται…

Συμπέρασμα;
Ακόμα ένας τέτοιος… ανασχηματισμός και χάθηκαν!


Σχολιάστε εδώ