Στη Βουλή το θέμα των μπόνους στα ΕΛΠΕ

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Πιπεργιάς και Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή και στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη για το θέμα της επιπλέον αμοιβής (μπόνους) και ζητούν να μάθουν:

• Ποια είναι τα στελέχη των ΕΛΠΕ (γενικοί διευθυντές, διευθυντές και αναπληρωτές διευθυντές) καθώς και τα μέλη του ΔΣ που έλαβαν τα μπόνους και ποια αποκλείστηκαν από αυτό;
• Πόσα χρήματα πήρε ο καθένας από τους παραπάνω, και ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί αυτή η διαφοροποίηση;
• Συμφωνεί η κυβέρνηση με την προκλητική ελευθεριότητα της διοίκησης των ΕΛΠΕ να δώσει στον εαυτό της και σε στελέχη της μπόνους που φθάνουν μέχρι και το ύψος των 10 μηνιαίων μισθών;
• Ποια στελέχη θα πάρουν μετοχές, πόσες και με ποιους όρους;

Ειδικότερα στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενοι κυρίως δημοσιεύματα της εφημερίδας μας, τονίζουν:

«Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, στη Γενική Συνέλευση των μετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), που συνήλθε στις 31 Μαΐου 2006, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πρότειναν να τους δοθεί μπόνους 100.000 ευρώ, στον καθένα, λόγω των υψηλών κερδών που είχε η εταιρεία κατά το 2005.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών απέρριψε την εισήγηση και πρότεινε το μπόνους να είναι 50.000 ευρώ για τον καθένα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΠΑΡΟΝ» (28/5/2006, 4/6/2006 και 11/6/2006), το μπόνους θα το πάρουν τουλάχιστον 32 άτομα, επιπλέον.
Αναφέρονται δε ως αποδέκτες του μπόνους αυτού τα μέλη του ΔΣ των ΕΛΠΕ, γενικοί διευθυντές και διευθυντές των ΕΛΠΕ. Μάλιστα, γράφτηκαν τα ονόματα των κυρίων Μυριάνθη, Κωστόπουλου, Βάρδα και Ριζάκου».

Υπενθυμίζουν στη συνέχεια ότι η ίδια η εταιρεία με ανακοίνωση από (21/2/2006) αναφέρει ότι τα υψηλά της κέρδη οφείλονται στις υψηλές τιμές αργού πετρελαίου και προϊόντων και γενικότερα στη διεθνή συγκυρία και τονίζουν ότι ουδείς εχέφρων άνθρωπος θα τολμούσε να ισχυριστεί ότι οι κ. Χριστοδούλου, Καβουλάκος, Μυριάνθης, Ριζάκος κ.λπ. επηρέασαν ή διαμόρφωσαν το διεθνές οικονομικό κλίμα. Είναι ξεκάθαρο, επισημαίνουν οι κ. Πιπεργιάς και Κεγκέρογλου, ότι η διοίκηση των ΕΛΠΕ θέλησε να δείξει υπερβολική γαλαντομία στον εαυτό της και σε στελέχη της.
Γιατί είναι πραγματική πρόκληση, για την ελληνική κοινωνία σήμερα, να δίνουν στον εαυτό τους οι κ. Χριστοδούλου και Καβουλάκος μπόνους 10 μηνιαίων μισθών (ο ετήσιος μισθός του κ. Χριστοδούλου, το 2005, ήταν 140.000 ευρώ για 14 μισθούς, δηλαδή 10.000 ευρώ ο μηνιαίος μισθός), και γεννά απορίες και προβληματισμούς γιατί η διοίκηση Χριστοδούλου έδωσε το μπόνους σε στελέχη της επιλογής της.
Και οι βουλευτές θέτουν ακόμη ένα θέμα επικαλούμενοι και πάλι το «ΠΑΡΟΝ». Και αφορά το γεγονός ότι όσοι εισέπραξαν το μπόνους θα πάρουν, με ευνοϊκούς όρους, και μεγάλο αριθμό μετοχών.


Σχολιάστε εδώ