Τριβές στην ΑΔΕΔΥ για το νέο ωράριο

Ενδοσυνδικαλιστικές εντάσεις προκαλεί στην ΑΔΕΔΥ το ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, όπως (μονομερώς) ανακοίνωσε ο Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Πρ. Παυλόπουλος, ότι θα εφαρμοστεί από 1.9.2006.

Η ΠΑΣΚ/ΔΥ διά του Προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρου, όπως και η ΔΑΚΕ διά του Αντιπροέδρου, Ηλ. Ηλιόπουλου, χωρίς να απορρίπτουν την κυβερνητική απόφαση με το νέο ωράριο, θέτουν ως όρο προς τον κ. Παυλόπουλο το όλο θέμα να συζητηθεί στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα αρχίσουν το επόμενο 10ήμερο μεταξύ κυβέρνησης – ΑΔΕΔΥ σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας στα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των δημόσιων υπαλλήλων. Αντιθέτως:

• Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Δημ. Αγκαβανάκης, απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για αλλαγή στο ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών, εμμένοντας στην συνέχιση του σημερινού καθεστώτος λειτουργίας τους, που ως γνωστόν είναι το 07.30 – 15.00. Επίσης:

• Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωπος της παράταξης «Αυτ. Παρέμβαση, Ηλίας Βρεττάκος, υποστηρίζει την θέση για συζήτηση του επίμαχου προβλήματος στη διάρκεια των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όμως επισημαίνει ότι η πρόταση του υπουργείου ανοίγει τον δρόμο για την ελαστικοποίηση του ωραρίου και κατ’ επέκταση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο.

Τόσο το ΠΑΜΕ όσο και η Αυτ. Παρέμβαση στρέφονται κατά των ηγεσιών ΠΑΣΚ/ΔΥ και ΔΑΚΕ, καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα βρίσκει αρωγό την συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ.

Τόσο ο κ. Παπασπύρου όσο και ο κ. Ηλιόπουλος θεωρούν πως η διατήρηση του κεντρικού (ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών 7.30 π.μ. – 3.00 μ.μ.) αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων και η συζήτηση του θέματος κατά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στοχεύει στην κατοχύρωση «εγγυημένων» συμβατικών ωραρίων για όσους υπαλλήλους προαιρετικά θελήσουν να εργαστούν με το εναλλακτικό κυβερνητικό ωράριο 9.00 π.μ. – 4.30 μ.μ. και να μην αφεθούν απροστάτευτοι με ατομικές συμφωνίες που θα συνάψουν με την εργοδοσία.

Σε επισήμανσή μας ότι ο κ. Παυλόπουλος εμφάνισε ως αρνητική την κυβερνητική απόφαση για εφαρμογή του νέου ωραρίου λειτουργίας σε δημόσιες υπηρεσίες από την 1η Σεπτεμβρίου χωρίς να αφήσει περιθώρια για οποιοδήποτε διάλογο με την ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρος της οργάνωσης, ο κ. Παπασπύρου, μας υπογράμμισε ότι το θέμα θα τεθεί στις διαπραγματεύσεις από την εργατική πλευρά. Σε περίπτωση άρνησης του κ. Παυλόπουλου να το συζητήσει, ώστε να υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση – συμφωνία, τότε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ δηλώνει ότι μια μέτρια εξέλιξη θα οδηγήσει σε αντιπαράθεση τις δύο πλευρές, ενώ προεξοφλείται η ρήξη για την ασυνέχεια της κυβέρνησης στο ζήτημα κυρίως της εφαρμογής του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, για το οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, είχε δεσμευτεί να ξεκινήσει από 1-1-2005 (!).

Ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – ΑΔΕΔΥ, ο κ. Ηλ. Βρεττάκος με δήλωσή του καλεί τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚ/ΔΥ και ΔΑΚΕ να επανεξετάσουν την στάση τους, να απορρίψουν τις κυβερνητικές θέσεις και να αγωνιστούν για την προστασία και αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών, την αύξηση των πόρων για την λειτουργία τους, την ουσιαστική αποκέντρωση κ.λ.π.

Στο μεταξύ:
• Την απόρριψη οποιουδήποτε σεναρίου σχετικά με την μεταβολή του ισχύοντος ωραρίου λειτουργίας αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ, προειδοποιώντας ότι η αντίδραση του κλάδου θα είναι δυναμική και θα εκφρασθεί με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ δηλώνουν απερίφραστα την αντίθεσή τους στα δημοσιοποιηθέντα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με την ρύθμιση του ωραρίου των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι το 17ο απολογιστικό συνέδριο της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ θα γίνει στις 22-23 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ). Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν σήμερα τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας (εισφοροδιαφυγή, έλλειψη προσωπικού, καθυστέρηση μηχανογράφησης κ.ά.).

Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει στις 22-6-06 και ώρα 10.30 π.μ. παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, κομμάτων, συνδικαλιστικών φορέων κ.ά.


Σχολιάστε εδώ