Διετής η σύμβαση προς… 5,5 εκατ. ευρώ!

Προεκλογικά ήταν το ΠΑΣΟΚ που κατηγορούνταν από τη ΝΔ για προνομιακές σχέσεις με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Και σίγουρα όποιος παρακολουθούσε τον πρωθυπουργό να καταγγέλλει τους «νταβατζήδες» τον Μάρτιο του 2005 στον «Μπαϊρακτάρη», δύσκολα θα πίστευε μία τέτοια εξέλιξη.

Στην επιστολή προς τους βουλευτές Ανδρέα Λοβέρδο (συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων) και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Εργασίας Γιώργο Λιάνη, Δημήτρη Λιντζέρη και Χρήστο Αηδόνη η ΠΑΕ Ολυμπιακός αναφέρει πως «η σύμβαση με την ΕΡΤ είναι διετής και το συνολικό τίμημα, τηλεοπτικό και χορηγικό, είναι 5,5 εκατ. ευρώ».

Αν ισχύει αυτό το ποσό για τα δύο χρόνια, είναι ένα εξαιρετικά μικρό τίμημα, που θυμίζει την περίοδο 2002-2003, μετά την εκκαθάριση της Alpha Digital, όταν ο Alpha συνέχισε να έχει τον Ολυμπιακό με το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως (δείτε τον πίνακα 1 που αναδημοσιεύει η στήλη). Δεν αποκλείεται πάντως να πρόκειται και για λάθος κατά τη σύνταξη της επιστολής ή την αναδημοσίευσή της.

Η επιλογή του Ολυμπιακού για την ΕΡΤ αλλά και αντίστροφα ήταν μια πολιτική πράξη, καθώς τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Alpha έδινε 6,5 εκατ. ευρώ. Ο Ολυμπιακός διάλεξε, όπως αναφέρεται στην επιστολή, «την προσφορά της ΕΡΤ μετά από ενδελεχή εξέταση των προσφορών που της υποβλήθηκαν για την εκχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων» και στο «οικονομικό σκέλος η επιλογή έγινε μεταξύ ισότιμων και μεγαλύτερων οικονομικών προσφορών».

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην επιλογή της ελεγχόμενης από τη διοίκηση που ορίστηκε από τη ΝΔ κρατικής τηλεόρασης έπαιξε «η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης των τηλεθεατών στη μετάδοση των αγώνων και η δυνατότητα επιλογής μετάδοσης ημέρας και ώρας των αγώνων, ούτως ώστε να μη δημιουργείται πρόβλημα στις σχέσεις με τις άλλες ΠΑΕ, γεγονός που συμβάλλει στη δημιουργία καλύτερου κλίματος στο ελληνικό πρωτάθλημα».

Η ΕΡΤ από την πλευρά της ανακοίνωσε τη συνεργασία από το δελτίο ειδήσεων χωρίς ωστόσο να εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Η ίδια όμως εγκαλείται από βουλευτές για το ύψος των τιμημάτων των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και προς το παρόν σιωπά.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος απόκτησης των δικαιωμάτων της ΠΑΕ Άρης είναι 1,7 εκατ. ευρώ για το πρώτο έτος, 1,8 εκατ. ευρώ για το δεύτερο και 1,9 εκατ. ευρώ για το τρίτο. Ενδέχεται μάλιστα να υπογράψει με την ΕΡΤ και η ΠΑΕ Αιγάλεω.

Αξίζει όμως να σημειώσουμε για μία ακόμη φορά το καθεστώς της «δεύτερης σύμβασης». Δηλαδή, όπως έχει γίνει και με τον Alpha, σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, συνήθως υπογράφονται δύο συμβάσεις, η μία απευθείας μεταξύ ΠΑΕ και καναλιού και μια δεύτερη μεταξύ εταιρείας συμφερόντων του επιχειρηματία και του καναλιού, έτσι ώστε να αποδίδεται στο Δημόσιο μικρότερο τίμημα για το ποσοστό του 10% που προορίζεται για την Ελληνική Αστυνομία.

Την ίδια ώρα η NetMed, χωρίς επίσης να ανακοινώσει συνολικό τίμημα, απάντησε μέσω Alpha.

Πήρε όλες τις ομάδες που είχε το κανάλι (δείτε τον δεύτερο πίνακα) και έτσι η ΕΡΤ την επόμενη χρονιά θα έχει τον Ολυμπιακό και τον Άρη, όπως και την «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ και την ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Τη σεζόν 2007-2008 θα έχει και τα δικαιώματα του Παναθηναϊκού για το ελληνικό πρωτάθλημα.


Σχολιάστε εδώ