Το παράδοξο

Eκεί στο ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι υπό κανονικές συνθήκες «θερμοκρασίας και πίεσης» είναι απολύτως ορθολογικό να επικρατήσει η ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ίσως η βιασύνη τους να επανέλθουν στην εξουσία και στα αξιώματα δεν τους επιτρέπει να δουν το πολιτικά αυτονόητο, ότι δηλαδή κάθε νέα διακυβέρνηση (κατά κανόνα) έχει έναν επταετή κύκλο υπεροχής. Άρα το παράδοξο δεν είναι ότι η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Το παράδοξο θα ήταν το ΠΑΣΟΚ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

• Η κύρια αιτία που το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές του 2004 δεν αφορούσε το έργο των κυβερνήσεων Σημίτη, αφορούσε το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ «κούρασε και κουράστηκε». Το εκλογικό σώμα βαρέθηκε να βλέπει το ίδιο κόμμα στην εξουσία, βαρέθηκε να βλέπει τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα στους υπουργικούς θώκους, καθότι άνετα ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να δηλώσουν «επάγγελμα υπουργός!», έπειτα από εικοσαετή θητεία στην εξουσία. Επίσης, το εκλογικό σώμα βαρέθηκε και τις στρατιές των «κολλητών» που από τη μια μέρα στην άλλη εμφάνιζαν χαρακτηριστικά νεοπλουτισμού. Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς τη διαχειριστική λογική που επικράτησε στις επιλογές των κυβερνήσεων Σημίτη, έχει «το όλον πολιτικό υλικό» στο οποίο οφείλεται η ήττα του ΠΑΣΟΚ το 2004.

• Άρα το ΠΑΣΟΚ «δικαιούται» να χάσει τις επόμενες εκλογές κι αν τις χάσει δεν θα έρθει η καταστροφή: η ήττα θα σηματοδοτεί την αρχή του νικηφόρου κύκλου. Βέβαια, ως κόμμα εξουσίας το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να κάνει και ό,τι μπορεί για να αποτινάξει όλα εκείνα τα αρνητικά χαρακτηριστικά που έφεραν την ήττα. Στο μεταξύ, ας ασχοληθούν απερίσπαστοι στα αντιπολιτευτικά τους καθήκοντα, χωρίς το άγχος της άμεσης επιστροφής στην εξουσία. Άλλωστε νομοτελειακά θα γίνει κι αυτό…


Σχολιάστε εδώ