O Δαίμονας των δημαρχείων

Υπήρξαν βέβαια κάποιες μικρές γκρίνιες από άλλους φιλόδοξους μνηστήρες του δημαρχικού θώκου, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Κωνσταντής, για πολλούς και διάφορους λόγους, κατάφερε να γίνει τελικά ο «εκλεκτός» όλης της δημοτικής ομάδας. Επειδή ακούγονται διάφορα, σας πληροφορώ ότι ο τοπαρχάρας δεν πρόκειται να παραιτηθεί προκειμένου να έχει περισσότερο χρόνο για τον προεκλογικό του αγώνα. Συμφωνώ απολύτως. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προβλήματα εσωμαλλιοτραβηκτικά.

Έβαλε πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη ο δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Καλογερόπουλος, κάνοντας μια δωρεά σε δύο εκκλησίες της πόλης. Πριν από λίγο καιρό, ο μικρότερος αδερφός του γλύτωσε κυριολεκτικά από θαύμα, όταν έγινε πρωταγωνιστής σε ένα τροχαίο ατύχημα. Εκτιμώ ότι αυτό ήταν το ερέθισμα. Μαζί με άτομα του συγγενικού του περιβάλλοντος ανέλαβαν όλα τα έξοδα για την κατασκευή του πνευματικού κέντρου στον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και την εκτέλεση μεγάλων εργασιών στον ναό της Αγίας Τριάδας. Η δωρεά θα ξεπεράσει τις 200.000 ευρώ!

Σε ταβέρνα της Κηφισιάς αργά το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής, μου είπαν ότι ήταν ο δήμαρχος της πόλης μαζί μ’ έναν στενό του συνεργάτη, δημοτικό σύμβουλο και κάποιον άλλο, δηλωμένο εχθρό του. Κουβέντιασαν, ήπιαν κρασάκι, μίλησαν για όλα και για όλους και συμφώνησαν σε «στρατηγική συμμαχία» για το μέλλον και το παρόν. Αν είναι έτσι όπως μου τα είπαν οι άνθρωποί μου, περί της συμφωνίας και των υποσχέσεων αμφοτέρων, τότε μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε σοβαρές εξελίξεις σε πολλά ζητήματα. Αν τα συμφωνηθέντα «πνιγούν» στο κρασί, τότε οι εξελίξεις πολύ γρήγορα θα πάρουν την αντίθετη κατεύθυνση. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Στις 17 του μηνός έχει καλέσει τους φίλους του ο υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής Οδυσσέας Μέρμελας, προκειμένου ενώπιόν τους να ανακοινώσει επίσημα την κάθοδό του στις επικείμενες εκλογές. Ο αγαπητός Οδυσσέας είναι νοσοκομειακός υπάλληλος, συνδικαλιστικό στέλεχος με μεγάλη πείρα σε ζητήματα καθημερινής πολιτικής. Ακόμη και οι κομματικοί του αντίπαλοι μιλάνε με τα καλύτερα λόγια, αφού πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο με χαμηλό προφίλ. Οδυσσέα, καλό αγώνα.

Ως γνωστόν απελευθερώθηκαν από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ οι προσλήψεις για τη δημοτική αστυνομία. Όλοι οι δήμοι ετοιμάζουν προκηρύξεις. Μια επιτροπή θα κάνει όλο το «παιχνίδι». Ένας ανώτερος υπάλληλος, διορισμένος από τον περιφερειάρχη, και ένας εκπρόσωπος κάθε δήμου θα δίνουν την τελική έγκριση, κατόπιν συνέντευξης των υποψηφίων! Καταλάβατε τώρα. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Οι δημαρχάρες θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες για τις προσλήψεις προεκλογικά, προκειμένου να ολοκληρωθούν μετεκλογικά. Η ομηρία ήταν πάντα ο καλύτερος σύμβουλος για ψηφοθηρία.

Προσφυγή κατέθεσαν πολίτες του Παλαιού Φαλήρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να σταματήσουν τα έργα για την ολοκλήρωση ενός τσιμεντένιου μεγαθήριου 25.000 τ.μ., που κατασκευάζεται σε οικόπεδο της Εκκλησίας για λογαριασμό γνωστού μεγαλοκατασκευαστή. Στην προσφυγή τους οι κάτοικοι αναφέρουν ότι τα θεμέλια του κτιρίου είναι φτιαγμένα πάνω σε αρχαιολογικά ευρήματα(!), που εντέχνως συγκαλύφθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η αλήθεια πάντως είναι ότι λίγες ημέρες μετά τις πρώτες ανασκαφές επί του οικοπέδου, είχε βρεθεί σε κοντινό ρέμα της περιοχής ένα άγαλμα, που η αρμόδια υπηρεσία όταν το είδε το χαρακτήρισε «σπάνιο εύρημα αρχαιολογικής σημασίας». Ο δήμος πάντως, διά του δημάρχου, είναι υπέρ της ανέγερσης αυτού του υπό κατασκευήν κτιρίου. Όπως κατήγγειλε στο δημοτικό συμβούλιο η σύμβουλος Μιλένα Ιατρίδου, ο εργολάβος έκανε δωρεά στον δήμο 50.000 ευρώ για τη «σύσφιγξη» των καλών σχέσεων.

Ο Γιώργος Γεωργόπουλος θα είναι τελικά πάλι υποψήφιος δήμαρχος στην Ελευσίνα. Ο συμπαθέστατος Γιώργης ήταν ξανά δήμαρχος το 1998. Μαθαίνω ότι ετοιμάζει ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο με σημαντικές προσωπικότητες. Ο αγώνας δεν θα είναι εύκολος. Ο νυν τοπάρχης Αμπατζόγλου έχει κάνει μεγάλο έργο στην πόλη και έχει καταφέρει να αποκτήσει κομματικές συμπάθειες σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Ίδωμεν.

Η κατάσταση που επικρατεί στα οικονομικά του δήμου Δραπετσώνας είναι τραγικά απελπιστική. Σε τέτοια μοίρα δεν υπάρχει άλλος δήμος σε όλη τη χώρα. Μόνο ένα απορριμματοφόρο μαζεύει σκουπίδια κάθε μέρα, αφού τα άλλα είναι ή χαλασμένα ή ακίνητα λόγω έλλειψης χρημάτων για καύσιμα. Οι εργαζόμενοι στη δημοτική επιχείρηση είναι απλήρωτοι πέντε μήνες! Κάθε μέρα οι καβγάδες με προμηθευτές του δήμου στους διαδρόμους του δημαρχείου είναι ομηρικοί. Περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ χρωστάει σε προμηθευτές. Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τα στοιχειώδη αναλώσιμα για τη λειτουργία του δήμου. Καμία τράπεζα δεν δέχεται να δώσει ούτε ένα ευρώ. Δεκαεπτά δάνεια έχει πάρει συνολικά. Πριν από λίγες ημέρες πήρε και μεγάλο μέρος των χρημάτων που δικαιούτο από την κρατική επιχορήγηση της επόμενης χρονιάς! Η κατάσταση έχει πάει στον πάτο. Βέβαια αυτή η τραγικότητα δεν είναι αποτέλεσμα μιας τετραετίας αλλά συσσώρευσης τραγικών λαθών επί πολλά χρόνια, από ανθρώπους που δυστυχώς ασχολήθηκαν με τα κοινά της πόλης. Ο τοπάρχης Γιώργος Αραβιάδης έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και περιμένει την επόμενη μέρα να βρει έξω από την πόρτα του γραφείου του κανένα λαχείο που να κερδίζει τον πρώτο αριθμό. Λύση δεν υπάρχει.

Είναι γνωστό στους παροικούντες στην αμαρτωλή αυτοδιοίκηση ότι κάθε έργο που γίνεται με τη μέθοδο μελέτη-κατασκευή «μυρίζει» από μακριά. Οι βαλίτσες πάνε και έρχονται σε πρώην και νυν. Φαίνεται λοιπόν ότι ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων κάτι είχε «ακούσει» και ακύρωσε την ανέγερση ενός λυκείου στο Κερατσίνι που ήταν να ξεκινήσει η κατασκευή του με τη μέθοδο που σας περιέγραψα. Ο δημαρχάρας μόλις το έμαθε μάζεψε τους δημοτικούς του συμβούλους και πήγε για παράσταση διαμαρτυρίας στον οργανισμό. Πήγαν μαζί και καμιά δεκαριά «κάτοικοι». Κάποιοι λένε ότι ήταν υπάλληλοι του εργολάβου που θα έπαιρνε το έργο. Φυσικά δεν εννοώ ότι ο αγαπημένος μου τοπάρχης Δημήτρης Σαράφογλου ήταν γνώστης του παρασκηνίου, αλλά οι φήμες που είχαν φτάσει στον ΟΣΚ ανάγκασαν την ηγεσία του οργανισμού να αλλάξει τις διαδικασίες δημοπράτησης. Τον δήμαρχο τον ενδιαφέρει να γίνει το σχολείο. Δημαρχάρα μου θα γίνει, αλλά με μια σχετική καθυστέρηση. Πειράζει;

Βρέθηκα προχθές στη Νίκαια για κάποιο ρεπορτάζ. Είχα δώσει ραντεβού σε ένα πάρκο στην οδό Ευριπίδου. Έψαχνα παγκάκι να καθίσω και ήταν όλα σπασμένα. Τα δέντρα ξεραμένα. Σκουπίδια και τενεκεδάκια παντού. Είμαι σίγουρος ότι από εκεί είχε να περάσει άνθρωπος της καθαριότητας πέντε μήνες. Μόλις τελείωσα τη δουλειά μου, κοίταξα πιο καλά την πλατεία. Υπήρχε και μια παιδική χαρά. Σκουριασμένα παιχνίδια και σπασμένες κούνιες ήταν το πρώτο που είδα. Γιατί δημαρχάρα μου τέτοια εγκατάλειψη; Εσύ μπορεί να μη θέλεις να εκλεγείς ξανά. Οι δημότες τι φταίνε όμως; Α, μια και το θυμήθηκα. Είναι δυνατόν ο Λογοθέτης να θέλει να γίνει ξανά δήμαρχος; Τελικά το θράσος δεν έχει όρια;

Ο Σάκης Σακκιώτης, ως υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ στην Αίγινα, έχει ήδη ξεκινήσει την επίσημη προεκλογική του εκστρατεία. Σε συγκεντρώσεις σε σπίτια, κουβέντα στην κουβέντα, προσπαθεί κάθε μέρα να πείσει ότι αποτελεί την πρόταση για να βγει το νησί, όπως λέει, από το τέλμα. Αν πάντως η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρει να ξεπεράσει τα εσωπαραταξιακά της προβλήματα με τις καθημερινές γκρίνιες και τις αμφισβητήσεις προσώπων, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο ν’ αλλάξει κομματική σκυτάλη ο δημαρχικός θώκος.

Ωραίο κι αυτό. Δημοτική σύμβουλος, που κόπτεται για την υγεία των πολιτών, έχει βάλει στο ακίνητο που διαθέτει, παράνομα, κεραία κινητής τηλεφωνίας. Πρόκειται για την πρόεδρο του πολιτιστικού κέντρου Κηφισιάς κ. Κερασιώτη. Στην πολυκατοικία επί της οδού Κόρδου 3, για να είμαστε και συγκεκριμένοι, ιδιοκτησίας του συζύγου της, έχει μπει στην ταράτσα μια κεραιάρα είκοσι μέτρα. Η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι τις επόμενες ημέρες ο δήμος ετοιμάζει ημερίδα με θέμα τους κινδύνους από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Δημαρχάρα μου, να βάλεις εισηγήτρια την κυρία των πολιτιστικών.

Ειλικρινά δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του. Ο αγαπητός Κώστας Παπαχρήστος, δήμαρχος Ζεφυρίου, γιόρτασε προχθές την ονομαστική του γιορτή. Με λίγη καθυστέρηση, αλλά δεν πειράζει. Μαζευτήκανε φίλοι και γνωστοί σε μια ταβέρνα και είπαν τις ευχές. Από τους δημοτικούς συμβούλους που έχουν εκλεγεί με τον συνδυασμό του μόνο η αντιδήμαρχος Τζένη Μπάρα είχε πάει. Άπαντες απόντες. Βουλευτής που ήταν παρών μού τηλεφώνησε και μου είπε ότι ήξερε πως υπήρχαν διαφωνίες στον συνδυασμό, αλλά «τέτοιο χάλι δεν το περίμενα». Εγώ περιμένω να δω με ποιους θα κάνει ψηφοδέλτιο. Κρίμα φίλτατε Κωνσταντίνε. Αλλιώς ξεκίνησες, αλλιώς κατέληξες.

Για τυπικούς λόγους ανεβλήθη το δικαστήριο όπου ήταν κατηγορούμενος ο δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου Κώστας Ρώτας, για υπόθεση που εκκρεμούσε, όταν ήταν προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου. Η υπόθεση αυτή έχει έντονο παρασκήνιο και την παρακολουθώ από πολύ κοντά. Πάλι εδώ θα είμαστε.

Την υποστήριξή του, όπως ήταν αναμενόμενο, αφού επί τέσσερα χρόνια είναι έμμισθος σύμβουλος, ανακοίνωσε ο πρώην δήμαρχος Αλίμου Αργύρης Αργυρίου στον νυν τοπάρχη Κώστα Μαντζουράνη. Πόσο εύκολα ξεχνάει ο κόσμος… Πριν από μερικά χρόνια, μεταξύ ούζου και γαρίδας, σε ταβερνάκια της παραλίας, ο πρώην έσερνε τα εξ αμάξης στον νυν. Σε εμένα τα έλεγε. Δεν φαντάζεστε τι μου έλεγε. Δεν βαριέσαι. Προχωράει η κοινωνία μπροστά. Α, μια και το θυμήθηκα. Βρε Αργύρη και Κωνσταντίνε, αυτός ο τύπος από το Π. Φάληρο που έχει ένα μαγαζί με ταχυεστίαση, ποιον εννοούσε όταν φώναζε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ότι «κάποιος» του «έφαγε» 10 εκατ. προκειμένου να μεσολαβήσει ώστε να πάρει δημοτικό κατάστημα στην παραλία; Ρωτάω μήπως ξέρετε να μου πείτε και εμένα.

Ο γιατρός, πρώην αντιδήμαρχος Περιστερίου, Θανάσης Βαθιώτης, ανακοίνωσε σε μεγάλη συγκέντρωση φίλων του ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος.

Επίτιμος δημότης Καλλιθέας ανακηρύχθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας Βάσος Λυσσαρίδης.

Αυτό μόνο στην Καλλιθέα θα μπορούσε να συμβεί. Στο Λασκαρίδειο Ίδρυμα γίνονται οι περισσότερες εκδηλώσεις (γάμοι κ.λπ.) που τελούνται από τον εν λόγω δημοτικό σύμβουλο. Κάποιος λοιπόν, την ώρα της τελετής, πετάει αβγά! Η κατάσταση έχει γίνει γελοία. Θέλεις κύριε να πετάξεις το αβγουλάκι σου; Τι σου φταίει ο γαμπρός και η νύφη. Ξέρεις πόσο στοιχίζει το γαμπριάτικο κοστούμι; Συντρόφια της διοίκησης, κάντε κάτι γιατί το γεγονός έχει γίνει ανέκδοτο σε όλες τις καφετέριες της πόλης.

Πάνω από δέκα χιλιάδες έδωσαν δυναμικό παρών στο κάλεσμα του δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη στα εγκαίνια του νέου δημαρχείου. Η κεντρική πλατεία, οι γύρω δρόμοι, τα στενά, όλα θύμιζαν άλλες εποχές, θύμιζαν συγκεντρώσεις του Ανδρέα, γιατί υπήρχε από τους χιλιάδες κόσμου παλμός, πάθος και αποφασιστικότητα, καθώς οι πολίτες του Περιστερίου τουλάχιστον ηθικά αντάμειψαν τις προσπάθειες που κάνει ο κ. Παχατουρίδης τα τρία τελευταία χρόνια, αφού με τα έργα του άλλαξε συνολικά το Περιστέρι. Ο δήμαρχος ανέβηκε στην εξέδρα και για δέκα λεπτά ευχαριστούσε τον κόσμο που του συμπαραστάθηκε στέλνοντας, όπως είπε, μήνυμα από τώρα για τις εκλογές του Οκτωβρίου. Μαζί του ήταν -επίσημος προσκεκλημένος- ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης που ήρθε από την Κύπρο ειδικά για τα εγκαίνια του δημαρχείου, καθώς είναι και επίτιμος δημότης και φίλος προσωπικός του επιτίμου προέδρου του σοσιαλιστικού κόμματος της Κύπρου.

«Οι δημοτικές εκλογές που έρχονται πρέπει να είναι μια νέα ευκαιρία για τον δήμο Θεστιέων να φύγει από τη στασιμότητα και την απαξίωση. Απαιτείται όμως μια εναλλακτική λύση για την ανατροπή αυτής της τελματικής κατάστασης, η οποία συντηρείται εδώ και αρκετά χρόνια. Η έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής επέβαλε τα ευκαιριακά μικροέργα, τα ωρομίσθια ρουσφέτια και τη μιζέρια, χωρίς προοπτική και μέλλον, παραπέμποντας ουσιαστικά την πολυπόθητη ανάπτυξη στην επόμενη 20ετία. Φυσικό επακόλουθο, αφού σήμερα δεν μπόρεσαν να κάνουν πράξη όλα εκείνα που ψευδώς έλεγαν προεκλογικά. Αυτή τη φορά μπορούμε μαζί να διακόψουμε αυτή την εικονική πραγματικότητα που θέλει να μας παρουσιάζει η μικρή δημοτική ομάδα του δημάρχου Θεστιέων. Φτάνει πια, δεν ανεχόμαστε άλλο οι δημόσιοι πόροι να μετατρέπονται σε τσιμενταρισμένο αμμοχάλικο, σε ιδιωτικές μάντρες, κάθε λογής φράχτες, σε πλακάκια και αυλές χωρίς καμία κοινωνική υπεραξία. Αρνούμαστε να βλέπουμε τη νέα γενιά να βολοδέρνει από την ανεργία και τα αδιέξοδα που βιώνει». Τα παραπάνω αποτελούν διακήρυξη-δέσμευση του Κώστα Δ. Κορδάτου, που κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος στον δήμο Θεστιέων, επικεφαλής της Αδέσμευτης Δημοτικής Κίνησης «Πρωτοβουλία Θεστιέων Πολιτών». Να δω, αν εκλεγεί, θα βάλει τέρμα σ’ αυτά τα κακώς κείμενα που διαπιστώνει και θα κάνει πράξη όλα αυτά που υπόσχεται;

Δεν άντεξαν φαίνεται τόσο ο Ταμπακίδης όσο και ο Νικητόπουλος την επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη να δώσει το επίσημο χρίσμα του υποψηφίου δημάρχου στον Νίκο Σαράντη στους Αγίους Αναργύρους και ήδη σχεδιάζουν τα «αντάρτικα» ψηφοδέλτιά τους. Όπως όλα δείχνουν, η κόντρα ανάμεσα στους τρεις «πράσινους» υποψηφίους θα «ανάψει» στη συνέχεια για τα καλά, αν και το προβάδισμα ανήκει στον Σαράντη. Πάντως, από αυτή την τριχοτόμηση του ΠΑΣΟΚ στους Αγίους Αναργύρους κερδισμένος θα έπρεπε να είναι ο νυν δήμαρχος Κ. Τρίγκας, όμως η δυσαρέσκεια και οι διαρροές ψηφοφόρων προς άλλους συνδυασμούς είναι τόσο μεγάλες ώστε κινδυνεύει άμεσα να μην περάσει στον δεύτερο γύρο.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Συζητούσα προχθές με έναν φίλο μου για τη φτωχολογιά. Το πούρο στο ένα χέρι και το ουίσκι στο άλλο. Ωραία τα λέγαμε. Έτσι κάνουν και οι τοπαρχάρες. Ορισμένοι τουλάχιστον. Οι καρέκλες-σκηνοθέτη, στα κότερα των εργολάβων, έχουν βουλιάξει από τον ποπό τους. Αίγινα – Λαγονήσι κάθε Σάββατο κάνει το δρομολόγιο ο παραλιακός μορφονιός.


Σχολιάστε εδώ