Στο τραπέζι και πάλι οι κατώτατες συντάξεις

Πρόκειται για θέματα «φωτιά» που επί χρόνια κλονίζουν και αντιπαραθέτουν συνδικάτα και κυβερνήσεις, γιατί τα αριθμητικά δεδομένα των κατώτατων συντάξεων αλλά και του επιδόματος ανεργίας αναδεικνύουν τη γύμνια και την έλλειψη κοινωνικών ευαισθησιών απέναντι στις κατηγορίες πολιτών που ανήκουν στα μη προνομιούχα οικονομικά στρώματα, αλλά και στους «εντός των τειχών», όπως είναι οι περίπου 500.000 άνεργοι.

Στο τραπέζι του (ενδοκυβερνητικού) διαλόγου επανέρχονται τόσο οι εξαγγελίες του τέως υπουργού Απασχόλησης Πάνου Παναγιωτόπουλου για διεύρυνση των κλιμακίων (από 4 σε 9) των εισοδηματικών ορίων που απαιτούνται για να μη χάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι λόγω της αύξησης στη σύνταξή τους το ΕΚΑΣ, αλλά και πρόταση του επίσης τέως υφυπουργού Νίκου Αγγελόπουλου, που κατατέθηκε πριν από 14 μήνες, σύμφωνα με την οποία:

• Με 145 εκατ. ευρώ ετησίως μπορεί να καθιερωθεί κατώτατη σύνταξη ύψους 620 ευρώ που θα «συγχωνεύει» την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ με ένα και μόνο ποσό ως ΕΚΑΣ και σ’ αυτή θα προστίθεται η εκάστοτε εισοδηματική πολιτική που θα αφορά στην αύξηση των συντάξεων.
Σημειώνεται ότι ο κ. Αγγελόπουλος όταν κατέθεσε την πρότασή του υποστήριζε ότι μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον η κυβέρνηση την αποδεχθεί, θα αμβλύνει τη χρόνια σύγκρουση και αντιπαράθεση με τους συνταξιούχους που συνοδεύεται από σημαντικό πολιτικό κόστος, γιατί τα 620 ευρώ, ως κατώτατη σύνταξη, συγκλίνουν με το αίτημα των συνταξιοδοτικών οργανώσεων για καθιέρωση κατώτατης σύνταξης, ίσης με 23 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

Και ενώ ο διοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Βαρθολομαίος έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο δημιουργώντας πολλά ερωτήματα, ο αρμόδιος υπουργός Σ. Τσιτουρίδης δεν άνοιξε τα χαρτιά του ως προς τις κυβερνητικές προθέσεις, αποδεχόμενος πάντως τις δυσλειτουργίες και αδικίες που παρατηρήθηκαν φέτος με την καταβολή του ΕΚΑΣ – γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του όλου νομοθετικού πλαισίου. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (ΥΠΕΘΟ), σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετωπίζει «πιο θετικά» τις εξαγγελίες Παναγιωτόπουλου, όμως οι αρμόδιοι σπεύδουν να δηλώσουν ότι «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για τη διόρθωση των πραγμάτων».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με μελέτη της ομοσπονδίας του προσωπικού των ασφαλιστικών οργανισμών, με τις αυξήσεις που η κυβέρνηση ανακοίνωσε για το 2006 οι συντάξεις θα διαμορφωθούν φέτος ως εξής:
– Η μέση γενική κύρια σύνταξη στα 588 ευρώ.
– Η μέση κύρια σύνταξη λόγω γήρατος στα 678 ευρώ.
– Η μέση κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας στα 483 ευρώ και
– Η μέση κύρια σύνταξη λόγω θανάτου στα 451 ευρώ.

Το επίδομα ανεργίας

Μόνο αισθήματα ντροπής μπορεί να προκαλέσει το καθηλωμένο επί δύο τουλάχιστον χρόνια επίδομα ανεργίας στο ύψος του ποσού των 311 ευρώ που καταβάλλεται μόνο για 12 μήνες. Οι πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να εξετάζει την επιμήκυνση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας χωρίς ακόμη να έχει αποφασιστεί πόσους μήνες επιπλέον θα προστεθούν (τα συνδικάτα ζητούν να καταβάλλεται το επίδομα για 18 ή 24 μήνες) φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το επίμαχο θέμα.

Τόσο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γρηγ. Φελώτης όσο και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κώστας Πουπάκης υπογραμμίζουν ότι είναι άμεση η ανάγκη αναπροσαρμογής του ύψους του επιδόματος ανεργίας, ενώ συγκεκριμένες προτάσεις κατέθεσε προσφάτως αναλυτικά η συνδικαλιστική παράταξη Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ) που επιτίθεται με δριμύτητα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η παράταξη καταγγέλλει ότι η ανεργία και η όξυνσή της «οφείλεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και διευρύνει με εξαιρετικά αρνητικά μέτρα η κυβέρνηση της ΝΔ». Η ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης απορρίπτεται από την ΠΑΣΚΕ, εκπρόσωπος της οποίας υπενθυμίζει ότι «τώρα κυβερνά η ΝΔ», ενώ το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ως συνυπεύθυνες για την όξυνση της ανεργίας το σύνολο των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Αυτόνομη Παρέμβαση) που εμμέσως γνωρίζουν «τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ».

Τι προτείνει για την ανεργία η Αυτόνομη Παρέμβαση

Ασφάλιση ανεργίας
1. Επίδομα ανεργίας ίσο με το 75% του μισθού απόλυσης, το οποίο να χορηγείται για δύο χρόνια (ρύθμιση που ως προς το ύψος έχει γίνει για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά). Ανανέωσή του για άλλα δύο χρόνια με παροχή του 60%. Στους απολυμένους πάνω από 50 ετών χορηγείται το 75% επί τέσσερα χρόνια.

2. Ελάχιστο επίδομα ίσο με το 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (σήμερα 21,2 ευρώ ημερησίως).

3. Εντός διμήνου οι νέοι που εγγράφονται στον ΟΑΕΔ για αναζήτηση εργασίας και δεν έχουν βρει αποδεκτή απασχόληση λαμβάνουν ειδικό βοήθημα ανεργίας στο ύψος της σύνταξης του ΟΓΑ.

4. Καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

5. Διεύρυνση του εποχικού επιδόματος του ΟΑΕΔ σε όλους τους εποχικά εργαζόμενους.

Πρόσθετα μέτρα
6. Χορηγείται κάρτα απεριορίστων διαδρομών στους ανέργους καθώς και πολιτιστική εκπτωτική κάρτα για ψυχαγωγία.

7. Αναστέλλεται η πληρωμή δόσεων στεγαστικών δανείων και μειώνεται κατά 50% η δαπάνη για λογαριασμούς κοινής ωφέλειας με συνδρομή του κράτους.

8. Ο χρόνος ανεργίας να θεωρείται ασφαλιστέος.


Σχολιάστε εδώ