Ο φόβος του Γιώργου μπροστά στον Οκτώβρη και το σύνδρομο του… βοσκού

• Σε λίγο θα μας αντιμετωπίζουν σαν… τον βοσκό που αποδείχτηκε ψεύτης φωνάζοντας αρκετές φορές για τον λύκο που του έτρωγε τα πρόβατα. Κάνουμε συνέχεια διαρροές για σκληρή αντιμετώπιση είτε του Βενιζέλου είτε διαφόρων άλλων και στο τέλος… τίποτα.

Έτσι θα φτάσουμε και να μη μας πιστεύει κανένας και να μη μπορούμε με τίποτα να σβήσουμε τις εσωκομματικές φωτιές!

Γεγονός είναι πως την τελευταία περίοδο απ’ το επιτελείο του Γιώργου έχουν κατ’ επανάληψη γίνει διαρροές περί δυναμικής αντιμετώπισης, πότε του Βενιζέλου πότε άλλων απ’ το ρεμπέτ ασκέρι που θυμίζει πλέον το ΠΑΣΟΚ, αλλά στο τέλος… αυτό που επικρατεί είναι η «νιρβάνα», το «μία απ’ τα ίδια», η συνέχιση της εσωστρέφειας με εμφανέστατη την πλήρη απουσία του αρχηγού απ’ τα δρώμενα.

Έτσι, αφενός το ήδη αδύναμο ηγετικό προφίλ του Γιώργου βγαίνει ακόμα πιο αδύναμο, η δε συσπείρωση πέριξ του προέδρου αποδομείται διαρκώς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και συνεπάγεται πολλά, ιδιαίτερα τούτη την περίοδο κατά την οποία η αμφισβήτηση του Γιώργου «φουντώνει» κυριολεκτικά και ενώ το κλίμα φορτίζεται από δύο άλλες παραμέτρους:

• Τις αρνητικές δημοσκοπήσεις Μάη-Ιούνη.

• Το κακό κλίμα που επικρατεί εν όψει των εκλογών του Οχτώβρη.

Η διάψευση των προσδοκιών…

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, διέπραξε μια σοβαρή γκάφα. Προφανώς επειδή παρασύρθηκε από φαιδρούς συμβούλους, κατασκεύασε προσδοκίες ότι στις δημοσκοπήσεις του Ιούνη, τις τελευταίες πριν το καλοκαίρι, οπότε συνήθως δεν πραγματοποιούνται έρευνες, το ΠΑΣΟΚ θα περάσει εμφανώς μπροστά και μάλιστα με διαφορά σχετικής ασφαλείας απ’ τη Ν.Δ. Αυτές τις προσδοκίες ο ίδιος τις καλλιεργούσε και έντεχνα τις αξιοποιούσε με… απειλές ότι θα βάλει θέμα πρόωρων εκλογών.

Πράγματι, για ένα μικρό διάστημα είχε προσφύγει όχι μεν σε αίτημα προσφυγής στις κάλπες, αλλά στο κωμικό εφεύρημα «όσο νωρίτερα οι εκλογές, τόσο καλύτερα», το οποίο οι συνεργάτες του μέσω των δημοσιογραφικών παπαγαλακίων μάς σερβίριζαν ως… αίτημα για πρόωρες εκλογές. Ακόμα όμως και αυτό αιφνιδίως σταμάτησε. Και σταμάτησε, επειδή οι όποιοι νουνεχείς υπάρχουν στο περιβάλλον του τον έπεισαν για το εμφανές, ότι δηλαδή οι δημοσκοπήσεις του Ιούνη μάλλον χειροτέρευση της θέσης του ΠΑΣΟΚ θα δείχνουν.

Όμως η επικοινωνιακή γκάφα είχε συντελεστεί. Και τώρα είναι πολύ δύσκολο να «συμμαζευτεί» το κλίμα και η κατάσταση, που επιπλέον έχει και ψυχολογικά επηρεάσει τους οπαδούς και ψηφοφόρους του Κινήματος.

Και το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο δεν έγκειται -κυρίως- στη διεύρυνση της υπέρ της Ν.Δ. διαφοράς στην πρόθεση ψήφου, αλλά στη χειροτέρευση σημαντικών ποιοτικών στοιχείων, όπως η παράσταση νίκης, στο περαιτέρω αδυνάτισμα της ηγετικής εικόνας του Γιώργου και στην αίσθηση των πολιτών πως πλέον το ΠΑΣΟΚ είναι ένα σκορποχώρι, μια συνομοσπονδία αλληλοσπαρασσόμενων εταίρων με τάσεις διάσπασης. Είναι, για παράδειγμα, εξωφρενικό να είναι περισσότεροι όσοι δηλώνουν ικανοποιημένοι απ’ την κυβέρνηση απ’ όσους δηλώνουν ικανοποιημένοι απ’ την αξιωματική αντιπολίτευση!

Ο φόβος μπροστά στον Οχτώβρη

Το επιτελείο του Γιώργου εκτιμά ότι τούτη την κρίσιμη περίοδο θα την ξεπεράσει ο αρχηγός με μικρές σχετικά απώλειες στο εσωκομματικό πεδίο. Και τούτη η αίσθηση επιτείνει την κατάσταση απραξίας, αμηχανίας και -εν τέλει- απουσίας του Γιώργου, παρά τις εισηγήσεις που (του) έχουν γίνει για σκληρή αντιμετώπιση των διαφωνούντων και κυρίως του Β. Βενιζέλου.

Δεν αισθάνονται όμως καθόλου το ίδιο σίγουροι για το τι θα συμβεί τον Οχτώβρη, αν τα αποτελέσματα των εκλογών της Τ.Α. δεν είναι τα προσδοκώμενα και το ΠΑΣΟΚ αντί για τη θεωρούμενη έως πριν από λίγες εβδομάδες σίγουρη νίκη περιοριστεί σε πενιχρά ή και καθόλου κέρδη.

Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και ο πρόεδρος θα αμφισβητηθεί πολύ έντονα, ίσως και ανεξέλεγκτα…

Και το κακό είναι πως δεν έχει χαραχτεί γραμμή άμυνας απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι απόψεις στο επιτελείο του Γιώργου είναι «σκόρπιες», ευκαιριακής λογικής και διιστάμενες. Ούτε βέβαια μπορεί κανείς στα σοβαρά να εκτιμήσει ότι αποτελεί «φάρμακο» η -φαιδρή- πρόταση για… αναδόμηση των κομματικών οργάνων, μια πρόταση που επίσης έχει γίνει. Μάλλον ως άλλη μια ένδειξη του αδιεξόδου και της απουσίας σοβαρών πολιτικών ιδεών πρέπει να εκληφθεί.

Η… περιπέτεια ενός κειμένου

Ενδεικτική των παραπάνω είναι και η περιπέτεια ενός κειμένου, το οποίο είχε συντάξει ομάδα βουλευτών -νέων κυρίως- και διακινούσε προς συλλογή υπογραφών. Επρόκειτο για ένα κείμενο στήριξης του Γιώργου, υπογράμμισης της αναγκαιότητας συσπείρωσης πέριξ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τερματισμού της εσωστρέφειας και -εν τέλει- έμμεσης αλλά σαφούς προειδοποίησης σε στελέχη -λέγε με βασικά… Βενιζέλο- να σταματήσουν άμεσα την αμφισβήτηση. Ε, λοιπόν, αυτό το κείμενο, η ύπαρξη και διακίνηση του οποίου είδε το φως της δημοσιότητας, αν και ξεκίνησε υπό την «καθοδήγηση» συνεργατών του Γιώργου, αποσύρθηκε εσπευσμένα μετά από παρέμβαση άλλων συνεργατών του, οι οποίοι άρον άρον απαίτησαν να σταματήσει κάθε κίνηση!

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα νέο εμφύλιο στο επιτελείο του προέδρου, νέα αλληλοκαρφώματα και -εν τέλει- την οργισμένη αντίδραση των βουλευτών οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στην όλη «περιπέτεια»…

Ε, όσο για τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Γιώργου με κορυφαία στελέχη (Βενιζέλο, Διαμαντοπούλου κ.λπ.) για το ξεπέρασμα της εσωστρέφειας και τον τερματισμό της αμφισβήτησης, αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί!

Τι λέει ο Βενιζέλος

Απ’ την πλευρά του ο Β. Βενιζέλος έχει επιλέξει, μετά και τον τελευταίο κύκλο εσωστρέφειας και τις βολές που δέχτηκε από κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, να αποστασιοποιηθεί προσωρινά απ’ τα εσωκομματικά δρώμενα. Προς το παρόν λοιπόν κρατά κλειστό το στόμα του, αν και με τον Βενιζέλο δεν μπορεί κανείς να είναι ποτέ σίγουρος…

Πάντως απ’ την πλευρά του δελφίνου γίνεται η εκτίμηση ότι αυτή την περίοδο έχουν συνασπιστεί εναντίον του τόσο οι «προεδρικοί» όσο και τα «ορφανά του Σημίτη».

Για τους διεκδικητές της… σημιτικής κληρονομιάς πιστεύει ότι «αυτό που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την εποχή Σημίτη, να σπρώξουν δηλαδή το ΠΑΣΟΚ σε εντελώς νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και να περάσουν το αμιγώς νεοφιλελεύθερο μοντέλο, το επιχειρούν τώρα, επενδύοντας και στην έλλειψη σαφών θέσεων απ’ την πλευρά του Γιώργου»…

Γεγονός είναι ότι με όλα τα παραπάνω επιτείνεται το συνολικότερο κλίμα κατάρρευσης, ηττοπάθειας.

Και δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα διευρύνουν ακόμα περισσότερο την υπέρ της κυβέρνησης διαφορά.

Ωστόσο σχεδόν όλοι έχουν επιλέξει το… φερμουάρ μέχρι τις δημοτικές εκλογές. Δεν θέλουν να δώσουν επιχειρήματα στην ηγετική ομάδα, ότι ο Γιώργος αμφισβητείται και υπονομεύεται και ότι τυχόν αποτυχία στις δημοτικές εκλογές (θα) οφείλεται σε αυτά τα φαινόμενα. Αν όμως οι εκλογές δεν πάνε καλά, τότε ποιος θα εμποδίσει τον ασκό του Αιόλου να ανοίξει;


Σχολιάστε εδώ