Μικρές ιστορίες τρέλας στο μπρίφινγκ του καλτ Βαγγέλη Αντώναρου

Uber alles η ακρίβεια και το λεξιλαγνικό σασπένς

Οι απαντήσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Βαγγέλη Αντώναρου, στο μπρίφινγκ πρέπει να καταχωρηθούν στα πολιτικά best of και να μοιράζονται στις σχολές δημοσιογραφίας στο μάθημα «πώς να εκνευρίσετε έναν εκ φύσεως εκνευρισμένο αν και καλοκάγαθο κυβερνητικό εκπρόσωπο, που τον περιποιείται καθημερινά η Πανδώρα». Ο άνθρωπος δεν… παίζεται. Είναι μακράν η πιο cult φιγούρα της «νέας διακυβέρνησης» και ο πρωθυπουργός πρέπει να σκεφτεί να θεσμοθετήσει «επίδομα ανθυγιεινής εργασίας» μόνο και μόνο για να το εισπράττει ο συμπαθής Βαγγέλης κάθε πρώτη του μηνός…

Την περασμένη Δευτέρα ο κ. Αντώναρος πέρασε μία από τις δυσκολότερες μέρες του στο πρες ρουμ. Ο υπουργός Επικρατείας και πολιτικός προϊστάμενός του, κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος, περιδιάβαινε τους διαδρόμους της ΕΡΤ, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στο ραδιομέγαρο και, ως εκ τούτου, ο Βαγγέλης είχε αναλάβει ένα ακόμα δύσκολο και επικίνδυνο έργο: να πείσει πως η κυβέρνηση έχει ενιαία γραμμή στα ελληνοτουρκικά. Το κατάφερε; Όχι, φυσικά.
Πώς να καταφέρει, άλλωστε, κάτι -όσο συμπαθής κι αν είναι και όσο καλός δημοσιογράφος κι αν υπήρξε- που το καταλαβαίνει ακόμα και η κυρία Μαρία στην Ανωκάτω Πικραγκουριά της Θεσπρωτίας (μην την αναζητήσετε στον χάρτη, απλώς δεν υφίσταται τέτοιο τοπωνύμιο).
Άλλη γραμμή η Ντόρα, άλλη η Μπακογιάννη, άλλη η υπουργός Εξωτερικών, άλλη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, άλλη ο υπουργός Άμυνας, άλλη το Μαξίμου και, εν μέσω όλων αυτών, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κωστής Στεφανόπουλος.

Ως εκ τούτου ο κ. Αντώναρος τι να κάνει; Ή έπρεπε να προτείνει στους δημοσιογράφους να μην κάνουν μάθημα (συγνώμη μπρήφινγκ) κι επειδή καλοκαίριασε, να τους πάει εκδρομή στο Ζάππειο να χαζέψουν τις χήνες ή να καταφύγει στην προσφιλή μέθοδο του «τρία πουλάκια κάθονταν»…

Όπερ και εγένετο. Μεταφέρω, προς τέρψιν των αναγνωστών, τους διαλόγους όπως (ΑΚΡΙΒΩΣ) διανεμήθηκαν από τα πρακτικά της Γενικής Γραμματείας Τύπου:

– Μαρία Σπυράκη: κύριε εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο μελετά η κυβέρνηση να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για θέματα που αφορούν τις σχέσεις της με την Τουρκία, χωρίς να υπάρξει, προηγουμένως συνυποσχετικό με την υπογραφή της Άγκυρας και της Αθήνας;

– Ευάγγελος -The Great Performer- Αντώναρος: Τοποθετήθηκε σε αυτό το θέμα σήμερα η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη (η απάντηση αυτή στην καλύτερη περίπτωση υπονοεί… δεν σας λέω κάτι περισσότερο γιατί, εάν ξεφύγω έστω και κατά μία άνω τελεία από τη δήλωση της Ντόρας, μπορεί να προκαλέσω αερομαχία μεταξύ Βασιλίσσης Σοφίας και Μαξίμου ή στην χειρότερη… δεν έχω διαβάσει τι είπε η Ντόρα, αλλά, για να το είπε, δίκιο θα έχει).

– Κωνσταντινίδης: … διατυπώνει μία καρόσυρτη ερώτηση που δεν αποτυπώνω για λόγους οικονομίας χώρου.

– Ευάγγελος -The Great Performer- Αντώναρος: Σας είπα ότι έκανε δήλωση προ ολίγου η υπουργός Εξωτερικών, η οποία και ισχύει. Δεν έχω να προσθέσω κάτι (άλλη κορυφαία απάντηση που έχει και είδηση: η δήλωση της Ντόρας ισχύει, δεν έχει απορριφθεί και κυρίως μία ώρα μετά τη στιγμή που την έκανε η υπουργός Εξωτερικών δεν έχει αλλάξει γνώμη).

– Σπυράκη (η Μαρία επανέρχεται δριμύτερη, γιατί το κανάλι έχει ανάγκη από «κιου»): Ήθελα να ρωτήσω, κύριε εκπρόσωπε, εάν η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει από του βήματος (όχι, δεν εννοεί την εφημερίδα) της θέσεώς σας ότι η μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά την οποία αναγνωρίζει είναι η υφαλοκρηπίδα;

– Ευάγγελος-The Great Performer- Αντώναρος: Σας είπα. Παραπέμπω στη δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη, η οποία έκανε δήλωση (εδώ οφείλω να επισημάνω κάτι που δεν είχα κατανοήσει.

Υπουργός Εξωτερικών δεν είναι η κυρία Μπακογιάννη αλλά η…δήλωση. Αφού μπορεί να κάνει δήλωση η… δήλωση, ε τότε, υπουργός θα είναι).

– Δημοσιογράφοι, εν χορώ: Μα γιατί δεν μας λέτε κάτι περισσότερο πάνω σε αυτό; Δεν σκοπεύετε να μας απαντήσετε;

– Ευάγγελος -The Great Performer- Αντώναρος: Σας παρακαλώ. Θα απαντώ όπως προκρίνω εγώ (με ύφος «και που έρχομαι εδώ κάθε μέρα και σας απαντώ και δεν στέλνω τον αντικαταστάτη μου, τον Ρουσόπουλο, πολύ σας είναι…»).

– Κακαλής: Εάν ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος βάλει βέτο τον Οκτώβρη ή τον Δεκέμβρη στην Άγκυρα, η κυβέρνηση θα τον καλύψει πολιτικά;

– Ευάγγελος- The Great Performer- Αντώναρος: Όπως γνωρίζετε ο κ. Παπαδόπουλος -και αυτό είμαι βέβαιος ότι το ξέρετε- είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενός από τα 25 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εντάξει, μη με ρωτήσετε κιόλας πού βρίσκεται η Δημοκρατία της οποίας προεδρεύει και ποια έχει πρωτεύουσα γιατί θα σας γελάσω).

Στο ίδιο μπρίφινγκ ο αγαπητός Βαγγέλης παρέπεμψε δυο τρεις φορές ακόμα στη δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη και παρέμεινε προσκολλημένος στην κυβερνητική γραμμή του «δεν λέω τίποτε».

Συμπέρασμα: Ο κ. Αντώναρος ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας άξιος δημοσιογράφος, ένας εξαίρετος (κύριος) συνάδελφος και ένας πολύ καλός, έμπειρος και μορφωμένος άνθρωπος. Ομολογώ, όμως, πως δύο χρόνια μετά την παρθενική του εμφάνιση στο μπρίφινγκ επιδεικνύει ιώβεια υπομονή απέναντι σε διψασμένους δημοσιογράφους που τον καταταλαιπωρούν. Δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο, αφού αυτός είναι ο (άχαρος) ρόλος του κυβερνητικού εκπροσώπου, που γίνεται ακόμα πιο άχαρος όταν είσαι αναπληρωτής. Ως εκ τούτου τα best of του Ευάγγελου αξίζουν οπωσδήποτε ένα Grammy. Κι όποιος δεν το καταλαβαίνει δεν γνωρίζει (ή δεν έχει ζήσει) άλλους κυβερνητικούς εκπροσώπους τόσο στην ελληνική ή σε άλλες πιο προηγμένες δημοκρατίες…

• Οι παρατηρήσεις εντός παρενθέσεων, ως σχόλια στις απαντήσεις του Ευάγγελου, είναι απλώς κακοήθειες ενός «ξενέρωτου» παρατηρητή. Η άποψη του γράφοντος συμπυκνώνεται στο επιμύθιο. Κι αν δεν το πιστεύετε, είναι προφανές πως δεν με γνωρίζετε…


Σχολιάστε εδώ