Εύλογη καταγραφή

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την πολιτική και εκλογική υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, παρότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης προκαλεί την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται παράδοξο που η συμπίεση του οικογενειακού εισοδήματος και η συνακόλουθη δυσαρέσκεια των νοικοκυριών δεν αντιστοιχίζεται στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών – πόσω μάλλον που κατά κανόνα τα οικονομικά δεδομένα καθορίζουν την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Όμως, σε δεύτερη ανάγνωση, αν προσμετρήσει κανείς ότι η μεν κυβέρνηση Καραμανλή είναι «φρέσκια», το δε κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ παραμένει «ζωντανό», τότε η στάση της κοινής γνώμης φαίνεται εύλογη.

•Το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ είναι σχετικά περιορισμένο και δεν επαρκεί για να δημιουργηθεί ρεύμα καταψήφισής της και συνακόλουθα ρεύμα υπερψήφισης του ΠΑΣΟΚ – άλλωστε τις εκλογές τις χάνουν οι κυβερνήσεις, δεν τις κερδίζουν οι αντιπολιτεύσεις. Κατά κανόνα μια νέα διακυβέρνηση για να φθαρεί χρειάζεται να κλείσει επταετή κύκλο στην εξουσία. Έτσι, για να ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό πρέπει η κυβέρνηση Καραμανλή είτε να διανύσει τον επταετή κύκλο της είτε να καταγραφεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης ως «αντιλαϊκή». Για μια περίοδο μάλιστα η κυβέρνηση Καραμανλή παίρνοντας αντιδημοφιλή μέτρα κινδύνευσε να χαρακτηριστεί «αντιλαϊκή», όμως γρήγορα με διορθωτικές κινήσεις διέσωσε την εικόνα της.

•Άρα το προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις δεν πρέπει να προβληματίσει το ΠΑΣΟΚ. Αυτό που πρέπει να το προβληματίσει είναι το άνοιγμα της ψαλίδας. Προφανώς το άνοιγμα της ψαλίδας συνδέεται με την πρόσφατη κακοφωνία που ξέσπασε στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ και εμφάνισε μια εικόνα διαιρεμένου κόμματος. Όταν τα κορυφαία στελέχη ενός κόμματος επιδίδονται σε εσωκομματικές συγκρούσεις αντί ν’ ασκούν αντιπολίτευση, η εικόνα που εισπράττει ο μέσος πολίτης είναι εικόνα αναξιοπιστίας. Στην πολιτική το έλλειμμα ενότητας ισοδυναμεί με έλλειμμα αξιοπιστίας. Γι’ αυτό άνοιξε η ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις εις βάρος του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ