Ευρύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις πίσω από την αγορά του «Ελεύθερου Τύπου»

Ο Ι. Βαρβιτσιώτης ήταν απών και για την πώληση του «Ε.Τ.» στους εφοπλιστές συμφώνησαν όλοι, ακόμη και οι διαφωνούντες με την πώληση. Είχε προηγηθεί νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δύο που κατέθεσαν οικονομικές προσφορές, τους Γ. Δαλακούρα – Μουνδρέα – Β. Μαρινάκη από τη μία και Π. Παπά από την άλλη. Η πρώτη προσφορά έφθασε τελικά το ποσό των 10,18 εκατομμυρίων ευρώ (συμπεριλαμβανομένων όπως λένε και του φόρου μεταβίβασης, συνεπώς κινείται στα 9,6 εκατ. ευρώ), ενώ η δεύτερη ως 8,7 εκατ. ευρώ καθαρά.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, η ομάδα των εφοπλιστών πήρε πίσω τους όρους που είχε θέσει στην αρχική της προσφορά το μεσημέρι της Τετάρτης. Οι εφοπλιστές αρχικά ζητούσαν να μπουν ορκωτοί λογιστές για τον φόβο «κρυφών χρεών», ενώ σημείωναν πως θα έδιναν τα 6 εκατομμύρια ευρώ και αργότερα τα υπόλοιπα. Φαίνεται πως η απόφαση εξαγοράς ήταν προαποφασισμένη και είχε την πλήρη κάλυψη και της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή. Πληροφορίες επιμένουν ότι στο εφοπλιστικό σχήμα μετέχει και ο Γιάννης Αλαφούζος, αν και τουλάχιστον αρχικώς δεν εμφανίζεται. Το βέβαιο είναι πως οι εφοπλιστές τού έχουν κάνει την πρόταση, την οποία και κατέγραψε το «Π». Μια ακόμη παράμετρος είναι πως πολύ σύντομα η ποντοπόρος ναυτιλία θα μπορεί να εισαχθεί άμεσα στο ΧΑ.

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν επίσημα από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Τύπου ΑΕ Σ. Καραμάνο, ο οποίος, κατά πληροφορίες, δήλωσε πως το Ίδρυμα επέλεξε την καλύτερη λύση για τη συνέχιση της κυκλοφορίας. Η οικονομική κατάσταση της εφημερίδας δεν είναι καλή και όπως και ο ίδιος είπε το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, επειδή δεν έχει διαθέσιμα και επειδή δεν μπορεί, δεν επρόκειτο να χρηματοδοτήσει περαιτέρω την έκδοση της εφημερίδας. Στους Τράχωνες το κλίμα είναι σε αναβρασμό εν αναμονή της διάδοχης κατάστασης. Οι περισσότεροι θεωρούν πως μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει η σταδιακή αλλαγή στα της εφημερίδας, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της νέας ιδιοκτησίας. Ήδη από την Παρασκευή οργίαζαν οι φήμες για τη «νέα διεύθυνση», ενώ αναμένεται και παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ.

Σε μονομαχία για δύο, Δαλακούρα-εφοπλιστών και Πέτρου Παπά, εξελίχθηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης το άνοιγμα των προσφορών για την εξαγορά του «Ελεύθερου Τύπου» και με την κατεύθυνση ήδη γνωστή από τις αρχές της εβδομάδας, ότι το Μαξίμου έχει προκρίνει τους εφοπλιστές. Για τον λόγο αυτό -κατά εκτιμήσεις- άναψε η φωτιά και στο στούντιο του ΑΝΤ1, με τον Γιώργο Κύρτσο να επιτίθεται σφοδρότατα στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Στις 12.00 το μεσημέρι το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη δέχθηκε τις προσφορές που, παρά τις πληροφορίες, τελικά ήταν δύο. Προφανώς έπαιξαν ρόλο τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, ο πρόσφατος ισολογισμός, η «ενημέρωση» στους ενδιαφερόμενους ότι ήδη το πρώτο τετράμηνο οι ζημίες τρέχουν με 1,7 εκατ. ευρώ έλλειμμα, αλλά και η υψηλή τιμή της εγγυητικής επιστολής που ζητούσε το Ίδρυμα και ορίστηκε στις 600 χιλιάδες ευρώ. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα λέει ο τρίτος ενδιαφερόμενος, Γιώργος Δραγώνας, που, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Π», με επιστολή του ζητά την επανάληψη της διαδικασίας πώλησης και τονίζει ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του. Ο κ. Δραγώνας δηλώνει ότι «δεν προβλέπεται οποιαδήποτε διαδικασία ανοίγματος και αξιολογήσεως προσφορών, με αποτέλεσμα να καθίσταται διαβλητή η όλη διαδικασία», ότι το Ίδρυμα ζητά από τους ενδιαφερόμενους να αποδεχθούν ως «αληθή τα οικονομικά στοιχεία» και να δηλώσουν ότι αποδέχονται την οικονομική κατάσταση και αποδέχονται κάθε κίνδυνο, χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα στοιχειώδους ελέγχου της ακριβείας τους. Ότι τους ζητείται να υπογράψουν τη σύμβαση που θα τους δοθεί με όρους που δεν είναι γνωστοί εκ των προτέρων και αν υπάρξει άρνηση θα εκπέσει η εγγυητική επιστολή, ότι το Ίδρυμα δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση για το πότε θα υπογραφεί η πώληση και ότι πρέπει να μεριμνήσουν για την παράταση της ισχύος της εγγυητικής και μετά τις 30.9.2006, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι όταν το 1ο τετράμηνο υπάρχει ήδη ζημία 1,7 εκατ. ευρώ η εταιρεία «μπορεί να έχει απαξιωθεί πλήρως μέχρι τη στιγμή της υπογραφής». Τέλος, τονίζει ότι το Ίδρυμα δεν μερίμνησε «για το ενδεχόμενο πώλησης των εφημερίδων και διατήρησης των κτιρίων στην κυριότητα του ιδρύματος. Θεωρούμε λίαν αμφίβολη την έγκριση της μεταβίβασης από το υπουργείο Οικονομικών, ιδίως αν αυτή γίνει στα επίπεδα τιμών των υποβληθεισών ήδη προσφορών και στα πλαίσια της διαδικασίας που έχετε ακολουθήσει».

Συνολικές ζημίες 19 εκατ. ευρώ!

Στο μεταξύ στα 19 εκατ. ευρώ πέταξαν οι συνολικές ζημίες του «Ιδρύματος Τύπου». Ο ισολογισμός αποκαλύπτει ζημίες χρήσης 2.164.065 ευρώ το 2005, έναντι ζημιών 1.285.492 ευρώ το 2004.

Οι παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών δίνουν την εικόνα ότι η οικονομική κατάσταση της εταιρείας μπορεί να είναι χειρότερη. Για παράδειγμα σημειώνεται ότι οι συμμετοχές σε δύο Α.Ε. μη εισηγμένες, δηλαδή στο Star και στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης, «είναι μικρότερες κατά 85.000 ευρώ», καθώς στον ισολογισμό υπολογίζεται αξία της τάξης των 167.000 ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι η εταιρεία κοστολόγησε τα επιστραφέντα DVD σε τιμή κόστους και όχι σε τιμή ρευστοποίησης, η οποία θα είναι μικρότερη κατά ποσό 300.000 ευρώ επιπλέον. Όπως και σε προηγούμενες χρήσεις δεν σχημάτισε συμπληρωματική πρόβλεψη αποζημίωσης προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης και το ποσό αυτό ανέρχεται σε 2,1 εκατομμύρια ευρώ και θα βάρυνε την παρούσα χρήση κατά 450.000 ευρώ. Ακόμη δεν συνυπολογίστηκαν επισφαλείς απαιτήσεις συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η καθαρή θέση της εταιρείας να είναι αυξημένη κατά το ανάλογο ποσό. Το σοβαρότερο είναι η επισήμανση ότι η εταιρεία δεν ελέγχθηκε φορολογικά τα έτη 2001-2005, «με συνέπεια να υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων», ότι το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων έχει μικρότερο του μισού του μετοχικού κεφαλαίου και «ως εκ τούτου» πρέπει να ληφθούν μέτρα καθώς και ότι αν ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είναι μικρότερο του 1/2 του μετοχικού κεφαλαίου και προτείνουν την εφαρμογή του άρθρου 47 του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών. Όμως, όπως συνεχίζουν οι ορκωτοί, αν ληφθεί υπόψη το σύνολο των παρατηρήσεων τους, συντρέχει η <Β> περίπτωση ανάκλησης της άδειας σύστασης της εταιρείας!


Σχολιάστε εδώ