Ακόμη περιμένουν τον Γιώργο

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του και όλα δείχνουν πως τις οριστικές του αποφάσεις θα τις λάβει αφού ολοκληρωθούν οι νέες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στην περιοχή της συμπρωτεύουσας.

Θέλοντας να κρύψουν την αγωνία τους για την ενδεχόμενη απόφαση του αρχηγού τους να τους επιστρατεύσει, πολιτικοποιώντας τη «μάχη της Θεσσαλονίκης», οι τοπικοί βουλευτές περί άλλα τυρβάζουν, ενώ οι «αυτοδιοικητικοί υποψήφιοι», που ήδη ξεκίνησαν μόνοι την προσπάθειά τους να επιβάλουν την υποψηφιότητά τους και να πετύχουν την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, εντείνουν τη δραστηριότητά τους.

Ο Γιάννης Μπουτάρης και οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ και της Ανανεωτικής Αριστεράς που συναπαρτίζουν την «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» εγκαινίασαν τα γραφεία όπου θα στεγαστεί η παράταξή τους, ενώ ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης οργάνωσε εκδήλωση, στην οποία εκφράστηκαν αντιρρήσεις για το έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας που σχεδίασε ο κουμπάρος του Κώστας Λαλιώτης και ετοιμάζεται να ξεκινήσει ο Γιώργος Σουφλιάς.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν στα πολιτικοδημοσιογραφικά στέκια τα ταυτόσημα και ταυτόχρονα δημοσιεύματα δύο εφημερίδων των Αθηνών («Καθημερινή» και «Έθνος» της Πέμπτης), στα οποία αναφερόταν ως φαβορί για τον δήμο η Χρύσα Αράπογλου (μαζί με τη Λούκα Κατσέλη στην Αθήνα και τον Παναγιώτη Φασούλα στον Πειραιά), ενώ για τη νομαρχία περιγραφόταν η υποψηφιότητα κάποιου πανεπιστημιακού που «το όνομά του δεν έχει ακουστεί στις μέχρι τούδε συζητήσεις».

Οι προβληματισμοί και η σεναριολογία τροφοδοτήθηκαν κι άλλο, όταν το ίδιο βράδυ η φερόμενη στα δημοσιεύματα ως φαβορί για τον δήμο βουλευτίνα παρέστη στα εγκαίνια των γραφείων της παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη.

Πέρα όμως από αυτά, η καθυστέρηση της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λάβει τις αποφάσεις της απειλεί να αποβεί εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, ενισχύοντας τους υποψήφιους της κυβερνητικής παράταξης που, «παίζοντας μόνοι τους στο γήπεδο», διαμορφώνουν ευνοϊκό γι’ αυτούς περιβάλλον, το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί στον χρόνο που θα απομένει (αν αργήσει λίγο ακόμη και φτάσει η θερινή ραστώνη, όπου όλοι θα ασχολούνται με τα μπάνια του λαού).

Ταυτόχρονα, αυτή η καθυστέρηση οδηγεί σε αδιέξοδο τους Μπουτάρη και Μπαρμπουνάκη, οι οποίοι νιώθουν ότι έχουν ήδη εκτεθεί στην κοινή γνώμη και θεωρούν πολύ δύσκολη την υποχώρηση των φιλοδοξιών τους και την ενσωμάτωσή τους στο σχήμα που πιθανόν θα επιλεγεί υπό άλλον υποψήφιο.

Ζύμωση στη συνδιάσκεψη

Η έλλειψη των οριστικών υποψηφίων για τον δήμο και τη νομαρχία έχει αποτέλεσμα τη μετατροπή της σημερινής περιφερειακής συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη σε ευκαιρία για γενική πολιτική συζήτηση και εσωκομματικό διάλογο. Ο Θόδωρος Πάγκαλος, που ορίστηκε να κάνει την κεντρική πολιτική εισήγηση, καθώς και οι Βαγγέλης Βενιζέλος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Θανάσης Μπελίδης, Φώτης Χατζημιχάλης, Γιάννης Κουκιάδης και Μαρία Δαμανάκη, που θα κάνουν τις επιμέρους εισηγήσεις στα «στρογγυλά τραπέζια» που θα ακολουθήσουν, θα έχουν σίγουρα την ευκαιρία να ακούσουν γκρίνιες και παράπονα για την καθυστέρηση της ηγεσίας (σημειώνεται ότι οι εργασίες της συνδιάσκεψης πρόκειται να ξεκινήσουν σήμερα στις 11.30 το πρωί, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς»).


Σχολιάστε εδώ