Μητσικώστας: Ο κόσμος με γνωρίζει από τη σάτιρα

Και αυτό γιατί, ενώ οι δημοσιογράφοι προσκαλούν κάθε χρόνο τους νέους να σπουδάσουν έναντι ακριβών διδάκτρων σε διάφορα αμφίβολης αξίας ΙΕΚ, δίνοντάς τους κύρος και αξία, η ΕΣΗΕΑ εστιάζει στον χώρο μόνο της διαφήμισης των προσώπων. Εκεί δηλαδή που οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι διαφημίζουν προϊόντα απευθείας, χωρίς όμως να διώκεται η έμμεση διαφήμιση, όπως και η πίεση από την πλευρά της εργοδοσίας για την αντίστοιχη προβολή προϊόντων.

Ο Γ. Μητσικώστας, που διεγράφη για έξι μήνες, όπως υποστηρίζει, είναι γνωστός για τη δουλειά του όχι στη δημοσιογραφία αλλά στη σάτιρα. Η συγκεκριμένη διαφήμιση για την Alpha Bank, γράφει στο υπόμνημά του, «αποτέλεσε υπό κάποια έννοια συνέχεια της επαγγελματικής» του ειδίκευσης, «η οποία αναγνωρίζεται από όλους τους Έλληνες και προάγει το κύρος και την επαγγελματική αξιοπρέπεια της ιδιότητας του δημοσιογράφου. Σημειωτέον ότι ο κόσμος με γνωρίζει για το σατιρικό μου σχόλιο και όχι παραδείγματος χάριν ως συντάκτη και παρουσιαστή ειδήσεων στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση και συνεπώς με τη διαφήμιση αυτή δεν δημιουργήθηκε καμία εντύπωση ότι θίγονται ή προσβάλλονται οι αρχές του δημοσιογραφικού επαγγέλματος».

Ο δημιουργός επικαλείται το άρθρο 5, παρ. 1 και 3 του Συντάγματος και υποστηρίζει πως «στην κρινόμενη περίπτωση εμποδίζεται η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μου, αφού εμποδίζεται η συμμετοχή μου στην οικονομική ζωή της χώρας, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητά μου έγινε για λόγους βιοπορισμού και χωρίς να παραβιάζονται το Σύνταγμα και τα χρηστά ήθη». Θεωρεί πως η πειθαρχική δίωξή του «είναι νόμω αβάσιμη, αφού αντιβαίνει στις αρχές του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και ουσία αβάσιμη», αφού ουδέποτε παρέβηκε «τις διατάξεις των άρθρων 7, παρ. 1, εδ. αʼ του Καταστατικού και 5, παρ. γʼ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος».

Μάλιστα ο Γ. Μητσικώστας στην προφορική του κατάθεση παραδέχθηκε ότι έλαβε χρήματα για τη διαφήμιση, ενώ γνώριζε για την απαγορευτική διάταξη του Καταστατικού και του Κώδικα Δεοντολογίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «στον χώρο μας υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια και έχω περάσει πολλές περιόδους όπου δεν καταβάλλονταν οι αμοιβές μου…».

Όλη η απόφαση δημοσιεύεται στο www.esiea.gr. Άλλοι πάλι ρωτάνε γιατί εφαρμόζεται από την ΕΣΗΕΑ επιλεκτικός έλεγχος δημοσιογράφων που κάνουν διαφημίσεις.


Σχολιάστε εδώ