Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Πρωταγωνίστησε ο τραπεζικός κλάδος, και σε θετική τροχιά κινήθηκε και το σύνολο των πρωταγωνιστών του κατασκευαστικού κλάδου, ιδίως μετά τις ανακοινώσεις κατακύρωσης δύο σημαντικών οδικών έργων στην Πελοπόννησο.

Η συνέχεια ήταν εξίσου εντυπωσιακή τόσο με τις ανακοινώσεις της εξαγοράς της τουρκικής Τράπεζας Τekfen Bank από τον όμιλο Eurobank όσο και με τη δημοσιοποίηση περισσότερων στοιχείων για την εξαγορά της αλυσίδας ΓΕΡΜΑΝΟΣ από την Cosmote.

To γεγονός και μόνο πως από τη συνεδρίαση της Τρίτης και μετά οι κινήσεις της αγοράς ήταν απρόβλεπτες για τους περισσότερους ιδιώτες μικροεπενδυτές καταδεικνύει απλά το ότι οι επαγγελματίες εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο στην αγορά σε σχέση με τους ιδιώτες που έχουν σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης. Οι επαγγελματίες λοιπόν ξεκίνησαν από την Τρίτη τις ρευστοποιήσεις σχεδόν σε όλους τους κλάδους, με πρώτο τον τραπεζικό.

Κρίνοντας από αυτές τις εξελίξεις οι χρηματιστές εκτιμούν πως εκείνο που προέχει είναι να τηρηθεί από όλους όσοι έχουν ήδη θέσεις σε χαρτιά τα οποία «πιστεύουν» ψυχραιμία και στάση αναμονής, εν όψει και των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου των εισηγμένων, οι οποίες, σε συνδυασμό με τις επιχειρηματικές συμφωνίες που ανακοινώνονται με κατακλυσμιαίους ρυθμούς το τελευταίο διάστημα, μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά στην πορεία της αγοράς. Τώρα, το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς ο καθείς το αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Οι ψύχραιμοι και έμπειροι πάντως λένε πως υπάρχει πάντα μια δεύτερη ανάγνωση των γεγονότων και εν προκειμένω υπάρχει ο σκόπελος -από πλευράς συνολικής ρευστότητας στην αγορά- της διάθεσης ποσοστού της Αγροτικής Τράπεζας σε ξένους θεσμικούς, καθώς επίσης και η διαδικασία εισαγωγής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο. Κινήσεις που ναι μεν έρχονται σε μια καλή εποχή για την αγορά, αλλά από την άλλη θα ασκήσουν πιέσεις.

Εν κατακλείδι, οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι, αν συνεχιστούν ανακοινώσεις θετικών αποτελεσμάτων από τη μεριά των εισηγμένων και εφόσον η αναμενόμενη διόρθωση σε τίτλους που έχουν υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα παραμείνει ελεγχόμενη, τότε η Σοφοκλέους μπορεί κάλλιστα να προσδοκά καλύτερες ημέρες μέσα στο καλοκαίρι.

Π. Γ.

ΥΓ.: Στα στατιστικά στοιχεία των ημερών ενδιαφέρον έχει η έστω και μικρή μείωση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών στο FTSE 20 τον Απρίλιο και η παράλληλη αύξηση των θέσεών τους σε τίτλους της Μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με το Αποθετήριο, τους πρώτους 4 μήνες του 2006 η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών στο ΧΑΑ άγγιξε -σε απόλυτους αριθμούς- το 1,7 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα όμως μειώθηκαν αισθητά οι ενεργοί κωδικοί στο χρηματιστήριο (από περίπου 100.000 τον Μάρτιο σε 85.000 περίπου τον Απρίλιο). Κάτι που ίσως δείχνει μερική απογοήτευση ιδιωτών επενδυτών κυρίως. Εκτός κι αν ισχύει το εντελώς αρνητικό σενάριο που θέλει πολλούς ιδιώτες που κατέγραψαν κέρδη τις περασμένες εβδομάδες να σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους και να βγαίνουν εντελώς από το παιχνίδι. Ας ελπίσουμε ότι δεν έριξαν και μαύρη πέτρα πίσω τους…


Σχολιάστε εδώ