Σκαστή η κατασκοπία!

Επίσης αποδείχθηκαν οι ευθύνες σε βάρος του «αφεντικού» της Vodafone Γ. Κορωνιά και το ερώτημα που έχει ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας είναι γιατί ακόμη κυκλοφορεί ελεύθερος και δεν έχει συλληφθεί, ούτε καν δίωξη έχει προσωποποιηθεί εναντίον του. Και εδώ τα ερωτήματα της κοινής γνώμης είναι αμείλικτα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Τι χρείαν άλλων μαρτύρων έχουν οι Εισαγγελείς από τη στιγμή της ομολογίας του κ. Κορωνιά ότι καταστράφηκαν τα βιβλία εισόδου-εξόδου στο μυστικό άντρο του Κέντρου στην Παιανία, στα οποία είχαν καταγραφεί τα άτομα που μπήκαν στις κρίσιμες ημέρες που έγιναν οι υποκλοπές. Ποιος επιτέλους προστατεύει τον Κορωνιά; Να έχουν βάση οι απειλές του;

Είναι περίεργο επίσης ότι εξακολουθεί να απολαμβάνει μιας ιδιότυπης ασυλίας ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος εντελώς αδικαιολόγητα δεν κλήθηκε ούτε καν για να εξηγήσει πώς βρέθηκε το «παρείσακτο λογισμικό» στην Παιανία, εκεί όπου είναι οι εγκαταστάσεις της Ιντρακόμ. Να θεωρήσουμε ότι οι εξουσίες δεν τολμούν να αγγίξουν τον κ. Κόκκαλη;

Όμως απορίες προκαλεί και το γεγονός ότι οι έρευνες δεν επεκτάθηκαν και στην Cosmote, όπως και στη Nokia, που είναι η αντίστοιχη της εταιρείας

Ericsson που προμηθεύει τον τεχνολογικό εξοπλισμό στη θυγατρική του ΟΤΕ! Ποιος αποκλείει την πιθανότητα να γίνονταν παρακολουθήσεις και από την Cosmote;

Τα νέα ευρήματα που ανακοίνωσε η ΑΔΑΕ ότι εντόπισε δείχνουν και μια ελαφρότητα στον χειρισμό της τόσο σοβαρής, όπως αποδεικνύεται, υπόθεσης. Γύρω στους δεκαοχτώ μήνες έχουμε παρακολουθήσει ένα θέατρο του παραλόγου, άλλα να λέει η μία πλευρά, άλλα η άλλη και κατά τμήματα να εκδίδει πορίσματα η ΑΔΑΕ, ενώ έχει εκλείψει κάθε μυστικότητα, με αποτέλεσμα οι δημόσιες ανακοινώσεις να επιτρέπουν στους δράστες να καταστρέψουν στοιχεία και να προετοιμάσουν τα άλλοθί τους.

Φυσικά και η ηγεσία της ΑΔΑΕ κάθε άλλο παρά έπεισε με το επιχείρημα που προέβαλε ότι δεν επικοινώνησαν με το Μαίρυλαντ γιατί φοβήθηκαν! Τι φοβήθηκαν; Ότι θα κινδύνευε η ζωή τους; Από ποιους; Θα μπορούσαν πάντως να επικοινωνήσουν, χωρίς να εκτεθούν… Το ότι άφησαν αυτή την πλευρά αδιευκρίνιστη δημιουργεί απορίες αλλά και ευθύνες.

Πρέπει να ήταν γνωστός

Στο μεταξύ όσον αφορά την εκτίμηση του Εισαγγελέα κ. Διώτη ότι μετά την αυτοκτονία του Τσαλικίδη κάποιος ήταν στο σπίτι του και τηλεφώνησε στο σταθερό τηλέφωνο για να πάρει τα μηνύματα που ήταν στον τηλεφωνητή του τραγικού αυτόχειρα, η εξήγηση που δινόταν είναι ότι θα πρέπει να ήταν κάποιος γνωστός, ή της οικογένειας, ή να ήταν αξιωματικός της Αστυνομίας που μετείχε στην έρευνα ή ο υπεύθυνος Ασφαλείας της Vodafone και πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας, ο κ. Μακρυαλέας, για τον οποίο πολλά έχουν γραφτεί και ότι αυτός ήταν που εμπόδιζε να γίνει έρευνα για την αυτοκτονία.

Επομένως ή ήταν άνθρωπος της οικογένειας ή αλλιώς ο κ. Μακρυαλέας θα πρέπει να εξετασθεί και να ειπωθεί ποιος ήταν με απόλυτη ακρίβεια. Εδώ επομένως τη σκυτάλη παίρνουν η Αστυνομία και η Εισαγγελία.

Ζητείται κοινή πολιτική βούληση για να προχωρήσει η έρευνα για τις υποκλοπές

Έκδηλη αμηχανία στα στελέχη των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων προκάλεσαν οι συνταρακτικές αποκαλύψεις που έκαναν την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή τα μέλη της ΑΔΑΕ, τα οποία τεκμηρίωσαν την πολυεθνική διάσταση του κυκλώματος των υποκλοπών και έδειξαν ότι οι «εγκέφαλοι» της υπόθεσης εδρεύουν στο… ευαγές ίδρυμα του Μαίρυλαντ που ακούει στο όνομα «Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας».

Πρόκειται για την περιβόητη National Security Agency (NSA), που ιδρύθηκε πριν από 54 χρόνια, αλλά μετά την 11η Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση Μπους την αναβάθμισε και την κατέστησε την πλέον σημαντική υπηρεσία πληροφοριών της υπερδύναμης για τον έλεγχο των επικοινωνιών (τηλέφωνα, φαξ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) τόσο στο εσωτερικό της των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και ανά τον κόσμο.

Ο πρόεδρος Ανδρέας Λαμπρινόπουλος και τα άλλα στελέχη της -προσφάτως αποκληθείσας από επίσημα κυβερνητικά χείλη «άγουρης»- ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, με τα νέα ιδιαιτέρως σημαντικά στοιχεία των ερευνών τους που παρουσίασαν στην Επιτροπή Θεσμών:

• Αφενός εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση βιάστηκε να κλείσει όπως όπως την υπόθεση, επιβεβαιώνοντας εν πολλοίς τις εκτιμήσεις (στις οποίες και η στήλη έχει αναφερθεί) ότι αποφάσισαν τη συγκάλυψη όταν διαπίστωσαν πως «πίσω από την υπόθεση κρύβονταν κάποιοι πολλοί ισχυροί».

• Αφετέρου έθεσαν ενώπιον των ευθυνών τους όλες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες καλούνται τώρα να πάρουν σαφή θέση και να προστατεύσουν τα συμφέροντα της χώρας και των ελλήνων πολιτών.

Αυτά είναι τα δύο συμπεράσματα στα οποία κατέληγαν οι περισσότεροι βουλευτές στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αμέσως μετά την ακρόαση των στελεχών της ΑΔΑΕ.

Πέρα από τις υπεκφυγές των κυβερνητικών βουλευτών, που υποστήριζαν δημοσίως πως «επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση ήταν το θύμα», αλλά και την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να «πάει το μπαλάκι» στη Δικαιοσύνη, με την (κατά τα άλλα σωστή) πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για άμεση σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών, όλοι αναγνωρίζουν ότι η συνέχεια ή μη της διερεύνησης της υπόθεσης είναι ζήτημα κοινής πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση, πάντως, αντέδρασε άμεσα, δεχόμενη τον ορισμό εφέτη ανακριτή, επιβεβαιώνοντας έτσι τη θέση που επανειλημμένα έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτε η κυβέρνηση.

Τι (δεν) μπορούν να πουν οι Κοραντής και Αποστολίδης;

Η ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών του νυν διοικητή της ΕΥΠ, Ιωάννη Κοραντή, και του προκατόχου του, Παύλου Αποστολίδη, που προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη, δεν αναμένεται να συμβάλει στην έρευνα, εκτός εάν οι δύο διπλωματικοί που ηγήθηκαν της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών τα τελευταία προολυμπικά και μεταολυμπιακά όργανα λάβουν πολιτικές εντολές για να πουν όλη την αλήθεια.

Και πάλι, όμως, πολλοί εκφράζουν ζωηρές αμφιβολίες για το τι μπορούν να πουν δύο άνθρωποι οι οποίοι, ο καθένας με τον τρόπο του, μόλις πρόσφατα τα έχουν διαψεύσει όλα. Ο κ. Αποστολίδης, που τοποθετήθηκε διοικητής το 1999 από την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη μετά το φιάσκο με τη σύλληψη του Οτσαλάν στην Κένυα και παρέμεινε στο πόστο του καθ’ όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών, για χάρη των οποίων, όπως φαίνεται, μπήκαμε στο «στόχαστρο» του NSA, έχει υποστηρίξει δημοσίως ότι επί των ημερών του δεν γίνονταν παρακολουθήσεις. Ο κ. Κοραντής είναι ακόμη περισσότερο εκτεθειμένος. Δεν είναι μόνον ότι άφησε -όπως σχεδόν ευθέως τον κατηγόρησε ο κ. Λαμπρινόπουλος- ημιτελή την «έρευνα πεδίου» για τα κινητά «σκιές» που υποτίθεται ότι του ανέθεσε ο πρώην προϊστάμενός του Γιώργος Βουλγαράκης. Είναι και αυτά που έδειξε στα μέλη της ΑΔΑΕ που επισκέφθηκαν πριν από λίγο καιρό το Μέγαρο της Κατεχάκη. Τηρώντας πολλές επιφυλάξεις ο κ. Λαμπρινόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Αν η ΕΥΠ έχει τα μηχανήματα που μας έδειξαν, τότε είναι γυμνή».

Η γύμνια της ΕΥΠ και οι «λόγοι εθνικής ασφάλειας»

Ανεξάρτητα, πάντως, από τη «γύμνια» ή μη σε επίπεδο μηχανημάτων, γεγονός είναι ότι αυτό δεν μπορούσε να εμποδίσει τους πράκτορες της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών να εντοπίσουν ότι ο «μίτος» των υποκλοπών κατέληγε στο Μαίρυλαντ, κάτι που η ΑΔΑΕ βρήκε με τα ίδια ακριβώς στοιχεία (δηλαδή τις κλήσεις των «σκιών» της Vodafone) που είχε στη διάθεσή της η ΕΥΠ.

Άρα, το πλέον πιθανό, για να μην πούμε το μοναδικό, συμπέρασμα που μπορεί να οδηγηθεί κανείς είναι ότι κάποιοι (στο Μαξίμου ή στην Κατεχάκη άραγε;) δεν ήθελαν να βρεθεί η άκρη του νήματος. Κάτι τέτοιο ακροθιγώς άφησαν να εννοηθεί και τα μέλη της ΑΔΑΕ και κυρίως ο κ. Λαμπρινόπουλος, που αρχικά δίσταζε να αναφέρει τις ΗΠΑ και το Μαίρυλαντ, επικαλούμενος «λόγους εθνικής ασφαλείας». Στους ίδιους λόγους απέδωσε, άλλωστε, τους δισταγμούς του ίδιου και των συνεργατών του να κάνουν την απλή κίνηση και να καλέσουν τους υπερατλαντικούς τηλεφωνικούς αριθμούς που διέθεταν για να επιβεβαιώσουν τον ακριβή τόπο από τον οποίο έγιναν τα 11 τηλεφωνήματα και εστάλη το ένα γραπτό μήνυμα στα καρτοκινητά της ΤΙΜ που «είχαν την ίδια συμπεριφορά και αγοράστηκαν την ίδια μέρα με την πρώτη παρτίδα των καρτοκινητών της Vodafone, που λειτούργησε ως “σκιά” και έκανε τις παρακολουθήσεις».

Οι «φόβοι» για τους «ζόρικους» και η ανάγκη «πίεσης» στη Σουηδία

«Φοβόμαστε» είπε αρχικά ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ και μίλησε για «τις κλήσεις που καταγράφονται» και για (τυχόν) «άσχετους» (ανέφερε: νοικοκυρές) ή «και ζόρικους», που θα ήταν στην άλλη άκρη της γραμμής. Μάλλον, όμως, έκανε πιο σαφή τη θέση του, συμπληρώνοντας: «είναι θέμα του αρμόδιου υπουργείου και της Δικαιοσύνης να κάνουν αυτή την έρευνα» και επικαλούμενος το πρόσθετο επιχείρημα ότι η αρχή δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες και γι’ αυτό βρίσκει «κλειστές πόρτες» στις ιδιωτικές εταιρείες όπου απευθύνεται για να αντλήσει στοιχεία.

Με το ίδιο επιχείρημα και αναδεικνύοντας τη σαφώς πολιτική διάσταση που έχει η υπόθεση αναφέρθηκε ο κ. Λαμπρινόπουλος και στην σουηδική εταιρεία Ericsson. Είπε ρητά: «πρέπει η ελληνική πολιτεία να πιέσει τη Σουηδία, για να υποχρεώσει την εταιρεία να πει ποιοι είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την υψηλή τεχνολογία της», για να φορτώσουν στο σύστημα της Vodafone το παρείσακτο λογισμικό, που ήταν, όπως είπαν, «πρωτοφανούς ευφυΐας».

Το γεγονός ότι η επισήμανση αυτή του προέδρου της ΑΔΑΕ έμεινε ασχολίαστη από τους βουλευτές δυστυχώς δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να ελπίσουμε ότι η πολιτεία (δηλαδή οι πολιτικές δυνάμεις και ίσως η Δικαιοσύνη, που μπορεί να ασκήσει διώξεις και να ζητήσει δικαστικές συνδρομές) θα κάνει κάτι είτε προς αυτή την κατεύθυνση είπε, πολύ περισσότερο, προς την κατεύθυνση του να… ενοχληθούν οι υπερατλαντικοί μας φίλοι και εσχάτως και «στρατιωτικοί εταίροι»…

Δεν θα ψάξουν ούτε τις εν Ελλάδι «ύποπτες περιπτώσεις»;

Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Και αυτό που μας κάνει περισσότερο να αμφιβάλλουμε είναι ότι ενώ η ΑΔΑΕ έχει, κατά τα λεγόμενα του προέδρου της, εντοπίσει δύο εγχώριες «ύποπτες περιπτώσεις» ατόμων που σχετίζονται με τα τηλέφωνα σκιές που έκαναν τις υποκλοπές -έναν εργαζόμενο στην εμφανιζόμενη ως τεχνική εταιρεία με την επωνυμία ΚΑΣΥ ΑΕ καθώς και έναν συνδρομητή της Vofafone (με «γνωστά στοιχεία»)- δεν φαίνεται να έχει κινηθεί κανείς εναντίον τους έως τώρα. Ούτε η Δικαιοσύνη, που (υποτίθεται ότι) πήρε σχετική κυβερνητική εντολή από πέρυσι τον Μάρτιο, όπου το «αφεντικό» της Vodafone, Γιώργος Κορωνιά, πήγε, εξαιτίας της (εμφανιζόμενης ως) «αυτοκτονίας» του Κ. Τσαλικίδη, ούτε η ΑΔΑΕ, που -άγνωστο γιατί- δεν έχει ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές να ερευνήσει -έστω- αυτή την πτυχή της υπόθεσης. Γιατί άραγε;


Σχολιάστε εδώ