Άλλοι… ψωμολυσσάνε κι άλλοι παίρνουν απίστευτους μισθούς

Κανένας δεν τόλμησε να αμφισβητήσει τα στοιχεία που φέραμε στο φως. Σιωπή από την κυβέρνηση, τον υπουργό Τύπου. Καμία αντίδραση από την πολυκομματική διοίκηση της ΕΡΤ. Και από την άλλη μεριά το ξέσπασμα των «σκλάβων». Με συγχαρητήρια, αλλά και νέα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στην ΕΡΤ και η οποία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, τύφλα να ‘χει η διοίκηση Παν-Παν…

Έχουν δίκιο και οι δημοσιογράφοι τους οποίους ονομαστικά αναφέραμε να εκφράζουν το παράπονο: «Εμείς τι φταίμε αν δεν μας δίνουν αρμοδιότητες, δεν μας δίνουν ρόλο, δεν μας αξιοποιούν, δεν μας δίνουν δουλειά, δεν μας ζητάνε να συμμετέχουμε σε μια εκπομπή; Καθόμαστε, αλλά εμείς φταίμε;».

Ένας από αυτούς, ο γνωστός αθλητικός συντάκτης Γιάννης Μαμουζέλος, σε επιστολή που μας έστειλε και που τη δημοσιεύουμε στη συνέχεια, καταγράφει την πικρία του και φωτίζει όλα αυτά που γίνονται στην ΕΡΤ. «Φοβούμαι, λέει, ότι προ πολλού κάποιοι μας θέλουν στην ΕΡΤ μόνο για καφέ» και δηλώνει πρόθυμος για μια συζήτηση όπου θα ειπωθούν τα σύκα-σύκα και η σκάφη-σκάφη. Επομένως η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τη διοίκηση του μαγαζιού.

«Ναι» σε απολύσεις από τον διευθυντή, «όχι» από τον πρόεδρο

Κατ’ εντολήν του υπουργού Επικρατείας Θεόδωρου Ρουσόπουλου ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος ανήγγειλε συνέντευξη Τύπου για να δώσει απαντήσεις σε όσα καταλογίζονται στην ΕΡΤ. Τρεις ημέρες πριν στο πρες ρουμ ο κ. Ρουσόπουλος προσπάθησε να υπερασπιστεί τη διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης που σφυροκοπείται από την κριτική για κακοδιαχείριση, αδιαφάνεια και σκάνδαλα. Η συνέντευξη Παναγόπουλου αναλώθηκε σε λεπτομερείς αναφορές περί διοικητικών παρεμβάσεων και χαρακτηρίστηκε από την καθολική άρνηση να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία για τα καυτά θέματα της ατζέντας της κρατικής τηλεόρασης. Καμία απάντηση για το κόστος της Eurovision («θα βγάλουμε περισσότερα από όσα είχαμε πει», ήταν η «απάντηση» σε ερώτηση), θολές απαντήσεις για τα οικονομικά («την επόμενη χρονιά τα έσοδα θα είναι περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ», είπε, όταν ήδη στον νυν προϋπολογισμό έχει δώσει το ποσό των 316 εκατ. ευρώ!). Ακόμη και στα ζητήματα των παρεμβάσεων στα διοικητικά φάνηκε πλήρης αντίθεση λόγων μεταξύ του προέδρου και των «συμβούλων» του στελεχών. Για παράδειγμα, ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού Ευάγγελος Λουριδάς έλεγε ότι θα γίνεται αυστηρότερος έλεγχος του προσωπικού και θα μπορούν πλέον να απομακρύνονται (απολύονται) οι υπάλληλοι. «Δεν θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο», έσπευσε να διορθώσει την γκάφα ο Χ. Παναγόπουλος. Σύγχυση επικράτησε και στο θέμα της ψηφιακής, αφού ένα από τα στελέχη με υπερηφάνεια είπε πως ακόμη δεν έχει προστεθεί στην αξία της εταιρείας η αποτίμηση των τριών νέων ψηφιακών καναλιών, όταν ξέρουν πως λειτουργούν χωρίς νομικό καθεστώς πιλοτικά, για να αναγκαστεί για μια ακόμη φορά να τα μαζέψει ο Χ. Παναγόπουλος. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ έκανε λόγο για «δύο» (!) θυγατρικές εταιρείες, τη μία της ψηφιακής, με τίτλο «Συνδρομητική Ψηφιακή», και μια δεύτερη για την «παραγωγή». Είπε μάλιστα πως το ΔΣ της πρώτης εταιρείας είναι το ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ. Το γεγονός ότι καμία απόφαση για την ψηφιακή (εκτός ίσως από μια παραγωγή της εκπομπής «Πανόραμα» για τις ανάγκες της επίγειας ψηφιακής) δεν έχει περάσει από το ΔΣ της ΕΡΤ προφανώς είναι «λεπτομέρεια» για τον πρόεδρο. Ανακοίνωσε επίσης το οργανόγραμμα που είχε ήδη ανακοινωθεί άλλη μια φορά, αλλά δεν προχώρησε, και την ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου προϋπολογισμού.

Βόμβα έτοιμη να εκραγεί η ΕΡΤ

Είναι τόσο απίστευτοι οι μισθοί που παίρνουν οι «ημέτεροι», ενώ οι «έξω» ψωμολυσσούν, που το μισό προσωπικό της ΕΡΤ κοντεύει να τρελαθεί, μας γράφει άλλος εργαζόμενος… Και αποκαλύπτει την ομάδα που διοικεί το αθλητικό τμήμα της ΕΡΤ. Και είναι μονάχα ένα τμήμα των αθλιοτήτων που γίνονται με την κρατική τηλεόραση.

Συγκεκριμένα ο φίλος εργαζόμενος μας γράφει τα εξής:

«Διάβασα προσεκτικά το άρθρο στην εφημερίδα σας σχετικά με τον ʽʽσυμμαθητήʼʼ του πρωθυπουργού στο αθλητικό τμήμα της ΕΡΤ. Θα πρέπει να ξέρετε πως πίσω από τον ʽʽσυμμαθητήʼʼ κρύβεται ολόκληρη ομάδα ανθρώπων, που στην ουσία διοικούν το αθλητικό τμήμα της ΕΡΤ.

Σάμπως ο ρεπόρτερ σας δεν γνωρίζει πως ο ʽʽκουμπάροςʼʼ του Νικολάκη, Κώστας Βερνίκος, είναι αυτός που κινεί τα νήματα στην ΕΡΤ, στηριζόμενος στην υποστήριξη του ʽʽφίλουʼʼ του από το ΜΕΓΚΑ κυρίου Χουλιάρα, που τώρα λύνει και δένει στην ΕΡΤ και χειρίζεται τα πακέτα των αθλητικών προγραμμάτων; Ο Βερνίκος ξεχρεώνει γραμμάτια για τα όσα έκανε στην Αθήνα 2004, όταν τοποθετούσε την παρέα του σε διάφορα πόστα. Είναι άραγε τυχαίο πως πολλοί από τους ʽʽστενούςʼʼ συνεργάτες του Βερνίκου στην Αθήνα 2004 σήμερα εργάζονται και στην ΕΡΤ; Ο Νικολάκης δεν ήταν υφιστάμενος του Βερνίκου στην Αθήνα 2004; O Σκουντής το ίδιο; Ο Σαλαντής το ίδιο; Και τόσοι ακόμα; Απλώς ο Βερνίκος βάζει τον ʽʽκουμπάροʼʼ Νεοδημοκράτη μπροστά, γιατί, γνωστός αριστερός ο ίδιος, από ΚΚΕ ως ΠΑΣΟΚ (προστατευόμενος του κύκλου Σημίτη), θα ήταν ʽʽκόκκινοʼʼ πανί για τους Νεοδημοκράτες. Και επειδή ως άνθρωπος του Κόκκαλη την έπαθε μια φορά στο ΜΕΓΚΑ με τον Βαρδινογιάννη που απαίτησε την απομάκρυνσή του, φροντίζει τώρα να κινείται ʽʽδιακριτικάʼʼ στους διαδρόμους της ΕΡΤ.

Σάμπως ο ρεπόρτερ σας δεν γνωρίζει πως όλοι αυτοί οι αθλητικογράφοι που αναφέρετε στο προηγούμενο ρεπορτάζ σας δεν είναι ʽʽάνθρωποιʼʼ του Βερνίκου;

Σάμπως ο ρεπόρτερ σας αγνοεί πως στην ΕΡΤ λειτουργεί παρα-αθλητικό τμήμα, με επικεφαλής τον κ. Βερνίκο, που διαχειρίζεται -ανεξέλεγκτο από τον ʽʽσυμμαθητήʼʼ προϊστάμενο του αθλητικού- όλα τα θέματα του Τσάμπιονς Λιγκ; Και μια και μιλάμε για το Τσάμπιονς Λιγκ, πόσο κοστίζει στην ΕΡΤ; Ποιο είναι το πραγματικό ανταποδοτικό όφελος; Πόσο μπαίνει μέσα η Δημόσια Τηλεόραση; Πού είναι ο εισαγγελέας για να διερευνήσει πόση ζημιά έχει υποστεί το Δημόσιο;

Σάμπως ο ρεπόρτερ σας δεν γνωρίζει πως η ΕΡΤ έχει μεταβληθεί σε ʽʽΔούρειο Ίπποʼʼ της Νέας Δημοκρατίας, αφού σε καμία καίρια θέση (πλην του «συμμαθητή» αλλά και ʽʽκουμπάρουʼʼ) δεν υπάρχει Νεοδημοκράτης;

Ξέρετε, κύριε Διευθυντά, πως η ΕΡΤ είναι βόμβα έτοιμη να εκραγεί; Το μισό προσωπικό κοντεύει να τρελαθεί έχοντας πληροφορηθεί τους απίστευτους μισθούς που παίρνουν οι ʽʽημέτεροιʼʼ, ενώ οι ʽʽέξωʼʼ, με τεράστιες γνώσεις και αποδειγμένα προσόντα, ψωμολυσσάνε;

Ξέρετε τι γίνεται με την ψηφιακή; Ξέρετε πως όλοι αυτοί που βαρύνονται με ατασθαλίες προωθούνται τώρα στην ψηφιακή τηλεόραση; Ξέρετε πως ο πατέρας του φαντάρου ʽʽΓιαννάκηʼʼ της Γιάννας μετακόμισε και αυτός στην ψηφιακή; Αυτός που καταγγέλλεται ότι εξαφάνισε δεκάδες ταλαντούχους ρεπόρτερ για να προωθήσει τον γιο του; Παραδείγματα υπάρχουν δεκάδες. Ξέρετε, κύριε Διευθυντά, αν μιλούν άριστα -ως οφείλουν λόγω της θέσης τους- τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες οι επικεφαλής της δορυφορικής τηλεόρασης; Έναν χρόνο μπορούν να δείξουν τι έχουν κάνει; Ποια κέρδη έχουν φέρει στην κρατική (δημόσια) τηλεόραση;

Και τέλος, κύριε Διευθυντά, ρωτήστε τους Έλληνες. Τι προτιμούν; Να πληρώνουν επιπλέον χαράτσι για την ΕΡΤ ή για την Ολυμπιακή; Γιατί αν έδιναν οι Έλληνες τα χρήματα που δίνουν για την ΕΡΤ, ο εθνικός αερομεταφορέας θα είχε σωθεί. Η ΕΡΤ με τα χρήματα που παίρνει από τους φορολογούμενους έπρεπε να ήταν πρώτη σε τηλεθεαματικότητα. Είναι με το ζόρι πέμπτη και σε λίγο που θα αρχίσει να εκπέμπει με κανονικό πρόγραμμα ο ΣΚΑΪ θα είναι έκτη. Γιατί λοιπόν να χαρατσώνεται ο έλληνας φορολογούμενος για κάτι που δεν αποδίδει; Μήπως θα ήταν καλύτερα να δοθούν τα χρήματα για να σωθεί n Ολυμπιακή; Λέμε, μήπως;».

Στο ψυγείο

Αξιότιμε κ. Διευθυντά,
Ειλικρινά χάρηκα για την αναφορά του ονόματός μου στο σχετικό με την ΕΡΤ ρεπορτάζ στη σελ. 30 του φύλλου της 30ής Απριλίου.
Βέβαια την απάντηση για όσα συμβαίνουν στην ΕΡΤ χωρίς να ιδρώνει το αφτί κανενός μάλλον την είχατε στο θέμα που φιλοξενούνταν ακριβώς κάτω από το προαναφερόμενο…

Λογικά πολλές απαντήσεις για όσα συμβαίνουν στην ΕΡΤ και αλλού (επί χρόνια και όχι μόνο -για να είμαστε δίκαιοι- στην περίοδο της σημερινής κυβέρνησης…) θα έπρεπε να δίνουν οι εισαγγελείς, οι ορκωτοί λογιστές και οι δικαστές, αλλά τι να… προκάνουν κι αυτοί, καταπώς έλεγε κι ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης.

Δεν επιθυμώ, εδώ, να αναφερθώ σε γενικότερα θέματα της αθλητικής διεύθυνσης της ΕΡΤ, ούτε σε κάποια ανακριβή σημεία του ρεπορτάζ, παρά μόνο σε ό,τι με αφορά προσωπικά.

Τονίζω λοιπόν, εξ αρχής, στον ανησυχήσαντα συντάκτη ότι αστοχεί σφόδρα και με αδικεί (μαζί φυσικά και τους υπόλοιπους αναφερόμενους συναδέλφους…) ότι θα έπρεπε να πηγαίνω στην ΕΡΤ για καφέ, ακόμη κι αν δεν υπάρχει άλλος λόγος παρουσίας μου εκεί!

Δεν υπήρξε ποτέ -σχεδόν 31 χρόνια τώρα- ούτε ο πρώτος ούτε ο εκατοστός λόγος παρουσίας μου στο ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής ή της Λ. Κατεχάκη ο καφές στο μπαρ. Κι ούτε θα κάνω το χατίρι αυτό σε οποιονδήποτε!

Ανήκω (με τη σύμβαση 11 της 15/1/1976) στο τακτικό/με σύμβαση αορίστου χρόνου προσωπικό και φυσικά έχω εντελώς διαφορετικά καθήκοντα, υποχρεώσεις ή εργασιακά δικαιώματα.

Κάποτε κάποιοι… κρατούντες έκριναν ότι έπρεπε να ελαχιστοποιήσουν την εργασιακή συμμετοχή μου ή -αν προτιμάτε- να με χρησιμοποιούν επιλεκτικά για να μη δημιουργηθεί και η εντύπωση παραέξω (όπως ατυχώς συμβαίνει και πολλοί αναρωτιούνται…) ότι «απολύθηκα, παραιτήθηκα, συνταξιοδοτήθηκα ή περιθωριοποιήθηκα»!

Όσο κι αν μπορεί να θεωρηθεί αυτάρεσκο και εγωιστικό, σύμφωνα με το βιογραφικό μου, αλλά και τη συνεπή και ξεκάθαρη πορεία μου στην ΕΡΤ για τριάντα χρόνια, δεν θα μπορούσε να απορήσει ακόμη κι αν με έβλεπε σε κάποιες θέσεις της διοικητικής ιεραρχίας. Αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Τα λιγότερα λοιπόν που θα μπορούσε να έχει επιλέξει η ΕΡΤ για μένα θα ήταν κάποια τουλάχιστον από τα εξής: Συγκεκριμένος ρόλος και αρμοδιότητες, αξιοπρεπής προσωπική και επαγγελματική αντιμετώπιση, μεγαλύτερη συμμετοχή μου σε εκπομπές ή μεταδόσεις, αξιοποίηση της δημοσιογραφικής και τηλεοπτικής μου εμπειρίας σε τομέα εκπαίδευσης, οργάνωσης ή σχεδιασμού. Βέβαια και καλύτερη οικονομική μεταχείριση…

Σπεύδω να εξηγήσω το τελευταίο για να μην παρερμηνευθεί ότι το… παίζω μάγκας ή επιδιώκω εύνοια. Ερωτώ: Με ποια κριτήρια ή λειτουργικές ανάγκες έχουν επιλεγεί όσοι έχουν αποκλειστικές ή ειδικές συμβάσεις; Με ποια κριτήρια και αιτιολογική βάση πολλοί από τους συνεργάτες-συμβασιούχους των τελευταίων χρόνων αμείβονται με πολλαπλάσια ευρώ που… σφυρίζουν γύρω μας, αποτελώντας πρόκληση για όσους είναι εγκλωβισμένοι αναγκαστικά στη συλλογική σύμβαση; (Ξέρετε, αυτή που τόσο ζορίζεται να υπογράψει κάθε φορά η ΕΡΤ και αδυνατεί να επιβάλλει η ΕΣΗΕΑ…)

Συνεχίζω: Είναι δικό μου «λάθος» ότι ουσιαστικά καλούμαι να εργασθώ σε ένα και μοναδικό αντικείμενο (τον στίβο) που κάθε χρόνο έχει τηλεοπτική δραστηριότητα συνολικά δύο εβδομάδες, μοιραζόμενος τις όποιες μεταδόσεις με άλλους 4-5 συναδέλφους;

Α, μην ξεχάσω, κάθε τέσσερα χρόνια λόγω Ολυμπιακών ή Μεσογειακών κάνω κάτι παραπάνω.

Είναι δικό μου «λάθος» ότι υπάρχουν στην αθλητική διεύθυνση μισθοί και «αξιοποίηση» δημοσιογράφων τριών -τουλάχιστον- ταχυτήτων, επειδή έτσι θέλησαν όσοι αποφάσισαν -με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς και το Euro 2004- αθρόες προσλήψεις συνεργατών, με συνέπεια τώρα και πολλοί συνάδελφοι (με 10-15 χρόνια στην ΕΡΤ) να υποαπασχολούνται, αλλά και αρκετοί νέοι να… παίζουν συχνά στο «λούφα και παραλλαγή Νο 3»;

Μήπως, αγαπητέ συντάκτη του ρεπορτάζ, είναι δική μου ευθύνη που στην πορεία για τους Ολυμπιακούς αλλά και στη διάρκειά τους χρησιμοποιήθηκα μόνο σε μια ντουζίνα μεταδόσεις (κάποιες από τις οποίες είτε βγήκαν στον αέρα για μισή ώρα ή και καθόλου λόγω του περίφημου ζάπινγκ…) και σε καμιά εκπομπή, ούτε καν ως καλεσμένος;

Βλέπεις, κάποιοι έκριναν ότι 35 χρόνια συνεχούς αθλητικής δημοσιογραφίας, 30 χρόνια στην ΕΡΤ, 11 Ολυμπιακοί, 4 Μουντιάλ, 10 Παγκόσμια Πρωταθλήματα, 20 χρόνια παρουσίας ως συντάκτης, αρχισυντάκτης, σύμβουλος έκδοσης σε 4-5 ημερήσιες πολιτικές ή αθλητικές εφημερίδες, περιοδικά κ.λπ. δεν είχαν τίποτα να πουν!

Το ίδιο συμβαίνει και μετά… Μπορεί ο καθείς να κληθεί σε εκπομπή της ΕΡΤ για να συνεισφέρει τη γνώμη ή τη «σοφία» του, αλλά για μένα (και για άλλους παλιούς συναδέλφους που αναφέρει το ρεπορτάζ) δεν υπάρχει ποτέ θέση!

Επομένως δεν υπάρχει φόβος να εμφανισθώ τον άλλον μήνα για το ταξιδάκι στο Μουντιάλ (όπως φοβάσαι…), έστω κι αν οι μεταδόσεις ελληνικών ή διεθνών ποδοσφαιρικών αγώνων που έχω κάνει ξεπερνούν κατά πολύ όσες έχουν κάνει μαζί όλοι όσοι θα πάνε στη Γερμανία…

Μήπως όμως φταίω γιατί εδώ και κάποια χρόνια δεν ξανάκανα (πλην Ολυμπιακών) μετάδοση άλλου σπορ ή εκπομπή; Μάλλον πρέπει να θεωρήσω τον εαυτό μου ξεπερασμένο, ντεμοντέ, γέρο, ανεπαρκή ή ακατάλληλο, οπότε καλώς αποφασίζουν όσοι σταδιακά και με έντεχνη φημολογία έφτιαξαν το σχετικό κλίμα, αναγορεύοντας άλλους σε σταρ, φίρμες, «νέες δυνάμεις» κ.ά.

Κλείνω εδώ, επειδή για τα άλλα θέματα που θίγονται στο ρεπορτάζ δεν επιθυμώ προς το παρόν να αναφερθώ… Επισημαίνω μόνο ότι πολλά από τα θέματα αυτά τα έχω κάνει γνωστά προ πολλού σε στελέχη της ΕΡΤ… Φωνή βοώντος εν τη ερήμω…

Επαναλαμβάνω ότι είμαι οιονεί και αενάως παρών στην ΕΡΤ. Καθώς ουδέποτε αρνήθηκα (ακόμη και πράγματα που δεν ήταν στις συμβατικές μου υποχρεώσεις…) εργασία, αντίστοιχη με την πορεία μου και το επαγγελματικό μου status. Αρνούμαι όμως πλέον τον ρόλο του κορόιδου, των δύο μέτρων και… πολλών σταθμών, της επαιτείας για αντικείμενο εργασίας, για ουσιαστικό ενεργό ρόλο…

Μην απορείτε λοιπόν και μην οργίζεστε, αγαπητέ ρεπόρτερ… Φοβούμαι ότι προ πολλού κάποιοι μας θέλουν στην ΕΡΤ μόνο για καφέ. Έτσι μας αξιολογούν. Βάρος, πρόβλημα μας νιώθει η «νέα τάξη πραγμάτων» της μετά (αρχής γενομένης τότε…) Παν-Παν εποχής! Λυπάμαι, αλλά καφέ σε μπαρ του ραδιομέγαρου δεν είναι και η καλύτερή μου επιλογή…

Αν θέλετε κι άλλα στοιχεία ή βαθύτερη ανάλυση του φαινομένου (γιατί υπάρχουν στην αθέατη πλευρά του λόφου οι αιτίες και σκοπιμότητες…), ευχαρίστως. Θα μπορούσατε ίσως να προκαλέσετε και μια συζήτηση, καλώντας οποιοδήποτε σημερινό ή παλαιότερο στέλεχος της ΕΡΤ, ώστε να πούμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, σε καιρούς πολύ χαλεπούς για τη δημοσιογραφία.

Ευχαριστώ για την υπομονή και την κατάχρηση του χώρου της εφημερίδας, αλλά σε μια περίοδο όπου επίσημη κατευθυντήρια θέση για τα πρόσωπα της όποιας εξουσίας (αλλά και όλων μας…) είναι η καθαρότητα, η διαφάνεια και η μη διαπλοκή, ας ακουστούν και μερικά πράγματα από την altera pars…

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Γιάννης Μαμουζέλος
Δημοσιογράφος
Τακτικό μέλος ΕΣΗΕΑ & ΠΣΑΤ


Σχολιάστε εδώ