Σενάρια πολέμου

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κυρία Κοντολίζα Ράις, κινείται ήδη στα πλαίσια της εφαρμογής του νέου δόγματος, κατά τις επισκέψεις της σε διάφορες πρωτεύουσες της περιοχής μας. Η «συμμαχία των προθύμων», που οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι απλώς μια φιλολογική έκφραση, δεν είναι παρά μια από τις πιο βασικές έννοιες του νέου δόγματος, η οποία ήδη ετέθη σε εφαρμογή με τον πιο κυνικό τρόπο. Η συμμαχία των προθύμων αντικατέστησε την αρχή τού «ο μη μεθ’ ημών, καθ’ ημών», που σημαίνει ότι καμιά από τις απαραίτητες χώρες που πρέπει να υπηρετήσουν το σχέδιο «Ιράν» δεν μπορεί να αρνηθεί τη συμμετοχή της. Περιθώρια επιλογών άρνησης δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο «πρόθυμοι» και έτσι ωμά θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων της κυρίας Ράις. Στο νέο δόγμα περιλαμβάνονται δύο ακόμα διατάξεις για τις συμμαχίες. Η μία αναφέρεται στην ανάδειξη των νέων περιφερειακών δυνάμεων, που θα χαίρουν της εκτίμησης των ΗΠΑ και φυσικά θα εξαργυρώσουν μετά τον πόλεμο την εύνοιά τους. Η δεύτερη χαράσσει μια νέα πορεία στις διακρατικές σχέσεις και επισημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη η θετική στάση μιας κυβέρνησης, όταν έχει εξασφαλισθεί η συγκατάθεση κρίσιμων υπουργών.

Πολεμικό σχέδιο κατά του Ιράν με βάση το νέο δόγμα είναι ήδη έτοιμο. Το βελτιωμένο «coplan» θα έχει όλα τα στοιχεία μιας νέας μορφής πολέμου, όπως ακριβώς την υπαγόρευσαν οι εμπειρίες του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Δεν υπάρχει περίπτωση εφαρμογής μαζικής στρατιωτικής επιχείρησης με εισβολή στρατευμάτων, τύπου Ιράκ, που σε κάθε περίπτωση απηχεί ξεπερασμένα δόγματα που είναι ακόμα επηρεασμένα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το δόγμα των επιχειρήσεων νέου τύπου προβλέπει: Διεισδύσεις ειδικών δυνάμεων, δημιουργία εσωτερικών μετώπων με εμφύλιες συγκρούσεις, ποδηγέτηση του ψυχολογικού κλίματος και του λαϊκού φρονήματος, προπαγάνδα. Οι νέου τύπου ειδικές δυνάμεις, που θα αναλάβουν αυτούς τους ρόλους, θα καινοτομούν σε οργάνωση, εξοπλισμό και διοικητική εξάρτηση στο ανώτατο κλιμάκιο. Το νέο δόγμα προβλέπει χρήση των πλέον συγχρόνων όπλων, για άμεσα, μαζικά και τελειωτικά «πλήγματα», πριν προλάβει να αντιδράσει η ιρανική άμυνα. Αλλά και ο νέος αυτός τύπος πολέμου δεν θα δώσει τον χρόνο αντίδρασης στη διεθνή αντιπολεμική κοινή γνώμη. Έχει ήδη αποφασισθεί ότι η εμπλοκή των διαστημικής γενιάς όπλων είναι απολύτως αναγκαία. Τα λεγόμενα κύρια οπλικά συστήματα, όπως καθιερώθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν ήδη κλείσει τον κύκλο τους. Για παράδειγμα, τα άρματα και η νέα τεχνολογία των έξυπνων αντιαρματικών ούτε καν θα εμφανιστούν στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Οι δορυφόροι, τα νέα διαστημικά όπλα, η νέα γενιά ηλεκτρονικού πολέμου στη διάσταση της πλήρους απονεύρωσης του αντιπάλου και τα νέου τύπου πυρηνικά είναι τα νέα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν. Ειδικότερη μνεία πρέπει να γίνει για τα νέου τύπου πυρηνικά όπλα, τα οποία είναι μικρής ισχύος με δυνατότητα προσβολής εξειδικευμένων στόχων. Η χρήση των πυρηνικών αυτών δεν έχει καμιά σχέση με τις εκρήξεις τύπου Χιροσίμα ή Ναγκασάκι. Μόνο η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα την τεχνολογία αυτή.

Από την άλλη πλευρά το Ιράν πιστεύει ότι διαθέτει μερικά στρατηγικά πλεονεκτήματα, τα οποία έχει καταστήσει γνωστά στις ΗΠΑ και τα θεωρεί ικανά να λειτουργήσουν ως αποτροπή στην εφαρμογή του αμερικανικού πολεμικού σχεδίου. Η Τεχεράνη, με την αμερικανική εισβολή και κατοχή του Ιράκ απαλλάχτηκε από έναν σοβαρό εχθρό, με τον οποίο βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Το ίδιο, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα, θα μπορούσε να λεχθεί και για το Αφγανιστάν. Κοντολογίς οι Αμερικανοί χωρίς να το πολυκαταλάβουν εξασφάλισαν και τα δύο πλευρά του Ιράν. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι μέσα στο Ιράκ η Τεχεράνη έχει τη δυνατότητα κήρυξης ενός γενικού κινήματος αντίστασης κατά των Αμερικανών. Το μουσουλμανικό στοιχείο των Σιιτών, που ελέγχεται από την Τεχεράνη και που ανέχεται σήμερα τα μέτρα «εκδημοκρατισμού» των Αμερικανών, μπορεί μέσα σε μια νύχτα με εντολή να αλλάξει στάση και να προσχωρήσει στην ένοπλη βία. Ήδη οι Σουνίτες βρίσκονται στην αντίσταση, θα μπορούσε να φανταστεί κανείς τι θα γινόταν αν προσχωρούσαν και οι Σιίτες; Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, η θέση των αμερικανικών στρατευμάτων δεν θα είναι απλώς δύσκολη αλλά δεινή. Ίσως αυτό να είναι το ισχυρό όπλο του Ιράν και ίσως γι’ αυτό οι ΗΠΑ δεν απετόλμησαν κάτι μέχρι σήμερα. Επιπλέον, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν δεν είναι στην κατάσταση παραλυσίας που ήταν αυτές του Ιράκ με την αμερικανική εισβολή. Βεβαίως δεν είναι σοβαρό να ισχυρισθεί κανείς ότι μια νέου τύπου επιχείρηση θα είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί με πυραύλους TOR M-1 που πήρε η Τεχεράνη από τη Ρωσία. Στο εσωτερικό του Ιράν ο μεγάλος θρησκευτικός φανατισμός λαού και ενόπλων δυνάμεων θα λειτουργήσει συσπειρωτικά και θα καταστήσει το έργο της διάσπασης του εσωτερικού μετώπου πολύ δύσκολο για τους Αμερικανούς.

Η Αμερική χρειάζεται οπωσδήποτε συμμαχίες για να αναλάβει μιας τέτοιας έκτασης και δυσκολίας στρατιωτική επιχείρηση. Χρειάζεται ακόμα, αν όχι τη συγκατάθεση, την ανοχή της Ρωσίας και της Κίνας. Όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα, από όσα προαναφέρθηκαν, γίνεται απολύτως σαφές γιατί είναι τόσο σημαντικό το επικείμενο ταξίδι της κυρίας Ράις. Η κ. Ράις θα παίξει πάρα πολύ καλά το παιχνίδι του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, δίνοντας περισσότερα σε όποια πλευρά εξυπηρετήσει καλύτερα τα αμερικανικά συμφέροντα. Στόχος της και μάλιστα εφικτός είναι να τους βάλει και τους δύο στην απόχη της. Είναι αλήθεια ότι γεωστρατηγικά τουλάχιστον η Ελλάδα και η Τουρκία είναι για πολλούς και διαφορετικούς λόγους απολύτως απαραίτητες για τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση «Ιράν».

• Τα παραπάνω αποτελούν μια στρατηγική εκτίμηση και πρόβλεψη.


Σχολιάστε εδώ