Η κάθαρση κινδυνεύει να γίνει… ακάθαρτη!

Αντιδρώντας στην κατάσταση που έχει δημιουργήσει στον χώρο της Δικαιοσύνης «η επί μήνες αποπειρωμένη κάθαρση», οι δικηγόροι κατεβαίνουν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία από τα δικαστήρια όλης της χώρας!

Παράλληλα, η Ολομέλεια απαιτεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την απομάκρυνση των ανεπαρκών δικαστών με εθελουσία έξοδο, όσοι κι αν είναι αυτοί!

Η παρέμβαση και των Δικηγορικών Συλλόγων προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις δικαστών! Συγκεκριμένα, τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Δ. Κυρατσάκης Αρεοπαγίτης, Χρ. Αθανασίου Εφέτης, Α. Δεμέστιχα Ειρηνοδίκης, Γ. Ευστρατιάδης πρώην πρόεδρος Πρωτοδικών, Αναστ. Κανελλόπουλος Εισαγγελέας Εφετών Πατρών, Μ. Κουβίδου Εφέτης, Π. Λυμπερόπουλος Πρωτοδίκης και Γ. Μανωλίδης Εφέτης, εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους τις ανησυχίες τους για τη ρύθμιση που θα προβλέπει υποχρεωτική έξοδο.

Σύμφωνα με αυτήν τη ρύθμιση: «αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία όσοι έχουν μειωμένη υπηρεσιακή απόδοση ή δεν ανταποκρίνονται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, ή είναι ακατάλληλοι για άσκηση δικαστικών καθηκόντων, ύστερα από έκθεση που συντάσσουν οι Επιθεωρητές των Δικαστηρίων… οι οποίοι, όμως, λαμβάνουν υπόψη τους, μεταξύ άλλων, και τις αναφορές των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων».

«Η διάταξη αυτή», λένε, «αποτελεί παγίδα. Πλήττει το κύρος του έλληνα δικαστή. Προσβάλλει την αξιοπιστία του και οδηγεί σε υποβάθμιση και υπαλληλοποίησή του. Η καριέρα, η εξέλιξη και η παραμονή του σε έναν τόπο θα εξαρτώνται και από τους δικηγόρους, που θα κρίνουν ανάλογα με τα επαγγελματικά τους συμφέροντα. Κι όμως, το Προεδρείο της Ένωσης, διά του προέδρου κ. Παναγιώτη Αθανασόπουλου, όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά αντίθετα υπερψήφισε την απαράδεκτη αυτή διάταξη».

Και καταλήγουν, ανοίγοντας βεντέτα με τους δικηγόρους, λέγοντας ότι:

«Δεν δεχόμαστε όμως, ως άμεσα όργανα της Πολιτείας, να αξιολογούμαστε, υπηρεσιακά, από φυσικά πρόσωπα, των οποίων χειριζόμαστε τις υποθέσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην εξασφάλιση αντικειμενικότητας» και εξηγούν ότι υπεραμύνονται της επαγγελματικής τους θέσης και της κοινωνικής τους αποστολής και δεν θα επιτρέψουν άλλες μειώσεις!

Όπως γίνεται αντιληπτό, ανοίγει μέτωπο δικαστών κατά δικηγόρων! Με ό,τι προκύψει…

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων καταγγέλλει

Στην ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος με σκληρές φράσεις περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δικαιοσύνη, φτάνοντας να τονίζει ότι ακόμη και σήμερα επιβάλλονται μεσαιωνικές ποινές. Συγκεκριμένα τονίζουν τα εξής:

«Η επί μήνες αποπειρώμενη κάθαρση στον χώρο της Δικαιοσύνης, στην οποία συμβάλαμε από την πρώτη στιγμή, εξαντλείται μέχρι τώρα περί τον Γιοσάκη, ενώ ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας κυριαρχεί μεταξύ των δικαστών, το οποίο εισπράττεται καθημερινά από τους πολίτες σχεδόν σε όλα τα δικαστήρια της χώρας με τις επιβαλλόμενες, σε αρκετές περιπτώσεις, εξοντωτικές, μεσαιωνικές ποινές, χωρίς να υφίστανται ουδένα απολύτως πειθαρχικό έλεγχο, πέραν των ρηματικών διακηρύξεων της δικαστικής ηγεσίας περί της ανάγκης τήρησης του μέτρου.

Επειδή πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη που εκδικείται δεν είναι Δικαιοσύνη, προχωρούμε σε 24ωρη προειδοποιητική αποχή από τα δικαστήρια όλης της χώρας στις 22 Μαΐου 2006.

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, με αίσθημα πάντοτε υψηλής ευθύνης, ίσταται στο ύψος των περιστάσεων και απαιτεί να ολοκληρωθεί επιτέλους ο θεσμός του ειδικού εφέτη ανακριτή και να προχωρήσει η κάθαρση όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι επίορκοι, μέσω μιας σωστά λειτουργούσης Επιθεώρησης.

Χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς πομπώδεις εξαγγελίες, χωρίς λιθοβολισμούς, χωρίς παραβιάσεις δικονομικών κανόνων, με μοναδικό σκοπό την ανεύρεση της αλήθειας, τον καταλογισμό ευθυνών και την τιμωρία όσων το Δικαστήριο, απερίσπαστο από άμεσες ή έμμεσες παρεμβάσεις, κρίνει ένοχους με βάση αποκλειστικά τον νόμο και τη συνείδησή του.

Τα συσσωρευμένα σφάλματα του παρελθόντος και η πλήρης αδιαφορία δεν μπορούν να διορθωθούν με κινήσεις βιαστικές που θα δώσουν τροφή προσωρινής ικανοποίησης στο αδηφάγο κοινό, ότι συντελείται η κάθαρση, που όμως κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί “ακάθαρτη”.

Εκφράζουμε, όπως πάντα, τη συμπαράστασή μας στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία των δικαστών που μοχθούν καθημερινά κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες και τους καλούμε να συναισθανθούν το μέγεθος των ευθυνών τους, που απορρέει από την υψηλή αποστολή και τα ιδανικά συστατικά του λειτουργήματός τους και να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους με μόνο κριτή την ελληνική κοινωνία, που καθημερινά τους παρακολουθεί και τους εμπιστεύεται.

Απαιτείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την απομάκρυνση των ανεπαρκών δικαστών με εθελουσία έξοδο, όσοι κι αν είναι αυτοί».


Σχολιάστε εδώ