Βυζάντιον

Είναι οι μέρες που δικαιώνεται η επιμονή του εκδότη στο μεγάλο σχήμα της εφημερίδας. Από όλες τις εκδόσεις μόνο εμείς και η «Καθημερινή» καλύπτουμε στο σύνολό της την επιφάνεια του πασχαλινού τραπεζιού και βοηθάμε να βγάλετε το αρνί από τη σούβλα! Οι υπόλοιποι ας προσφέρουν CD με δημοτικά τραγούδια. Εμείς επιμένουμε στη χρηστικότητα της έκδοσης με πρακτικές λύσεις για όλη την οικογένεια!


Επίσης, αυτές τις ώρες άπαντες αναζητούν το νόημα της Αναστάσεως. Συμβαίνει από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Δεν με ενδιαφέρει πια. Εγώ αναζητώ το πραγματικό νόημα των πασχαλινών διακοπών. Και τείνω να πιστέψω ότι αυτή τη χρονιά το Πάσχα στις φυλακές του Κορυδαλλού απειλεί την αίγλη της Μυκόνου, την παράδοση της Κέρκυρας, ακόμα και την ατμόσφαιρα της Κεφαλονιάς (σημειώνω ότι οι μελετητές των απόκρυφων ευαγγελίων συμφωνούν ότι ο Κύριος μετά την Ανάστασή Του πήγε στην Κεφαλονιά!). Έτσι δε και συνεχιστεί ο δίκαιος και τίμιος αγώνας του εκδότη μου για τις υποκλοπές και το παραδικαστικό κύκλωμα, προβλέπω ότι κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος οι αφίξεις επωνύμων στον Κορυδαλλό θα ξεπεράσουν κάθε προσδοκία. Εννοείται, επίσης, ότι η Ανάσταση στην ειδική πτέρυγα με τις «celebrities» είναι το «must» του φετινού Πάσχα. Να πας στο Φανάρι με τον Βαρθολομαίο; Έχει πολύ κόσμο. Να κάνεις Ανάσταση στου Χριστόδουλου; Μαζεύεται λαϊκός κόσμος. Αντιθέτως, αν κάνεις Ανάσταση και ακούς τη θεία λειτουργία από Γιοσάκη – Βαβύλη, βιώνεις μία άκρως κατανυκτική εμπειρία.


Άλλη γκλάμουρους επιλογή είναι να ακούσετε Πολύδωρα στην Εκκλησία των Παμμέγιστων Ταξιαρχών. Δυστυχώς, δεν ξέρω σε ποιον ναό εμφανίζεται φέτος ο Κώστας Σκανδαλίδης.


Επίσης, δεν ξέρω ποιος θα κομίσει το άγιο φως, αλλά εκτιμώ ότι λόγω της υποθέσεως Βαβύλη τα υψηλά κλιμάκια της Εκκλησίας θα βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Δεν αναφέρομαι στον Αρχιεπίσκοπο, προς Θεού, ορκίστηκε ότι δεν γνώριζε κάτι. Απευθύνομαι πιο ψηλά. Και ερωτώ: Αν ο Βαβύλης είναι έμπορος ναρκωτικών και ο Ειρηναίος καταχραστής, τότε πώς η θεία χάρη τούς έδινε επί σειρά ετών το άγιο φως; Υποθέτω ότι και ο Κύριος τα έμαθε από τον Μάκη…


Στο ΠΑΣΟΚ ασχολούνται με πιο απλά θέματα. Απορούν, για παράδειγμα, πώς οι πολίτες είχαν άποψη για το σουηδικό μοντέλο στην πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO. Πότε πρόλαβαν και ενημερώθηκαν; Αλλά άδικα συζητάμε. Το βασικό πρόβλημα στην προσαρμογή εν Ελλάδι του σουηδικού μοντέλου είναι ότι… χρειάζεται Σουηδούς. Τα υπόλοιπα είναι ασήμαντες λεπτομέρειες: σοβαρή βαριά βιομηχανία, υψηλότατη ως απάνθρωπη φορολόγηση και, κατά συνέπεια, αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Το αντίστοιχο πρόβλημα με το ιρλανδικό μοντέλο του Αλογοσκούφη είναι ότι ο έλληνας μετανάστης στην Αμερική δεν λέγεται Κένεντι ή Οʼ Χάρα, ενώ η μοναδική σοβαρή επένδυση που κάνει στην πατρίδα είναι η αγορά οικογενειακού τάφου στο χωριό – με τους Ιρλανδούς δεν συμβαίνει το ίδιο. Η συζήτηση είναι φαιδρή, το ξέρουν και όσοι την ανοίγουν. Το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα επιτρέπει σχέδια μόνο για μοντέλα τύπου Grand Cherokee ή Cayenne με λίζινγκ στην «offshore» που χρησιμοποιήσαμε για να πάρουμε τη δουλειά.


Έχω μία ωραία ειδησούλα από τον χώρο του πολιτισμού. Έχει και πλάκα. Όταν άλλαξε η κυβέρνηση το 2004, ο Πέτρος Τατούλης έκανε δεκτές τις παραιτήσεις της ηγεσίας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Λογικό. Ανάμεσα στους παραιτηθέντες ήταν και ο αντιπρόεδρος του κέντρου, ο γνωστός σκηνοθέτης Δημήτρης Σοφιανόπουλος. Κανένα πρόβλημα. Τα προβλήματα άρχισαν στη λειτουργία του κέντρου επί νέας διακυβέρνησης. Αποτέλεσμα; Το υπουργείο Πολιτισμού τοποθέτησε εκ νέου τον Σοφιανόπουλο στο ΕΚΚ, πάλι στη θέση του αντιπροέδρου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα τελευταία δύο χρόνια κανένας δεν ασχολήθηκε στα σοβαρά με τον κινηματογράφο. Τα δε σχέδια του Πέτρου Τατούλη για προσέλκυση παραγωγών του Χόλιγουντ μπορούν πλέον να αξιοποιηθούν ως σενάριο για ταινία επιστημονικής φαντασίας.


Άλλο ωραίο από τον πολιτισμό είναι το ενδιαφέρον για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και την αρχαιοκαπηλία. Βλέπω, συγκινημένος ομολογώ, την κινητοποίηση της κοινής γνώμης. Άλλωστε, τι κάνει ο Έλληνας κάθε εβδομάδα; Μα, δεν βλέπετε τις ουρές; Βλέπει δύο μουσεία και μετά πάει στον Ρέμο, για να γιορτάσει το μέγεθος του διαθέσιμου αρχαιολογικού πλούτου!… Τώρα μπορεί να διοργανωθεί και ολονυχτία έξω από το αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας, όπου χιλιάδες αναμμένα κεράκια θα ζητούν την επιστροφή των κλεμμένων.


Παραμένω στον πολιτισμό – σιγά μη φύγω με τον Βουλγαράκη εκεί! Και θα του κάνω μία χάρη. Μπορεί, παρακαλώ, να κοιτάξει τι είδους διαπραγματεύσεις γίνονται στο παρασκήνιο σχετικά με τη μεταβίβαση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε ρώσο επιχειρηματία ελληνικής καταγωγής; Ποια η άποψη του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Ορφανού; Είναι αλήθεια ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας διαπραγματεύεται παράλληλα την ανάληψη ενός σημαντικού έργου στη Βόρεια Ελλάδα; Θα επανέλθω λίαν συντόμως με ενδιαφέρον και… σπαρταριστό ρεπορτάζ.


Α, μια και πήγα προς Ρωσία, να ρωτήσω κάτι και την κ. Μπακογιάννη; Σε ποια ελληνική πρεσβεία στην πρώην ΕΣΣΔ άρχισαν και πάλι να εκδίδουν ταξιδιωτικές βίζες εισόδου μέσω τουριστικών γραφείων; Υποθέτω ότι ξέρουμε και οι δύο την απάντηση, απλώς ερωτώ για να τηρήσουμε τα προσχήματα.


Αυτό το Πάσχα θα διαβάσω με την ησυχία μου το ευαγγέλιο του Ιούδα. Και θα συμφωνήσω ότι κάτι δεν πάει καλά. Έκανε τέτοια δουλειά και πήρε μόνο τριάντα αργύρια; Αν είναι όντως έτσι, καλά έκανε και κρεμάστηκε! Και εγώ θα τον έπνιγα!

Προκόπιος


Σχολιάστε εδώ