Και νέος… άθλος της Εθνικής

Σήμερα σας αποκαλύπτουμε έναν νέο… άθλο της ΕΤΕ, μετά τη μεγάλη… επιτυχία του deal με την τουρκική Finansbank, που εξυμνήθηκε μεν από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ στη χώρα μας, στην πράξη όμως μόνο συμφέρουσα και επωφελής δεν είναι, όπως αποδείξαμε την περασμένη Κυριακή. Αντίθετα, κρύβει πολλούς κινδύνους και οικονομικούς και πολιτικούς. Μετά λοιπόν τη… διείσδυση στην Τουρκία, για την οποία εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας, σήμερα αποκαλύπτουμε ότι:

-Η Εθνική περιλαμβάνεται μεταξύ των μεγάλων χορηγών σε μεγάλο οικονομικό συνέδριο που οργανώνει η κυβέρνηση των Σκοπίων ή… η «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως φαρδιά πλατιά (και προκλητικότατα) αναγράφεται στο πρόγραμμα του συνεδρίου!

Μάλιστα, η χορηγία της ΕΤΕ φιγουράρει πρώτη πρώτη στον σχετικό πίνακα των χορηγών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται επίσης και η Ιντρακόμ του Σωκρ. Κόκκαλη. Προσθέτουμε ακόμα, ενδεικτικό της θρασύτητας και αδιαλλαξίας της σκοπιανής πλευράς, ότι οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο συνεδριακό κέντρο «Αλέξανδρος». Μεταξύ δε των ομιλητών είναι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Βλ. Μπουκόφσκι και υπουργοί της κυβέρνησής του. Το όνομα δε «Μακεδονία» διατρέχει ό,τι έχει σχέση με το συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 27-28 Απρίλη. Αλλά αυτή η πρόκληση φαίνεται ότι δεν έχει επηρεάσει στο παραμικρό τη διοίκηση της Εθνικής (όπως βέβαια και της Ιντρακόμ). Προφανώς, η ΕΤΕ δεν συγκινείται από το προκλητικότατο αυτό γεγονός! Είναι χαρακτηριστικό ότι εμείς πληροφορηθήκαμε αυτή την απίστευτη υπόθεση από έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι μας επεσήμαναν το εξής εύλογο:

-Είναι δυνατόν να ζητείται από μας να μη συναλλασσόμαστε με τα Σκόπια, εφόσον χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τον όρο «Μακεδονία», και η Εθνική αντί να δίνει το παράδειγμα να κάνει τα αντίθετα; Φαίνεται, λοιπόν, πως είναι! Και επειδή πρόκειται για εθνικό θέμα, απαιτείται παρέμβαση του πρωθυπουργού. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να δίνει μάχη για να μην περάσει διεθνώς η ονομασία «Μακεδονία» για τα Σκόπια και η διοίκηση της ΕΤΕ να αδιαφορεί προκλητικά! Τα πράγματα, δε, γίνονται ακόμα χειρότερα, αφού στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο και το πρόγραμμα του συνεδρίου αναγράφονται τα εξής:

Το Ευρωπαϊκό Οικονομικό Συμβούλιο παρουσιάζει τη συνάντηση κορυφής για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις της Δημοκρατίας της Μακεδονίας υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Με τη συνεργασία των… [ακολουθούν οι σπόνσορες].

Εφόσον το Ευρωπαϊκό Οικονομικό Συμβούλιο είναι κάποιο όργανο ή επιτροπή της ΕΕ, τότε συνιστά πελώρια πρόκληση η χρήση του όρου «Μακεδονία», αφού για την ΕΕ ισχύει η ονομασία FYROM. Και με την πρόκληση αυτή οφείλει να ασχοληθεί η κυβέρνηση, αν πράγματι εννοεί τα όσα δημόσια λέει σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παρέμβει στην άλλη πρόκληση, αυτή της διοίκησης της Εθνικής. Πάει πολύ μια ελληνική τράπεζα, πολύ περισσότερο μια τράπεζα της ιστορίας και του ειδικού βάρους της ΕΤΕ, να αδιαφορεί για τη διακηρυγμένη πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και να κάνει παιχνίδια, πότε στην Τουρκία και πότε στα Σκόπια. Αν δεν παρέμβει -και μάλιστα άμεσα- η κυβέρνηση, τότε είναι συνυπεύθυνη! Σημειώνεται πως στο πρόγραμμα του συνεδρίου αναφέρονται και τα εξής: «…η Δημοκρατία της Μακεδονίας μετά την απόφαση της 5ης Δεκεμβρίου με την οποία γίνεται υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση αυτή αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για επενδύσεις και επιχειρηματικές ευκαιρίες στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια γίνεται η επιχειρηματική και επενδυτική διάσκεψη στα Σκόπια στο διάστημα 27-28 Απριλίου. Σκοπός της να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και επίσης να προωθήσει τη συνεργασία με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί σε επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες στη Μακεδονία, όπως επίσης και στον τομέα των τραπεζών. Εκτός από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, το παρών αναμένεται να δώσουν και στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα και από μεγάλες εταιρείες, συγκεκριμένα από εταιρείες παροχής ενέργειας, κατασκευών, τηλεπικοινωνιών, μεταφοράς κ.ά.».

Ενώ, σε άλλα σημεία του προγράμματος του συνεδρίου γίνονται αναφορές και προπαγάνδα για τα Σκόπια, όπως η επισήμανση ότι το όνομα της λίμνης Οχρίδα είναι σλαβικό, και άλλα συναφή…


Σχολιάστε εδώ