XΡΗΜΑτιστήριο

→ Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στο ξεκίνημα της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,05% στις 4.114,37 μονάδες, ο FTSE/ASE 20 κατά 1,01%, ο FTSE/ASE Mid 40 σημείωσε πτώση 1,36% και ο FTSE/ASE Small Cap 80 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,61%. Την επομένη, η γενικότερη εικόνα της αγοράς δημιούργησε ανησυχίες και άφησε αναπάντητα ερωτήματα, καθώς οι πιέσεις επεκτάθηκαν σε όλους τους κλάδους, κυρίως δε στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,45% στις 4.054,80 μονάδες, ενώ 50 μετοχές σημείωσαν άνοδο, 230 κατέγραψαν απώλειες και 38 παρέμειναν αμετάβλητες. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να ενισχυθεί κατά 0,46% στις 4.073,39 μονάδες και η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 367,1 εκατ. ευρώ. Κέρδη για τους κλάδους πετρελαίου και τεχνολογίας, απώλειες για τρόφιμα και υγεία. Την επομένη επικράτησαν εκ νέου ανοδικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις στα βαριά χαρτιά, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να ενισχυθεί κατά 1% στις 4.114,04 μονάδες και η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 242,6 εκατ. ευρώ.

→ Ούτε τρομονόμος να ήταν ο νέος νόμος για το ΕΤΑΤ! Είναι δυνατόν σε μια ευνομούμενη πολιτεία να παρέχεται σε τρίτους η δυνατότητα να υφαρπάζουν την περιουσία που δημιουργήθηκε από δύο άλλα μέρη χωρίς μάλιστα να υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη;

→ Εκτός από τον παχυλό μισθό, τα μπόνους, τις αμοιβές των ΔΣ και τα υπόλοιπα εταιρικά προνόμια, πόσο να στοιχίζουν στην εισηγμένη ΕΧΑΕ τα συνεχή ταξίδια του προέδρου της; Μόνο για τους υπαλλήλους δεν υπάρχουν χρήματα δηλαδή;

→ Πόσοι επιπλέον μισθοί δανειοληπτών θα χρειαστούν για να καλύψουν την αύξηση των επιτοκίων; Πάντως στο Δημόσιο θα στοιχίσει περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ!

→ Κύριε Αλογοσκούφη, τι διαφορετικό μπορεί να περιμένει ο πολίτης αυτής της χώρας, όταν το μέσο υπόλοιπο χρέους από όλα τα δάνεια, ανά νοικοκυριό, αγγίζει πλέον τα 19.600 ευρώ;

→ Πώς να μην εδραιώσει ακόμα περισσότερο τη θέση του; Πώς να μην κερδίσει την κυβερνητική συμπάθεια; Ποιος άλλος θα μοίραζε απλόχερα τέτοιο μέρισμα; Περί κ. Γκαργκάνα ο λόγος! Και όλα αυτά όταν σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το 50% των δανειοληπτών εμφανίζει προβλήματα στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών του!

→ Σαν πολλές δεν είναι οι αργίες κατά την περίοδο του φετινού Πάσχα; Εντάξει για τις 21 και τις 24, για τις 14 και τις 17 όμως;

→ «Καυτή πατάτα» στα χέρια πολλών φαίνεται ότι είναι η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτό πρέπει να προσέξουν ακόμα και οι τράπεζες που έχουν καλές προθέσεις. Βλέπε Αγροτική!

→ Ούτε πρωταπριλιάτικο ψέμα να ήταν η έναρξη της κοινής πλατφόρμας ΧΑ και ΧΑΚ! Εν αναμονή λοιπόν της νέας αναβολής.

→ Για να δούμε τι είδους στοιχεία έδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη Δικαιοσύνη σχετικά με το φερόμενο ως κύκλωμα Μπουρμπούλια – επιχειρηματιών. Θα συμπεριληφθούν και οι off shore εταιρείες που αναμείχθηκαν στην υπόθεση ή θα μπει οριστικά ταφόπλακα στο χρηματιστηριακό έγκλημα του ’99-’00; Μapiex Finanacial Corporation!

→ Μαθαίνουμε ότι σε ορισμένα τραπεζικά καταστήματα επί της οδού Όθωνος οι υπάλληλοι υποχρεούνται να εργάζονται καθημερινά πέραν του νόμιμου ωραρίου, χωρίς μάλιστα να λαμβάνουν υπερωρίες! Ποια η θέση της επιθεώρησης εργασίας επί του θέματος;

→ Όταν μέχρι και η Κομισιόν προειδοποιεί για τη φούσκα στις τιμές των ακινήτων, εμείς εδώ δείχνουμε να μην έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα το πρόβλημα. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται το υπουργείο να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την αγορά προχωρώντας σε αύξηση του ελάχιστου κόστους κατασκευής των οικοδομών!

→ Σας είχαμε έγκαιρα ενημερώσει ότι η «σιδηρά» κυρία της Marfin έχει πίσω πολύ χρήμα! Αν λυθούν και κάποια οικογενειακά προβλήματα, τότε ποιος την πιάνει!

→ Εντάξει, δεν λέμε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να διαθέτει τους ανάλογους πόρους, όχι όμως και να τους λαμβάνει κατά αποκλειστικότητα από αυτούς που υποτίθεται ότι ελέγχει!

→ Πόσες φορές θα πρέπει να επανεξεταστούν οι περίφημοι «ειδικοί» λογαριασμοί; Θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό ή θα παραμείνουν «ελευθέρας βοσκής»;

→ Επανέρχονται οι γνωστοί κονδυλοφόροι της διαπλοκής, προτρέποντας εμμέσως πλην σαφώς τη μετακίνηση ορισμένων αγροτικών συνεταιρισμών από τον όμιλο της ΑΤΕbank σε αυτόν της Πειραιώς! Ποια τα ανταλλάγματα «κύριοι»;

→ Κατά τα άλλα η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την υπογεννητικότητα στη χώρα μας! Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα διαθέτει τη βαρύτερη φορολογία για την οικογένεια με παιδιά!

→ Για άλλον μαθαίνουμε ότι προοριζόταν σε άλλον τελικά κατέληξε, γιατί άραγε; Η αναφορά μας για τη θέση του επικεφαλής του τομέα Private Banking της EFG Eurobank!

→ Προγραμματισμένος μεν, δανεισμός δε, και μάλιστα από κοινοπραξία τραπεζών! Ο λόγος για τα τιμαριθμοποιημένα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

→ Για να δούμε αν ο νέος πρόεδρος του ΣΕΜΑ θα αναβαθμίσει τον ρόλο του έλληνα μεσίτη. Ως τώρα πάντως, δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση!

→ Βρε κανένας δικός μας; Πουθενά; Η αναφορά για τη λίστα με τα καλύτερα στελέχη διεθνώς!

→ Ποιες εισηγμένες εταιρείες θα αλλάξουν τελικά κατηγορία; Πάντως «κίτρινη κάρτα» αναμένεται να δουν τουλάχιστον πέντε, ενώ αρκετές είναι αυτές που θα εισέλθουν στην κατηγορία Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών!

→ Να τους χαιρόμαστε όλους αυτούς τους ακριβοπληρωμένους μάνατζερ, όλους εκείνους που όποτε βρίσκουν τα σκούρα μεταφέρουν τον λογαριασμό στους καταναλωτές! Τι και αν φταίει το πετρέλαιο, τι και αν ευθύνεται το φυσικό αέριο, για τους ιθύνοντες της ΔΕΗ η λύση βρέθηκε στις αυξήσεις των τιμολογίων.

→ Βρήκαμε τους «ρουφιάνους»! Σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, οι τράπεζες ευθύνονται για τις όποιες διαρροές στοιχείων από τα αρχεία της Τειρεσίας ΑΕ.

→ «Γλείψιμο» μπορεί να έπεσε από τους ιθύνοντες της ΕΤΑ προς την αρμόδια υπουργό, αποτελέσματα όμως δεν είδαμε.

→ Για να δούμε αν οι επικείμενες αλλαγές στο προεδρείο του ΣΕΒ θα απαλύνουν τελικά τις διαταραγμένες σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων.

→ Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν αποϋλοποιήθηκαν από το ’99 σημαντικές ποσότητες μετοχών εισηγμένων εταιρειών; Ξεχάστηκαν στα συρτάρια, εξαφανίστηκαν ή κάτι άλλο συμβαίνει;

→ Δεν φτάνει που τα «παίρνει χοντρά» από τον οργανισμό, «παίζει» και το βρώμικο παιχνίδι των αρμοδίων υπουργών! Περί δηλώσεων κ. Βουρλούμη για τα προβλήματα του ΟΤΕ ο λόγος.

→ Όταν ο χαμηλόμισθος και ο χαμηλοσυνταξιούχος αυτής της χώρας «πεινάνε», οι εισηγμένες εταιρείες για τη χρήση του 2005 εμφανίζουν έσοδα που ξεπερνούν τα 41 δισ. ευρώ! Πού είναι «σταθμευμένα» όλα αυτά τα χρήματα;

→ Είναι βέβαιοι ότι θέλουν την κάθαρση; Είναι σίγουροι ότι ζητούν την εξιλέωση στα μάτια του κόσμου; Αν ναι, γιατί επέτρεψαν να παραγραφεί ένα από τα αδικήματά της κ. Μπουρμπούλια; Λίγη τσίπα, λίγο φιλότιμο ρε παιδιά δεν βλάπτει!

→ Η μετοχή της Αγροτικής ήταν αυτή που τελικά «πλήρωσε» την άτυπη κόντρα μεταξύ Morgan Stanley και UBS! Η διοίκηση πάντως της τράπεζας δεν φαίνεται να υποκύπτει σε «εκβιασμούς» που θα έβλαπταν τα συμφέροντά του ομίλου.

→ Είναι αδιανόητο η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης να ασκείται μέσω τραπεζικών χρηματοδοτήσεων! Mπορεί ο κ. Σιούφας να έχει καλές προθέσεις, η προτροπή του όμως για επανεξέταση από πλευράς τραπεζών της ποινής στέρησης μπλοκ επιταγών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προβληματίζει.


Σχολιάστε εδώ