O Δαίμονας των δημαρχείων

Αθωώθηκε τελικά ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Δ. Χατζηδάκης, από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, όντας κατηγορούμενος μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Κανέλλο. Το κατηγορητήριο, που είχε προκύψει έπειτα από μια ανώνυμη επιστολή, ανέφερε ότι δήθεν ο δήμαρχος είχε προβεί σε παράνομες ενέργειες προκειμένου ο γιος του συμβούλου Κανέλλου να διοριστεί στον δήμο. Όπως όμως αποδείχθηκε στο δικαστήριο, δεν τεκμηριώθηκε καμία κατηγορία εις βάρος τους. Μια και ο λόγος για το Π. Φάληρο, να σας πω ότι μέχρι σήμερα και απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα δεν θα υπάρχουν σοβαρές αλλαγές και το πολιτικό σκηνικό περί των επικείμενων δημοτικών εκλογών με τους υποψήφιους δημάρχους έχει ως εξής: Η ΝΔ είναι απολύτως βέβαιο ότι θα στηρίξει τον σημερινό δήμαρχο, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει ανάμεσα στους Καραμαρούδη, Στεφανόπουλο, Φρέρη και Αντύπα. Κάποιες άλλες υποψηφιότητες που ακούγονται, πέρα από τις συνηθισμένες γραφικότητες, μέχρι τις εκλογές θα έχουν αποσυρθεί, αφού αδυνατούν να συγκροτήσουν στοιχειώδες ψηφοδέλτιο.

Η είδηση είναι διπλοτσεκαρισμένη και αξίζει να τη λάβετε οι ενδιαφερόμενοι σοβαρά υπ’ όψιν. Έως τις 15 Απριλίου θα έχει ανακοινωθεί σχεδόν το σύνολο των ονομάτων των υποψηφίων δημάρχων σε όλη την Ελλάδα που θα έχουν την υποστήριξη της ΝΔ… Στην Αττική τα πράγματα θα ξεδιαλύνουν προς το τέλος Απριλίου. Για όλη την περιοχή της Βʼ Αθηνών τον κύριο λόγο θα έχει ο γενικός διευθυντής της ΝΔ, Κώστας Σημαιοφορίδης. Η Γλυφάδα και το Μαρούσι θα είναι οι δήμοι που θ’ ανακοινωθούν τελευταίοι. Είναι απολύτως βέβαιο ότι και στους δύο αυτούς δήμους οι επιλογές δεν θα είναι ίδιες με την προηγούμενη φορά.

Έγινε στον Βύρωνα το δεύτερο διαδημοτικό συνέδριο του Δικτύου Δομών Υγείας με μεγάλη επιτυχία. Ακούστηκαν πολύ σοβαρά πράγματα, που τελικά απέδειξαν ότι η πρωτοβουλία κάποιων ανθρώπων πριν από δύο χρόνια για τη γέννηση αυτού του δικτύου ήταν ιδιαίτερα σωστή. Ο πρόεδρος του δικτύου Γιώργος Πατούλης ανέλυσε τις αδυναμίες και τις οργανωτικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν εκ μέρους των δήμων, προκειμένου τα επόμενα χρόνια η πρωτοβάθμια εξυπηρέτηση σε θέματα υγείας απ’ όλους τους δήμους να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για όλους τους δημότες. Φυσικά δεν έλειψαν και οι κουβεντούλες για τις επικείμενες εκλογές, αφού σε κάθε σύναξη αρχοντοπατέρων από εδώ και πέρα αυτό αποτελεί κυρίαρχο θέμα συζήτησης. Λογικό και θεμιτό.

Σε πολλούς δήμους έχουν ξεκινήσει έργα ξηλώματος πεζοδρομίων προκειμένου να τοποθετηθούν νέες πλάκες. Στην ουσία πρόκειται για έργα «βιτρίνας» εν όψει προεκλογικής περιόδου και μάλιστα πολλές φορές φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα, αφού οι καταστηματάρχες αγανακτούν λόγω της μη πρόσβασης των κατοίκων στα μαγαζιά τους. Τα έργα αυτά έχουν εγκριθεί από πέρσι, αλλά οι τοπικοί σωτήρες, έχοντας μείνει στην άσκηση πολιτικής που γινόταν επί Σοφούλη, τα κάνουν τώρα για να δείξουν ότι νοιάζονται για την πόλη. Ξύπνησε ο λαός, συντρόφια. Δεν ξεγελιέται με τέτοιες κουταμάρες. Καιρός να ξυπνήσετε κι εσείς για να μη βλέπετε μόνιμους εφιάλτες τα επόμενα χρόνια στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Στις 7 Απριλίου θα μαζευτούν όλα τα «γαλάζια» στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Αναμένεται μεγάλος συνωστισμός. Βουλευτάδες και αρχοντάδες θα είναι εκεί για την έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου. Ανάμεσα στους σοβαρούς και ικανούς θα δώσουν το παρών και τα διάφορα λαμογιάκια, μπας και βγάλουν καμιά φωτογραφία για να τη βάλουν στο φυλλάδιό τους. Έχω απορία να δω εάν θα πάει και η γνωστή ομάδα από τα βόρεια προάστια, που με επικεφαλής έναν υποψήφιο δήμαρχο έχει συστήσει κανονική συμμορία και εκβιάζει εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις προκειμένου να ψηφίζουν υπέρ της άδειας λειτουργίας τους. Μη με ρωτάτε να σας πω ονόματα. Έχω δεσμευτεί στον ανιψιό του Αλ Καπόνε να μην τα αποκαλύψω. Εάν πάτε στον Άγιο Κωνσταντίνο στο Μαρούσι, θα τους δείτε μαζεμένους.

Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα για τον δήμαρχο Πεύκης, Παύλο Καμάρα. Τα παράπονα των κατοίκων είναι πολλά. Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο του αθλητικογράφου Θεοδωρακόπουλου ίσως αποτελέσει τη λήξη της δωδεκάχρονης δημαρχιακής θητείας του. Οι δημοτικοί του σύμβουλοι τον κατηγορούν για αλαζονεία και αυταρχισμό. Η έλλειψη αντιπάλου μέχρι σήμερα του έδινε τη δυνατότητα επικράτησης. Μαθαίνω ότι ο δήμαρχος, έχοντας συνειδητοποιήσει τα λάθη του παρελθόντος, προσπαθεί μοιράζοντας «συγγνώμη» δεξιά κι αριστερά να σώσει ό,τι μπορεί. Εάν είναι αργά ή όχι, θα το δείξουν οι κάλπες.

Τελικά ο Ασκούνης έχει πλάκα. Ο τοπάρχης Καλλιθέας τηλεφωνεί παντού προκειμένου να με πείσουν ότι τον έχω αδικήσει. Αυτό όμως που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί επιμένει ότι δεν έχει πάει στο Ναύπλιο. Είπα εγώ ότι πήγε; Και αν πήγε, πού είναι το κακό; Κάτι άλλο θα συμβαίνει. Πάντως, Κωστάρα, σ’ ευχαριστώ που σε κάθε δημοτικό συμβούλιο μας κάνεις την τιμή και αναφέρεσαι στην εφημερίδα μας. Μπορεί να μας βρίζεις, αλλά δεν πειράζει. Συνηθισμένοι είμαστε. Σε αφήνω τώρα, γιατί πρέπει ν’ ακούσω μια κασέτα. Καινούργια παραλαβή. Φρέσκο πράγμα.

Ακόμη δεν μπήκε στον κόπο ο δήμαρχος Π. Φαλήρου να μας απαντήσει γιατί παραιτήθηκε από την προσφυγή που είχε κάνει εις βάρος της εταιρείας συμφερόντων Λάτση που χτίζει τσιμεντένια μεγαθήρια στην παραλία του Φλοίσβου. Εστιατόρια, αναψυκτήρια και δώδεκα εμπορικά καταστήματα σε λίγο καιρό θα βρίσκονται στη θέση της περιοχής που μέχρι χθες ήταν χώρος περιπάτου και αναψυχής για τους κατοίκους. Μου είπαν από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου ότι ο έτερος επιχειρηματίας, που χτίζει και αυτός ένα πολυώροφο τσιμεντένιο μεγαθήριο σε οικόπεδο που ανήκει στην Εκκλησία, έδωσε αντιστάθμισμα 500.000 ευρώ στα ταμεία του δήμου. Φανταστείτε τον «φιλέτο» τού παραχωρήθηκε. Τα χρήματα αυτά είναι η αξία μόλις μερικών δεκάδων τετραγωνικών από τα χιλιάδες που έχει ήδη χτίσει. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι κάποιοι δραστήριοι κάτοικοι επιμένουν ακόμη να διαμαρτύρονται για το καλό της πόλης τους.

Ανανεώθηκε για τέσσερα ακόμη χρόνια η θητεία του δημάρχου Πεύκης στη δωδεκαμελή αντιπροσωπεία της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης που συμμετέχει στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Ο δημαρχάρας είχε βρει την «άκρη» του επί ΠΑΣΟΚ, τη βρήκε και σήμερα. Όχι, θα κάτσει να σκάσει.

Ο Θανάσης Ζούτσος θα είναι τελικά ο εκλεκτός των «πράσινων» συντρόφων για τον δήμο Γέρακα. Οι υπόλοιποι διεκδικητές μάλλον δείχνουν να συμφωνούν με αυτή την επιλογή και προφανώς θα συγκροτηθεί ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο. Από την άλλη πλευρά, ο Άρης Βίτσιος προχώρησε στην ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού του.

Εφιάλτης έχει καταντήσει για τους κατοίκους της Αγίας Βαρβάρας ο κίνδυνος που παραμονεύει πάνω από τα κεφάλια τους, εξαιτίας των πυλώνων της ΔΕΗ που κυριολεκτικά περνάνε μέσα από τις αυλές των σπιτιών τους. Η στάση του δήμου είναι επιεικώς απαράδεκτη, αφού δεν κάνει καμία ενέργεια για να δοθεί τέλος σε αυτή την άκρως επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων κατάσταση. Βλέπετε, οι μετρήσεις για την ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση της περιοχής είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις που έγιναν στην Αγία Παρασκευή δείχνουν ότι ο νυν δήμαρχος Αντώνης Σιδέρης θα καταφέρει να επικρατήσει με άνεση έναντι των αντιπάλων του. Το 42% της πρώτης Κυριακής δεν φαίνεται να είναι εφικτό, αλλά ο δεύτερος γύρος δίνει σαφώς προβάδισμα στη σημερινή δημοτική αρχή. Τα προβλήματα βέβαια που αντιμετωπίζει ο τοπάρχης Αντώνιος με την παράταξή του είναι ιδιαίτερα σοβαρά, αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο δεν δείχνουν ότι θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Βέβαια από σήμερα μέχρι τις εκλογές έχουμε μεγάλη απόσταση. Όλα μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή.

Ανυπόφορη έχει γίνει η ζωή των ανθρώπων που ζουν γύρω από το εμπορικό κέντρο «The Mall» στο Μαρούσι. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρείται στις παρακείμενες περιοχές είναι άνευ προηγουμένου. Οι χιλιάδες επισκέπτες που καθημερινά κατακλύζουν τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου, αφήνοντας τα αυτοκίνητά τους όπου βρουν, κάνουν ακόμη πιο ανυπόφορη την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής. Πρόκειται για μια κατάσταση που τώρα πια είναι σχεδόν αδύνατον ν’ αλλάξει. Εκτός από δυο-τρεις συμβούλους του δήμου κανένας άλλος δεν διαμαρτύρεται. Προς αυτή την κατεύθυνση αξιέπαινη είναι η προσπάθεια της συμβούλου της αντιπολίτευσης Ρένας Χαλιώτη.

Η εμμονή του δημάρχου Νέας Φιλαδελφείας να εισπράττει δύο μισθούς -και ως δήμαρχος και ως πρόεδρος δημοτικής επιχείρησης- έχει αρχίσει να γίνεται παρεξηγήσιμη. Είναι πολλά τα λεφτά, δημαρχάρα μου, κάθε μήνα. Το περίεργο είναι ότι ο ίδιος σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες λέει γι’ αυτό το θέμα ότι «έτσι έκανε και ο προηγούμενος. Εγώ γιατί να μην το συνεχίσω;». Νίκο μου, οι καιροί είναι δύσκολοι και η ανεργία «πνίγει» όλο τον κόσμο. Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβεις ότι προκαλείς τον κάθε μεροκαματιάρη με αυτή την πρακτική σου; Τόσα πολλά έξοδα έχεις κάθε μήνα; Πού μένεις, σε βίλα στο Πολυδέντρι, και σου χρειάζονται δύο μισθοί; Σύνελθε, Νικόλα!

Έχουν τρελαθεί στα ταξιδάκια οι αρχοντοπατέρες μας. Στην Αίγυπτο βρέθηκε η χάρη τους τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο της «υποστήριξης των απανταχού Πατριαρχείων»! Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ μπήκε στο αεροπλανάκι και ο Θεός μαζί τους. Σιγά μην άφηνε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία ανανέωσης και ο επίδοξος σωτήρας του Χαϊδαρίου Δημήτρης Μαραβέλιας. Πρώτος απ’ όλους έκλεισε εισιτήριο. Πλήρωνε, λαέ. Έχεις λεφτά.

Διαμαρτύρεται ο δημοτικός σύμβουλος Άνω Λιοσίων φίλτατος Παππούς, επειδή του ασκώ έντονη κριτική για την άριστη επίδοση που έχει επιδείξει στο μάθημα της ανύπαρκτης αντιπολίτευσης. Καθηγητή μου, δεν φταίω εγώ. Έτσι λένε τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου. Ας έλεγες πού και πού και μια κουβέντα για να είχα άλλη άποψη. Ή τη διοίκηση ακούω ή εσένα είναι το ίδιο πράγμα. Όλη η Ελλάδα μιλούσε για τα έργα και τις ημέρες του δοξασμένου και τιμημένου Παπαδήμα και εσύ κρυβόσουν από τις τηλεοπτικές εκπομπές για να μην πάρεις θέση γι’ αυτά που συμβαίνουν. Έχω άδικο;

Σε προκριματικές εκλογές θα προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ σε πολλούς δήμους της Αττικής, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τις προτάσεις που έκανε η Περιφερειακή Επιτροπή. Ανάμεσα σε πολλούς δήμους αυτό θα συμβεί σίγουρα και στους Αγίους Αναργύρους. Ο δήμος Αγίων Αναργύρων αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους επανακατάκτησης για τη Χαριλάου Τρικούπη.

Με «στημένα» δημοσιεύματα προσπαθεί ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Γιώργος Κουτελάκης, να πείσει τους ψηφοφόρους της πόλης ότι η επιλογή της Νόρας Κατσέλη από το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συνολική αποδοχή από τα τοπικά στελέχη. Τι λες, ρε Γιώργη; Σοβαρά; Κοίτα να μας πεις τι έγινε το πόρισμα από τη φωτιά που πήρε το λογιστήριο του δήμου, που το έφαγε η μαρμάγκα, και άσ’ τα τ’ άλλα. Φώναζες για κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια επί ημερών Σιότροπου και ούτε μια σελίδα με το παραμικρό στοιχείο δεν έστειλες στον Εισαγγελέα. Γιώργη, πες αλεύρι… Ο κινηματογράφος σε γυρεύει. Χρόνια πολλά!

Το στέλεχος του συγκροτήματος ΑΚΤΩΡ – Αττική Οδός – «ΕΘΝΟΣ», δηλαδή του κ. Μπόμπολα, Δ. Παπαμιχαήλ προτείνει η γνωστή παρεούλα ως υποψήφιο δήμαρχο Χαλανδρίου, για να τσιμεντοποιήσουν προφανώς τις δύο περιοχές που μπήκαν πρόσφατα στο σχέδιο πόλεως. Δηλαδή την περιοχή Πεύκο Πολίτη, δίπλα στο Νομισματοκοπείο, και το Πάτημα 2, όπου και κατοικοεδρεύει η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ». Και να μην ξεχνάμε τα δεσμευμένα οικόπεδα από τον δήμο και την κατασκευή του νέου δημαρχείου στο κέντρο της πόλης και το υπόγειο γκαράζ στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου, εκατομμύρια εκατομμυρίων δηλαδή ευρώ, που περιμένουν και ανοίγουν την όρεξη σε πολλούς. Αυτό προσπαθούν να περάσουν στο ΠΑΣΟΚ και στον Αλέκο Παπαδόπουλο, που αν πέσει στην παγίδα τους, το ΠΑΣΟΚ θα κάνει δεκαετίες για να πάρει τον δήμο. Υπάρχει, πάντως, πρόσωπο που μπορεί να συσπειρώσει τη δημοκρατική παράταξη και να δώσει τη λύση.

Η πρώτη εκδήλωση της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Κορυδαλλού με επικεφαλής τον Σταύρο Κασιμάτη ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σε αυτό, εκτός από τον πολύ μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων που δεν επέτρεψε συγκρίσεις με άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις, συνέβαλε αποφασιστικά η παρουσία τόσο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ. Λιντζέρη και Διαμαντίδη όσο και η στήριξη των υποψηφίων βουλευτών και πολιτικών παραγόντων της περιοχής. Τα πιο σημαντικά ιστορικά αλλά και νέα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή έχουν συνθέσει μια σημαντική δύναμη αλλαγής που απλώνεται ταχύτατα σε όλη την πόλη. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας GPO δίνει αέρα στην κίνηση Κασιμάτη.

Την επανασύσταση του δήμου Νέου Φαλήρου απαιτούν φορείς της περιοχής με ψήφισμά τους. Συγκεκριμένα οι Φαληριώτες υποστηρίζουν πως μόνο αν πάρουν οι ίδιοι την κατάσταση στα χέρια τους και αυτοδιοικηθούν -κάτι που άλλωστε γινόταν προ της δικτατορίας- θα λυθούν τα προβλήματα της περιοχής τους. Μάλιστα το ψήφισμα καταλήγει προσκαλώντας τους Φαληριώτες και τις Φαληριώτισσες να συμμετάσχουν ενεργά σε μελλοντικές προσκλήσεις, προμηνύοντας δυναμικές κινητοποιήσεις.

Με αποκλεισμούς κεντρικών οδικών αρτηριών, όπως οι λεωφόροι Θηβών, Αγ. Νικολάου και Χασιάς, απειλείται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, εάν δεν ανταποκριθεί στο αίτημα του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας και των δήμων της περιοχής για διάνοιξη της λεωφόρου Θηβών έως την Αττική Οδό, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω επιβάρυνση της κυκλοφοριακά κορεσμένης λεωφόρου Φυλής. Το τελεσίγραφο εστάλη στον κ. Σουφλιά έπειτα από ομόφωνη απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΑΣΔΑ, που απαιτεί άμεση καταβολή των αποζημιώσεων ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ για την απαλλοτρίωση εκτάσεων, προκειμένου να διανοιχθεί η λεωφόρος Θηβών στο τμήμα από την περιοχή Ραδιοφωνίας στο Ίλιον έως τη λεωφόρο Χασιάς στο Καματερό. Ίσως έτσι σταματήσει να κωφεύει στα δίκαια αιτήματά τους ο κ. Σουφλιάς.

«Πολιτική αγυρτεία» χαρακτήρισε ο δήμαρχος της Αγ. Βαρβάρας, Λάμπρος Μίχος, τις φήμες που τον έφεραν αποφασισμένο να κλείσει το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής για να το κάνει… πάρκο! Ο κ. Μίχος αποκατέστησε δημοσίως την αλήθεια, διευκρινίζοντας πως παρότι κατά τη διάρκεια συνάντησης του ιδίου και τριών ακόμη δημάρχων της περιοχής με τον κ. Αβραμόπουλο προτάθηκε από τον υπουργό Υγείας η συγχώνευση του Λοιμωδών με το Αττικό, οι δήμαρχοι αρνήθηκαν ομόφωνα και κατηγορηματικά. Ο κ. Μίχος πρόσθεσε πως καρπός της σθεναρής αντίστασης των τεσσάρων δημάρχων ήταν η δέσμευση του υπουργού να μην προχωρήσει χωρίς τη δική τους συμφωνία, ενώ διατυπώθηκαν επιπλέον αιτήματα για την επέκταση των εξωτερικών ιατρείων καθώς και για τη δημιουργία ΙΚΑ και γηροκομείου.Ο δήμαρχος κατέληξε μάλιστα προτρέποντας τους δημότες να δείξουν εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή και να μην ακούνε τέτοιες ανόητες ιστορίες και φήμες.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Εν όψει προεκλογικής υποστηρίξεως δεν δεχόμαστε επιταγές. Μόνο μετρητά σε διεθνές νόμισμα. Αναλαμβάνουμε και καθαρισμούς κτιρίων και δημαρχείων από αρουραίους που ροκανίζουν ό,τι βρουν.


Σχολιάστε εδώ