τυποΘεσσαλονίκη

~ Η κυκλοφορία των δύο τοπικών πολιτικών εφημερίδων μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η εξής:

Πέμπτη 23/3«Αγγελιοφόρος» 6.780«Μακεδονία» 2.820
Παρασκευή 24/3«Αγγελιοφόρος» 5.020«Μακεδονία» 2.830
Σάββατο 25/3«Αγγελιοφόρος» 17.570«Μακεδονία» 7.800
Κυριακή 26/3
Δευτέρα 27/3«Αγγελιοφόρος» 5.900«Θεσσαλονίκη» 3.400
Τρίτη 28/3«Αγγελιοφόρος» 5.740«Μακεδονία» 2.750
Τετάρτη 29/3«Αγγελιοφόρος» 6.650«Μακεδονία» 2.920

~Την ώρα που έκλεινε η στήλη πληροφορήθηκα πως έφτασε στο πρακτορείο διανομής Τύπου επιστολή της νέας διοίκησης του εκδοτικού συγκροτήματος της «Μακεδονίας» που αίρει την προηγούμενη απαγόρευση παράθεσης επίσημων στοιχείων για την κυκλοφορία της εφημερίδας. Έτσι, από την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιεύουμε τα επίσημα στοιχεία για την κυκλοφορία της εφημερίδας τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα.

~ Οι μετακινήσεις δημοσιογράφων επειδή δεν άρεσαν τα κείμενά τους (ότι ο Γ. Ράλλης, λόγου χάρη, πήρε το δαχτυλίδι της διαδοχής από τον Κ. Καραμανλή), το κλίμα λογοκρισίας που επικρατεί στο κανάλι και η απειλή του Κοντογουλίδη πως αυτός θα αποφασίσει πού θα τοποθετηθούν οι δημοσιογράφοι που θα υπογράψουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, εκμεταλλευόμενοι τις ευεργετικές διατάξεις της ρύθμισης για τους συμβασιούχους, δημιούργησαν όλα αυτά αναταραχή στους δημοσιογράφους.

~ Το θέμα -όπως έγραψα σε προηγούμενο φύλλο- έφτασε στην ΕΣΗΕΜ-Θ, το συμβούλιο της οποίας… έκανε ντου στον χώρο εργασίας των δημοσιογράφων της τηλεόρασης για να ζητήσει εξηγήσεις. Ο Γουσίδης ήταν σαφέστατος, μιλώντας στους δημοσιογράφους:

– Η ΕΡΤ3 είναι δημόσια υπηρεσία και δεν είναι μαγαζί κανενός, αλλά της κοινωνίας.

– Η λογοκρισία απαγορεύεται και όποιος επιχειρήσει να την κάνει θα καταγγελθεί και δεν πρόκειται να του περάσει.

– Οι όποιες απειλές για μετακινήσεις και βλαπτικές μεταβολές να αγνοηθούν. Κανείς δεν πρόκειται να πειραχτεί.
Και όλα αυτά ενώπιον του Βασίλη Κοντογουλίδη που έδειχνε να συμφωνεί (είχε προηγηθεί συνάντησή του με το συμβούλιο, όπου έδωσε διαβεβαιώσεις ότι όσα λέγονται δεν απηχούν τις προθέσεις του).

~ Μετά την αποχώρηση των συναδέλφων του ΔΣ οι «τρεις χάριτες»… έβγαλαν γλώσσα, διατυπώνοντας την έκπληξή τους για την επίσκεψη και την απορία τους: «Για ποια λογοκρισία μιλάνε;». Μία από αυτές κάτι πήγε να πει και μπροστά στον Γουσίδη, για να εισπράξει την απάντηση: «Κάτσε κάτω, κορίτσι μου, για να μην πω κι άλλα». Εννοείται πως έκατσε…

~ Συγκλονιστική πράγματι η μετάδοση στην ΕΤ3 της έκλειψης του ηλίου από τον Παντελή Σαββίδη που βρέθηκε στο Καστελόριζο για να αποτυπώσει το παιχνίδι της φύσης. Γεροί να ‘μαστε να τον ακούσουμε ξανά στην επόμενη (σε… ογδόντα δύο χρόνια!).

~ Την εγγραφή 20 νέων δημοσιογράφων (ως δόκιμων μελών) στα μητρώα της αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ. Πρόκειται για τους Απόστολο Παγώνη, Μαρία Αναγνωστίδου, Ιάκωβο Σακισλόγλου, Δήμητρα Μακρή, Αριστείδη Καβατζίκη, Χαράλαμπο Δημαρά, Καλλιόπη Κλουτζού, Ειρήνη Συράκη, Ελευθερία Μαλογιάννη, Ιωάννη Σελαλμαζίδη, Ευδοξία Γραβαλά, Βασίλη Ιωάννου, Μαρία Περγαντή, Γιάννη Ρουμελιώτη, Ειρήνη Γκέλη, Συμέλα Τουχτίδου, Αλεξία Τζιώνα, Γιώργο Μαυρόπουλο, Νικόλαο Χαζαρίδη και Αναστάσιο Ιωαννίδη. Οι τριάντα τόσοι ακόμη υποψήφιοι εκτιμήθηκε πως δεν πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις και έτσι οι αιτήσεις τους δεν εγκρίθηκαν. Έχουν δικαίωμα, πάντως, να προσφύγουν για δεύτερη αξιολόγηση στο Μεικτό Συμβούλιο της Ένωσης. Καλή σταδιοδρομία στα νέα μέλη!

~ Στη Θράκη και στην Ανατολική Μακεδονία βρίσκεται αυτό το Σαββατοκύριακο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ προκειμένου να συναντηθεί με τους δημοσιογράφους της «ακριτικής ζώνης», να ακούσει τα προβλήματα και τις προτάσεις τους και να λάβει ειδικές αποφάσεις για τα θέματα που τους απασχολούν.

~ Συγκεκριμένα, χθες το συμβούλιο παρέθεσε γεύμα στο εστιατόριο «Κόσμος» της Κομοτηνής, όπου παρακάθισαν τα μέλη της Ένωσης που εργάζονται στη Θράκη, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Ακολούθως (στις 4 μ.μ.), το ΔΣ συνεδρίασε παρουσία όλων των θρακιωτών συναδέλφων στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο Κομοτηνής.

~ Το ίδιο βράδυ στις 9 το ΔΣ πραγματοποίησε νέα συνεδρίαση στην Καβάλα, παρουσία των συναδέλφων της Ανατολικής Μακεδονίας (Δράμα, Καβάλα), ενώ σήμερα το πρωί (11.30) πρόκειται να πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Περιφερειακός Τύπος: Η πρόκληση της ανάπτυξης» στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου «Εγνατία». Στη συνέχεια, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, θα παρατεθεί γεύμα στους συναδέλφους-μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ που εργάζονται στην Ανατολική Μακεδονία και σε εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

~ Τον πρόεδρο της ΕΡΤ ΑΕ, Χρήστο Παναγόπουλο, δέχτηκε στο γραφείο του στη νομαρχία ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, με τον οποίο είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με την επόμενη διοργάνωση του φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού που θα γίνει τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος της συνομιλίας τους ο Γιώτης είπε τα εξής: «Επισημάναμε κάποιες παραλείψεις που είχαν γίνει στην περυσινή διοργάνωση και χαρήκαμε ιδιαίτερα, γιατί η άποψη του προέδρου της ΕΡΤ είναι να συμμετέχουν ακόμη περισσότερο η κοινωνία και οι φορείς της πόλης και να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο το φεστιβάλ, κάτι εξάλλου που δικαιούται, αλλά και αξίζει η Θεσσαλονίκη».


Σχολιάστε εδώ