Τρελαίνουν τους υποψήφιους στο ΠΑΣΟΚ

Μήνες ολόκληρους μετά την επίσημη έναρξη των διεργασιών επιλογής των «κράτιστων», χρίσματα έχουν δοθεί μόνο στις αυτονόητες υποψηφιότητες. Αυτές δηλαδή των σημερινών δημάρχων που υποβάλλουν εκ νέου υποψηφιότητα.

Έτσι, οι δήμαρχοι Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης, Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Νεάπολης Νάκης Λαδόπουλος, Τριανδρίας Δημήτρης Σερβετάς και Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος ανανέωσαν την εμπιστοσύνη του κόμματός τους στο πρόσωπό τους, αφήνοντας τους υποψήφιους για τους υπόλοιπους δήμους να… «καίγονται στο ψήσιμο».

Έπειτα από σειρά δημοσιευμάτων, πιέσεις της Χαριλάου Τρικούπη και κυρίως μετά τις φωνές αγανάκτησης των ενδιαφερομένων και τις απειλές πολλών εξ αυτών πως θα αποσυρθούν, εφόσον τρενάρει και άλλο η διαδικασία, οι της Νομαρχιακής εδέησαν να «βάλουν τον δάκτυλόν τους εις τον τύπον των ήλων».

Συγκάλεσαν λοιπόν -για πρώτη φορά παρακαλώ- τα κλιμάκια που οι ίδιοι είχαν προ μηνών ορίσει για κάθε περιφερειακό δήμο και τα οποία, αφού είχαν πραγματοποιήσει τις διαδικασίες και τις διαβουλεύσεις, ανέμεναν να κληθούν για να εισηγηθούν για τα περαιτέρω.

Στις συναντήσεις τα κλιμάκια (μέλη Περιφερειακής, Εθνικού Συμβούλιου, αλλά και βουλευτές) προσήλθαν, αλλά τρία από τα εννέα μέλη της γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής απουσίαζαν. Ανάμεσά τους και ο συντονιστής Δημήτρης Τσαβδαρίδης που για κάποιους αδιευκρίνιστους προς το παρόν λόγους επιδιώκει την παράταση της αβεβαιότητας.

Παρά τις «εκλεκτές» απουσίες (έλειπε και ο άνθρωπος του Βενιζέλου στο όργανο) οι έξι της γραμματείας συζήτησαν επί μακρόν με τα κλιμάκια και αξιολόγησαν την κατάσταση που διαμορφώνεται σε κάθε δήμο.

Κατέληξαν μάλιστα σε κάποια συμπεράσματα, τα οποία θα εισηγηθούν στην επόμενη συνεδρίαση της ΝΕ, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και να αποσταλούν οι φάκελοι στην Περιφερειακή Επιτροπή για τα περαιτέρω.

Από τους δήμους και τις κοινότητες που συζητήθηκαν (δεν κλήθηκε το κλιμάκιο που ήταν υπεύθυνο για τη Σταυρούπολη) αποφασίσθηκαν τα ακόλουθα:

• Στον Εύοσμο θα διενεργηθεί δημοσκόπηση, στην οποία θα «μετρηθούν» ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Λεμπετλής, ο υποψήφιος το 2002 Παναγιώτης Πετρίδης και οι Νίκος Ανανιάδης και Περικλής Νικολαΐδης. Ειπώθηκε μάλιστα πως αν τα ευρήματα της δημοσκόπησης είναι οφθαλμοφανή (μεγάλη διαφορά κάποιου από τους άλλους), θα γίνουν σεβαστά, ενώ αν το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο, θα γίνουν προκριματικές εσωκομματικές εκλογές ανάμεσα στους δύο πρώτους.

• Στο Ελευθέριο Κορδελιό προκρίθηκε κατά πλειοψηφία η υποψηφιότητα του Κώστα Αμανατιάδη, μιας και «στον δρόμο» είχαν αποσυρθεί οι λοιποί ενδιαφερόμενοι (κάποιοι υπέρ του, κάποιοι καταγγέλλοντας τα κακώς κατά τη γνώμη τους κείμενα).

• Στην Πολίχνη η απόφαση για προκριματικές εκλογές ήταν ομόφωνη. Οι ενδιαφερόμενοι είναι ο ασφαλιστής Κυριάκος Θεοδωρίδης, ο Δημήτρης Λαζαρίδης, ο οποίος είχε κατέβει ως ανεξάρτητος το 2002, ο πρώην δήμαρχος Πέτρος Μυρίδης και ο κ. Φερενίδης.

• Στη Μενεμένη οδηγούνται επίσης σε προκριματικές, στις οποίες θα συμμετάσχουν ο πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ευάγγελου Βενιζέλου, Άρης Πουρπουλάκης, ο Γιάννης Βασιλειάδης, υποψήφιος το 2002, καθώς και οι Χαράλαμπος Γερμανός και Παύλος Σιδηρόπουλος, οι οποίοι το 2002 είχαν εκλεγεί με τον συνδυασμό του νυν δημάρχου Γιώργου Ακτσελή.

• Ακόμη και στους Αμπελόκηπους διαπιστώθηκε αδυναμία επιλογής και προτείνονται προκριματικές, στις οποίες θα διεκδικήσουν την ψήφο των ΠΑΣΟΚων ο πρώην περιφερειάρχης Άρης Παπαδόπουλος, η δημοτική σύμβουλος Βούλα Τεκτονίδου και οι Δημήτρης Παπαζαχαρίου και Γιάννης Γεννηματάς.

• Στον Άγιο Παύλο, επιλέχτηκε η συνήθης λύση των προκριματικών εκλογών ανάμεσα στους τέσσερις ενδιαφερόμενους (Βαρσάμης, Μπίμπας, Ιωσηφίδης, Μάτης).

• Στην κοινότητα Πεύκων θα συνεχιστεί η διαβούλευση με τους τρεις υποψηφίους (Χρυσίδη, Γεννίτσαρη, Χατζηγιάννη), μέσα σε θύελλα τοπικών αντιπαραθέσεων που δείχνουν πως το αντάρτικο είναι πολύ κοντά.

• Στην κοινότητα της Ευκαρπίας εγκρίθηκε η μοναδική υποβληθείσα υποψηφιότητα, αυτή του Μπάμπη Πανταζόγλου (εκεί η δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να κάνει την έκπληξη θεωρείται σχεδόν απίθανη).

Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, υπογραμμίζω πως τα προηγούμενα δεν αποτελούν οριστικές αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά εισηγήσεις που θα τεθούν υπ’ όψιν της ολομέλειας της Νομαρχιακής (επρόκειτο να συνεδριάσει χθες το απόγευμα με τη συμμετοχή του Πέτρου Ευθυμίου) και ακολούθως θα διαβιβαστούν για τα περαιτέρω στην Περιφερειακή και στη Χαριλάου Τρικούπη (καλό καλοκαίρι δηλαδή!).

Μαχαιριά στην ανασυγκρότηση Η οργανωτική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ πριν από έναν χρόνο έδωσε σε πολλούς «πράσινους» την ελπίδα μια νέας αρχής για το κόμμα τους και την προσδοκία μιας νέας αντίληψης στη λειτουργία του. Σήμερα όμως, σχεδόν έναν χρόνο μετά και μεσούσης της διαδικασίας απονομής χρισμάτων στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου, τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα συνολικά πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Στους περισσότερους δήμους μετά από τέσσερις και πλέον μήνες διαβούλευσης οι υποψήφιοι αντί να μειώνονται αυξάνονται. Τα διάφορα επίπεδα των οργάνων συνεχίζουν να μαλώνουν για τις αρμοδιότητες και να κοκορομαχούν για το «πρωτεύθυνο» ή για την «αποποίηση ευθυνών» κατά περίπτωση.

Περίπλοκα όμως είναι τα πράγματα και σε πολλούς καποδιστριακούς δήμους, για τους οποίους την ευθύνη της τελικής απόφασης έχει η Περιφερειακή Επιτροπή. Και σε αυτό το επίπεδο τα πράγματα δείχνουν να εξελίσσονται απογοητευτικά. Η ΠΕ δείχνει να υιοθετεί ένα γραφειοκρατικό μοντέλο λειτουργίας, χωρίς όρους και έμπνευση, ένα μοντέλο στηριγμένο σε οριακές, επίπλαστες και συγκυριακές πλειοψηφίες που εξυπηρετούν κατά περίπτωση συγκεκριμένες ομάδες.

Έτσι η Περιφερειακή Επιτροπή με αυτήν την τακτική της, αλλά και τη βραδεία απονομή χρισμάτων, απεμπολεί την ευκαιρία να αναδείξει την πολιτική της υπεροχή και σοβαρότητα και οδηγεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δύσκολες ατραπούς για την ενότητα και τη συνοχή του.

Κάτι τέτοιο συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα με την απόφαση της Περιφερειακής να δώσει αναιτιολόγητα εσπευσμένα το χρίσμα σε συγκεκριμένο υποψήφιο στον δήμο Κουφαλίων, παρά την αντίθετη άποψη της δημοτικής οργάνωσης και τη διαφορετική εισήγηση της αρμόδιας Νομαρχιακής, απουσία των ενδιαφερομένων και εκμεταλλευόμενη την πλειοψηφία της στιγμής. Αυτή η απόφαση αποτέλεσε και την πρώτη εστία πολέμου.

Η Δημοτική Οργάνωση Κουφαλίων αντέδρασε αποφασιστικά και άμεσα, κάλεσε εκτάκτως δημοτική συνέλευση και εξέδωσε ψήφισμα καταγγελίας της Περιφερειακής Επιτροπής για μεθοδεύσεις και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τη στήριξή της σε διαφορετικό υποψήφιο από αυτόν που αποφάσισε το κόμμα. Αποφάσισε δηλαδή το πρώτο επίσημο αντάρτικο στον νομό Θεσσαλονίκης. Έτσι, μετά την απόδοση του χρίσματος στον Μαυρουδή Μηντσιούδη από την ΠΕ, την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε και ο Βασίλης Μπελίδης στη διάρκεια της θυελλώδους ολομέλειας της οργάνωσης των Κουφαλίων, καταχειροκροτούμενος από διακόσιους περίπου παριστάμενους. Ο επίσημος υποψήφιος δεν προσήλθε στη συνεδρίαση, γνωρίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής οργάνωσης ήταν εξοργισμένη με την απόφαση της ΠΕ. Μάλιστα η ολομέλεια ενέκρινε και ψήφισμα -το κοινοποίησε στον Αλέκο Παπαδόπουλο- στο οποίο κατηγορείται ο βουλευτής Βασίλης Γερανίδης για «καταλυτική παρέμβαση υπέρ του κ. Μηντσιούδη με τον ισχυρό μηχανισμό που διαθέτει στην ΠΕ». Καταγγέλλεται επίσης το μέλος της ΠΕ Παντελής Κουκουλεκίδης, ενώ αμφισβητείται ευθέως η υποψηφιότητα του Μηντσιούδη.


Σχολιάστε εδώ