O Δαίμονας των δημαρχείων

Μοίρασε και μια ανακοίνωση που την υπογράφουν είκοσι πέντε άτομα (!) για να τονίσει την αναγκαιότητα της υποψηφιότητάς του. Φυσικά είναι δικαίωμα του καθενός να έχει φιλοδοξίες, αυτό όμως δεν τον νομιμοποιεί να προκαλεί τη μνήμη μας. Ο φίλτατος Μανώλης συμμετέχει στην παράταξη Ειρηνάκη, του νυν τοπάρχη, επί δέκα χρόνια. Ουδέποτε είχε εκφράσει την παραμικρή διαφωνία. Ξαφνικά, ένα πρωί, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει όραμα και προοπτική; Όσο η πίκρα τελικά από την έλλειψη συνδιοίκησης με την οποιαδήποτε θέση «ξεχειλίζει», οι ανακοινώσεις για ενδεχόμενες υποψηφιότητες για τον δημαρχιακό θώκο θα γίνονται όλο και περισσότερες. Ο Παπαδακάκης, επειδή έχω προσωπική άποψη, σας λέω ότι είναι ένας σοβαρός επιστήμονας, με πολύ θετικό έργο λόγω της ιατρικής του ιδιότητας, στην πόλη του Αγίου Δημητρίου. Ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτεί τις μελλοντικές του ενέργειες.

Δυναμική παρέμβαση στα δημοτικά δρώμενα της Γλυφάδας έκανε ο Μάκης Φιλόπουλος με μια συγκέντρωση αρκετά εντυπωσιακή. Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω πού βρίσκουν τον κόσμο. Έχω πάει σε δέκα συγκεντρώσεις δέκα διαφορετικών υποψηφίων και όλοι είχαν κόσμο. Τελικά τα ίδια πρόσωπα πηγαίνουν δεξιά και αριστερά. Πάντως, επί της ουσίας ο Φιλόπουλος, έχοντας συγκεντρώσει σοβαρά στελέχη γύρω του, προερχόμενα από το τοπικό ΠΑΣΟΚ, σίγουρα θα αποτελέσει… πονοκέφαλο για την οποιαδήποτε επίσημη επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη, αφού το ψηφοδέλτιό του είναι πέρα από βέβαιο ότι ως αντάρτικο θα υπάρχει δίπλα στις κάλπες των επικείμενων εκλογών.

Ο χορηγός έκανε δώρο χαρταετούς και η σύμβουλος είπε ότι το δώρο το έκανε αυτή! Μπερδευτήκατε; Διαβάστε λοιπόν παρακάτω. Στον δήμο Παιανίας μια βιομηχανία που έχει έδρα την περιοχή αυτή δώρισε την περίοδο των Αποκριών 60 χαρταετούς προκειμένου να μοιραστούν σε φτωχά παιδάκια. Μέχρι όμως να μαθευτεί ποιος ήταν πράγματι ο χορηγός της δωρεάς, όλοι ήξεραν ότι τους χαρταετούς τούς είχε δωρίσει η δημοτική σύμβουλος Μαρία Ανδρέου. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δημήτρης Δάβαρης κατά τη συνεδρίαση του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου, «ρίχνοντας φως» σε αυτή την αστεία υπόθεση, αξίας 500 ευρώ, προσπαθούσε να μάθει γιατί κάποιοι προσπάθησαν να καπηλευτούν ακόμη και αυτό.

Μόνος σαν την καλαμιά στον κάμπο έχει μείνει ο Γιώργος Κουτελάκης στη Νέα Σμύρνη. Το ένα στέλεχος φεύγει μετά το άλλο. Ο νυν τοπάρχης, άλλοτε εκδότης μιας τοπικής εφημερίδας, έχασε κάθε υποστήριξη από το τοπικό ΠΑΣΟΚ, αφού πλέον η Νόρα Κατσέλη θα είναι η επίσημη «πράσινη» υποψήφια. Η πολιτική αλαζονεία του γενειοφόρου δημάρχου προφανώς σε λίγους μήνες θα είναι παρελθόν. Το κακό είναι ότι οι καταγγελίες από πρώην συνεργάτες του αρχίζουν να «μυρίζουν» πολύ έντονα. Όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, ο Γιώργος Πώποτας επιμένει για την υποψηφιότητά του, ενώ η γενική διευθύντρια της Περιφέρειας Αττικής, Κατερίνα Γιαβάση, έχει δηλώσει με κάθε επίσημο τρόπο το ενδιαφέρον της για το «γαλάζιο» χρίσμα. Πολύ σοβαρή υπάλληλος, με σημαντικές γνώσεις περί των αυτοδιοικητικών. Η Κατερίνα έχει διατελέσει και νομάρχης Κυκλάδων. Πάντως, εάν κατάφερναν να ενώσουν τις δυνάμεις τους η Γιαβάση και ο Πώποτας, οι εκλογές θα ήταν ντέρμπι με τη Νόρα αντίπαλο.

Είναι δυνατόν να λειτουργεί ένας δήμος χωρίς τη φροντίδα της ενημέρωσης που οφείλει να κάνει; Ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα που δεν έχει γραφείο Τύπου είναι ο δήμος Υμηττού. Καλός και άγιος ο φίλτατος Δημήτρης Αργιανάς, αλλά σε αυτόν τον τομέα είναι μείον… Τουλάχιστον, Δημήτρη μου, εν όψει εκλογών βάλε ένα παλικάρι να κάνει αυτή τη δουλειά. Να έχω μια ενημέρωση. Νισάφι πια.

Δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά με τα κοινά του Παλαιού Φαλήρου ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σπύρος Χωραφάς μετά τη λήξη της θητείας του. Δεν το λέω εγώ. Ο ίδιος το ανακοίνωσε τις προάλλες σε φίλους και γνωστούς εν μέσω κρασοκατάνυξης. Σε μια παρόμοια συζήτηση την πλήρη προσχώρησή του στην παράταξη του νυν δημάρχου Διονύση Χατζηδάκη ανακοίνωσε και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φωστηρόπουλος που στις προηγούμενες εκλογές είχε κατεβεί με δικό του ψηφοδέλτιο. Το έκλεισε το «μαγαζί» που είχε δημιουργήσει. Επειδή όμως, Γιάννη μου, ως γνωστόν, διατηρώ καλύτερο αρχείο και από το… Φόρεϊν Όφις, τι θα γίνει με όλες αυτές τις γραπτές δηλώσεις που έχεις κάνει κατά του δημάρχου Διονύσιου; Τι θα απαντάς, όταν σου τις θυμίζουν οι άσπονδοι φίλοι; Εδώ που τα λέμε, είχες πει βαριές κουβέντες.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει αύριο το πρωί ο δήμαρχος Π. Φαλήρου μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Θεόδωρο Κανέλλο. Η αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Αλεξάνδρα Σταθοπούλου τούς κατηγορεί για παράβαση καθήκοντος και ψευδείς βεβαιώσεις. Η υπόθεση, με βάση το κατηγορητήριο που έχω στα χέρια μου, αφορά παράνομες ενέργειες που έγιναν από τους προαναφερόμενους προκειμένου να προσληφθεί στον δήμο συγγενικό πρόσωπο του Κανέλλου. Όλη η ιστορία έφτασε στο ακροατήριο έπειτα από ανώνυμη καταγγελία που έγινε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πάντως ο δήμαρχος λέει πως όλα αυτά είναι σκευωρία από αυτούς που λυμαίνονταν τα κονδύλια του δήμου! Όποια εξέλιξη υπάρξει θα σας ενημερώσω την επόμενη εβδομάδα. Απ’ ό,τι έμαθα, μάρτυρες κατηγορίας είναι εκδότες τοπικών εφημερίδων.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στην Περιφέρεια Αττικής από τον δημοτικό σύμβουλο Νίκαιας Χριστόφορο Κροκίδη, ένας άλλος δημοτικός σύμβουλος παραμένει από τους πιο εκλεκτούς προμηθευτές του δήμου, χωρίς κανένας να τον ενοχλεί. Πρόκειται για τον αγαπητό Μιχαηλίδη που ανήκει στην παράταξη του νυν δημάρχου. Ο εν λόγω σύμβουλος προμηθεύει τον δήμο με υλικά ελαιοχρωματισμού. Δεκαεννέα εκατομμύρια έχει πάρει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την καταγγελία. Φυσικά από τη στιγμή που η αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας ενημερώνει εγγράφως για την εν εξελίξει παρανομία, προφανώς προκύπτουν ευθύνες και για τους υπαλλήλους που θα εκτελέσουν το ένταλμα πληρωμής. Εδώ που τα λέμε, ο κάθε δήμος έχει και τον σύμβουλο-προμηθευτή του. Θα κάνω μια λίστα και θα σας την παρουσιάσω. Από την Αργυρούπολη μέχρι το Κερατσίνι και από την Κηφισιά μέχρι τη Σαλαμίνα.

Μία ωραία εκπομπή, που ασχολείται με θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό ο συνάδελφος Βαγγέλης Φανίδης στο πειραιώτικο κανάλι Θριάσιο TV. Την είδα και μου αρέσει. Ο Βαγγέλης έχει γνώσεις και ξέρει τι πρέπει να ρωτάει και πότε. Καλή συνέχεια.

Σε οπερέτα μετατράπηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κερατσινίου, όπου για χιλιοστή φορά η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Η συζήτηση αφορούσε τη λήψη απόφασης για νέο δάνειο που επιθυμεί να πάρει η διοίκηση του δήμου. Με αφορμή πάντως αυτή τη συζήτηση έμαθα ότι το συνολικό χρέος του δήμου μέχρι σήμερα είναι περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ. Ο Φώτης Μελάς με ύφος εισαγγελέα κατήγγειλε τον τοπάρχη Σαράφογλου για το νέο δάνειο που θέλει να πάρει. Τελικά η απόφαση για το δάνειο ελήφθη με 23 ψήφους. Μια και αναφέρθηκα στον επίδοξο δήμαρχο και αγαπητό Μελά, να σας ενημερώσω, επειδή το έχω διαπιστώσει με τα ματάκια μου, ότι έχει τεράστια δυσκολία να πει δέκα προτάσεις άνευ χειρογράφου. Δεν είναι κακό, αλλά μου κάνει εντύπωση. Ασχολείται με τα κοινά πολλά χρόνια και δεν δικαιολογείται.

Τελικά έχει πλάκα και αρχίζει να μου αρέσει. Όταν γράφω χωρίς όνομα και χωρίς πολλά στοιχεία για ένα γεγονός, «σπάνε» τα τηλέφωνα από δήθεν θιγόμενους. Παρέλαση διαμαρτυριών γίνεται από τα λαμόγια. Όλοι, επειδή έχουν προφανώς τη μύγα, «βλέπουν» τον εαυτό τους στο δημοσίευμα. Στέλνουν εξώδικα, κάνουν αγωγές, γράφουν επιστολές και όλοι ζητάνε να δουν τον εκδότη μας για να του πουν ότι τους αδίκησα. Και αν μπορεί λιγάκι να τους… αποκαταστήσει διά της απολύσεώς μου, παίρνουν βέβαια την απάντηση και… φεύγουν από το παράθυρο! Μιλάμε για λαμόγια περιωπής που όλη την εβδομάδα προσπαθούν να βρουν «άκρη» που θα μας πει δυο καλές κουβέντες για το πόσο καλοί άνθρωποι είναι. Βρε, ουστ από δω! Εγώ θα γράφω, και εσείς κάντε και απεργία πείνας στο Σύνταγμα!

Παραιτήθηκε μόλις ορκίστηκε. Η έκπτωση του δημοτικού συμβούλου Περιστερίου Ζορπίδη είναι γνωστή. Τη θέση του λοιπόν πήρε η πρώτη επιλαχούσα Μαρία Κολοκυθά. Την ώρα όμως που ορκίστηκε στο γραφείο του δημάρχου, την ίδια ώρα παραιτήθηκε! Η ίδια δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση, αλλά ο δήμαρχος είπε ότι ο λόγος ήταν ο φόρτος εργασίας. Ακούστηκαν πολλά, αλλά με βεβαιότητα τίποτα δεν μπορώ να πω. Την ίδια ημέρα εκλήθη ο επόμενος επιλαχών ονόματι Καζιάνης και ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα.

Λαλίστατος ο Κουτελάκης, απ’ ό,τι άκουσα, στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη. Αφορμή ήταν η σύλληψη ενός σάτυρου στα όρια της Ν. Σμύρνης. Ο τοπάρχης της πόλης, τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές, θα θυμηθεί πως πρέπει να απαντάει σε όλες τις καταγγελίες που τον αφορούν. Ο σάτυρος ήταν διαχειριστής ενός σχολικού κυλικείου. Δηλαδή είχε πλήρη νομιμοποίηση για να βρίσκεται ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψήφια θύματά του. Από το ρεπορτάζ αποκαλύφθηκε ότι ο εν λόγω «κύριος» είχε και την εκμετάλλευση δημοτικών αθλητικών χώρων. Φυσικά, όπως πάντα, ο δήμαρχος δεν ήξερε τίποτα. Όλη η Ν. Σμύρνη βοούσε, αλλά ο Γιώργης… αγνάντευε το πέλαγος της θεοσοφίας από το γραφείο του. Γεια σου, δημαρχάρα.

Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο δημοτικός σύμβουλος Άνω Λιοσίων Χρήστος Παππούς για να ενημερώσει γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη. Ούτε ο Μπους να ήταν. Τύφλα να ‘χει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Όλη η Ελλάδα γνωρίζει τι επικρατεί στην «αμαρτωλή» πόλη, με τα δάνεια και τις ελβετικές καταθέσεις, εδώ και μήνες και ο Παππούς τώρα θυμήθηκε να το «παίξει» Ρουσόπουλος. Όταν «έκαιγε» αυτή η ιστορία, ακύρωνε την τελευταία στιγμή την εμφάνισή του σε τηλεοπτική εκπομπή προκειμένου να μη στενοχωρήσει τον Παπαδήμα και την παρέα του. Τώρα που θέλησε να μπει η φωτογραφία του σε καμιά τοπική εφημερίδα, θυμήθηκε τι έγινε… πέρσι. Α, ρε Χρηστάκο, είχες τη δυνατότητα να γίνεις πρωταγωνιστής και στο τέλος θα παίζεις πάλι τον ρόλο του κομπάρσου.

Τώρα, αγαπητή Μαρία Σταμούλη, που ανακοίνωσες διά των χειλέων σου ότι δεν θα είσαι υποψήφια στην Καλλιθέα, πώς νιώθεις για τις διαψεύσεις που μου έστελνες, όταν έγραφα πριν από μήνες για τη σημερινή σου απόφαση; Σε «φάγανε» οι μυστικοσύμβουλοι. Ελπίζω στη νέα πολιτική πορεία σου να μην κάνεις τα ίδια λάθη. Είναι ανήθικο να λες ψεύτη έναν δημοσιογράφο. Το έπραξες κατ’ επανάληψη. Δεν έπρεπε. Η δικαίωση αργεί, αλλά έρχεται.

Εάν τελικά ψηφιστεί ο νέος κώδικας δήμων και κοινοτήτων, οι εκλογές θα γίνουν στις 12 Νοεμβρίου και όχι τον Οκτώβριο. Ας το έχετε υπόψη σας οι… αρχοντοπατεροτοπάρχες για τον γενικότερο σχεδιασμό σας.

Φαίνεται ότι κανένας δεν θέλει να «θυσιαστεί» στον βωμό του αιγαλεώτικου πολιτικού σκηνικού, που διαμορφώνεται εν όψει δημοτικών εκλογών, με το επίσημο χρίσμα της Χαριλάου Τρικούπη. Η «σύγκρουση» με τον Δημήτρη Καλογερόπουλο δεν είναι εύκολη υπόθεση και αυτό το γνωρίζουν άπαντες. Βρε συντρόφια, κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσετε. Πότε θα ορίσετε υποψήφιο; Μετά τις εκλογές;

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Σας ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη. Νιώθω την ανάγκη να το επαναλαμβάνω συχνά. Εκατοντάδες είναι τα μηνύματα που μου στέλνετε κάθε εβδομάδα. Να είστε καλά. Όσο αντέχουμε θα τραβάμε μπροστά.


Σχολιάστε εδώ