Στροφή στα λόγια της ΝΔ μήπως σώσει την παρτίδα

Ο πρωθυπουργός αντιλήφθηκε ότι αφενός ο σημιτικός νεοφιλελευθερισμός του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και αφετέρου ο παλαιοδεξιός αυταρχισμός τύπου ξυλοδαρμού των εκπροσώπων της ΟΤΟΕ και των συνταξιούχων και επιστράτευσης των ναυτεργατών μπορούν να καταβαραθρώσουν την κυβέρνηση της ΝΔ πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο φανταζόταν.

Έπραξε άριστα, λοιπόν, δίνοντας εντολή στον ίδιο τον Αλογοσκούφη να εξαγγείλει μελλοντικές ελαφρύνσεις για τα μεσαία στρώματα και αυξήσεις (από το 2007, φυσικά) στους χαμηλοσυνταξιούχους για να φτάσει επιτέλους η κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ στα 330 ευρώ και το ΕΚΑΣ στα 230, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η ΝΔ και δεν έχει ακόμη εκπληρώσει, παρ’ όλο που κοντεύει πια να αρχίσει η… προεκλογική περίοδος για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ορθότατα έβαλε και τον υπουργό Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη να το παίξει και «ολίγον αντικαπιταλιστής» κατακεραυνώνοντας τον ΣΕΒ, ο οποίος εξάλλου προκαλεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία με δηλώσεις εκπροσώπων του -από τον πρόεδρό του Ο. Κυριακόπουλο που εύρισκε… «γενναιόδωρη» (!) την αύξηση του 2,8% στους μισθούς μέχρι αυτά τα «λαμόγια», τους βιομήχανους της κλωστοϋφαντουργίας, που τσεπώνουν τις επιδοτήσεις και στη συνέχεια μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους στα Σκόπια ή στη Βουλγαρία, και μέσω του δικού τους προέδρου απαίτησαν θρασύτατα… αυξήσεις 0% στα μεροκάματα και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας!

Θετικά μέτρα

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών και κυρίως η εφαρμογή του ανώτατου συντελεστή για ποσά άνω των 30.000 ευρώ το 2007 (από 23.000 που είναι σήμερα) και ίσως άνω των 50.000 από του χρόνου, είναι μέτρα πολύ ουσιαστικά για τα κοινωνικά στρώματα που κατά πλειοψηφία στηρίζουν τη ΝΔ.

Μαζί με την υποτυπώδη αύξηση των αγροτικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ μπορούν να λειτουργήσουν επιβραδυντικά ως προς τη φθορά της κυβέρνησης, αν και φυσικά δεν αρκούν για να επανορθώσουν τη ζημιά που έχει υποστεί η εικόνα της.

Σηματοδοτούν όμως μια θετική διόρθωση της κυβερνητικής πορείας και αυτό είναι το σημαντικότερο. Αρκεί, βέβαια, να μαζέψουν ορισμένα άτομα σαν την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, του σκληρού κύκλου των νεοφιλελεύθερων δεξιών, που με το φτωχό πολιτικό μυαλό της θεωρεί «υποκινούμενες» και μάλιστα από «βολεμένους» τις κινητοποιήσεις στα ΑΕΙ.

Αν την προσωπική δική της και τη γενικότερη κυβερνητική ανικανότητα να δώσει λύση στα προβλήματα των πανεπιστημίων τη μεταφράζει σε «ανυπαρξία προβλημάτων» και «σκοτεινούς δακτύλους», το μέλλον της κυβέρνησης δεν πρόκειται να είναι καθόλου ρόδινο.

Άλλο πράγμα η φαιδρή προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να αυτοπροβληθεί ως δήθεν… «αντιπρόσωπος της γαλλικής νεολαιίστικης εξέγερσης»(!) στην Ελλάδα και εντελώς άλλο πράγμα η εθελοτυφλία της Μ. Γιαννάκου για το χάλι των πανεπιστημίων λόγω υποχρηματοδότησης και αδιαφορίας της κυβέρνησης, το οποίο βέβαια δεν θεραπεύεται με ύποπτες και χρυσοφόρες μεθοδεύσεις για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ που αποσκοπούν μόνο στο να θησαυρίσουν διάφοροι αετονύχηδες απατεώνες και οι πολιτικοί τους φίλοι.

Μπούμερανγκ για το ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση κατόρθωσε να αξιοποιήσει πολύ αποτελεσματικά υπέρ της τη δημαγωγική απόπειρα του Γ. Παπανδρέου να καλέσει τους έλληνες νέους να γίνουν «επαναστάτες με αιτία» και να κινητοποιηθούν, νομίζοντας ότι έτσι θα μπορούσε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά υπέρ του ΠΑΣΟΚ τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Θυμίζοντας τις όντως εξωφρενικές φιλοεργοδοτικές δηλώσεις για ανασφάλιστη εργασία των νέων επί τέσσερα (!) ολόκληρα χρόνια που είχε κάνει προ διετίας στο Λαύριο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η ΝΔ τον σάρωσε από αριστερά!

«Τον θυμάμαι, μίλαγε εκεί στο Λαύριο και έλεγε διάφορα περίεργα πράγματα για ανασφάλιστη εργασία των νέων, λες και μιλούσε βιομήχανος, λες και μιλούσε ο ΣΕΒ», σάρκασε τον Γ. Παπανδρέου ο γραμματέας της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης, μιλώντας σε συγκέντρωση της φοιτητικής παράταξης της Δεξιάς, της ΔΑΠ.

Δεν έχασε την ευκαιρία και η ΔΑΚΕ, η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ. «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί ουσιαστικά τους εργαζομένους να γίνουν ʽʽεπαναστάτες με αιτία” απέναντι σε προτάσεις που και ο ίδιος έχει καταθέσει στο παρελθόν για τους νέους εργαζομένους. Ας ασχοληθεί καλύτερα με τις πολιτικές του κόμματός του και των στελεχών του ώστε να γίνουν φιλεργατικότερες σε σχέση με το γνωστό τους παρελθόν και ας αφήσει τους εργαζομένους να κάνουν τις επαναστάσεις τους όπως αυτοί γνωρίζουν και όποτε αυτοί το αποφασίσουν», αναφέρει η ΔΑΚΕ σε ανακοίνωσή της.

«Άδειασμα» του ΣΕΒ από τη ΝΔ

Έχοντας πετύχει την προπαγανδιστική ταύτιση του Γ. Παπανδρέου με τους βιομήχανους, η ΝΔ δεν δίστασε να προχωρήσει και σε φραστική επίθεση κατά του ΣΕΒ, υπερφαλαγγίζοντας το ΠΑΣΟΚ από τα αριστερά.

«Έχουμε ευρωπαϊκές τιμές και μισθούς Βαλκανίων», ομολόγησε σε μια κρίση ειλικρίνειας ακόμη και ο Γ. Αλογοσκούφης, ο πιο νεοφιλελεύθερος υπουργός της κυβέρνησης, ο οποίος κοντεύει να την πάρει στον λαιμό του με τις προτάσεις που κάνει για την οικονομική πολιτική.

Όσο για τον υπουργό Απασχόλησης κ. Τσιτουρίδη (ο οποίος ζει και υπό τη σκιά του «κόκκινου» Πάνου Παναγιωτόπουλου, του επιτυχημένου προκατόχου του στο υπουργείο, που τον «έφαγαν» επειδή δεν υιοθέτησε αρκετά αντεργατικά μέτρα), αυτός κοντεύει να περάσει στον σκληρό πυρήνα της… εξωκοινοβουλευτικής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς! «Όσοι κέρδισαν πολλά, καιρός είναι να συνεισφέρουν χωρίς να προκαλούν με τις δηλώσεις τους ούτε την άλλη πλευρά ούτε την κοινωνία ολόκληρη», δήλωσε στη Βουλή τη Δευτέρα, κατακεραυνώνοντας τον ΣΕΒ.

Το «άδειασμα» του ΣΕΒ ολοκληρώθηκε καθώς στο παιχνίδι μπήκε και ο δεξιός Τύπος, εναρμονιζόμενος με την κυβερνητική γραμμή και ανήσυχος μήπως η προκλητικότητα του ΣΕΒ προκαλέσει αντικυβερνητική κοινωνική έκρηξη. Όσο για το τελειωτικό χτύπημα, αυτό του το έδωσε η ΓΣΕΒΕ, δηλαδή η οργάνωση που εκπροσωπεί τους μικρομεσαίους και φυσικά τα μέλη της είναι ασύγκριτα πιο αδύναμοι επιχειρηματίες από εκείνους του ΣΕΒ, αλλά παρ’ όλα αυτά πρότειναν να δοθούν αυξήσεις στους εργαζομένους ύψους 5%!

Βαλλόμενος από όλες τις πλευρές, ο ΣΕΒ υποχρεώθηκε να συμμαζευτεί λιγάκι προκειμένου να περιορίσει την κοινωνική κατακραυγή και έτσι την Πέμπτη κατέβηκε με πρόταση αυξήσεων κατά 3,8%, οπότε οι προοπτικές που διαγράφονται είναι για αυξήσεις γύρω στο 4,5%.

Αποθράσυνση

Η κυβέρνηση -ελέω Γαλλίας!- είναι σίγουρα αυτή που έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στη «νουθεσία» του ΣΕΒ. Ο Β. Βενιζέλος όμως είχε δίκιο σε μεγάλο βαθμό, όταν κραύγαζε στη Βουλή: «Αυτές οι νουθεσίες προς τον ΣΕΒ είναι υποκριτικές, αφού πρώτα τον αποθρασύνατε. Αν θέλετε να δώσετε δείγμα γραφής, δώστε εντολή στους τρεις διοικητές των (σ.σ. κρατικών) τραπεζών να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις με την ΟΤΟΕ».

Κατά τον πρώτο χρόνο της κυβερνητικής του θητείας ο Κ. Καραμανλής έδειχνε πως ήθελε να ακολουθήσει μια γραμμή «πατερναλιστικού καπιταλισμού» με φιλολαϊκά, ει δυνατόν, χαρακτηριστικά. Από αυτήν την κατεύθυνση είχε προέλθει και η γραμμή της «ήπιας προσαρμογής». Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου κέρδισε και τη μάχη των εντυπώσεων απέναντι στον εξτρεμιστικό νεοφιλελευθερισμό των «εκσυγχρονιστών» του ΠΑΣΟΚ.

Ο δεύτερος χρόνος όμως διακυβέρνησης από τη ΝΔ χαρακτηρίζεται από θεαματική στροφή της προς τον νεοφιλελευθερισμό. Οι πιο επιθετικοί κύκλοι της ολιγαρχίας πιέζουν για «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή καθολική επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων των εργαζομένων και αποχαλίνωση του μεγάλου κεφαλαίου εις βάρος ακόμη και των μικρομεσαίων.

Η κυβέρνηση Καραμανλή κηρύσσει, έτσι, τον πόλεμο εναντίον όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Η αλαζονική αυτοπεποίθησή της αρχίζει να αυξάνεται σε… ΠΑΣΟΚικά επίπεδα και νομίζει ότι μπορεί να συντρίψει χωρίς απώλειες τους πάντες για χάρη των συμφερόντων της διαπλοκής, τα οποία μέχρι πέρυσι κατακεραύνωνε και φέτος έχει συμβιβαστεί μαζί τους και τα υπηρετεί.

Ευτυχώς ήρθαν οι δημοσκοπήσεις και κυρίως η έκρηξη στη Γαλλία που της προκάλεσαν πανικό και θετικές τάσεις υπαναχώρησης.

Το τέλος του νεοφιλελευθερισμού

Η αλήθεια είναι πως η ΝΔ άλλαξε φραστικά πορεία επειδή φοβήθηκε. Το έκανε εντελώς καιροσκοπικά, χωρίς να αντιληφθεί το βάθος των πραγμάτων.

Αν πραγματικά θέλει να αντιληφθεί το μήνυμα των γαλλικών κινητοποιήσεων, τότε πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτές, πάνω απ’ όλα, σηματοδοτούν το τέλος του νεοφιλελευθερισμού. Την καθολική απόρριψή του από τους πολίτες της Ευρώπης, οι οποίοι άρχισαν πλέον να αντιστέκονται σθεναρά τόσο εναντίον της Κομισιόν όσο και εναντίον όσων εθνικών κυβερνήσεων προωθούν νεοφιλελεύθερα μέτρα.

Όσο περισσότερο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο θα αποτελεί πράξη πολιτικής αυτοκτονίας η προώθηση νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Επομένως, όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσει αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ και προσαρμόσει ανάλογα την πολιτική της τόσο μικρότερη φθορά θα υποστεί και μάλιστα σε μια άγονη κατεύθυνση.

Είναι καιρός να εγκαταλείψει αυτές τις ανόητες φλυαρίες για «μεταρρυθμίσεις» εναντίον των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων και να κοιτάξει πώς θα βελτιώσει την κατάσταση του κοσμάκη, αναδιανέμοντας κάτι από τον πλούτο τρισεκατομμυρίων δραχμών που συσσώρευσαν τα «λαμόγια» της εποχής του «εκσυγχρονισμού» του Σημίτη.


Σχολιάστε εδώ