Αρχίζει την αντεπίθεση ο Καραμανλής

Στην ουσία ο Κ. Καραμανλής έχει δώσει το σύνθημα εδώ και καιρό, ωστόσο άμεσα ξεκινά η υλοποίησή του. Περιγράφεται με… δύο λέξεις: «Βγείτε έξω». Ο πρωθυπουργός έχει δώσει ήδη εντολή στον κομματικό και κυβερνητικό μηχανισμό να ξεκινήσει η μεγάλη αντεπίθεση της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης.

Αντεπίθεση που έχει σχέση με τη συνεχή υποστήριξη των κυβερνητικών θέσεων στα παράθυρα των τηλεοπτικών σταθμών και σε κάθε μέσο ενημέρωσης. «Μη μένει τίποτα αναπάντητο», ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα όλα σχεδόν τα στελέχη ξεκινούν περιοδείες, βάσει προγράμματος που θυμίζει «ημέρες Σιούφα», όταν ως γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο σημερινός υπουργός… κυνηγούσε στην κυριολεξία τούς τότε τομεάρχες να περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα.

Η αντεπίθεση της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί με την ίδια ένταση -πάει στην άκρη η πολιτική τού «εμείς είμαστε πολιτισμένοι και γυρνάμε το μάγουλο κι από την άλλη πλευρά»- με εκείνη του ΠΑΣΟΚ και στο Μαξίμου πιστεύουν ότι θα εκδηλωθεί κάτω από θετική περιρρέουσα ατμόσφαιρα, καθώς:

• Δύο δημοσκοπήσεις που είναι στα σκαριά ήδη καταδεικνύουν αλλαγή του κλίματος υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και οι αναλυτές διαβλέπουν τη δημιουργία άσχημου κλίματος στην κοινωνία από τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ στην άσκηση αντιπολίτευσης. Είναι πια ξεκάθαρο για την κυβερνητική παράταξη ότι ελάχιστα πράγματα αν αλλάξει στον νευραλγικό τομέα της οικονομίας, η όλη εικόνα της θα γίνει περισσότερο θετική. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό τις οικονομικές παραμέτρους του μεγάλου προβλήματος της γενικότερης παρουσίας της χώρας στην ΟΝΕ διαβλέπουν με μεγάλη ανησυχία οι Έλληνες, χωρίς όμως να θέλουν να… «μπει χέρι στη δική τους τσέπη».

•· Φαίνεται ότι τα μηνύματα από νομαρχίες και μεγάλους δήμους δεν είναι και τόσο απογοητευτικά.

Έτσι εντός των ημερών δημιουργείται η Επιτροπή Εκλογών που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις -ο Κ. Σημαιοφορίδης θα είναι για άλλη μια φορά υπεύθυνος για την Αττική- ενώ οι μέχρι σήμερα μετρήσεις και οι κομματικοί… υπολογισμοί δεν δείχνουν να υπάρχει μεγάλη μεταστροφή, που μάλλον θα γίνει ορατή όχι τόσο στο στενό κομματικό επίπεδο, όπου πολλά μετρούν για τους δημότες, αλλά σε νομαρχιακό επίπεδο.

Οι τρεις δήμοι Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης αποτελούν κύριο στόχο της κυβέρνησης και φαίνεται ότι μέχρι στιγμής τα πράγματα πάνε καλά, καθώς στη μεν Αθήνα δεν υπάρχει πρόβλημα, στη Θεσσαλονίκη η δύναμη του Καρατζαφέρη πέφτει ολοένα και περισσότερο, ενώ στον Πειραιά τονίζεται ότι βρέθηκε… αντίδοτο στη συμπάθεια της ομάδας του πρώτου λιμανιού στον Φασούλα, με την υποψηφιότητα του οποίου μάλλον έχουν αρχίσει να έχουν προβλήματα και στο ΠΑΣΟΚ. Στην υπερνομαρχία η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να κάνει την έκπληξη χωρίς να ανακοινώνει τίποτε ακόμη. Οι περισσότεροι δήμοι θα ανακοινωθούν περί τα τέλη Απριλίου, ενώ οι νομαρχίες λίγο αργότερα. Το στίγμα των επιδιώξεων της κυβέρνησης θα δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας στις 7 του μηνός στη Συνδιάσκεψη για την τοπική αυτοδιοίκηση.

• Την ίδια περίοδο, μέσα σε λίγες ημέρες όλα δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα πανηγυρίσει άλλη μια επιτυχία της στις φοιτητικές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί στο έπακρο. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε με τη συμμετοχή τόσο του γραμματέα του κόμματος στις φοιτητικές «προεκλογικού κλίματος» συγκεντρώσεις όσο και του υπουργού Επικρατείας… Στο γενικότερο, περισσότερο θετικό για την κυβέρνηση κλίμα που δημιουργείται, πιστεύεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των πρώτων θετικών αποκρίσεων της κυβέρνησης απέναντι στο δυσάρεστο εργασιακό κλίμα που έχει ήδη διαμορφώσει μια κατάσταση κοινωνικής αναστάτωσης. Ήδη οι οικονομικοί παράγοντες έχουν φτιάξει συγκεκριμένο πακέτο μέτρων, μέσω του οποίου θα επιχειρήσουν να αντιστρέψουν το κλίμα. Τα συγκεκριμένα μέτρα αφορούν φορολογικές ελαφρύνσεις και αυξήσεις, κυρίως σε μισθούς και δευτερευόντως σε συντάξεις, που θα πραγματοποιηθούν όμως το επόμενο έτος. Παρ’ όλα αυτά, αναμένεται να δημιουργηθεί μια κατάσταση… πολιτικής αντεπίθεσης, που θα δώσει πόντους στην κυβέρνηση, βοηθούντων και των υπουργών, που θα αναγκασθούν με παραινέσεις και συμβουλές να βγαίνουν πιο συχνά στα παράθυρα για να υποστηρίξουν τις θέσεις της κυβέρνησης, αλλά και με την παρουσία του Κ. Καραμανλή, ο οποίος θα σηκώσει το γάντι που του έριξε ο Γ. Παπανδρέου. Με άλλα λόγια θα ξεκινήσει περιοδείες στη χώρα, αποδεικνύοντας στην πράξη πως δεν είναι τυχαίο ότι παραμένει πολύ μπροστά τόσο στη δημοφιλία όσο και στην καταλληλότητά του ως πρωθυπουργού.


Σχολιάστε εδώ