Νέα συνάντηση ΓΣΕΕ – εργοδοσίας

Αυτή είναι η προειδοποίηση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλου, την οποία απευθύνει μέσω της εφημερίδας μας προς εργοδοσία και κυβέρνηση μετά την επιτυχέστατη απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης, που είχε ως βασικά αιτήματα την υπεράσπιση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ικανοποιητικές αυξήσεις στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την απόκρουση κάθε σχεδιασμού για λήψη αντιασφαλιστικών μέτρων κ.λπ.

Υπό την πίεση της εκτεταμένης πια αντίδρασης των εργαζομένων στην κυβερνητική και εργοδοτική πολιτική, εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαρτίου η νέα συνάντηση ΓΣΕΕ – εργοδοτών για την ΕΓΣΣΕ. Τα μέλη του προεδρείου της συνομοσπονδίας αναμένουν από τη συνάντηση αυτή βελτιωμένη την πρόταση από πλευρά των εργοδοτών ως προς το ποσοστό αύξησης στις κατώτατες αποδοχές για το 2006.

Σε διαφορετική περίπτωση η συνδικαλιστική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε διακοπή των διαπραγματεύσεων και να καλέσει τους εργαζόμενους σε νέες κινητοποιήσεις. Πληροφορίες πάντως κυρίως από τον χώρο των επαγγελματοβιοτεχνών προεξοφλούσαν ότι το 2,8% που αρχικά πρότεινε η εργοδοσία θα κινηθεί τώρα προς το 3,5% και διατυπωνόταν η προσδοκία η ΓΣΕΕ να αποδεχθεί την πρόταση αυτή. Είναι προφανές πως και αν ακόμη προταθεί το 3,5% ως φετινή αύξηση, η συνάντηση της Τετάρτης δεν θα είναι η τελευταία, καθώς ομόφωνα μέχρι στιγμής το προεδρείο της ΓΣΕΕ απορρίπτει κάθε πιθανότητα συμφωνίας για αυξήσεις κάτω του 5%.

Η διεξαγωγή των φετινών διαπραγματεύσεων εξελίσσεται υπό τις πλέον δυσμενείς συνθήκες, καθώς η εργοδοσία επιδιώκει όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν τη μείωση του εργατικού κόστους, ενώ το ευρύτερο κυβερνητικό περιβάλλον εμφανίζεται αποστασιοποιημένο από τις διαπραγματεύσεις, προβάλλοντας ως κυρίαρχη προτεραιότητα της οικονομίας την ανταγωνιστικότητα και υποβαθμίζοντας τις εργοδοτικές επιθέσεις κατά του εισοδήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων. Αν εξακολουθήσουν έτσι τα πράγματα, τότε προεξοφλείται κοινωνική αναταραχή με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες.


Σχολιάστε εδώ