Απορρίπτει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές ο Καραμανλής!

Οι συνεργάτες του που έκαναν τις εισηγήσεις αυτές του επισήμαναν πως βρίσκονται σε εξέλιξη πάλι σενάρια αποσταθεροποίησης τόσο της κυβέρνησης όσο και του ίδιου προσωπικά και από εξωθεσμικά κέντρα και από κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στόχος τους, τόνισαν, είναι να διατηρηθεί επί μακρόν ένα κλίμα παρατεταμένης πολιτικής κρίσης με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ομήρους, ώστε να συρθούν σε εκλογές κάποια στιγμή στο ορατό μέλλον κάτω από δυσμενέστατες
συνθήκες.

Έχει αξία να σημειωθεί πως για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2004 στελέχη του επιτελείου του πρωθυπουργού εντάσσουν στους σχεδιασμούς της διαπλοκής και τμήμα του ΠΑΣΟΚ, χωρίς μάλιστα να αποκλείουν και συμμετοχή και του ίδιου του Γ. Παπανδρέου, αν και επ’ αυτού υπάρχει και η άποψη ότι το κομμάτι αυτό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δρα «αυτονομημένο» απ’ τον Γιώργο και ίσως να τον έχει παγιδεύσει και να τον έχει εγκλωβίσει σε μια στρατηγική ακραίας πόλωσης παραπλανώντας τον, για τους δικούς του λόγους. Σε κάθε περίπτωση πάντως επισημαίνεται πως η επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει το κόμμα του σε στρατηγική αλόγιστης έντασης και πόλωσης αντικειμενικά εντάσσεται στο συνολικότερο σενάριο αποσταθεροποίησης και ποδηγέτησης των εξελίξεων.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Καραμανλής είχε πολύ σημαντικές συσκέψεις με συνεργάτες του και στελέχη του επιτελείου του. Εξετάστηκαν όλα τα στοιχεία της παρούσας κρίσης. Ιδιαίτερα συζητήθηκε η οξύτατη εναντίον του επίθεση απ’ τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έφτασε στο σημείο -την Κυριακή- να τον αποκαλέσει πολιτικό απατεώνα!

Συζητήθηκε επίσης επισταμένως το συγκρουσιακό κλίμα καθώς και η επιχείρηση φθοράς της κυβέρνησης μέσω μιας ολοκληρωμένης πολιτικής-επικοινωνιακής επίθεσης με τη συνδρομή και συγκεκριμένων δημοσκοπήσεων. Ένα κλίμα που το αποτύπωσε η εφημερίδα «Καθημερινή» την περασμένη Κυριακή. Εκεί επανήλθε η εισήγηση-πρόταση για πρόωρες εκλογές.

Καραμανλής: Θα αντεπιτεθούμε πολιτικά…

«Να πάμε σε εκλογές καταγγέλλοντας τους πολιτικούς και εξωθεσμικούς καθοδηγητές της επιχείρησης αποσταθεροποίησης» υποστηρίχτηκε από συγκεκριμένα στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου. «Να προλάβουμε τις εξελίξεις. Μέσα από μια νέα εκλογική νίκη θα έχουμε τα χέρια λυμένα να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και να χτυπήσουμε αποφασιστικά τη διαπλοκή».

Ωστόσο ο Κώστας Καραμανλής για άλλη μια φορά απέρριψε αυτές τις εισηγήσεις. Υπογράμμισε πως όλο αυτό το σχέδιο εκτροπής που απεργάζονται οι κύκλοι της διαπλοκής με τη συμμετοχή και τμήματος -τουλάχιστον…- του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν απειλεί την κυβέρνηση, αν αντιμετωπιστεί πολιτικά και αποφασιστικά. Τόνισε ότι δεν θέλει να κοροϊδέψει το λαό, στον οποίο έχει υποσχεθεί υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων σε ορίζοντα τετραετίας. «Θα απαντήσουμε πολιτικά» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκαν οι εξής κινήσεις:

• «Έξοδος» του Καραμανλή στον λαό και συχνότερες παρεμβάσεις του. Εκτιμήθηκε πως στον βαθμό που ο πρωθυπουργός παραμένει το ισχυρό πολιτικό όπλο της κυβέρνησης, είναι λάθος να παραμένει στο «γυάλινο πύργο» του Μαξίμου.
Έτσι εκτός από παρεμβάσεις σαν αυτή της Τρίτης (για την οικονομία) θα αρχίσουν ξανά περιοδείες του πρωθυπουργού στην επαρχία. Τούτο κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντικό και εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του Οχτώβρη.

• Άμεσες και επιθετικές απαντήσεις στο ΠΑΣΟΚ και στον Γ. Παπανδρέου, με στόχο την αποδόμηση της αντιπολιτευτικής τους τακτικής. Αυτό φάνηκε και την εβδομάδα που πέρασε, όπου η αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ ήταν σκληρή και έντονη. Στο εξής, αποφασίστηκε, θα σταματήσει η επικοινωνιακή «χαλαρότητα».

• Ένταση, όπου και όταν κριθεί αναγκαίο, της αντιπαράθεσης με το σύστημα της διαπλοκής και των «νταβατζήδων». Εδώ περιλαμβάνεται και καταγγελία των κινήσεων αποσταθεροποίησης, στον βαθμό που θα εκτιμηθεί ότι οι εξελίξεις κινδυνεύουν να καταστούν ανεξέλεγκτες.

• «Επιστράτευση» κυβερνητικών στελεχών για την προβολή και υπεράσπιση των θέσεων της κυβέρνησης. Εκτιμήθηκε (για άλλη μια φορά…) ότι η απουσία υπουργών και το έλλειμμα αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της κυβέρνησης επιβαρύνουν το ήδη βαρύ κλίμα και δίνουν την εικόνα «μπουλουκιού» χωρίς συνοχή.

• Προς τούτο θα υπάρχουν συχνότερες εμφανίσεις υπουργών που έχουν και πετυχημένη θητεία επικοινωνιακή όπως οι: Β. Μεϊμαράκης, Θ. Ρουσόπουλος, Πρ. Παυλόπουλος, Β. Πολύδωρας, Σ. Τσιτουρίδης, Ντ. Μπακογιάννη, Δημ. Αβραμόπουλος.

• Κομβικό σημείο των εξελίξεων εκτιμήθηκε -φυσιολογικά…- η εκλογική αναμέτρηση του Οχτώβρη. Μέχρι τότε θα υπάρχει η μέγιστη ετοιμότητα, ακόμα και διά παν ενδεχόμενον. Απ’ τα αποτελέσματα των νομαρχιακών-δημοτικών εκλογών θα επηρεαστούν καθοριστικά, καταλυτικά οι πολιτικές εξελίξεις. Εμείς επιμένουμε ότι στους σχεδιασμούς Καραμανλή υπάρχουν οι πρόωρες εκλογές το 2007, αν πάει καλά τον Οχτώβρη…

• Συνέχιση της πολιτικής του «κοινωνικού κέντρου» και των ανοιγμάτων στην ευρύτερη κεντροαριστερά, που θα εκφραστούν και εν όψει δημοτικών εκλογών…

• Αξιοποίηση της έκδοσης της Κ. Μπουρμπούλια για το άνοιγμα του σκανδάλου του χρηματιστηρίου, ώστε να δοθεί επικοινωνιακά η εικόνα της αντεπίθεσης και της μη συγκάλυψης σκανδάλων.

• Πιο οργανωμένη και συγκροτημένη κυβερνητική παρουσία στον χειρισμό του θέματος των υποκλοπών, που έχει αναδειχτεί σε σοβαρά αδύνατο για την κυβέρνηση σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης.


Σχολιάστε εδώ