Παραλύει η χώρα την Τετάρτη

Κεντρικό αίτημα της γιγαντιαίας απεργιακής κινητοποίησης είναι η υπεράσπιση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, η υπογραφή ικανοποιητικής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η εφαρμογή του νέου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους κ.λπ. Η γενική απεργία στηρίζεται από το σύνολο των συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση), ενώ η εργοδοσία απομονωμένη δέχεται ισχυρές πιέσεις, καθώς:

• Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη πρόσφατη συνάντησή του με την ηγεσία της ΓΣΕΕ υπογράμμισε σε σχετική συζήτηση πως «οι εργοδότες πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αφού ο πλούτος που έχει συσσωρευτεί πρέπει να αναδιανεμηθεί υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων». Ο κ. Παπούλιας στη συζήτηση που είχε με τα συνδικαλιστικά στελέχη δεν έκρυψε επίσης την ανησυχία του για τα δημοκρατικά δικαιώματα «με τα όσα έχουν συμβεί ύστερα από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους».

• Ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης κατά την επίσκεψή του στην ΓΣΕΕ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την άρνηση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, για να τονίσει με έμφαση ότι «θα χρησιμοποιήσουμε κάθε θεσμικό ή μη θεσμικό τρόπο για να προσέλθουν οι εργοδότες στο τραπέζι του διαλόγου», ενώ είπε με νόημα πως «αν μπορούσα να διαχειριστώ το πρόβλημα με τις τράπεζες, ίσως να ήταν μικρότερα τα προβλήματα…». Τόσο η φράση «με μη θεσμικό τρόπο» όσο και η δεύτερη τοποθέτηση του υπουργού Απασχόλησης προκάλεσαν αίσθηση στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, στελέχη της οποίας εκτιμούν ότι θα υπάρξουν εξελίξεις μετά την απεργία με άμεση πολιτική παρέμβαση – λύση.

• Το ΠΑΣΟΚ σε ειδική συνεδρίαση του την Τετάρτη υπογράμμισε τη στήριξη του στην ύπαρξη των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες και να διατυπώσει σαφή θέση απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα ο πρώην υπουργός Χρ. Πρωτόπαπας υποστηρίζει πως «υπάρχει θετική εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις», ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση με τις παλινδρομήσεις στο θέμα επιχειρεί «πρόβα τζενεράλε για κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Τέλος:

• Τα κόμματα της αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΝ) με δηλώσεις τόσο της κ. Αλέκας Παπαρήγα όσο και του κ. Αλ. Αλαβάνου κατήγγειλαν εργοδοσία και κυβέρνηση για αντεργατικούς νεοφιλελεύθερους σχεδιασμούς, ενώ κάλεσαν όλους τους εργαζομένους να πάρουν μέρες στη γενική απεργία για τη διασφάλιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων τους.

Η γενική απεργία της Τετάρτης, ενώ πραγματοποιείται με ενιαία απόφαση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, θα συνοδευτεί τόσο στην Αθήνα όσο και στις άλλες πόλεις της περιφέρειας από ξεχωριστά συλλαλητήρια. Έτσι:

• Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – Αυτ. Παρέμβαση σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ οργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα στο πεδίο του Άρεως, ενώ

• το ΠΑΜΕ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα οργανώνει την ίδια μέρα συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στη Πλατεία Συντάγματος.

Από την απεργία αναμένεται να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στον τομέα των συγκοινωνιών, στις τράπεζες, στις δημόσιες υπηρεσίες (εφορίες, ΟΤΑ, λιμάνια, υπουργεία), στις ΔΕΚΟ, στα δημόσια νοσοκομεία, στα εκπαιδευτήρια κάθε βαθμίδας, στα εργοστάσια, τις οικοδομές, τα πολυκαταστήματα κ.λπ.

Και στα δύο συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα θα μιλήσουν οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος και Σπ. Παπασπύρος και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΔΑΚΕ και Αυτ. Παρέμβαση, κ. Κ. Πουπάκης και Αλ. Καλύβης, αντιστοίχως (στο Πεδίον του Άρεως) και ο επικεφαλής του ΠΑΜΕ, (και υποψήφιος υπερνομάρχης Αττικής) Γ. Μαυρίκος, στο Σύνταγμα.


Σχολιάστε εδώ