Απόπειρα… πραξικοπήματος στην ομοσπονδία Ομογενειακών Συλλόγων Ν. Υόρκης

Ν. ΥΟΡΚΗ

Συνεχίζεται η κρίση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του μεγαλύτερου ομογενειακού οργανισμού στη Νέα Υόρκη εδώ και μήνες. Οι καταγγελίες εναντίον του προέδρου της εξελεγκτικής επιτροπής Ανδρέα Σάββα και του νυν προέδρου της Ομοσπονδίας Νικόλαου Διαμαντίδη πέφτουν βροχή καθημερινά από εκπροσώπους συλλόγων, που, σύμφωνα με την επιτροπή ελέγχου της οποίας προΐσταται ο κ. Σάββας, φέρονται να διατηρούν συλλόγους-«σφραγίδες» προκειμένου να επηρεάζουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Ειδικότερα την περασμένη Τρίτη επιχειρήθηκαν, όπως καταγγέλθηκε στο «Π» από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Ν. Διαμαντίδη και τον κ. Α. Σάββα, πραξικοπηματικές ενέργειες με στόχο τη διαγραφή των δύο παραπάνω. Το «πραξικόπημα της πιζάμας», όπως χαρακτηρίστηκε, επιχείρησαν οι καταγγελλόμενοι Γεώργιος Γεωργόπουλος και Απόστολος Τομόπουλος, οι οποίοι, με την ιδιότητα του πρώην προέδρου, προσπάθησαν να συγκαλέσουν την πειθαρχική επιτροπή για να διαγράψουν τους Σάββα – Διαμαντίδη, που μαζί με τους κ. Δημήτριο Δημητρίου και Κλεάνθη Μεϊμάρογλου ξεκίνησαν τη διαδικασία της αυτοκάθαρσης της Ομοσπονδίας ύστερα από τις σχετικές καταγγελίες των δύο τελευταίων, με τα γνωστά αποτελέσματα που αποκάλυψε το πόρισμα των κ. Γ. Σερέτη, Μ. Τραγανή και Γ. Χελιώτη, το οποίο ήδη έχει αποκαλύψει το «Π». Στην πραξικοπηματική και εν αγνοία της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ συνεδρίαση προσπάθησε να προεδρεύσει ο Κωνσταντίνος Λαμπράκης ως Αʼ΄αντιπρόεδρος, ο οποίος όμως σε προηγούμενη συνεδρίαση ήδη έχει παραπεμφθεί στο πειθαρχικό με το ερώτημα της διαγραφής, για απόπειρα εκφοβισμού και χρήση βίας σε συνεδρίαση της 20ής Δεκεμβρίου, όπως καταγγέλθηκε ήδη στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Στην πραξικοπηματική συνεδρίαση προσήλθαν μόνο οι κ. Τομόπουλος, Γεωργόπουλος, Βασίλειος Σταθάκος, Κ. Λαμπράκης, επιχείρησαν δε να εμπλέξουν και τον κ. Δημήτριο Καλαμαρά, τον οποίο προσκάλεσαν, χωρίς όμως να του δώσουν λεπτομέρειες, με αποτέλεσμα όταν τελικά ο τελευταίος αντελήφθη τι είχε συμβεί να αποχωρήσει και το «πραξικόπημα» έλαβε άδοξο τέλος. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί παραμονές της εθνικής παρελάσεως στη ΝΥ είναι το σχόλιο του κ. Σάκη Σερέτη της 8ης Μαρτίου στο site του ομογενειακού σταθμού Hellas FM με τίτλο «Σταγονίδια», το οποίο αναφέρει:

«Στον ρυθμό της 21ης Απριλίου βιάστηκαν να χορέψουν μερικοί ομογενείς, προφανώς νοσταλγοί ενός σκοτεινού παρελθόντος, που οι πρωταγωνιστές του κατάφεραν και τύλιξαν στον γύψο μια ολόκληρη χώρα για 7 χρόνια με τα γνωστά αποτελέσματα.

Δικτατορία της μειοψηφίας προσπάθησαν να επιβάλουν χθες, ευτυχώς λίγοι, εκλεγμένοι της ομογένειας και υπό την προεδρία του Αʼ αντιπροέδρου Κ. Λαμπράκη προσπάθησαν να συγκροτήσουν πειθαρχική επιτροπή που θα παρέπεμπε 2 άτομα του ΔΣ της Ομοσπονδίας ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής.

Αυτά σε μια χρονική στιγμή που επιχειρείται να κατέβουν οι τόνοι και να επέλθει μια σχετική ηρεμία, ώστε να στραφεί το ενδιαφέρον όλων των υπευθύνων στη διεξαγωγή της παρέλασης, για την οποία η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει.

Εκ των πραγμάτων φαίνεται πλέον ότι οι γέφυρες επικοινωνίας είναι όχι απλώς κομμένες, αλλά έχουν καταστραφεί και οι κώδικες της δημοκρατίας, που θα πρέπει να ακολουθούν σαν ιερό ευαγγέλιο οι ευεργετηθέντες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά φάνηκε πως η κατάσταση στην Ομοσπονδία δεν θεραπεύεται με ημίμετρα και ματζούνια και χρειάζεται βαθιά τομή για να ξεκαθαρίσει η αρρωστημένη αυτή κατάσταση.

Από ό,τι φαίνεται οι σωτήρες της Ομογένειας έχουν κουρασθεί από τις συνεχείς διαμάχες και τις ομηρικές ατελείωτες αψιμαχίες και δεν μπορούν πλέον με ψύχραιμη σκέψη να αντιμετωπίσουν προβλήματα που οι ίδιοι με τις συμπεριφορές τους δημιούργησαν.

Εδώ όμως υπάρχει η εθνική μας παρέλαση, και ο απλός έλληνας μετανάστης που είναι και το θέμα της φετινής παρέλασης κουράστηκε να βλέπει είκοσι ένα κοκόρια να τσακώνονται με τη συμπαράσταση και κάποιων τέως και να μην έχουν τη δυνατότητα επί 365 ημέρες τον χρόνο να προσφέρουν ουσιαστικό έργο.

Παραιτηθείτε (!!!) λοιπόν κύριοι, αποδείξατε ότι είσαστε κουρασμένοι και η προσφορά σας, ιδιαίτερα την τελευταία διετία, στην ομογένεια μόνο αρνητικά έχει να επιδείξει.

Φτάνει πια!!!

Η αδιαλλαξία σας και ο εγωισμός έχουν πάρει διαστάσεις γίγαντα. Ενός γίγαντα με χάρτινα πόδια. Είναι καιρός να αποσυρθείτε και να σκεφθείτε τα λάθη σας που δυστυχώς είναι πολλά και επαναλαμβανόμενα».

Στη διάθεση όμως της εφημερίδας βρίσκεται νέα έκκληση-καταγγελία, με ημερομηνία 8 Μαρτίου 2006, του μέλους του ΔΣ Ηλία Τσεκερίδη, προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας και τα μέλη του ΔΣ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «αναγκάζομαι με μεγάλη πικρία να σας αναφέρω και να διατυπώσω μερικές σκέψεις και προβληματισμούς μου». Στην επιστολή γίνεται εκτενής αναφορά στις διαδικαστικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ομογενειακός οργανισμός το τελευταίο διάστημα και που ως αποτέλεσμα έχει την «ακαταστασία και την προχειρότητα». Γεγονός που όπως τονίζει ο κ. Τσεκερίδης «παρακολουθεί η Μητέρα Ελλάδα, αλλά και όλος ο Ελληνισμός της Αμερικής. Δεν έχομε ούτε το δικαίωμα, αλλά ούτε και την πολυτέλεια να εμπλακούμε σε τέτοιες άκαρπες και ανώφελες προσωπικές διαμάχες, που αν μη τι άλλο φέρουν πικρή γεύση στην Ομογένεια και στους αντιπροσώπους των Συλλόγων έναντι του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Έχουμε -σημειώνει ο κ. Τσεκερίδης- τόσο πολλά και σοβαρά θέματα, όπως η παρέλαση, το Κυπριακό, το Μακεδονικό, το Βορειοηπειρωτικό, η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, και άλλα», με τα οποία πρέπει να ασχολείται υποτίθεται η Ομοσπονδία, αλλά δυστυχώς περί άλλα τυρβάζει… Πάντως η πρώτη φορά που ολοκληρώθηκε μια συνεδρίαση χωρίς εγκλήσεις, αντεγκλήσεις, ύβρεις, χειρονομίες και καυτό χιούμορ ήταν η συνεδρίαση της Τετάρτης 8 Μαρτίου, όπου εξελέγησαν οι τελετάρχες της παρελάσεως στην 5η Λεωφόρο. Για την ιστορία, εξελέγησαν ο δήμαρχος της ΝΥ M. Bloomberg, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Α. Άθενς, ως φιλάνθρωπος και όχι με την ιδιότητα του προέδρου του ΣΑΕ, με τον οποίο η ομοσπονδία της ΝΥ διαφωνεί σε πολλά και μείζονα ζητήματα, ο πρόεδρος της Marathon Bank κ. Σταθουλόπουλος, στο πρόσωπο του οποίου τιμάται ο έλληνας πετυχημένος μετανάστης, και ο φιλάνθρωπος επιχειρηματίας Τ. Ράγκος. Τέλος, η φετινή παρέλαση, που θα γίνει στις 2 Απριλίου, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου ο οποίος αναπαύθηκε πέρυσι στις 10 Απριλίου, δύο ώρες μετά το τέλος της παρελάσεως στην 5η Λεωφόρο.


Σχολιάστε εδώ